Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
19-12-2014
Kerstboom Meringue
Zo simpel en toch ook wat feestelijk met deze meringue Kerstboompjes
Nodig :
- 5 eiwitten
- 250 gr witte suiker
- wat druppels groene voedingsmiddelen kleurstof (ik heb zelf geel en blauw gemengd)
- snoepparels om te versieren
Werkwijze :
Doe de eiwitten in de Kenwood en laat ze half stijfkloppen. Voeg dan geleidelijk de suiker eraan toe terwijl je verder mixt; Voeg ook de druppels kleurstof toe. Zelf een beetje zien hoeveel kleur je wilt.
Spuit dan met behulp van de Tupperware spuitzak bergjes in de vorm van een Kerstboom. Doe er meteen parels overheen naar eigen keuze.
Bak af gedurende 1 1/5 uur in een voorverwarmde oven van 100°C met een lepel tussen de deur zodat de damp kan ontsnappen.
Kruidenkoek of peperkoek gebakken in de Terrinepot van het Ultra Pro gamma. Heel gemakkelijk klaar te maken en tevens weinig afwas. Enkel de microcook schenkkan heb je nodig om je deeg in klaar te maken en ook de Vijf-in-één schepjes zijn wel handig om de honing en melk in af te meten.
Nodig :
- 200 ml melk
- 150 ml honing
- 75 gr cassonade
- 125 gr boter
- 375 gr bloem
- 15 ml bicaronate
- 1 soeplepel peperkoekkruiden (kaneel)
- optie : een soeplepel gembersnippers uit een potje
- optie : parelsuiker
- de Ultra Pro Terrinepot
- Microcook schenkkan
- spatel
- klopper
Werkwijze :
Doe de melk, cassonade, honing en boter in de microcook schenkkan en zet in de microgolfoven op 750 Watt gedurende 3 minuten om te laten smelten. Ondertussen neem je de bloem, bicarbonaat en peperkoekkruiden en voeg je die bij de verwarmde ingrediënten van de schenkkan. Meng met de klopper goed zodat je geen korrelig deeg hebt. Indien je kiest voor nog wat gembersnippers, deze nu ook toevoegen.
De ultra pro voor deze bereiding toch best maar invetten en bebloemen en het deeg erin doen. Eventueel bovenop nog wat parelsuiker strooien. Het deksel op de ultra pro doen. En afbakken in een voorverwarmde oven van 160° gedurende 1 uur. Dan deksel eraf halen en nog 15 minuten verder bakken zonder deksel.
Laten afkoelen in je ultra pro gedurende een kwartier alvorens te ontvormen.
Met behulp van het Tupperware broodmes kan je mooie sneetjes snijden van je peperkoek en bewaren kan heel goed in de recto verso van Tupperware.
Goddelijke drankje en tevens middeltje tegen de hoest ;-)
Het ogenblik is aangebroken om jonge groene dennenappels te gaan plukken, dit gaat nog tot eind juni en dan is de beste periode voorbij. Hiermee kan je een overheerlijk drankje maken. Wat je je zeker niet gaat beklagen....en wat is er nu heerlijker dan een eigen gebrouwen drankje aan te bieden aan je bezoek of natuurlijk voor jezelf. Bovendien geeft het een echte boost in de winter bij een verkoudheid....Vaak doe ik dan een scheutje bij in mijn warme melk. En helemaal niet moeilijk te maken natuurlijk
Nodig :
- 30 jonge groen gesloten dennenappels
- 1 liter jenever
- 750 gr donkere kandysuiker
- een goede afsluitbare Tupperware pot
Werkwijze :
Was de dennenappels grondig en doe ze in de Tupperware pot. Strooi de kandysuiker erover heen en giet de fles jenever er overuit. Laat deze pot nu afgesloten staan gedurende 6 weken. Af en toe eens roeren mag zeker. Na 6 weken is het tijd dat de dennenappels eruit mogen....en filter je de drank nog eens na door het door een koffiefilter te gieten. Doe het drankje tenslotte in de lege fles jenever en voorzien het van zijn naam. En dan heerlijk genieten hé !
Zin in zoet ? Met deze shake heb je snel een gezond tussendoortje....en zo klaar in de extrachef.
Voor diegene die dit toestel ook graag bekomen zonder teveel kosten....volgende maand is hij een gastvrouwgeschenk bij Tupperware voor slechts 29 sterren kan hij van jouw worden.
Nodig :
- 1 banaan
- 6 aardbeien
- klein beetje honing
- natuuryoghurt in mijn geval huisgemaakte
- 1 klein bolletje vanilleijs
Werkwijze:
Doe de banaan en de aardbeien samen in de extrachef en trek een paar keer aan het touwtje. Vul aan met de honing, ijs en yoghurt....een paar keer trekken aan het touwtje en je shake is klaar...
Van de nood een deugd gemaakt. Mijn citroenboompje in de veranda had ik een tijdje geen water gegeven en zag er wat uitgedroogd uit. Dus eergisteren ineens goed wat voorzien van water en nu gisteren vielen toch wel niet bijna alle blaadjes af. Maar geen nood...hij zal zich wel herstellen. De afgevallen blaadjes daarentegen kan ik toch onmogelijk weggooien...zo heerlijk aroma dat daaruit komt. Dus vanmorgen even mijn handgeschreven receptenboekje opgezocht met daarin oude receptjes afkomstig van mijn Franse buren van de overkant van de vallei. Ik wist dat er iets in stond van blaadjes maar de rest wou ik voor de zekerheid toch maar checken. En ondertussen staat mijn heerlijke aperitiefje nu volop te 'macereren' = trekken op mijn venstertablet in de keuken voor een weekje. Wie mij toevallig volgende week zou bezoeken mag zeker en vast proeven van dit heerlijk drankje. Want ik weet uiteraard al hoe zoiets gaat smaken...het is niet de eerste keer dat ik zoiets maak.
Je kan die aperitiefdrankjes trouwens maken met allerlei bladeren van fruitbomen : zoals o.a. van de noteboom, perenboom, perzikboom, abrikozenboom. Je moet alleen zorgen dat het jonge blaadjes zijn en geen verdorde bladen.
Nodig :
- 1 liter rosé wijn maar het kan ook met witte wijn
- 120 gr witte suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 30 tal blaadjes van de citrusboom
- 1 borrelglaasje met alcohol voor fruit ( mijn fles was er van 90° maar ik heb het verdund)
Werkwijze :
De blaadjes snij je in kleinere stukken met behulp van een aardappelmesje of met de schaar. Doe dit in een afsluitbare kom. Ik heb hiervoor mijn 2 liter maatbeker van Tupperware voor gebruikt. Voeg de suikers toe en het borrelglaasje alchol. Overgiet tenslotte met de liter wijn.
Alles goed afsluiten en een week laten staan op je aanrecht of op de vensterbank zoals bij mij.
Af en toe eens in roeren. Na een week zeven en in een fles gieten met behulp van zo'n klein trechtertje die je soms als gadget krijgt bij Tupperware.
Heen heel handig dingetje ;-) Je fles met aperitiefdrank nu in de koelkast bewaren voordat je ze gaat uitschenken voor de gasten.
Het is als of er een engeltje op je tong 'pist' ;-)) Gewoon een zalig drankje...men gaat je dadelijk vragen waar je die fles hebt aangekocht !
Mijn heerlijke siroopje is bijna op en vergeten het recept mee te delen....een beetje laat in het seizoen maar toch wil ik hem nog meegeven.
Nodig :
- 500 gr braambessen
- 300 cc water
- 300 gr witte suiker
Werkwijze :
Was de braambessen zorgvuldig en doe ze in een kookpot samen met het water. Breng aan de kook en laat 2 minuten borrelend koken en schuim eventueel af. Plaats een vergiet boven een opvangschaal en schep de kokende massa hierin. Duw met de bolle kant van een soeplepel op de massa zodat het sap goed kan doorlopen.
Het opgevangen sap breng je terug aan de kook samen met de suiker deze keer, goed roeren tot alles is opgelost. Ongeveer 20 minuten laten doorkoken en de siroop daarna in een fles gieten die je goed afsluit...
Deze heerlijke siroop kan enkele maanden worden bewaard en gaat goed samen met pudding, ijs, yoghurt of zelfs in spuitwater.
Voor de gelukkige bezitters van een kweeperenboom in zijn tuin is volgend receptje zeker eens te proberen. Je kan er dus niet alleen lekkere kweeperengelei van bereiden maar ook een heerlijke kweeperenlikeur !
Nodig :
- 1/2 kilo kweeperenschillen
- 200 gr suiker
- 1 liter alcohol van 40°
- 2 citroen
- 25 koriandezaadjes
Werkwijze :
Wrijf het dons van de schil en schil de peren.
Doe de schillen samen met de suiker, alcohol en korianderzaadjes in een recipiënt. Pers de citroenen uit en voeg ook dit sap toe.
Sluit de pot en zet het gedurende een maand weg wel af en toe eens omroeren. Na die tijd zeef je de likeur en giet je het in een mooie fles. Laat de drank dan nog enige dagen rusten zodat hij mooi helder van kleur wordt.
Verblijf nog steeds in het zuiden en hier is vaak een overvloed aan fruit. Zo vond ik gisteren toevallig deze pruimen in de natuur. Ik heb even getwijfeld of ik er nu confituur of likeur ging van maken. Vermits ik al redelijk wat confituur staan heb is het dus pruimenlikeur geworden. Maar ook in België zijn de pruimen bijna rijp en is dit een mooi receptje om het zelf ook eens te proberen.
Nodig :
- 1 kg pruimen
- 1 liter inmaakalcohol voor fruit van 40 °
- 300 gr witte suiker
- 3 stuks steranijs
- 1 vanillestokje overlangs doorgesneden
- 1 grote afsluitbare bokaal
Werkwijze :
Was de pruimen en snij ze in twee en doe ze samen met de pitten in een bokaal. Voeg de rest van de ingrediënten toe en sluit de bokaal af en zet hem weg voor 3 maanden. Af en toe wel eens roeren. Na die tijd filter je hem en giet de vloeistof over in een mooie karaf of fles. En bij iedere slokje dankbaar zijn voor wat de natuur ons allemaal schenkt !
Enorm warm buiten en dan zijn alle dorstlessers enorm welkom, af en toe ben ik het water dan even beu en zoek ik alternatieven zoals met dit heerlijke drankje wat in een mum van tijd klaar is met de turbomax.
Nodig :
- een stuk watermeloen
- kokoswater
- limoen of bij gebrek hieraan een pompelmoes
- enkele blaadjes munt als decoratie
Werkwijze :
Schil de watermeloen en ontdoe hem van de pitjes, snij hem in kleinere stukjes. Doe de stukjes in de turbomax samen met de uitgeknepen limoen. Mix hem fijn en voeg dan het kokoswater toe. Trek nog een paar keer aan het touwtje zodat alles goed gemengd is. Serveer in een glas en werk af met de munt. Frisse dorstlesser en bovendien zonder suiker !
2 heerlijke aperitiefjes om zelf te maken met ingrediënten uit de natuur
Afgelopen week was een beetje hectisch vandaar maar weinig gepost....maar deze 2 lekkere aperitiefjes wil ik je zeker niet onthouden. Voor iedereen haalbaar, niet moeilijk te maken en bovendien makkelijk te vinden.
Bij bovenstaand receptje moet ook nog 1 liter rode wijn worden toegevoegd.
Dat de shaker een fantastisch product is hoef ik zeker niet meer mee te delen. Dagelijks heb ik deze wel in gebruik, deze keer om een lekkere home made Baileys van te maken in een wip.
Nodig :
- Shaker
- 1 zakje vanillesuiker
- 125 ml slagroom
- 125 ml koffiemelk
- 1 koffielepel oploskoffie
- 2 koffielepel chocoladesaus
- 75 ml suiker
- 50 ml whiskey
Alles bij elkaar in de shaker doen, schudden en klaar !
Nota: indien je niet graag een whiskeysmaakje hebt, gebruik dan brandy, cognac of een hazelnootlikeur.
Tegen de feestdagen vind je ze weer alom in de winkels : cranberry's. Vaak klaargemaakt om op gestoomde peertjes te gaan gebruiken bij de kalkoen met de feestdagen of bij gebraad of dergelijke.
Ik ga er deze dagen iets bijzonders mee maken namelijk een heerlijke likeurtje voor de feestdagen. Heel gemakkelijk te doen en echt wel lekker.
Nodig :
- 1 zakje veenbessen (cranberry's) van 350 gr
- 1 sinaasappel
- 200 gr witte suiker
- 7 dl alcohol van 40 %
Werkwijze :
- Stamp de cranberry's tot een grove pulp. Was de sinaasappel en droog af. Schil de sinaasappel dun af en doe die bij de cranberrypulp. Overgiet alles met de alcohol en laat 3 weken macereren ( trekken) samen met de suiker in een tupperware bewaarpot/schenkkan die je goed kan afsluiten. Filter hem en laat hem nog enkele dagen rusten alvorens te degusteren. Ik had gelukkig nog juist een glaasje in mijn fles van vorig jaar.
A votre santé ! Op uw gezondheid.
In bijlage nog een receptje voor cranberrysaus dat in een klein boekje stond wat bij de cranberry's zat. Grappig vind ik dat ze in dit boekje een vermelding doen van tupperware !
Heerlijk drankje voor tussendoor met behulp van de turbomax !
Nodig :
- 1 banaan
- 1 kiwi
- 1 dl sinaasappelsap
- 1 potje griekse yoghurt of gewoon natuur yoghurt kan ook
- wat cocosschilfers als decoratie
Werkwijze :
Pel de banaan en schil de kiwi. Snij beide vruchten in grove stukken en doe ze in de turbomax. Trek een paar keer aan het touwtje tot je een fruitpapje bekomt. Voeg dan de yoghurt + sinaasappelsap toe en mix nog een keer. Giet in een hoog glas en werk af met wat cocosschilfers. Heerlijk en gezond drankje.
Vanmorgen stootte ik per toeval weer op mijn vergeten ingemaakte goedje van vorig jaar. Een heerlijk godendrankje.....met een gloed zoals alleen de herfstbladeren kleuren in dit seizoen. Mispels zijn eigenlijk een vergeten vruchten soort. In oktober zijn de vruchten rijp, maar nog niet lekker. Dat is pas nadat de eerste vorst erover heen is geweest maar om dit lekkere drankje te maken kan men nu al aan de slag.
Nodig :
- 300 gr mispels (bij mij waren dat er 7 maar is afhankelijk van de dikte)
- 300 gr witte suiker
- 1 liter jenever of brandewijn van 30°
- een handvol kruidnagels
Werkwijze :
Was de mispels grondig en steek in elke mispel een 3 à 4 tal kruidnagels. Steek ze in een afgesloten pot en voeg er de suiker bij. Overgiet dan met de jenever en laat 3 maanden afgesloten staan. Na die tijd verwijder je de mispels en je wacht nog eens 3 maanden alvorens de consumeren. De mijne is vorig jaar oktober opgelegd en is blijven staan tot nu. Kan ik je vertellen hoe lekker hij smaakt !
Nota : vandaag geen Tupperware receptje maar één van mijn andere lekkere receptjes uit de kelder die zo vol staat met allemaal eigen brouwseltjes en waar vrienden al veel van mogen meeproeven hebben ;)) Sommige die hier ooit op bezoek geweest zijn herinneren zich dat nog heel goed ........
Deze keer niks om te eten maar om al klaar te maken tegen dat de zon met kracht gaat schijnen. Met name een huisgemaakt apéritiefje. Gekregen van zuiderse vrienden en is een echt receptje voor vele zonnige apéro-avonden welk bijzonder in de smaak valt bij onze gasten.
Nodig :
- 6 sinaasappels - 1 citroen - 5 liter roséwijn - 1/2 liter alcohol van 90° - 1 kg witte suiker - 2 vanillestokjes - 1 grote tupperwarekom van bv. 7.5 liter of zelfs 10 liter
Werkwijze :
- Was de sinaasappels en citroen, snij ze doormidden en leg ze in de wijn. Voeg de alcohol toe, de suiker en de overlangs doormidden gesneden vanillestokjes. Sluit de kom goed af en laat 30 dagen marineren, roer af en toe eens om. Na 30 dagen haal je de citrusvruchten eruit, pers ze nog even uit in de wijn. Zeef alles heel goed en giet de lekkere apérodrank in afsluitbare flessen.
Heerlijk koel serveren en zoals het op alle alcoholische flessen tegenwoordige staat 'consommez avec modération' !
Ik ben er alvast gek van ! Maar ik geef het toe wanneer de zon krachtig schijnt geniet ik nog veel meer van mijn apéritiefje..........;)
Stilletjes aan begint het einde van het jaar in zicht te komen, we beginnen al na te denken wat we op tafel zouden zetten bij de feestdagen. We hebben nog wel even tijd maar wil je uw gasten eens voorzien van een huisgemaakt feestwijntje dan wordt het nu wel tijd om dit te doen. De mijne staat sinds vanmorgen te trekken en zal dan juist op tijd klaar zijn om weer eens wat anders te presenteren.
Het recept komt uit een frans culinair magazine namelijk de Saveurs.
Nodig :
- 1 fles Côte du Rhône wijn (overal makkelijk te vinden). - 3 gedroogde vijgen - 1 kaneelstokje - 50 gr rietsuiker - 5 zwarte peperkorrels - 3 kruidnagels - 1 vanillestokje opengespleten - 15 gegrilde en gehakte amandelen - 15 gegrilde en gehakte hazelnoten (ik heb er uit de tuin, maar vind je gemakkelijk in elk warenhuis)
Doe alles tesamen in een glazen pot of zoals ik in een tupperware pot waar nadien het zeefje kan omhoog van worden getrokken). De vijgen heb ik nog wel middendoor gesneden. Laat het 5 dagen marineren en dan alles zeven. Nog 3 à 4 weken wachten alvorens te serveren en degusteren.
Deze keer is geen receptje van eten maar van een heerlijk aperitiefje.
Eigenlijk is het een plaatselijk aperitiefje uit de Vendée streek in Frankrijk. Maar even goed kan je de sleedoorn hier ook vinden en dus zelf maken. Wat heb je nodig :
1 liter rode wijn 2 dl brandewijn 200 gr witte suiker of 200 gr honing mag ook een flinke bos jonge scheuten van de sleedoorn (épine noire of prunelier)
Dit alles doe je samen in een emmer of glazen bokaal. Je moet het vooral goed kunnen afsluiten. Laat het geheel 24 uren trekken en af en toe eens roeren. Filteren en overgieten in een mooie fles. Het geheel heeft dan een amandelsmaakje gekregen.
De periode dat je jonge scheuten hebt aan de sleedoorn is wel in de maand mei. Voor diegene die het ook eens willen proberen zullen nog even geduld moeten uitoefenen. Maar binnen een maand ongeveer kan je wel de vruchten ervan plukken en ook daar is een lekker drankje van te maken. Maar dat zal ik morgen posten. Omdat ik vandaag pas mijn gezeefd drankje in een mooie fles heb gegoten dacht ik eraan om dit ook even mee te delen.