Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
22-03-2014
Frangipanetaart
Heerlijk eenvoudig ! en superlekker........
Nodig :
- 1 bladerdeeg
- 1 pot abrikozen compote of abrikozenconfituur
- 150 gr amandelpoeder
- 30 gr gemalen kokos
- 150 gr poedersuiker
- 120 gr boter
- 75 gr zelfrijzende bloem
- 3 eieren
Nodig voor de glazuur :
een half ruimtekommetje van 200 ml poedersuiker mengen met wat druppels citroensap
Werkwijze :
Meng de amandelpoeder met de gemalen kokos en de bloemsuiker. Doe er de eieren bij en meng verder. Zeker niet te lang mixen want dan verkrijg je teveel lucht en dat gaat het deeg misschien overlopen tijdens het bakken. Roer er ook de zachte boter onder en tenslotte de zelfrijzende bloem. Niet langer mixen dan nodig.
Neem de multiflexvorm en leg er het bladerdeeg in. Snij er de overtollige randen af. En prik met een vork enkele keren in de bodem. Doe er dan de abrikozencompote op...ongeveer een half potje.
Het frangipanebeslag mag nu over de abrikozencompote worden gestort en met behulp van de spatel netjes glad strijken.
Met de randjes van het bladerdeeg maak je reepjes en die decoreer je langs de kanten van je taart.
Bak de taart tenslotte af in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 35 minuten.
Wanneer de taart is afgekoeld bestrijken met het glazuur met behulp van het siliconen borsteltje.
Zo simpel maar oh zo lekker....en als het buiten regent....trekken we toch gewoon de keuken in zeker !
Nodig :
- 125 gr boter
- 125 gr suiker
- 125 gr zelfrijzende bloem
- 2 eieren
- een likje amandelessence
Voor het glazuur :
- een beetje bloemsuiker
- enkele druppeltjes citroensap
Werkwijze :
Doe de boter in een mengkom en klop ze mals. Voeg de suiker toe en mix of klop verder. Voeg de eitjes één na één toe en mix tot een homogeen mengel. Doe tenslotte de zelfrijzende bloem erbij en het likje amandelessence...je kan dat vervangen uiteraard door vanille essence of wat citroensap kan ook.
Doe het deeg nu in de met warm water omgespoelde vorm. En zet de cake in een voorverwarmde oven van 175 °C gedurende 3 kwartier.
Laat de cake nog even afkoelen in de vorm alvorens hem te ontvormen...hij moet als het ware even de tijd krijgen om terug te krimpen en dan komt hij spontaan los uit de vorm.....Veel mensen maken de fout door de cake te vlug uit zijn vorm te willen halen...en dan krijg je brokken ;-))
De bovenkant kan je naar eigen behoefte nog insmeren met een glazuur van poedersuiker gemengd met citroensap.
Een andere mogelijkheid is insmeren met een beetje opgewarmde abrikozengelei. Om te laten blinken maar ook om een lekker smaakje mee te geven.
En dan........Klein stukje per keer maar ;-))
Nota : mijn cake was maar een klein formaatje. Indien u zelf het grotere normale model heeft van deze vorm dan verdubbel je het recept.
En met behulp van de mini squeeze-it mooi in een glaasje gedecoreerd !
Nodig :
- 250 gr mascarpone
- 60 gr poedersuiker
- 1 soeplepel amaretto
- 1 dl slagroom
- 25 gr suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 8 Lotus speculoosjes
- 500 gr aardbeien
Werkwijze :
Meng de mascarpone, de poedersuiker en de amaretto onder elkaar met behulp van de halve klopper. Klop de slagroom op met de suiker en vanillesuiker en spatel die onder de mascarpone.
Verkruimel de speculoosjes. En doe een laagje hiervan op de bodem van je glaasjes. Was de aardbeien, dep ze droog en hou er enkele apart om ze op het einde in stukjes te snijden en als decoratie te gebruiken.
Doe bovenop de speculooskruimels wat fijngesneden aardbeien en dan een laagje mascarponecrème met behulp van de mini squeeze-it. Hierboven weer een laagje speculooskruimels, aardbeien en crème. Eindig met enkele fijngesneden aardbeien.
Zet nog een uurtje in de koelkast om te laten opstijven.