Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
18-12-2011
Prettige Feestdagen !
De examens lopen op zijn laatste dagen voor vele kinderen,
stilaan komt de kerstvakantie in zicht. Voor vele een leuke tijd met gezellig
samenzijn van de familie. Voor andere zijn de feestdagen misschien wat
eenzamer. Maar de invulling doe je vaak zelf.
Kortom, ook aan jullie wens ik fijne eindejaarsdagen toe en een prachtig 2012
! Dat jullie wensen mogen vervult worden en dat je nog veel kookplezier
moogt beleven.
Met nog maar enkele dagen te gaan alvorens we aan het feestmaal van Kerstmis mogen aanschuiven heb ik gisteren alvast gerepeteerd door een kerststronk te maken voor het gezin. De mijne is in 2 versies nl. ene met afwerking van pure chocolade en ene met melkchocolade want de zonen hebben verschillende smaken.
Nodig :
Voor de biscuitrol
- 5 eieren - 120 gr suiker - 150 gr zelfrijzende bloem - beetje vanilleextract (zelfgemaakte zoals eerder beschreven)
Voor de chocoladecreme
- 75 gr melkchocolade - 250 gr hoeveboter of solo of fama naar wens - 125 gr bloemsuiker - 1 zakje vanillesuiker - 1 ei
Voor de decoratie
- chocoladehagelslag of - schilfers chocolade of - geroosterde amandelschilfers Werkwijze :
De 5 eieren samen met de suiker goed mixen tot een luchtig bleek geheel. De zelfrijzende bloem zeven en eronder mengen. De bakplaat bekleden met bakpapier en hierop het deeg verdelen. Bakken in een voorverwarmde oven van 220°C gedurende ong. 10 minuten. Direct bij het uit de oven halen een keukenhanddoek nemen en deze met warm warm vochtig maken. De natte goed uitgewrongen handdoek boven op het deeg leggen en het geheel omdraaien. Bedoeling is dat handdoek nu onderaan op de keukentafel ligt en deeg van boven met hierop nog het bakpapier. Dit laatste trekken we er voorzichtig af en dan rollen we de biscuit voorzichtig op met handdoek erbij in. Deze bewerking is helemaal nodig zodat nadien onze biscuit niet zal scheuren.
Voor de crème breek je de chocolade in kleine stukjes, doe hem in de microschenkkan en laat smelten in de microgolf op zeer lage wattage ong. 1 minuutje. Roer de boter met de vanillesuiker schuimig, roer er de bloemsuiker bij alsook het gehele ei. Als allerlaatste het gehele ei. Goed mengen.
Als de biscuit goed is afgekoeld de handdoek verwijderen en besmeren met de chocoladecrème. Terug oprollen ook de buitenzijde besmeren met crème en afwerken met chocoladeschilfers naar smaak. Ook chocoladehagelslag of geroosterde amandelschilfers zijn mogelijk. Versieren met kerstdecoratie en nadien heerlijk genieten !!
Mijn jongste zoon vroeg me gisteren wanneer ik nog eens kletskoppen wou maken. Vanmorgen heb ik me dan maar aan het werk gezet en het resultaat kan je hieronder mee bekijken.
Nodig :
- 50 gr bloem (geen zelfrijzende) - 110 gr kristalsuiker - 30 gr boter - 20 ml water - 2 gr kaneel - 1 gr zout - 20 gr fijngehakte amandelschilfers (in turbochef)
Werkwijze:
Meng alle benodigdheden kort tot een glad beslagje. Doe het deeg met behulp van 2 koffielepels op een met bakpapier bekleedde bakplaat. En vorm bolletjes zo groot als knikkers. Laat voldoende ruimte, minstens 8 cm tussen de bolletjes. Tijdens het bakken lopen ze uit tot platte koekjes. Bak de kletskoppen ong. 6 minuten in een voorverwarmde oven op 220°C. Houd het bakken goed in de gaten, want de koekjes bakken heel snel aan. Schuif het bakpapier direct na het bakken van de bakplaat om af te koeken.
Enkele weken geleden heeft dit receptje in een libelle gestaan. Had dat exemplaar juist gemist, maar via een goeie vriendin is het eenvoudige receptje toch tot bij mij geraakt. Zeer eenvoudig maar wel smakelijk en enorm vlug klaar.
Nodig voor een snelle hap :
- ultra pro cocotte of voor wie dat niet heeft een vuurvast schoteltje - 1 ei - 1 eetlepel spekreepjes of hamreepjes kan ook - 1/4 tomaat of paprikareepjes kan ook - 1 eetlepel geraspte kaas - klein geutje room
Werkwijze :
Doe de spekreepjes onderaan in het potje daar bovenop doe je de tomaat in stukjes samen met de geraspte kaas en het geutje room. Breek dan het eitje en doe het er bovenop. Dek af met het dekseltje en zet 2,5 minute op 750 watt tot het eiwit gestold is. Serveer met toast of brood.
Deze namiddag vlug even appelflappen gemaakt voor de kinderen die in de examens zitten. Tijdens hun studeer pauze is het dikwijls een moment dat ze op zoek zijn naar iets zoets. Daar ik nog bladerdeeg in de ijskast had liggen was mijn keuze vlug gemaakt. Op 20 minuten tijd kon ik lekkere appelflappen op tafel zetten.
Nodig :
- 1 bladerdeeg ( is goed voor 6 appelflappen) - 1 ei - 2 appels - grove kristalsuiker
Werkwijze:
Je neemt de croustiparty en legt hem op het deeg. Met de 2 handvatjes draai je een keertje goed rond en je zult zien dat er een rondje is uit gesneden in het deeg. Dit herhaal je 6 keer. Ondertussen de appels schillen en in kleine stukjes snijden. Beetje gewone witte suiker overstrooien en goed mengen. De rondjes deeg die zijn uitgesneden leg je vervolgens één voor één op de croustiparty en vul je met 2 soeplepels appelstukjes. Met het patisserieborsteltje strijk je een beetje water aan de buitenkanten van de flappen zodat ze goed dicht blijven plakken. Leg ze op een van bakpapier voorziene bakplaat. Snij met de schaar enkele gaatjes in het deeg aan de bovenkant zodat er tijdens het bakken stoom kan ontsnappen. Doreer de flapjes door met een patisserieborsteltje wat geklust ei aan te brengen aan de bovenkant. Dit zorgt namelijk voor een mooi blinkend resultaat nadien. Bak de flapjes ong. 20 minuten op 180°C.
De croustiparty kan tevens worden gebruikt voor hartige flapjes. In bijlage geef ik u nog wat meer ideetjes.