Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
30-08-2012
Zelfgemaakte snelle koffiekoeken
Wat is er leuker dan zelfgemaakte koffiekoekjes op tafel te brengen. Uw huisgenoten zullen ervan versteld staan. En het heeft helemaal niks te betekenen. Vlug eraan beginnen !
Nodig :
- 1 bladerdeeg
- bakvaste chocoladeparels
- rozijnen
- 1 ei
- 1 portie pudding gemaakt van een 1/2 l melk
Werkwijze :
Begin met de pudding te maken door een halve liter melk in het microplus schenkkannetje te doen. Voeg er 5 soeplepels suiker aan toe + de inhoud van 1 pakje vanillepoeder (oetker of imperial). Zet het 3 minuten in de microgolf op 800 Watt. Roer om en zet nog eens 2 minuten terug op dezelfde wattage. De pudding moet doorgekookt hebben en gebonden zijn. Laat deze verder afkoelen maar roer geregeld om, om velvorming te voorkomen.
Neem dan uw bladerdeeg en rol open. Bekleed met behulp van de siliconen spatel het bladerdeeg met de pudding. Doe dan aan de ene helft rozijnen erover heen en aan de andere zijde de bakvaste chocoladeparels. Je kan natuurlijk ook bij één soort blijven afhankelijk van uw smaak. Maar ik had graag wat variatie. Rol nu het gevulde bladerdeeg strak op en strijk het geheel in met een geklutst ei met behulp van het patisserieborsteltje. Snij met het koksmes repen van ong. 3 à 4 cm en leg die nu horizontaal op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bak alles gedurende 20 à 25 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C.
Uw huisgenoten gaat verrast zijn ! Je hoeft voortaan niet meer naar de bakker.
Voor wie deze koekjes niet niet kent : Navettes zijn goudgele koekjes geparfumeerd met oranjebloesemwater in de vorm van een weversspoel. Het is een Zuid-Franse specilialiteit die men vaak ook bij de bakkers kan kopen of gewoon in de supermarkt. Maar dat gaan we toch zeker niet doen hé. Liefst van af gewoon "home made". Het is kinderlijk eenvoudig te maken en moet je zeker een keertje geprobeerd hebben. Hoe je hiervoor te werk gaat lees je hieronder.
Nodig :
- 1 dl water
- 120 gr suiker
- 300 gr patisseriebloem
- snufje zout
- 150 gr zachte boter
- soeplepel oranjebloesemwater
Werkwijze :
Maak een siroop door een dl water met de 120 gr suiker te koken en dan te laten afkoelen. Zeef de 300 gr bloem en doe er een snufje zout bij. Maak er nu een zanddeeg van door er 150 gr zachte boter doorheen te mengen met de handen of de keukenrobot. Giet er tenslotte de siroop door en de soeplepel oranjebloesemwater. Alles goed mengen zodat je een glad beslag krijgt. Rol het uit op bakpapier tot een dikte van ong. 8 mm en snij daarin met behulp van de brede spatel ruitvormen van ong. 7 cm. Geef elk koekje nog een insnijding over de hele lengte. Plaats ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak de koekjes 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180 à 200 °C. Navettes zijn licht goudkleurige koekjes die zeker niet te donker mogen worden. Laat ze goed afkoelen en bewaar ze in de ronde clickplus tupperwaredozen. Ze blijven ze lang krokant alhoewel je er eens van gegeten hebt kan je er moeilijk afblijven.
Gisteren een fotootje van gezien op een frans blogje en dat sprak mij zo aan dat ik deze vandaag absoluut wou proberen. Heb ze al laten uittesten door gasten hier en ze zijn erg lekker gevonden.
Nodig :
- 40 gr boter
- 90 gr suiker
- 100 gr amandelpoeder
- 2 eieren
- amandelextract
- amandelschilfers
Werkwijze :
Oven voorverwarmen op 200°C. Boter smelten in het microplus schenkkannetje in de microgolf gedurende 2 minuten op 750°W. De rest van de benodigdheden erbij voegen behalve de amandelschilfers niet. Deze als laatste bovenop het deeg strooien. Het deeg in de tupperware muffinvorm doen. De hoeveelheid is juist goed voor 7 cakejes