Versnij de tonijnmoten tot stukjes van ongeveer 3 bij 2 cm. Versnij ook de speklappen in stukjes van ong. 2 cm. Neem satestokjes en rijg de stukjes tonijn eraan, dan de spekstukjes en champignons. Strijk de brochette in met wat olijfolie en overstrooi met provençaalse kruiden. Leg ze op de ultra pro grilplaat en zet in de oven voor 15minuten of doe zoals ik eergisteren heb gedaan en bak ze gedurende 3 minuten op de BBQ. De tonijn mag nog rosé zijn vanbinnen.
Een heel simpel receptje maar als je tomaten graag wilt bewaren om ze tijdens de winter te gaan gebruiken is het nu de moment om ze in potten in te maken.
Ik heb mij eergisteren tegoed gedaan aan 8 kg tomaten zongerijpt, gekocht bij de plaatstelijke boer.
Hoe ga je hiervoor te werk :
- Was de tomaten heel goed en haal er de kroontjes af. Snij de tomaten in 4 gelijke stukken en doe ze in een hoge kookpot. Zet het vuur aan en blijf roeren. Laat alles zo'n kwartiertje doorkoken. Leg ondertussen goed uitgewassen glazen bokalen (bv. van mayonaisse van 1 of 1/2 l) in warm water. Giet het tomatenmengsel tenslotte in de goed voorverwarmde glazen bokalen. Draai ze onmiddellijk toe en zet ze onderste boven. Dit is nodig zodat de pot zich hermetisch afsluit. Laat ze zo zeker een nachtje onderste boven staan zonder ze te verplaatsen.
En in de winter wanneer de tomaten duur zijn heb je altijd een portie in huis. Ook de smaak van de zomer is veel beter want deze tomaten hebben echt de zon gezien. Persoonlijk vind ik de smaak van de zuiderse tomaten nog altijd de lekkerste.