Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
16-02-2014
Naan : Indisch broodje
Vermits mijn wederhelft binnen 2 weken naar Indië gaat voor 16 dagen wou ik mij nu al een beetje verdiepen in de keuken van Indië. Zo kwam ik al bladerend in een Indisch kookboek het recept tegen van een klassieker bij elke Indische maaltijd namelijk dit typische platte broodje dat bij elke maaltijd wordt geserveerd, men gebruikt het ook om andere gerechten mee op te scheppen en dient dan als een soort van lepel. Volgens mij is het zelfs een beetje familie van een pittabroodje ;-)
Omdat het zo makkelijk te maken is wou ik het zeker uitproberen....en ik geloof dat het goed gelukt is !
Nodig voor 8 naanbroodjes :
- 250 gr bloem
- mespuntje zout
- 1/2 theelepel soda-bicarbonaat
- 1 soeplepel Griekse yoghurt
- 125 ml volle melk
- 1 soeplepel suiker
- 1/2 losgeklopt ei
- 1 1/2 soeplepel plantaardige olie
Werkwijze :
Doe de bloem, het zout, het soda-bicarbonaat in een mengkom en meng goed.
Meng in de shaker de yoghurt, melk, suiker en het ei en giet deze mengeling vervolgens bij de bloem. Maak nu een zacht deeg. En kneed dit gedurende 3 minuten op een lichtjes bebloemd oppervlak of gewoon in je mengkom. Voeg dan de olie toe en kneed nog 2 minuten verder.
Dek af met een plastiekfolie en laat rusten op een warme plek. Verwarm ondertussen de oven al voor op 240°C. En verdeel het deeg dan in 8 porties. Maak elke portie goed plat met behulp van je handpalm en vorm met het deeg een ovaal broodje.
Bak de broodjes tenslotte af tussen de 5 en 7 minuten. Serveer heet uit de oven of afgekoeld zijn ze ook nog steeds heel lekker bij een salade...of gevuld met een tapenade....Onze jongste zoon is dol op knoflooksaus met een beetje sla ertussen.
Heel gemakkelijke koekje....lekker als vieruurtje bij de koffie.
Nodig :
- 125 gr zachte boter
- zeste van 1 citroen
- 80 gr suiker
- 2 eieren
- 125 gr bloem
- Tupperware spuitzak
Werkwijze :
Klop de boter, suiker en zeste van een suiker op in de mengkom. Voeg dan de eieren één voor één toe en klop weer. Voeg de bloem toe en meng weer. Spuit dan reepjes van ongeveer 5 cm lang op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat wat plaats tussen de reepjes want ze lopen nog wat uit tijdens het bakken.
Oven voorverwarmen op 200°C en laat 5 minuten bakken, laat ze dan afkoelen alvorens ze van het bakpapier te nemen.
Bewaren in een clickplus doos of andere goed gesloten doos.
Op je ééntje en zin in zoet....deze clafoutis is zo klaar en bovendien echt lekker. Clafoutis houdt het midden tussen een cake en een flan en is een traditioneel Frans dessert...van oorsprong werd het enkel met kersen erin gemaakt maar tegenwoordig vind je allerlei variaties gaande van pruimen, appelen, peren, mirabellen, abrikozen tot aardbeien dus.
Wat heb je nodig :
- 10 gr witte suiker
- 10 gr rietsuiker of bruine suiker
- 1 ei
- 20 gr zelfrijzende bloem
- mespuntje zout
- 20 ml melk
Werkwijze :
Doe beide suikers in de tas samen met het ei en meng goed onder elkaar. Voeg dan de bloem en het mespuntje zout erbij en meng weer goed. Voeg als laatste de melk toe en meng weer. Voeg 2 à 3 aardbeien in stukjes gesneden toe of ander fruit naar keuze.
Bestrooi de bovenkant met een beetje rietsuiker. En zet de tas dan in de microgolfoven gedurende 1.15 m tot 1.30 minuten op 750 Watt naargelang uw microgolf andere wattages heeft...pas je uw tijd aan.
Laat nog eventjes lauw worden en stilletjes genieten zeker !
Heerlijk luchtige mousse......met een smaak naar nog !!!
De kokosmousse alleen ga ik hier beschrijven omdat de chocolademousse al eerder is gepost. (zie hiervoor recept van 10-9-2011)
De witte mousse heb ik tevens in een lightversie gemaakt...dwz dat ik geen gewone room heb gebruikt maar Sojaroom opklopbaar met een caloriewaarde die beduidend veel lager ligt dan de gewone room. De suiker had ik vervangen door tagatesse waarvan je slechts de helft nodig heeft t.o.v. gewone suiker...ook weer een lager caloriewaarde.
Maar uiteraard kan je dit dessert met gewone room maken en met gewone suiker....
Nodig :
- 200 gr kokosmelk
- 2 blaadjes gelatine
- 2 dl opgeklopte room (gewone of ik heb gekozen voor de soyaroom opklopbaar)
- 120 gr suiker (ik heb 60 gr tagatessesuiker genomen)
- een beetje vanille essence
- sap van een halve limoen
- wat geraspte kokos
Werkwijze :
De kokosmelk in het schenkkannetje doen en samen met de suiker verwarmen in de microgolfoven. 2 minuten op 800 Watt is voldoende. Ondertussen de gelatine laten weken in koud water en nadien uitknijpen en oplossen in de warme kokosmelk. Alles goed mengen en koud laten worden.
De room opkloppen en door de kokosmelk roeren. De crème nu verfrissen met het sap van de halve limoen. Naar eigen smaak voeg je wat geraspte kokos toe. Alles nog eens goed door elkaar mengen en even laten opstijven in de koelkast. Het mengsel met behulp van de spatel in de spuitzak doen en in mooie glaasjes spuiten.
Ik had onderaan eerst een laagje chocolademousse gespoten en laten opstijven in de koelkast en dan mijn kokosmousse erover heen gespoten. Decoreer naar smaak een blauwe bes, rode bes of hagelslag naar keuze.
Nota : je zou de room ook kunnen vervangen door klop-klop. Vanille essence kan ook vervangen worden door een vanillestokje.
Met dank aan mijn nichtje Eef Van Dingenen voor het delen van het kokosmousse receptje.
Heerlijke aperitiefhapjes gemaakt gisteren waarvan ik u met plezier vandaag het receptje deel.....De spuitzak van Tupperware kwam me hier heel goed van pas om mijn hapjes op de lepels te spuiten. Zo'n plezier om mee te werken vanwege zijn gebruiksgemak....de spuitmond kan ik namelijk langs de buitenkant verwisselen en dat konden mijn andere spuitzakken niet
Het eerste hapje is een aspergesoepje met snippers gerookte zalm in. Deze soep ga ik niet meer beschrijven want die heb ik reeds eerder gepost. Om de werkwijze ervan te zien...klik je bij de zoekfunctie aspergeroomsoep in of anders via de menubalk bij soepen klikken.
Het tweede hapje :
Nodig :
- Gerookte zalm ongeveer 3 à 4 plakjes
- 100 gr witte vis
- 50 ml lightroom
- 1 sjalotje
- bieslook
- peper en zout
Werkwijze :
De witte vis heb ik even in het microgolfkannetje gelegd en een 3 tal minuutjes in de microgolf op 800Watt gezet om de vis te garen.Laten afkoelen. Dan heb ik de room toegevoegd en de kruiden. De sjalot heb ik fijngehakt in de turbomax en ook bij de vis gevoegd. Alles goed gemengd en uitgestreken op de plak gerookte zalm. De zalm dan als een rol oprollen en even in de koelkast leggen om te laten opstijven. Nadien snij je hier rolletjes van af van ongeveer 2 cm. Serveer ze op een aperitieflepel of in een klein schaaltje.
Nodig voor hapje 3 :
- half doosje roomkaas light
- 100 gr gerookte zalm
- sap van een halve citroen
- peper
Werkwijze :
Snij de gerookte zalm al in kleinere stukjes en doe ze dan in de turbomax om hem heel fijn te cutteren. Voeg de lightroomkaas toe en het sap van de halve citroen. Kruid naar smaak. Doe de vulling in de spuitzak met het grofste spuitmondje en spuit naar eigen keuze een vormpje op een aperitieflepel.
Doe nu uw 3 verschillende hapjes op een bordje en presenteer als voorgerechtje of als hapje.
Een eenvoudig maar lekker gerecht en gewoon vlug klaar. Dat is wat we moeten hebben.
Nodig :
- 1 rode, 1 gele, 1 groene paprika ( ik had gisteren geen groene in voorraad)
- 2 ajuinen
- 2 wortelen
- 1/2 kilo kipfilet
- 250 gr champignons
- 1 blokje kippenbouillon
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 1 geutje lightroom
- 2 soeplepels maizena
- 1.5 dl melk
- peterselie
- peper
- ultra pro
- rijstkoker
Werkwijze :
Was de groenten en kuis ze. Snij ze in kleine stukjes en doe ze in de ultra pro met het aanhangend nat. Sluit af met het deksel en zet de pot 6 minuten op 800Watt.
Snij ondertussen de kip in blokjes en doe die bij in de ultra pro. Zet onder elkaar en strooi het kippenbouillonblokje er verkruimeld over. Voeg ook de tomatenpuree toe. Plaats de kom afgesloten met het deksel dan terug voor 12 minuten op 800 Watt.
Meng de melk samen met de maizena in de shaker en voeg toe bij het groenten/kipmengsel. Onderroer alles goed en zet nu zonder deksel nog 3 minuten terug. Voeg naar wens een een geutje lightroom toe en werk af met fijngehakte peterselie (turbomax is een handig toestel om de peterselie fijn te hakken)
Serveer met rijst uit de rijstkoker (Ik neem voor ons gezin van 4 personen steeds 2 tassen rijst, 4 tassen water, sluit mijn rijstkoker en zet hem dan 12 minuten in de microgolfoven op 800 Watt....na die tijd....altijd nog even laten nagaren in afgesloten pot)
Vandaag geen lightrecept....Dit gebak heb ik gemaakt om mijn collegaatjes te verrassen vanavond. Het is helemaal niet moeilijk en bovendien snel gemaakt in de microgolf.
Nodig :
- 180 gr pure chocolade
- 200 ml room van 30 %
- 2 eieren
- 100 gr bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 150 gr suiker
- 1 doos van een halve liter peren op siroop
- microcook of ultra pro of siliconen vorm
Werkwijze :
Smelt de chocolade samen met de room in de microgolfoven op 500 W gedurende 2 minuten en roer goed door, zet nog eens terug ongeveer 1.5 minuut. Voeg dan de eitjes één voor één toe en klop goed met de halve klopper. Voeg bloem en bakpoeder toe en meng weer. Voeg ook de suiker bij en alles goed onder elkaar mengen. De peren in stukjes snijden en onder het beslag mengen. Hou 2 halve peren opzij om in schijfjes te snijden die je op de bodem legt van de microcook. Doe hierboven het beslag. En sluit de pot met het deksel.
Zet hem nu 5 minuten in de microgolf op 750 Watt. Laat dan 1 minuut rusten en zet dan 8 minuten terug op 750 Watt.
Het deksel eraf halen en koud laten worden in de vorm. Voor het serveren keer je het gebak om zodat de schijfjes peer bovenaan komen te liggen.
Smakelijk !
Nota : ik had mijn vorm voor alle zekerheid toch even ingevet en bebloemd.
Zin in een zoete zonde.....met deze calorie arme koffiemousse kan het. En zo klaar !
Nodig :
- 1 doosje klop-klop (2 zakjes)
- 2 dl halfvolle melk
- 2 soeplepels oploskoffie
- speedychef, spatel, spuitzak
Werkwijze :
Doe de melk, de 2 zakjes klop klop en de oploskoffie samen in de speedychef. Draai ongeveer een halve minuut en je super dessertje is klaar !
Dit moet je echt geproeft hebben....zo'n vederlicht gevoel in je mond....
Ik heb mijn koffiemousse met de nieuwe spuitzak van Tupperware in glazen potjes gespoten. Het super voordeel van deze spuitzak is dat ik de spuitmond kan verwisselen langs de buitenkant.
Je kan de bovenkant nog decoreren met schilfers chocolade...die kan je makkelijk raspen met behulp van de fijnschiller. Maar dat zijn natuurlijk wel extra calorieën ;-) of wat rice krispies chocoladebolletjes overstrooien.