Gisteren een heerlijke BBQ gedaan met gasten. Buiten de traditionele vleesgerechten had ik deze keer ook gezorgd voor eendenborst met een lekker sausje erbij. Iedereen was het erover eens dat het heel lekker was. Dus voor diegene die van de zomer de BBQ nog eens aansteken misschien een idee om ook eens uit te proberen.
Nodig :
- 1 eendenborst - 1 grote sinaasappel, geraspte schil en het sap ervan - 1 teentje geperste knoflook - 1 laurierblad - 250 ml rode wijn - 2 eetlepels balsamicoazijn - 1 theelepel suiker - 3 eetlepels rode-bessengelei (ik had huisgemaakte pruimenconfituur genomen) - zout en versgemalen zwarte peper
Werkwijze :
Kerf een ruitpatroon in het vet (velkant) en snij daarbij tot in het vlees. Leg het in een ondiepe schaal en wrijf het sinaasappelraspsel in de kerven. Verdeel de knoflook en de sjalot erover, voeg een laurierblad toe en giet het sinaasappelsap en de rode wijn erover. Laat minstens 1 uur marineren.
Haal dan de eendenborst uit de marinade en laat ze uitlekken of dep ze droog met keukenrol. Giet de resterende marinade in een steelpannetje. Voeg de azijn en de suiker toe, breng aan de kook en laat zachtjes tot de helft inkoken. Zeef dit dan boven een schone steelpan, klop de rode bessengelei en zout en peper erdoor en laat nog 1 à 2 minuten koken om in te dikken. Indien je het niet dik genoeg vind kan je er een beetje sausbinder aan toe voegen.
Leg intussen de eendenborst op zijn velkant omlaag op het grilrooster van de BBQ en gril ong. 6-7 minuten. Draai de eendenborst dan om en gril nog eens ongeveer 5 minuten. Wikkel ze dan in aluminiumfolie om even te laten rusten gedurende 5 minuten. Na de rusttijd snij je de eendenborst in plakjes en serveer je ze met de saus.
Heerlijk.......!
Op de foto lijkt het als of de eend aangebakken is, toch is dit niet zo omdat het vel van de eend niet mee op gegeten wordt.
Pel de garnalen. Pel de sjalot en snij hem fijn in de turbomax. Klop de room bijna stijf ook in de turbomax. Meng er de sherryazijn onder en kruid met peper en zout. Voeg de garnalen toe. Houd nog wat garnaaltjes opzij. Klop de eieren op met een beetje melk, voeg peper, zout en de bieslook toe. Bak in een pan de helft van de fijngehakte sjalot in boter. Voeg dan een beetje olijfolie toe en bak de helft van de eieren tot een dunne omelet. Herhaal dit nog een keer. Druk met behulp van de mini tartelettesnijder rondjes uit de omelet. Leg een omelet in een decoreerring en schik er wat van de room met garnaaltjes op. Dek af met een tweede rondje omelet. Verwijder dan de decoreerring voorzichtig. Herhaal dit 8 keer. Uit één omelet kan je 4 tot 5 rondjes halen. Decoreer de hapjes bovenaan met wat waterkers en wat garnaaltjes.
Variatie : in plaats van garnaaltje kan je ook kiezen voor gerookte zalmsnippers.