Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
24-06-2012
Amandelkoekjes
Als de zon dan toch niet wil schijnen en de kachel aan moet om het een beetje aangenamer te maken in huis. Dan is er niks beter dan de lucht van versgebakken koekjes in huis. Dus even in de kookboekjes gekeken en uiteindelijk viel mijn oog op het tupperware kookboek deel 2 van lang geleden. Ondertussen niet meer verkrijgbaar. Maar geen nood want ik wil het met plezier met jullie delen.
Nodig voor 23 - 25 koekjes :
- 170 gr amandelschilfers - 170 gr bloemsuiker - 100 gr eiwit (3 eiwitten) - 35 gr boter - 20 gr bloem - enkele druppels zelfgemaakte vanille-extract - 1 snufje zout
Werkwijze :
Meng de amandelschilfers en de bloemsuiker in de tupperware mengkom. Klop de eiwitten stijf in de maatbeker en voeg ze aan het mengsel toe. Laat de boter smelten in de microschenkkan ong. 45 sec. in de microgolfoven op 360 W. Aan het mengsel toevoegen, samen met de bloem, het vanille-extract en het zout. Meng met de menglepel. Bedek de bakplaat met bakpapier en leg met behulp van twee theelepeltjes, kleine hoopjes deeg hierop. Laat genoeg ruimte tussen elk hoopje omdat het deeg tijdens het bakken uitloopt. Bak ong. 14 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C. Haal de koekjes uit de oven en laat ze afkoelen. Bewaar in de tupperware clickplusdozen.
Jammer dat jullie de geur van mijn vers gebakte koekjes niet kunnen opsnuiven ......;) Maar niets houd je tegen om er dadelijk zelf aan te beginnen......... Samen met een tasje koffie is de regenachtige zondag toch nog een beetje op zijn plooi gevallen.
Wat appels teveel, geen nood maak er vlug een heerlijke appelmoes van.
Nodig :
- 6 appels - beetje water - suiker naar smaak - microplus schenkkan of ultra pro
Werkwijze :
Schil de appels en snij verder in kleine stukjes. Doe ze in de microschenkkan of ultra pro naar wens. Voeg klein beetje water toe, sluit af met het deksel en zet in de microgolfoven. Eerst 5 minuten op 800 watt even roeren, voeg suiker naar smaak toe en zet nog 5 minuten terug op 800 watt. Terug roeren en nog 3 minuten op 480 watt. Uit de microgolf nemen en goed doorroeren. Indien je niet graag stukjes in de moes hebt dan mix je het even anders laten zoals het is. Persoonlijk heb ik graag een beetje stukjes erin.
Heerlijk bij kip, stoofvlees of gewoon op de boterham.
Reeds jaren in de verkoop bij tupperware en bij vele mensen al in de kast. Helaas dat sommige in de loop der jaren vergeten het geweldige gebruik van dit artikel. Zelf gebruik ik hem vaak voor het maken van verse yoghurt zoals al eerder beschreven op mijn blogje. Maar ook mijn sla blijft hier langer vers in. Toch wil ik bij deze nog eens alles een keertje op een rijtje zetten wat er zo geweldig is aan dit produkt.
Serveerwonder
een
energie en tijdbesparend artikel
Pocheren
van vis, gevogelte, of fijne groente
Voor
het garen van diverse pastas bv macaroni en tortelini; couscous; rijst
Voor
zelfgemaakte yoghurt
Voor
uw eigen spruit-cultuur (oa sojascheuten)
Het
wellen van rookworst (30 min. Onder heet water)
Het
garen van verse worst (20/30 min onder heet water, daarna in de pan: worst
gaat niet meer stuk en is een stuk sneller gaar!)
Voor
hygiënisch ontdooien, dooiwater loopt door vergiet weg
Voor
afgieten van gekookte groenten, pasta, bonen
Laten
wellen van gedroogde bonen (bruine-, witte bonen, erwten)
Serveren
van gekookte bladgroente (blijven niet in eigen kookvocht liggen)
Voor
extra warm houden: ½ liter heet water onderin de schaal met daarop het
vergiet
Voor
extra koude: gehakt ijs of een koelelement onder in de schaal
Voor
het serveren van gewassen fruit: bv druiven, pruimen, nectarines, kersen
etc.
Voor
het warm houden van gefrituurde hapjes: bekleed het vergiet aan de
binnenkant met een dikke laag keukenpapier. Laat het frituursel boven de
pan eerst goed uitlekken en leg het dan op het papier in het vergiet;
afdekken met deksel. Niet té lang wachten met serveren, anders wordt alles
slap
De
buitenschaal is ook als slakom, of, met deksel, als serveerschaal te
gebruiken
als
vergiet voor het uitlekken van rauwkost en / of fruit
knapperig
bewaren van sla
vers
houden van fruit
uitlekken,
warm houden en nagaren van gekookte groenten (vooral voor bladgroente
zoals spinazie, witlof en andijvie)
Handig
op vakantie: Het probleem te weinig gaspitjes verhelpt u door rijst of
pasta voor te koken en verder te laten garen in het serveerwonder; zo komt
er een gaspit vrij voor andere zaken.
blancheren
van groente
"Au
bain marie" verwarmen
uitlekken
en warm houden van blikgroente (BV na het koken van erwtjes)
vlees
voor de barbecue even in gekookt water leggen. Hierdoor wordt het sneller
gaar, spat het niet en verbrand het niet
vlees
voor de barbecue koel bewaren door onder in ijsklontjes te leggen
vis
stoven
eieren
koken
droogstomen
van aardappelen en rijst
warm
houden van opgerolde pannenkoeken of poffertjes
knapperig
en warm houden van patat
diepvriessaté
verwarmen in heet water
tutti-frutti
of rozijnen wellen
tomaten
ontvellen (door ze in heet water te laten weken)
knakworstjes
warm maken
bewaren
van kaas
baby
voeding verwarmen
taugé
laten ontkiemen
yoghurt
maken (recept wordt meegeleverd)
dekschaal
bewaardoos
voor koeken en broodjes
chips
bak
Indicatie
van bereidingsduur (in gesloten Serveerwonder onder gekookt water)
Soort
Hoeveelheid
Bereidingsduur
Verse bloemkool
1 kleine of in roosjes
30 min (beetgaar)
Champignons
250 gr
20 minuten
Diepvries saté
1 à 2 pakjes
Minimaal 20 min.
Eieren (hard)
5 à 6 stuks
15 minuten
Knakworstjes
1 à 2 blikjes
15 minuten
Macaroni/ Spaghetti/ Mie
Max. 250 gr
12 min. Dan even controleren op gaarheid
Rijst (niet voorgekookte)
Max. 600 gram
9 min. In pan koken, uitgieten en 20 min in
serveerwonder na laten garen (met deksel erop!)
Spinazie
250 gram
10 minuten
Vis
Max. 750 gram
20 minuten
De
bereidingsduur is een richtlijn en kan verschillen per merk of soort
Gebruik
altijd voldoende water voor het garen, pocheren of wellen van ingrediënten
Door
ruim 2 ½ liter water in pan of ketel aan de kook te brengen, weet u zeker dat u
genoeg heeft
TIP:
U kunt ook kruiden of andere smaakmakers (wat prei, citroenschijfjes, saffraan,
bouillonblokje) laten meetrekken om het gerecht meer smaak te geven.