Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
18-01-2015
Bretons koekje in eendenvorm
Mijn liefde voor de vogels is groot....vanwege het slechte weer kon ik vandaag niet gaan fotograferen maar was het wel ideaal om zelf koekjes te bakken en dat deed ik in de vorm van een eend....Weeral heel gemakkelijk te maken en met benodigdheden die u vast en zeker reeds in huis hebt.
Nodig :
- 250 gr bloem
- 150 gr suiker (ik nam kokosbloesemsuiker maar je kan ook de gewone witte suiker nemen )
- 1/2 zakje bakpoeder
- 60 gr gezouten boter
- 1 ei
- 2 eetlepels water ( om ze te bestrijken)
Werkwijze :
Doe alles te samen in de keukenrobot en meng onder elkaar tot dat het deeg een bol vormt. Indien je geen keukenrobot hebt dan kneden met je handen ;-) Het deeg in een bol vormen en bedekken met plastic folie en een uurtje in de koelkast bewaren. Nadien uitrollen met de deegroller en uitsteken met de middelste ring van de Tupperware uitsteekvorm, heb je die niet neem dan een limonade glas maar zeker niet de mini tartelettesnijder want die is net te klein.
De ronde lapjes dan dubbel plooien en met een mes bovenaan een snede maken tot op een cm van de rand (zie foto) en buig deze rand naar boven voor de nek en kop. Maak dan nog 2 kleine sneetjes voor de veren.
Met 1 bakvaste chocoladeparel vorm je het oog.
Bestrijk met behulp van het patisserieborsteltje wat water over de koekjes.
Bak af in een voorverwarmde oven van 160° gedurende ongeveer een kwartiertje. Hou het wat in de gaten afhankelijk van je oven.
Bewaar in de ronde clickplus van Tupperware. Deze houdt de koekjes wekenlang krakend vers.
De caramelmousse is het recept van chocolademousse wat ik al eerder heb beschreven op mijn blogje alleen is de chocolade vervangen door caramelchocolade.
Nodig voor de speculaasmousse :
- 2 eiwitten
- 100 gr suiker
- 125 gr speculaas
- 500 ml room
Werkwijze :
De speculaas fijnmalen in de extrachef wat heel snel gaat.
De eiwitten stijfkloppen in de speedychef.
De room stijfkloppen met de mixer en op het einde de suiker toevoegen en de gemalen speculaas.
Alles bij elkaar mengen nu met behulp van de siliconen spatel.
Verdelen over glaasjes of je kan het ook in de allegra schalen opdienen.
Slechts een 15 minuten in de koelkast laten opstijven en dan langzaam oplepelen ;-)
Naar jaarlijks traditie worden hier in de Antwerpse Kempen op verloren Maandag steeds appelbollen en worstenbroodjes gegeten. Van worstenbroodjes heb ik reeds eerder een leuke creatie getoond vorig jaar in de vorm van hondjes. Nu heb ik van de appelbollen mijn eigen creatie gemaakt en een heerlijke vulling.
Nodig :
- 4 appelen à 5 appelen
- 1 bladerdeeg
- 1 soeplepel honing
- 50 gr bruine suiker
- 25 gr gesmolten boter
- 90 ml ahornsiroop
- 2 speculooskoekjes
- eventueel (optie) enkele pecannoten fijngemalen
- 1 losgeklopt ei om te bestrijken
- grove witte suiker
Werkwijze :
Schil de appels en haal met een appelboor het klokkenhuis eruit. Maak dan de vulling voor de appel door de boter de smelten in het schenkkannetje. Zet dan in de microgolfoven gedurende 1 minuutje op 500 W te zetten Voeg hier de suiker aan toe, de honing en de ahornsiroop eventueel ook wat gehakte noten. Haal ook speculooskoekjes met behulp van de appelboor ook nog 4 rondjes en steek die onderaan in de appel om af te sluiten. Doe dan met behulp van een koffielepeltje deze vulling in midden van de appel.
Snij het bladerdeeg in repen van 12 mm en begin onderaan de appel het deeg errond te doen. Ik had zelf ook nog een stukje deeg onderaan de appel gelegd voordat ik met oprollen begon. Rol heel de appel vol met bladerdeeg. En steek bovenaan terug een klein stukje van de uitgeholde appel (enkel het steeltje). Maak met een mesje ook nog een blaadje uit het bladerdeeg en leg dat naast het steeltje.
Kluts een eitje en bestrijk met behulp van het patisserieborsteltje het bladerdeeg in. Overstrooi met grove witte suiker.
Zet in de oven op 200 °C gedurende 20 tot maximum 25 minuten.