Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
07-10-2011
Linguini met kip, champignons en spinazie
Vandaag dit overheerlijk pasta recept klaargemaakt in de ultrapro. Eigenlijk is het een recept van "Dagelijks kost" van Jeroen M. maar daar werd het klaargemaakt met kippenlevers. Gezien wij dat niet zo lusten heb ik het gewoon aangepast naar onze smaak en natuurlijk ook omgebogen naar een tupperwarerecept. D.w.z. niet klaargemaakt op het fornuis maar in de ultra pro in de microgolf.
Recept
Nodig :
- 400 gr linguini - 400 gr kip - 250 gr champignons - 1 dikke ajuin - 200 gr verse spinazie - 2 dl room - 1 scheutje cognac - 1 teentje knoflook - 100 gr parmezaanse kaas - geutje olijfolie - pijnboompitten ong. 70 gram - peper en zout en een koffielepel tex mex kruiden, ook nog 5 druppels south mix en 8 druppels citroen van de culinaire oliën van tupperware
Werkwijze :
Kuis de ajuin, maak hem fijn met het koksmes of in de turbomax. Doe hem in de ultrapro met een geutje olijfolie. Bak de ui gedurende 2 min op 700 watt in de microgolf met gesloten deksel. Knip de kipfilets in stukjes met de schaar en doe ze bij de ajuin. Doe de tex mex kruiden erop, roer en plaats de kip 4 min. in de microgolf op 700 watt met gesloten deksel. Voeg de champignons bij, roer en plaats de kip met champignons terug in de microgolf gedurende 4 min. op 700 watt met gesloten deksel. Nijp een teentje knoflook fijn en voeg het bij de kip. Schenk een soeplepel maïzena onder de room en voeg bij de kip, roer goed en plaats het geheel 2 min. terug in de microgolf op 700 watt nu met open deksel om te kunnen binden. Roer nog eens en plaats terug in de microgolf op 700 watt met open deksel. Voeg de cognac, peper en zout en de culinaire oliën als ook de parmezaanse kaas toe. Kook de linguini in de pastakoker en giet af. Rooster ondertussen de pijnboompitten. Doe de linguini onder de kip, voeg er de verse spinazie (in reepjes gesneden) aan toe en roer goed om. Serveer de pasta met kip, champignons en spinazie met de geroosterde pijnboompitten.
Met dit herfstig weer is er weer volop tijd om wat lekkers te maken in de keuken. Dit receptje heb ik al heel lang en het blijft hier de favoriet. Heel simpel, makkelijk en lekker. Meer moet dat niet zijn. De koek kan gebakken worden op een met bakpapier beklede bakplaat en dan nadien in repen worden gesneden. Of je kan doen zoals ik en het in de mini muffinvorm bakken en dan bekom je mooie paddenstoeltjes want het is er toch de tijd voor ! Ook in de mini tartelettevorm doen ze het goed.
Recept Nodig :
- 250 gr solo + beetje zout - 500 g kandysuiker - 500 gr zelfrijzende bloem - 5 eieren - 1 soeplepel kaneel
Werkwijze :
Solo laten smelten in schenkkan in de microgolfoven + zout. Vervolgens in de mengkom de suiker + bloem+ eieren + kaneel goed mengen met grote lepel. Hierover de gesmolten boter doen en weer goed mengen. Oven voorverwarmen en deeg uitgieten op de bakplaat of in de met water afgespoelde mini muffinvorm doen. Bakken op 180° gedurende 20 min. Nota : leg steeds bakpapier op de plaat. Na afkoeling kan men de speculaaskoek in repen snijden naar wens en bewaren in luchtledige tupperwaredozen. Hierin blijft de koek heel lang vers en mals.
Mengkom, weegschaal, roerlepel, muffinvorm en oven
Werkwijze :
Voeg de suiker en de eieren bij elkaar in een kom. Maak er een mooie gele gladde massa van. Voeg dan de bloem en de maizena toe. Spatel er als laatste de kokos door. Verwarm de oven voor op 175 °C. Verdeel het mengsel gelijkmatig over de muffinvorm. Plaats de vorm in de voorverwarmde oven en bak ze daarin 35 min. op 175°C.
De muffins smaken ook warm lekker. De tupperware vorm is super gemakkelijk in gebruik, want deze moet niet worden ingevet, maar slecht even met koud water worden afgespoeld, het overtollige water eruit laten lopen, niet afdrogen en de vorm is klaar voor gebruik.
Deze lekkernij is onze favoriet wanneer we eens een nagerechtje bestellen op restaurant in Frankrijk. Heb het ooit 2 x gewaagd om het na te maken maar het pocheren van de eiwitten was me nog niet eerder gelukt. Nadat een oud vrouwtje in een restaurant in Salazac (Frankrijk) me vertelde dat zij dat tegenwoordig altijd in de microgolf deed, toen dacht ik mij mezelf dan moet ik dat ook nog een keertje proberen. Dus vorige week wat rondgekeken op enkele franse blogs en uiteindelijk gevonden hoe het moest en dan nog wel op een tupperware manier. En ik kan je verzekeren dat het "keigoed" gelukt is. Heb het dessert deze week al voor de 2 de maal gemaakt want mijn man vond dat ik toch wel caramelsaus moest gebruiken en geen chocoladesaus wat ik de eerste keer had gedaan.
Ile flottante of te wel drijvend eilandje. Verwijzend naar het eiwitschuim dat drijft op de crème anglaise. Meestal overgoten met een caramel en geroosterde amandelschilfers. Nodig :
3 eieren 1/2 l melk 100 gr suiker 1 vanillestokje 1 koffielepeltje vanillepuddingpoeder
1 zakje vanillesuiker 1 mespuntje zout
Werkwijze :
Doe de 3 eiwitten in de speedychef samen met het zakje vanillesuiker en een snufje zout. Meng goed stijf. Ondertussen doe je de eigelen samen met de suiker in het microschenkkannetje en meng je goed onder elkaar met de klopper. Voeg de zaadjes toe van de doorgesneden vanillestok, de koffielepel vanillepuddingpoeder en voeg tenslotte de 1/2 l melk toe. Meng nog eens goed door elkaar. Zet in de microgolf gedurende 2,30 min. op 800 watt. Neem na deze tijd de schenkkan uit de microgolf en klop nog even door met de klopper. Zet nog eens 2,30 min terug op dezelfde wattage. Roer nog eens goed door en klaar. De creme stijft vanzelf nadien nog verder op. De stijfgeklopte eiwitten leg je nu op het deksel van de schenkkan of op een bord en zet je 40 sec. in de microgolf op 800 watt. Giet dan de crème anglaise in schaaltjes en leg in elk schaaltje een schep eiwitschuim. Overgiet met de caramel juist voor het serveren en werk af met geroosterde amandelschilfers.
Voor zelf caramel te maken:
500 gr suiker 125 ml water 1 soeplepel witte azijn + nog eens 250 ml water
Werkwijze:
In een kookpot de suiker samen met azijn en de 125 ml water laten smelten tot wanneer hij caramelkleurig is. Dan de 250 ml water heet toevoegen beetje bij beetje. Maar pas zeer goed op dat je geen spatten op u krijgt. Nog 1 min. laten koken. En zeer belangrijk niet langer laten koken anders is de caramel nadien te dik. De caramel kan zeer goed worden bewaard en kan ook nog goed worden gebruikt op bv. ijscreme of pudding.