Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
04-09-2011
Zeer luchtige chocoladebavarois taart
Vorige week zijn de uitzendingen van "Komen eten" weer van start gegaan. En daar ik altijd nieuwsgierig ben naar nieuwe recepten is dat weer een kans. Wat mij van vorige week vooral is bijgebleven was het dessert met chocolade van de bomma waar al de kandidaten het een super lekker dessert vonden. Mijn aandacht was dus getrokken en een paar dagen later heb ik dit dan ook maar eens geprobeerd. Ik moet de kandidaten echt wel gelijk geven want dit is de luchtigste chocoladetaart die ik ooit heb gegeten. En ik ga dit receptje zeker weten nog dikwijls opnieuw maken. Diegene die het niet uitproberen is eigenlijk een gemiste kans. Bij deze het recept : Nodig: - 3 eieren - 4 blaadjes gelatine - 50 gr witte suiker - 50 gr vanillesuiker - 1 koffielepel oploskoffie - 5 dl room - 100 gr pure chocolade - 1 pak vingerkoekjes - wat chocoladekrulletjes of hagelslag voor de decoratie
Werkwijze :
Klop de eigelen luchtig op tot ze bijna wit zien. Los de oploskoffie op in een beetje heet water. Klop het eiwit samen met de suiker tot sneeuw. Laat de gelatineblaadjes weken in koud water. Smelt de chocolade. Ik smelt mijn chocolade telkens in het microschenkkannetje van tupperware op een hele lage wattage. Klop de room op met de vanillesuiker. Meng tenslotte alles voorzichtig en los de gelatineblaadjes erin op. Neem een springvorm en zet aan de randen de vingerkoekjes waarvan je het onderste stukje recht afsnijdt zodat ze blijven rechtop staan. Ook de bodem had ik bedekt met koekjes. Giet de chocolademassa nu op de koekjes en laat opstijven in de koelkast gedurende enkele uren.
Onweerstaanbaar.........
Opmerking: Na reeds 2 x een mailtje ontvangen te hebben dat de gelatine niet goed oplosbaar was. Wil ik graag het volgende hierover meedelen. Nadat de gelatine is geweekt in koud water, deze uitknijpen en dan oplossen in de warme gesmolten chocolade. Dus niet de gelatine toevoegen op het laatst aan heel het mengsel want dan is de massa al niet meer warm en smelt de gelatine uiteraard niet meer. Gelatine moet steeds worden opgelost in een warme mengsel dit kan zijn in warm water, warme melk, warm sap of in dit geval warme chocolade. Als je dit volgt kan er normaal gesproken niets meer fout gaan.
Af en toe gebeurt het dat ik een fles advokaat maak. Hier thuis gaat dit nog al eens tesamen met de ijscreme. Of wat ook heel lekker is bij een tupperwarerecept dat ik één van de volgende dagen hier zal neer schrijven. Maar vooraleer we daar kunnen aan beginnen hebben we eerst nodig : advokaat.
Nodig:
- 10 eidooiers - 2 gehele eieren ( eiwit+eigeel) - 2 zakjes vanillesuiker - 350 gr witte suiker - 1 blik van 1/2 liter carnation melk + 1 klein van 1/4 l - 2 dl alcohol van 90 of 96° (verkrijgbaar bij de apotheker of bij Colruyt)
Werkwijze :
De eidooiers,de 2 gehele eieren samen met de vanillesuiker en de witte suiker goed mixen. Dan geleidelijk aan de carnation melk toevoegen en als laatste de alcohol. Let op. Als je de alcohol toevoegt doe dit dan terwijl je het geheel verder blijft mixen. Als je dit niet doet kan het gebeuren dat de eidooiers verbranden door de alcohol en dan krijg je korrels in uw massa. Alles in schoongemaakte fruitsapflessen gieten en in de ijskast bewaren. Na enkele dagen stijft de vloeistof op en wordt hij vanzelf dik.