Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
22-07-2012
Clafoutis met verse abrikozen
Zit nog steeds in Frankrijk en dan zijn mijn gerechtjes soms ook wel wat geïnspireerd door deze keuken. Zo ook volgend receptje. Een clafoutis is zacht van smaak en te vergelijken een beetje tussen pannekoekendeeg en flan. Kan gemaakt worden in combinatie met allerlei fruit zoals kersen, vijgen, mirabellen, appels, nectarines of zoals ik nu deed met verse abrikozen. Heel gemakkelijk te maken in de ovale ultra pro en geschikt voor een grote groep eters.
Nodig :
- 2 eieren - 1 eigeel - 125 gr kristalsuiker - 75 gr hoeveboter - 75 gr bloem - 125 ml volle melk - 125 ml room - verse abrikozen - 10 gr vanillesuiker of mag vervangen worden door vanilleëssence
Werkwijze :
Neem de ultra pro en was de abrikozen, ontdoe ze van hun pit en snij in kleinere stukken. Maak dan het deeg door de eieren in de speedychef of quickchef met spatel te doen samen met de suiker. Klop ze op tot een wit schuimig mengsel. Smelt de boter in het microplus schenkkannetje en voeg dit erbij samen met de bloem. Voeg dan de melk en room toe. Giet dit mengsel over de abrikozen en bak gedurende 30 à 40 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C. Als de clafoutis uit de oven komt, laat ze dan even afkoelen en bestrooi dan met vanillesuiker.
Dit receptje heb ik een beetje aangepast en overgenomen uit het kookboek : De smaken van de Midi van Anouck Schuyesmans.
Al enkele dagen geen receptjes meer gepost maar neem het me niet kwalijk. Hier in het zuiden leven we in een ander ritme en daarbij ook nog veel bezoek. Kom er soms gewoon niet aan toe om iets te posten. Maar momenteel is het zo warm dat ik even de verfrissing zoek van de living meer bepaald de pc om jullie toch een receptje mee te delen van een tapenade die ik gemaakt heb om vanavond onze bezoekers mee te verwelkomen.
Nodig :
- 100 gr zongedroogde tomaatjes op olie ( de mijne zijn huisgemaakt en werkelijk gedroogd in de zon van het zuiden) - bosje basilicum - 1 theelepels harissa - soeplepel kappers - olijfolie - peper en zout
Werkwijze :
Doe alle ingrediënten in de quickchef of turbomax en mix alles heel fijn tot je een homogene massa bekomt, peper en zout toevoegen naar smaak. Snij sneetjes van een stokbrood of neem toastjes en besmeer deze met de heerlijke tapenade. Een lekkere glaasje rosé is hier zeker bij op zijn plaats ;)
Simpele dingen maken het leven soms zo eenvoudig en aangenaam !