Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
07-01-2012
Mijn wonderpan
Nee, deze keer bedoel ik niet de wonderemmer van Tupperware maar mijn ouderwetse wonderpan. Het is een dubbelwandige aluminium pan die als "oven" fungeert op de gasoven. Hij dateert uit de jaren '50 en is van het merk ALHO. Wie nog op zoek zou willen gaan om er één te bemachtigen is er aan voor de moeite. Met heel veel geluk zul je ze vroeg of laat eens kunnen vinden op een rommelmarktje. Ik heb ze niet geërft van mijn moeder of grootmoeder maar ben door heel veel geluk in het bezit gekomen van deze wonderpan door een lieve mevrouw die mijn oproepje had beantwoordt via de "libelle-zoekertjesoproep" van ondertussen 5 jaar geleden. Mijn zoektocht was toen begonnen omdat we bij vrienden waren geweest die hierin een ronde cake hadden gemaakt met in het middden een gat erin. Niks speciaals van uitzicht maar die textuur en die smaak van die cake was ik nooit vergeten. Ik hou namelijk niet van heel droog gebak en bij mij moet cake liefst nog een beetje een vochtige smaak hebben. Die vrienden hadden zelf wel een oven maar voor het bakken van de cake werd telkens de wonderpan bovengehaald. Nu, ik kan ze geen ongelijk geven. Eenmaal die smaak geproefd wil je niet meer anders. Daarbij kwam dat ik enkele jaren terug geen oven had in ons vakantieverblijf, enkel een 4 pits gasfornuis. Dus mijn wonderpan was toen ideaal. Ondertussen ben ik wel degelijk uitgerust met zelfs 2 ovens maar toch blijf ik mijn wonderpan trouw. Dus toen we vorige week op vakantie waren had ik weer de kans om nog eens een heerlijke cake te bakken. Het recept is gewoon een 4/4 de beslag :
Nodig :
- 250 gr goeie boter - 250 gr zelfrijzende bloem - 250 gr suiker - 5 eieren - wat vanilleessence
Werkwijze :
De boter mals kloppen. De suiker eronder voegen. De eieren er één na één aan toevoegen. En als laatste de gezeefde bloem toevoegen. In geval dat je vanilleessence gebruikt dan dit ook toevoegen. De vorm invetten en bebloemen en het deeg erin doen. Het kleinste gaspitje aansteken en de wonderpan hierop zetten op het laagste standje gedurende 3/4 uur. Ten tijde dat ik nog buiten kookte en wanneer er dan "Mistral" wind waaide dan kon het gebeuren dat mijn cake soms 1 uur tot 1 1/2 uur moest bakken maar in normale omstandigheden is 3/4 uur voldoende. Natuurlijk kan men ook andere bereidingen klaar maken in deze wonderbaarlijke pan. Bv. stoofpotjes, biscuit, poffert en brood. Ideaaal is dit ook voor mensen die gaan kamperen. Wanneer je het woord "wonderpan" googelt kan je er vaak nog heel wat over vinden.
Mijn dank gaat nog altijd uit aan het lieve Antwerpse dametje dat toen mijn oproep heeft beantwoordt en ervoor gezorgd heeft dat ik al veel plezier hebt aan dit superding.
Bij deze wil ik graag mijn geschenk tonen dat ik gisteren per post heb ontvangen van Solo. Enkele weken terug deden zij een wedstrijd via facebook. En wie niet waagt, niet wint natuurlijk. Tegenwoordig zijn er zo wel meer wedstrijden via facebook en af en toe is het geluk dan is aan de kant van diegene die deelneemt. Eerder had ik al een geschenk ontvangen via de facebookpagina van tiense suiker.
Een vlug gemaakt éénpansgerecht wat wij zo af en toe eens klaarmaken en dat steeds op veel bijval mag rekenen.
Nodig :
- 1 kilo aardappelen - 1/2 boontjes - 2 uien - 2 teentjes knoflook - 2 of 3 tomaten naargelang ze groot zijn - 350 gr gerookte spekblokjes - gehakte peterselie - piment d'espelette (optie: kan vervangen worden door paprikapoeder) - 1 kruidenbouillonblokje van Knorr - peper, zout
Werkwijze :
De aardappelen schillen en stomen gedurende 18 min. in de microgourmet. Nadien de gekuiste boontjes stomen gedurende 13 minuten in de microgourmet. De ui in reepjes snijden en de afgekoelde aardappelen in blokjes snijden. De peterselie kan je ook al fijnhakken in de turbomax. Hiermee is de voorbereiding al gebeurt. Dan de wok opzetten met een beetje olijfolie en hierin de spekblokjes bakken. Als dat gebeurt is even op een diep bord uitgieten en voorlopig aan de kant zetten. Daarna terug wat olijfolie in de wok of diepe grote pan doen en dan de ajuin bakken, de aardappel toevoegen en mee bakken. Dan de boontjes toevoegen en uiteindelijk de in schijfjes geneden tomaten. Deze altijd als laatste toevoegen anders bakt het niet meer zo mooi. Kruiden met peper, zout en piment d'espelette. Geperste knoflook toevoegen. De spekblokjes terug bijvoegen, de peteselie en het bouillonblokje erover verkruimelen.Als grote pan op tafel brengen zodat ieder zich zelf kan bedienen.
Tradities zijn er om in ere te houden. Volgend recept is een traditionele Franse amandeltaart die ze hier op 6 januari eten n.a.v. Driekoningen. Ook wel Galette des Rois genoemd. Overal waar je nu in de winkel binnenstapt is het bij de supermarkt of bij de bakkers, men treft deze taart overvloedig aan. Met meestal een kartonnen kroontje bij en natuurlijk ook een stenen beeldje dat verstopt zit in de taart. Wie het stuk taart eet waar het stenen beeldje inzit is die dag de koning en mag de kroon opzetten. De prijzen die ze voor zulke taart vragen variëren van ong. 2 bij de discountwinkel tot wel 18 bij de bakker. Daar ik veel liever mijn eigen taarten bak deel ik mijn receptje ook graag aan jullie mee. En je zal zien dat het helemaal niet moeilijk is om op een korte tijd een heerlijkheid op tafel te zetten.
Nodig :
- 2 stukken kant en klare ronde bladerdeeg - 125 gr boter (goei boter of solo) - 125 gr suiker - 125 gr amandelpoeder - 1 zakje vanillesuiker - 40 gr maïzena of bloem naar keuze - 3 eieren ( 2 dienen voor in het deeg en 1 voor op deeg )
Verder ook nog voor de patisseriecrème:
- 500 ml melk - 2 eieren - 85 gr vanillepuddingpoeder - 100 gr suiker - 1 zakje vanillesuiker - 150 ml melk voor de binding
Werkwijze :
Leg een bakpapier op de bakplaat en leg daar het taartdeeg op. Strijk de buitenkant in met losgeklopt eigeel. Maak dan de vulling. Meng de op kamertemperatuur gezette boter samen met de suiker en de amandelpoeder alsook de vanillesuiker tot een homogeen mengsel. Voeg dan de 2 eitjes samen met de bloem toe en meng verder. Maak ook de patisseriecrème op de tupperwaremanier. Door 500 ml melk te verwarmen in de microschenkkan in de microgolf op 750 watt gedurende 3 à 3.5 min. De binding doe je in de shaker door de 150 ml melk te mengen met de 2 eieren, 85 gr vanillepuddingpoeder, suiker en vanillesuiker. Goed schudden en als na 3 min. het belletje van de microgolf gaat mag de binding bij de melk. Goed kloppen en de microgolfkan nu nog ong. 3 minuten terugzetten. De pudding is nu klaar. Laten afkoelen en dan mag deze bij het eerder gemaakte amandelmengsel. De massa nu op de taartbodem smeren met de spatel. Het 2 de taartdeeg mag nu op de taart worden gelegd en dan kan je met een vork horzintale en vertikale strepen maken op de bovenkant ter versiering of ik heb deze keer er een bloemversiering in gemaakt met behulp van een mes. Niet vergeten om met een vork rond de buitenkant van de taart te gaan en goed plat drukken. Zodat de 2 degen goed aanéén gaan kleven en er geen vulling kan uitlopen. Als laatste de bovenkant instrijken met losgeklopt eigeel m.b.v. het patisserieborsteltje.
Bakken in een voorverwarmde oven van 200° C gedurende 15 min. , dan de temperatuur verlagen naar 180°C en nog 20 min verder bakken. Indien je een kroontje hebt kan deze nadien bovenop de taart.
Onze jongste zoon Wessel had gisteren het stenen beeldje in zijn stuk en was de koning ! Laat het smaken.
Deze laatste foto is mijn driekoningentaart van vorig jaar.