Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
09-12-2012
Rozijnbrood op zondagmorgen
Lekker een sneetje rozijnenbrood bij de koffie op zondagochtend. Zeker als het dan nog huisgemaakt is ! En met de nieuwe terrinepot ultra pro gaat dit vanzelf.
Nodig :
- 1 pakje all-in mix voor wit brood (voor mij was dit van Albona : Aldi)
- 2 soeplepels witte suiker
- 1 ei
- 1 klontje boter
- 300 ml vloeistof : half water/half melk
- een goeie handvol rozijnen ( naar eigen smaak de hoeveelheid bepalen )
Werkwijze :
Het pakket broodbakmix samen met de lauwwarme vloeistof (even voorverwarmen met de schenkkan in de microgolfoven) en de suiker, ei en klontje boter goed zelf kneden of in de Kenwood laten kneden ;) tot een elastisch deeg. Hiervoor mag je toch wel 10 minuten tellen om het te kneden. Dan afgedekt laten rijzen op een warme plaats. Ik heb het onder de kachel laten te rijzen. Dan met bebloemde handen het deeg uit de kom nemen en lichtjes nog eens kneden en vormen tot de juiste maat voor in de terrinepot te leggen. Ik heb de terrinepot wel lichtjes ingevet en bebloemd. Het deksel erop doen en nog eens terug laten rijzen op een warme plaats tussen de 30 en 45 minuten. De bovenzijde dan pas instrijken met een geklutst eitje om een mooi glanzend resultaat te verkrijgen nadat het gebakken is. De oven voorverwarmen op 210°C (hetelucht). Na 10 minuten de temperatuur 30°C laten dalen. Mijn brood heeft in totaal 45 minuten in de oven gezeten.
Super namiddag "bak workshop" met Wim Ballieu van het programma "Goe Gebakken", dankzij de wedstrijd van Solo Baking Battle waarbij ik gewonnen had. Een unieke ervaring......ook een filmploeg was aanwezig om alles vast te leggen voor een filmpje binnen 2 weken op VT 4 van de winnaars van de Solo wedstrijd dat gaat worden uitgezonden net voor het programma "Goe Gebakken". Ben zelf ook benieuwd wat er uiteindelijk gaat verschijnen. De locatie was in het restaurant van Wim Ballieu zelf in te Sint-Jacobsnieuwstraat te Gent. Balls'n Glory noemt zijn restaurant waar je elke middag een lunch kunt eten aan 12 met als specialiteit alle soorten frikadellen vandaar de naam van het restaurant.
Na afloop kregen we nog een mooi aandenken mee naar huis namelijk een gevulde tas van Unilever met o.a. een Solo keukenshort, een pak solo van 1/2 kg, een busje vloeibare solo, klein receptenboekje, ons zelfgemaakt gebak en nog een mooi kookboek van "Goe Gebakken" gesigneerd door Wim zelf. En binnenkort zullen alle winnende recepten verschijnen in een kookboekje dat te downloaden is via de site van Solo Open Kitchen. Dat zijn er 10 in totaal.
Zelf een heerlijk gehaktbrood maken is echt geen kunst en zo klaar met de nieuwe terrine ultra pot van Tupperware
Nodig :
- 800 gr gehakt kalfs/runds
- 8 à 10 dunne reepjes ontbijtspek
- 1 ajuin
- 1 rode paprika
- 2 eieren
- peper en zout
- chapelure
- klein beetje gehakte peterselie (turbomax)
Werkwijze : Eerst het gehakt aanmaken door het te kruiden met peper, zout , 2 eitjes toevoegen en goed mengen. Tenslotte de chapelure eronder mengen en de fijngehakte ui en de fijngesneden paprika. Maak er een ronde langwerpige worst van ter grootte van de terrinepot en leg hem hierin. Omwikkel met het ontbijtspek en steek er eventeel nog wat laurier bovenop bij in. Sluit de pot met het deksel en zet hem 9 minuten op 800 watt in de microgolfoven. Draai uw gehaktbrood om en sluit terug af met het deksel en zet weer 9 minuten op 800 Watt.
Hartelijk dank aan iedereen die een tijdje geleden voor mijn receptje heeft gestemd via de Solo website voor de Baking Solo Battles. Heb vandaag een mailtje ontvangen dat mijn recept is verkozen is tot één van de meest favoriete bij de wedstrijd. Hier ben ik echt wel heel blij mee. En de prijs is nog veel leuker namelijk een bakworkshop met Wim Ballieu van het programma "Goe Gebakken".
Ik vond dat ik dit gewoon even moest laten weten omdat het toch dankzij jullie is dat ik deze workshop mag gaan doen. Zaterdag aanstaande al te Gent. Kijk er al naar uit ! Het receptje van mijn taart vind je gewoon op mijn blogje terug. Als u ook zin hebt gekregen om het eens uit te proberen typ bij de zoekfunctie dan even in 'zeer luchtige chocoladebavaroistaart' van 4/9/2011
Peperkoek in de Ultra pro terrine pot van Tupperware
Deze maand reeds te verdienen als gastvrouw bij 29 sterren en in januari in de promo voor iedereen. Een geweldige nieuwe ultra pro bij Tupperware. Keek er al heel lang naar uit en sinds gisteren heb ik hem in mijn bezit zodat ik volop al kan experimenteren met receptjes om iedereen aan fijne ideetjes te helpen. Niet alleen geschikt om paté's in klaar te maken, maar ook om brood in te bakken (ééntje van 800 gr gaat perfect), cake, cassata's (soort roomijs zonder hulp van ijsmachine), peperkoek, gehaktbrood, tonijnbrood en nog zoveel meer. Echt een multi pot met vele mogelijkheden.
Vandaag deel ik jullie alvast mijn peperkoek recept mee dat heel licht en lekker eet. Het proberen waard...mijn huisgenoten vinden hem alvast de moeite ;-)
Nodig :
- 250 gr patisseriebloem
- 120 gr donkere suiker
- 1/2 zakje bakpoeder
- 1 koffielepel bicarbonaatpoeder
- koffielepel peperkoekkruiden of speculaaskruiden
- 2 soeplepels lopende honing
- 150 ml melk
Werkwijz :
Alle ingrediënten tesamen mengen in de Kenwood of met de elektrische mixer. De oven ondertussen voorverwarmen op 200°C. En de terrinepot lichtjes invetten en bebloemen. Het deeg erin doen met behulp van de Tupperware siliconen spatel. Bovenaan het deeg naar keuze parelsuiker strooien. Het deksel op de ultra pro doen en de peperkoek bakken gedurende 45 minuten op 180°C. De laatste 5 minuutjes heb ik het deksel eraf gehaald. De koek nog even laten zitten in de ultra pro alvorens hem te ontvormen. Na een 10 tal minuten eruit halen en verder laten afkoelen op een taartrooster. Wanneer hij helemaal koud is in fijne snede snijden met het Tupperware broodmes.
Nota : Peperkoek is heerlijk als tussendoortje, ' s morgens bij het ontbijt gewoon puur natuur of besmeerd met boter of zelfs choco voor de kleintjes. Maar ook ideaal als voorgerechtje te gebruiken in combinatie met foie gras en gecarameliseerde appeltjes. Lekker tijdens de feestdagen. Ik kom hier later nog wel even op terug.
Het woord zegt het zelf al : een koek gevuld met een smakelijke amandel/suiker/ei mengeling. Heel gemakkelijk te maken en een heerlijk resultaat.
Voor dit deeg heb je wel een deegroller nodig maar daarvoor hebben we bij Tupperware een heel goei exemplaar en tevens staat er momenteel ook nog ééntje in de stockverkoop.
Nodig voor het deeg :
- 150 gr roomboter (in stukjes)
- 225 gr bloem
- 100 gr suiker
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 geklopt ei
- 1 eetlepel citroensap
- snufje kaneel
- snufje zout
Voor de vulling :
- 125 gr amandelpoeder
- 125 gr witte suiker
- 1 ei
Deze 3 benodigdheden tesamen kan je ook kant en klaar aankopen als amandelspijs waarbij je dan 1 geklopt eitje moet toevoegen. Maar ik heb mijn amandelspijs zelf gemaakt.
Afwerking :
- 1 geklust eitje
- hele witte amandelen
Werkwijze :
Oven voorverwarmen op 175 °C. Maak eerst het boterdeeg : doe de ingrediënten in een kom en kneed boter er zo snel mogelijk onder. Doe er eventueel wat melk bij als het deeg te droog zou zijn. Bij mij was dit niet nodig. Wikkel het deeg dan in plasticfolie en leg een half uurtje in de koelkast. Bestrooi uw werkoppervlakte met wat bloem en rol het deeg dan uit met behulp van je deegroller tot een dikte van ong. 3 mm. Met de grootste van de decoringen (10 cm) steek je nu 12 rondjes uit waarvan je er 6 op een met bakpapier bekleedde plaat legt. Hierop komt nu één of twee soeplepels van de amandelspijs.
Amandelspijs : De 3 ingrediënten goed mengen en is klaar.
De 6 overige rondjes deeg druk je nu aan bovenop de amandelspijs. Met behulp van een vork druk je de kantjes goed aan. Bovenop in het midden leg je één amandel en met het patisserieborsteltje strijk je de bovenkant in met een geklust eitje.
Smaakvol en heel vlug klaar.....en oogt het niet mooi ! Slechts 1 minuutje in de microgolf op 800 Watt en je hebt je eigen cakeje.
Nodig :
- 15 gr amandelpuree ( 1 soeplepel)
- 1 koffielepel zonnebloemolie
- 20 gr suiker ( 1.5 soeplepel )
- 1 eigeel
- 2 à 3 druppels amandelextract
- 10 gr zelfrijzende bloem ( 1 soeplepel )
- 20 gr amandelpoeder ( 1 soeplepel )
- 15 gr chocoladeparels ( 1 soeplepel )
Werkwijze :
Meng de amandelpuree met de olie. Voeg dan suiker, eigeel en amandelaroma toe. Voeg amandelpoeder en bloem toe alsook de chocoladeparels. Goed onder elkaar mengen en in een tasje doen. In de microgolf zetten 1 minuut op 800 Watt. Niet te geloven maar het is erg lekker. Zeker ook eens proberen !
Heb nog een 2 de manier zonder de amandelen.
Nodig
- 15 gr boter (1 soeplepel)
- 20 gr suiker ( 1.5 soeplepel)
- 1 eigeel
- 3 druppels vanille extract
- 30 gr zelfrijzende bloem ( 2 soeplepels)
- 15 gr chocoladeparels ( 1 soeplepel)
Werkwijze :
Laat de boter smelten in de tas ong. 20 sec. in de microgolf op 800 Watt. Voeg dan de suiker, eigeel en vanille toe. Voeg de bloem en de chocoladeparels toe en meng. Zet 1 minuut op 800 Watt in uw microgolf.