Leuk gebakje voor bij de koffie of glaasje wijn ;)
Nog een leuk ideetje met bladerdeeg zijn deze zwijntjes. Normaal gesproken zien we ze elke vakantie wel ergens lopen, deze vakantie nog niet kunnen spotten vandaar dat ik ze nu maar zelf heb gemaakt als gebakje ;)
Naargelang de vulling kan u dit maken als dessertje of als apertiefhapje. De mijne zijn nu gevuld met stukjes appel en wat suiker maar u kan hier even goed een hartige vulling in doen zoals gehakt of gerookte zalm met kruidenkaas.
Nodig :
- een bladerdeeg
- 1 appel in stukjes
- klein beetje suiker
- mini tartelettevorm
- geklust eitje
- wat bakvaste chocoladeparels
- mini tartelette uitsteker
Werkwijze :
Steek met de breedste kant van de mini tartelettesnijder rondjes deeg uit en leg deze in de siliconen tartelettevorm zonder inboteren of bebloemen.
Snij de appel in kleine stukjes en leg die op het bladerdeeg en overstrooi met een beetje suiker.
Snij dan met de kleinste kant van de tartelette uitsteker evenveel rondjes deeg en leg die bovenop de stukjes appel zodat het gebak dicht is. Snij met behulp van een aardappelmesjes kleine driehoekjes uit het deeg voor de varkensoortjes en leg die bovenaan op het deeg zoals op de foto. Snij nog kleine rondjes voor de neus en leg die onderaan en tenslotte gebruik je 2 bakvaste chocoladeparels als oogjes.
Kluts een eitje en strijk met behulp van het patisserieborsteltje de bovenkant ermee in.
Bakken in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 20 minuten.
Nota: ben vergeten een foto te nemen van de stukjes appel en van de rondjes deeg, maar ik geloof dat het duidelijk genoeg is.
Eigenlijk veel te eenvoudig om op de blog te zetten, maar niet iedereen heeft dit ideetje misschien in zijn gedachten vandaar dat ik het toch maar even meedeel. Super gemakkelijk te maken met behulp van de mini tartelettevorm.
Nodig :
- 1 bladerdeeg
- baksaucisse of cervelat
Werkwijze :
Snij repen van het bladerdeeg die ongeveer 2 cm breed zijn. Ontdoe de cervelat van zijn rode velletje en snij er schijfjes vanaf en nog eens doormidden zoals op de foto. Beleg de repen bladerdeeg met de schijfjes saucisse en rol op. Zet ze in de mini tartelettevorm en bak in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 20 minuten.
Heerlijk zuiders, misschien wel wat arabisch gerechtje.
Nodig :
- 50 ml olie
- 2 ml raz el hanout ( 1 kleine koffielepel)
- 2 ml zout
- 2 ml kaneel
- 2 ml safraan
- 1 ml citroensap
- 1 ajuin in fijne sliertjes gesneden
- 300 ml kippenbouillon ( water + 1 bouillonblokje)
- 30 ml honing
- 3 kippefilets of kalkoenfilets kan ook
- 200 gr gedroogde witte rozijnen
- 200 gr gedroogde abrikozen maar ik heb gekozen deze keer voor een blik abrikozen zonder het sap te gebruiken
- de ovalen ultra pro van 2 of 3.5 l.
Werkwijze :
Doe de olie samen met de ui in de ultra pro en zet hem met gesloten deksel 3 minuten op 800 watt in de microgolf.
Doe dan in een ruimtekom de de raz el hanout, het zout, de kaneel, de safraan, het citroensap, de kippenbouillon en de honing en meng.
Leg op de ui de kippefilets, de rozijnen en de abrikozen. Voeg het kruidenmengsel nu toe aan de kippefilets. Sluit de ultra pro en zet hem een uurtje in een voorverwarmde oven van 180°
Een kwartiertje voor het einde van uw kipschotel doe je 4 tassen warm water in het schenkkannetje en zet het nog 2 minuten op 800 Watt in de microgolfoven zodat het kookt, voeg dan 2 tassen couscous eraan toe en sluit met het deksel. Laat 2 minuten trekken zodat al het vocht verdwenen is. Voeg een klontje boter toe en ga met 2 vorken door de couscous zodat de boter smelt door de warmte van de couscous.
Magische taart : 1 bereiding voor 3 verschillende lagen !
Toen ik dit recept zag staan op een frans blogje trok het meteen mijn aandacht en wilde ik dit zelf wel eens proberen. En inderdaad, het klopt....heerlijk flanachtige taart waar iedereen gek op zal zijn.
Zou ideaal te maken zijn in de vierkante ultra pro of ovale van 2 l. Vermits ik momenteel niet over al mijn materiaal beschik, heb ik het uitgetest in een glazen pyrex schaal.
Het resultaat mag er zijn.
Nodig voor een schaal van ong. 20 cm x 20 cm :
- 4 eieren
- 150 gr witte suiker
- 1 soeplepel water
- 125 gr gesmolten boter
- 115 gr bloem
- 500 ml lauwe melk
- 1 vanillestok overlangs gesneden
- poedersuiker voor de decoratie
Werkwijze :
Verwarm de oven voor op 160°C. Scheid de eieren en klop de eiwitten stijf in de speedychef. De eigelen plus de suiker klop je met de mixer tot een lichte mousse. Voeg hierbij dan de gesmolten boter( gesmolten in de microplus schenkkan), de zaadjes uit het vanillestokje en voeg ook de gezeefde bloem toe. Tenslotte ook de lauwe melk (verwarmt in de microplus schenkkan). En als allerlaatste de stijfgeklopte eiwitten. Voeg die toe met behulp van de platte klopper en meng alles nog eens onder elkaar.
De pyrex schaal in mijn geval nu (liever de ultra pro) beboteren en bebloemen en het mengsel hierin gieten. Het deeg is vloeibaar ongeveer zo als dat van pannenkoekendeeg.
Zet in de oven van 160 °C gedurende 50 minuten, de bovenkant moet mooi goudbruin zien. Laat dan afkoelen en zet het ongeveer 4 uren in de koelkast.
Juist voor het opdienen bestrooien met poedersuiker.
In rechthoekige porties snijden met het koksmes en dan genieten !
Heerlijk om op tweede paasdag een lamskroontje op je bord te hebben. Zo'n zachte structuur en helemaal niet moeilijk te maken.
Nodig :
- 1 lamskroontje van een halve kilo voor 3 personen
- een half bosje peterselie
- 2 soeplepels mosterd
- 3 soeplepels paneermeel
- 1.5 dl olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- peper, zout
Werkwijze :
Begin met de vlies van de lamskroon te snijden...dit gaat heel gemakkelijk met het Tupperware fileermes. Doe dan boter in de braadpan en wanneer deze hazelnootkleur heeft leg je de lamskroon erin om aan te bakken. Bestrooi met peper en zout en draai om zodat de andere kant ook kan worden aangebraden. Leg de lamskroon nu in het deksel van de ovale ultra pro (800 ml). Smeer 1 kant in met een persillade en zet het lamskroontje nu nog 8 à 9 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C
Nota : Persillade maak je door peterselie fijn te hakken, mengen met mosterd, paneermeel, olijfolie en fijngeperst knoflook.
Wanneer de baktijd in de oven voorbij is neem je de ultra pro eruit en bedek je de lamskroon nog even met zilverfolie zodat het vlees nog wat kan rusten alvorens te versnijden. Dit komt de malsheid ten goede.
Ik heb mijn vlees vandaag geserveerd met gestoomde aardappelen (micro gourmet) en een groentenkrans van worteltjes en apart nog stuk courgette ook voorzien van een persillade.