Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
03-08-2012
Provençaalse tomaten en courgettes
Als groentengerecht weer eens iets anders dan gewoonlijk en echt heerlijk en gezond. Hier in het zuiden zie je dit gerecht dan ook vaak op tafel verschijnen.
Nodig :
- 2 courgettes (of meer) - 3 tomaten of meer naargelang uw aantal personen aan tafel - olijfolie - bussel peterselie - paneermeel - 2 teentjes knoflook
Werkwijze :
Was uw courgettes en tomaten. Snij de tomaten in de helft en eventueel het onderste schijfje ook zodat ze mooi rechtop blijven staan. De courgette snij je in stukken van ong. 4 cm en ook het bovenste en onderste stukje verwijder je. Hol aan de bovenzijde van de courgette en tomaten een klein beetje uit om goed te kunnen vullen.
De persillade maak je op volgende manier. Was de peterselie goed en dep droog. Doe hem dan in de turbomax en maak hem goed fijn. Meng hierbij de 2 teentjes uitgeperste knoflook (met behulp van de knoflookpers). Meng dan door het geheel wat olijfolie zodat alles goed smeuiig is en vervolgens meng je er nog paneermeel onder zodat het geheel een krokant korstje krijgt wanneer het in de oven heeft gestaan.
De bovenzijde van de groenten nu voorzien van de persillade en de groenten schikken in de ovalen ultra pro. Zet deze zonder deksel dan in de voorverwarmde oven van 180°C gedurende een half uurtje.
Bij het openen van de oven komt de geur uit het zuiden je tegemoet ;)
Met dit warm weer liever geen warme soep maar alle heerlijks uit het zuiden in een koud soepje, in een potje met een kaaskoekje erbij. Dit receptje komt uit het nieuwe kookboek van Angelique (ooit deelneemster bij de beste hobbykok van Vlaanderen 2010)en het boek noemt : La cuisine d'Angelique, Smaken uit de Provence. Een echt heerlijk boek. Althans voor mij.
Mijn ingrediënten zijn een klein beetje anders dan in het boek voor diegene die het zouden nakijken. Maar ik heb het aangepast naar mijn smaak.
Werkwijze :
De courgette en aubergine wassen en ongeschild versnijden in kleine blokjes. De tomaten met de tupperware dunschiller ontvellen dit gaat het gemakkelijkst met het geribbelde mesje. En dan deze ook in kleine blokjes snijden. Olijfolie verwarmen in een kookpot. Daarin de fijngesneden ui (turbomax) doen en de 2 ongepelde knoflookteentjes erbij voegen. De ui laten glazig stoven. Doe er dan de stukjes aubergine, courgette en tomaten bij alsook de thym. Lichtjes laten garen. En dan water toevoegen plus het halve bouillonblokje. Goed mixen en er de room aan toevoegen. Dan het takje basilicum toevoegen en goed laten trekken. Pot van vuur nemen nu en kruiden met peper en zout. Laten afkoelen in de ijskast tot het heel koud is. Juist voor serveren nog eens met de staafmixer doorgaan zodat er lucht in het mengsel komt en lichtjes gaat schuimen. Wordt geserveerd zoals een gazpacho.
Voor de parmezaankoekjes. Rasp de parmezaan in schilfers met behulp van de kaasrasp en meng met de emmetal kaas. Zelf heb ik ook nog wat herbes de provence eronder gemengd maar dat hoeft niet. Leg op de bakplaat nu de bakmat of bakpapier. En verdeel de kaas er in hoopjes op. Plaats in een voorverwarmde oven van 200°C gedurende 6 minuten. Laat het afkoelen en neem de cirkels eraf met behulp van de spatel.
Serveer de zuiderse cappuccino in hoge smalle kopjes of potjes en steek er een parmezaankoekje in.
Heerlijk met een fris glaasje witte wijn zoals Chardonnay of Viognier. Deze laatste is typisch voor onze streek nl. regio Languedoc-Roussillon. Deze is iets fruitiger en heeft een lekkere nadronk.
Ik had hier gisteren nog wat overrijpe bananen liggen en wat kan je daar beter van maken dan heerlijk vers bananenijs. En het is zo klaar.
Nodig :
- 300 gr rijpe bananen (voor mij waren dat er 3,5) - 130 gr witte suiker - sap van 1 citroen - 1 eidooier - 1 dl room - 3 dl volle melk
Werkwijze :
Pureer de bananen samen met de eidooier,, de suiker en het citroensap in de quickchef. Giet de slagroom en de melk erbij en draai nog even verder zodat alles goed is gemengd. Zet het mengsel nu even in de koelkast om koud te laten worden. Giet het mengsel dan in de ijsmachine en laat tot ijs draaien. Serveer onmiddellijk of laat het ijs verder opstijven.
Wat is er meer verfrissender dan een heerlijke meloensorbet bij deze warmte. En in geen tijd klaargemaakt.
Nodig :
-750 gr cavaillon meloen -200 gr suiker -sap van 1 citroen -2 eiwitten
Werkwijze :
Ontdoe de cavaillon van de schil en de pitten. Snij in kleinere stukjes en mix hem fijn met de quickchef. Mixen tot fijne pulp. Voeg dan suiker en citroensap toe en mengen. Ondertussen de eiwitten stijf kloppen in de speedychef en onder de meloenpulp roeren. Doe alles in een sorbetière (ijsmachientje) en laat draaien tot het is opgesteven. Zet nadien in de diepvriezer en serveer naar wens met nog een schijfje meloen. Als decoratie maar ook eetbaar heb ik er Citroenverbena ingestoken. Voor diegene die geen ijsmachientje hebben, kan men ook de meloenpulp in een tupperware diepvriesdoos doen en in de vriezer zetten, elk half uur even uitnemen en eens doorroeren.
Heerlijk verfrissend dessertje om langs het zwembad van te genieten.