Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
03-05-2015
Spirelli met kabeljauw en groenten in een romige saus
Supersnel en smakelijk eten is met dit recept zeker aan de orde. Wegens te weinig tijd heb ik deze keer het recept niet stap voor stap gefotografeerd maar omdat meerdere mensen mij blijven vragen achter de werkwijze ga ik het deze keer posten als afgewerkt recept.
Nodig :
- 300 gr spirelli
- 1 potje mascarpone van 250 gr
- 3 wortelen
- 1 ajuin
- 2 stokken prei
- peper, zout
- 1 visbouillonblokje
- 1/2 kg kabeljauw mag ook gerookte zalm zijn
- optie : grijze garnalen in plaats van gerookte zalm
Werkwijze :
De spirelli in het serveerwonder doen samen met kokend water tot op 1 cm van de rand. Deksel sluiten en 15 minuten laten staan. Dan pasta afgieten. Ondertussen doe je in de ovale ultra pro van 3.5 l de fijngesneden groenten en zet ze met het deksel erop dan op 800 watt gedurende 7 minuten. Roer na afloop goed onder elkaar. Voeg dan het bouillonblokje verpulverd erbij en ook de kabeljauw. Zet terug afgesloten onder deksel voor 6 minuten op 800 Watt. Als laatste doe je er nu een potje mascarpone doorheen en eventueel grijze garnaaltje indien u hiervoor kiest. Zet nu slechts 3 minuten op 800 Watt in de microgolfoven.
Voeg de uitgelekte spirelli nu bij de groenten/vismengeling en roer door elkaar.
Een heerlijke maaltijd staat nu op je te wachten en in geen tijd klaar......dat is wat ik graag heb ;-)
NOTA : Deze bereiding kan helemaal hetzelfde worden klaargemaakt maar in de plaats van vis neem je dan kippenfilet in blokjes en geen visbouillonblokje maar een kippenbouillonblokje.
Pastaschotel met broccoli,hamblokjes en chilipeper
Een gemakkelijk en lekker pastagerechtje.
Wat heb je nodig :
- 300 gr volkorenpasta
- 400 gr hamblokjes
- 1/2 chilipeper
- 1 broccoli
- 2 teentjes look
- 1 doosje light room van 2 dl
- 500 ml melk
- 2 soeplepels maizena
- 1 kruidenbouillonblokje
- 1/2 dl witte wijn
Werkwijze :
De spirelli koken in het serveerwonder (giet kokend water over de spirelli en laat afgedekt 15 minuten staat)
Ondertussen de fijngesneden broccoli (in de extrachef) in de ultra pro van 3.5 l doen en ook de fijngesneden look en halve chilipeper mag erbij. De ultra pro met deksel erop 4 minuten in de microgolf plaatsen op 800 Watt met een klein lekje water erbij. Dan de hamblokjes eraan toevoegen. Ook het vocht mag erbij nu maar nog niet de room. De maizena los je even op in de melk en de wijn met behulp van de shaker. Breng dus dit mengsel over in de kom over de groenten samen met het bouillonblokje. Plaats dan de ultra pro ongeveer 6 minuten terug in de microgolf op 800 Watt. Vervolgens voeg je de spirelli erbij en de kaas en als laatste de light room. Het gerecht is nu klaar !
- het lege blik van de tomaten nog eens gevuld met water
- een soeplepel provençaalse kruiden
Nodig voor het vleesvulsel :
- 450 gr gehakt
- 120 ml vleesbouillon (water +vleesbouillonblokje)
- 1 teentje knoflook
- 3 soeplepels paneermeel
- 1 ei
- 5 soeplepel gemalen parmezaanse kaas
- pezo naar smaak ( peper +zout)
- 1 soeplepel provençaalse kruiden
Nodig voor de bechamelsaus :
- 50 gr boter
- 50 gr bloem
- 1/2 l melk
- pezo, nootmuskaat
Werkwijze :
Het gehakt rul bakken in de antikleefpan. De vleesbouillon toevoegen en een 20 minuutjes laten sudderen met een deksel op de pan. De geperste knoflook toevoegen en kruiden met pezo. Als het afgekoeld is dan het paneermeel, het ei en de kaas erbij voegen en alles goed mengen. Indien het gehakt niet vochtig genoeg is kan je er wat van de tomatensaus nog aan toevoegen.
Voor de bechamelsaus. De boter smelten op het vuur, bloem toevoegen en wat laten droogbakken, melk toevoegen en goed roeren met de klopper, kruiden met pezo, nootmuskaat naar smaak.
De tomatensaus bereiden, snij de selder, wortel, sjalot heel fijn. (Ik heb hiervoor de extrachef gebruikt) In een pan wat olijfolie doen en hierin de groenten fruiten, de tomaten en het water toevoegen als ook wat provençaalse kruiden.
Als de voorbereiding gebeurt is dan de pastabuizen vullen met het natte gehakt.
De tomatensaus in de ovalen ultra pro van 2 l gieten op de bodem. Hierop de cannelloni plaatsen en overgieten met de bechamelsaus. Eventueel nog wat geraspte kaas erover heen strooien.
De schotel gedurende 40 minuten in een voorverwarmde oven van 200 ° C plaatsen.
Tot mijn verrassing heb ik vastgesteld dat ik dit recept nog niet eerder had geplaatst terwijl ik dit al meer dan 20jaar hier thuis toch wel tweewekelijks klaar maak. Bij deze...het recept...en als je hem éénmaal geproefd hebt, koop je vast en zeker geen meer van 'den Aldi'.
Nodig :
Bolognese saus :
- 1 grote ui
- 1 wortel
- 2 teentjes look
- 2 teentjes knoflook
- 300 gr gehakt
- 1 blik gepelde tomaten van 1/2 l (mixen)
- 3 eetlepels tomatenpuree
- 1 dl bouillon
- peper, zout, 2 blaadjes laurier, oregano
Bechamelsaus :
- 1 liter melk
- peper, zout, muskaatnoot
- 1 kruidenbouillonblokje Knorr
- 50 gr maïzena
- lasagnevellen
- 150 gr geraspte kaas
Werkwijze :
Hak de ui fijn in de turbomax en rasp de wortel in het kaasmolentje. Verhit de olijfolie in de kookpot en doe de ui erin samen met de geraspte wortel en laat enkele minuutjes fruiten. Pers de knoflook uit met de knoflookpers en doe die samen met het rauwe gehakt bij de de ui en wortel. Laat het vlees langzaam bruin worden. Roer regelmatig daarna al de overige ingrediënten erbij doen en 30 minuutjes zachtjes laten stoven.
De bechamelsaus maken door 850 ml melk in het microplus schenkkannetje te doen en ong. 4 minuten op 800 Watt verhitten. De overige melk in de shaker doen samen met de kruiden, bouillonblokje en maizena. Goed schudden en bij de warme melk doen. Goed roeren en terug in de microgolf zetten op 800 watt gedurende 2 minuten. De saus is klaar
Afwerking :
Neem de ovale ultra pro en doe hierin een laagje bolognaisesaus, leg daarop een laag lasagnevellen. Doe hierop terug bolognaisesaus, laag bechamelsaus en gemalen kaas. Terug bolognaisesaus, bechemelsaus, gemalen kaas en weer lasagnevellen totdat je sausen op zijn. Eindigen met geraspte kaas en overstrooien met wat provençaalse kruiden.
Goudbruin bakken in een oven van 180°C ongeveer 30 minuten.
Met een glaasje wijn erbij waan ik mij op vakantie ;)
Een heerlijk licht gerecht wat makkelijk op voorhand kan klaargemaakt geworden. Helaas ben ik mijn ultra pro vergeten nu ik op vakantie ben en heb ik mij beholpen met deze terracotta ovenschaal.
Nodig :
- 300 gr tortellini (ricotta en spinazie) uit de koeling
- 250 gr gerookte zalm
- 500 gr witloof
- 70 gr gemalen gruyère
- 2 dl room
- 1 blokje groentebouillon
- verse dille of bij gebrek hieraan de gevriesdroogde versie
- peper en zout
- sap van 1 citroen
Werkwijze :
Witloof in stukjes snijden en 2 x 3 minuten met een beetje water op 700 Watt in de microgolf gaar koken met gesloten deksel. Omroeren en laten uitlekken. 1/3 hiervan opzij zetten en de rest mixen samen met de room, dille, het verbrokkelde bouillonblokje + citroensap en kruiden met peper en zout. De saus 2.5 minuten in de microgolf plaatsen op 750 W. Pasta gaar koken volgens de minuten op de verpakking.... Bij mij was dit 4 minuten.
In de ultrapro ovenschaal (of in mijn geval nu de terracottaschaal) de pasta leggen. Hierover de witloofstukjes doen, de zalmstukjes en dan overgieten met de witloofroomsaus. Bestrooi met gruyère en nog 15 minuten in de de oven plaatsen op 200°C.
Dit receptje heb ik vorige week vrijdag nog eens klaargemaakt en iedereen was er duidelijk enthousiast over.
Nodig :
- 500 gr kipfilet
- 1 wit van prei
- 3 wortelen
- 1 zakje sojascheuten
(deze 3 bovenstaande ingrediënten kunnen vervangen worden door een pakje versgesneden groenten voor de wok verkrijgbaar bij elk warenhuis)
- 250 ml room
- 1 kippenbouillonblokje
- 1 pakje currysaus (poeder) van de knorr
Tip : als afwisseling kan dit ook met varkensvlees worden gemaakt. De werkwijze is juist hetzelfde.
Werkwijze :
Verkruimel het kippenbouillonblokje en doe het samen met de room en de currysaus (poeder) in de quickshaker
Knip de kipfilet met de Tupperware keukenschaar in lange mooie reepjes of blokjes naar keuze. Doe de kip in de ultra pro of microcook en plaats hem 3 minuten op 800 Watt in de microgolf. De groenten ondertussen fijnsnijden en verdelen over de halfgegaarde kip. Opnieuw 3 minuten in de microgolf zetten op 800 Watt. Dan pas de sojascheuten toevoegen en 1 à 2 minuten laten garen op 800 Watt. Alles goed mengen en de inhoud van de quickshaker erover kieperen. Eventueel nog bijkruiden met peper en zout. Plaats nu de pot 2 à 3 minuten zonder deksel in de microgolf op 800 Watt tot alles mooi is ingedikt.
Serveren met linquini, bami of tagliatelli. Je hoeft er niet voor naar de chinees !
Afgelopen week geproefd op de unitvergadering en viel in de smaak. Dus vandaag hier thuis gemaakt voor het gezin. Op een klein half uurtje een volledige maaltijd op tafel. Dat wil toch iedereen. Het moet niet altijd te moeilijk zijn ;) En natuurlijk moet het ook lekker zijn.
Nodig :
- 300 spirelli
- 600 gr gehakt
- 100 gr gemalen kaas
- 1 pakje currysaus Knorr
- 450 gr diepvriesspinazie met room van Iglo of ander merk
- 100 ml melk
- 1 scheutje room
Werkwijze :
Doe de spirelli in het serveerwonder. Vul het serveerwonder nu met kokend water tot ong. 1 cm van de rand. Sluit af met deksel en laat het toe voor 15 minuten en giet daarna het water eraf.
Neem ondertussen de ultra pro rond of ovaal en doe hierin het gehakt. Plaats de kom in de microgolfoven 3 minuten op 800 Watt met het deksel erop. Roer het gehakt nu goed onder elkaar met behulp van de pureestamper en plaats de kom terug in de microgolf gedurende 3 minuten op 800 Watt. Voeg dan de spinazie toe en roer onder elkaar, sluit de kom en zet weer 3 minuten terug op 800 Watt.
Doe de melk samen met de currypoeder in de shaker, goed schudden en bij in de kom doen nu. Roer alles goed onder elkaar en zet de weer 3 minuten op 800 Watt. Doe er dan de gemalen kaas bij en de room alsook de gekookte spirelli. Alles goed onder elkaar zetten en de spirelli in 't groen is nu klaar.
Weinig tijd en toch zin in een lekker hapje. Dan is volgende ovenschotel misschien ideaal.
Nodig :
- 500 gr penne - 250 gr hepenblokjes -125 gr spekblokjes - 200 gr gemalen gratinkaas - 1 bouillonblokje voor past - peper en zout - blik van 1/2 l tomatenconcassé - 1 ajuin - 1 rode paprika - cayennepeper - wat gesneden champignons (optie) - 3 hardgekookte eieren
Werkwijze :
De pasta koken volgens de minuten op de verpakking. In mijn geval was dit 11 minuten. Ondertussen de ajuin bruneren in wat olijfolie. De paprikastukjes toevoegen en ook de gesneden champignons. Het blik tomaten bijvoegen en het bouillonblokje. Kruiden met peper, zout en de cayennepeper. De spekblokjes in het microschenkkannetje doen met deksel erop en 2 minuten op 800 watt bakken. Roeren en nog eens 1 minuten terugzetten op 800 w. De gebakken spekblokjes toevoegen aan de tomatensaus. Ook de hespenblokjes mogen er nu bij. Als de pasta al dente is gekookt het water afgieten en mag de tomatensaus eronder worden gemengd. Doe de hardgekookte eieren in stukjes en voeg deze ook bij de pasta. Strooi er gemalen kaas onder en breng de pasta over in een ovenschaal. Strooi als laatste wat gemalen kaas over de schotel. En zet de schaal nog een 20 tal minuten op 180° in de oven om te laten gratineren.
Een heerlijk roséetje hierbij maakt het helemaal af..............
Spirelli met spekblokjes,brocolli, champignons in kaassaus
Vlug klaar in de ultra pro en superlekker.
Nodig :in
- 400 gr spirelli - 400 gr gerookte spekblokjes - 250 gr champignons - 1 broccoli in kleine roosjes - 2 teentjes knoflook - 100 gr gemalen kaas - 1 doosje room van 200 ml - 1/2 l melk - 2 soeplepels maïzena - kruidenbouillonblokje voor pasta - 1/2 dl witte wijn
Werkwijze :
De spirelli koken in het serveerwonder (giet kokend water over de spirelli en laat ong. 15 min. staan met het deksel erop). Ondertussen de spekblokjes bakken in de ultra pro met deksel erop. Zet 4 minuten in de microgolfoven op 800 W. Vervolgens de gesneden champignons en de teentjes knoflook samen met de in roosjes verdeelde broccoli bij het spek doen en terug 4 minuten op 800 watt in de microgolf zetten. De kom uit de microgolf nemen nu en vocht toevoegen. Daarvoor heb je eerst de shaker gevuld met de melk en beetje witte wijn en hierbij de maïzena gevoegd en geschud. De ultra pro terug in de microgolf zetten op 800 gedurende 6 minuten. Dan de kaas toevoegn en terwijl goed roeren. Als laatste de room toevoegen. Het gerecht is klaar.
Afgelopen zaterdag gaan winkelen. Eenmaal terug thuis waren er hier nogal hongerige magen en het moest snel gaan. Met deze heerlijke pasta had ik in enkele minuten een volwaardige maaltijd op tafel staan. (In minder dan een kwartier)
Nodig:
500 gr brede lintpasta (tagiatelli) 1 pakje knorr currysaus een pakje fijngesneden soepgroenten beetje melk 250 ml room 1 visbouillonblokje peper,zout grote garnalen
Werkwijze:
De pasta in de pastakoker doen vullen met koud water. De tijd die op de verpakking staat + 5 min. extra. In mijn geval was dat 13 min. instellen op de microgolf op 800 watt.( De pastakoker zonder deksel in de microgolf plaatsen.) Ondertussen de saus maken. Hiervoor heb ik de wok gebruikt. Beetje olijfolie in de wok en warm laten worden. De soepgroenten opbakken. Kruiden met peper en zout. De currypoeder + 250 ml room en beetje melk toevoegen en goed roeren. Het bouillonblokje ook toevoegen. Als laatste de garnalen. Het vuur mag dan af worden uitgezet. De klaargemaakte pasta ondermengen en je hebt in geen tijd een heerlijke maaltijd op tafel staan. Lekker met een glaasje witte wijn erbij.
Vandaag dit overheerlijk pasta recept klaargemaakt in de ultrapro. Eigenlijk is het een recept van "Dagelijks kost" van Jeroen M. maar daar werd het klaargemaakt met kippenlevers. Gezien wij dat niet zo lusten heb ik het gewoon aangepast naar onze smaak en natuurlijk ook omgebogen naar een tupperwarerecept. D.w.z. niet klaargemaakt op het fornuis maar in de ultra pro in de microgolf.
Recept
Nodig :
- 400 gr linguini - 400 gr kip - 250 gr champignons - 1 dikke ajuin - 200 gr verse spinazie - 2 dl room - 1 scheutje cognac - 1 teentje knoflook - 100 gr parmezaanse kaas - geutje olijfolie - pijnboompitten ong. 70 gram - peper en zout en een koffielepel tex mex kruiden, ook nog 5 druppels south mix en 8 druppels citroen van de culinaire oliën van tupperware
Werkwijze :
Kuis de ajuin, maak hem fijn met het koksmes of in de turbomax. Doe hem in de ultrapro met een geutje olijfolie. Bak de ui gedurende 2 min op 700 watt in de microgolf met gesloten deksel. Knip de kipfilets in stukjes met de schaar en doe ze bij de ajuin. Doe de tex mex kruiden erop, roer en plaats de kip 4 min. in de microgolf op 700 watt met gesloten deksel. Voeg de champignons bij, roer en plaats de kip met champignons terug in de microgolf gedurende 4 min. op 700 watt met gesloten deksel. Nijp een teentje knoflook fijn en voeg het bij de kip. Schenk een soeplepel maïzena onder de room en voeg bij de kip, roer goed en plaats het geheel 2 min. terug in de microgolf op 700 watt nu met open deksel om te kunnen binden. Roer nog eens en plaats terug in de microgolf op 700 watt met open deksel. Voeg de cognac, peper en zout en de culinaire oliën als ook de parmezaanse kaas toe. Kook de linguini in de pastakoker en giet af. Rooster ondertussen de pijnboompitten. Doe de linguini onder de kip, voeg er de verse spinazie (in reepjes gesneden) aan toe en roer goed om. Serveer de pasta met kip, champignons en spinazie met de geroosterde pijnboompitten.
Op vraag van mijn man heb ik gisteren eens een pasta gemaakt met groenten en gerookte zalm. Hij vond het echt lekker en het was nog super vlug klaar ook. Wellicht zal het nog eens herhaald worden.
Nodig :
- 500 gr spirelli - 1 prei - 1 kleine ui - 3 wortelen - 1 kruidenbouillonblokje - peper en zout - 200 gr gerookte zalm - 1 dl witte wijn - 2 dl room - 1 soeplepel maïzena - ultra pro
Werkwijze :
De spirelli koken in de tupperware pastakoker of in het serveerwonder of gewoon op de klassieke wijze : in ruim water in een kookpot. De pasta zeker niet te plat koken. Persoonlijk heb ik hem graag "al dente". Er moet nog een beetje beet in zitten. De groenten schoonmaken en in fijne reepjes snijden. Dan de prei, ui en wortel samen in de ultra pro pot doen en 5 min op 800 watt zetten. Onder elkaar roeren de witte wijn, peper en zout toevoegen. Nog eens 3 min. terugzetten op 800 Watt. Terug onder elkaar roeren. In de shaker de room samen met het kruidenbouillonblokje en 1 soeplepel maïzena doen en goed schudden. Toevoegen aan de groenten en nog eens 4 min. terug in de microgolf zetten op 800 watt. Nu de spirelli bij de groenten voegen en de snippers gerookte zalm. Alles onder elkaar mengen en afwerken met gehakte peterselie. Voor dit laatste gebruik ik graag mijn turbomax. Een geweldig machientje welk in geen enkele keuken zou mogen ontbreken.
Op mijn laatste tupperwareparty was er vraag naar de uitleg over de ravissimo. Daar ik die op dat moment niet bij had wil ik er hier even op terugkomen en in bijlage meer tips en uitleg over geven.
Je kan met dit toestel niet alleen ravioli maken maar even goed kleine gebakjes die je nadat ze zijn uitgedrukt nog een tijdje kan bewaren in de bijgeleverd doos. Voor diegene die hem reeds in het bezit hebben: laat maar eens horen wat jullie ervan vinden.