Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
23-12-2012
Koffiemousse
Ik kocht mij hier gisteren een flesje koffiearoma met de bedoeling mijn crème au beurre een smaakje te geven voor de kerststronk. Toevallig las ik op de achterzijde een receptje van koffiemousse wat mij wel interesseerde. Heb het dan ook onmiddellijk uitgeprobeerd met een positief resultaat. Wie nog op zoek is voor een Kerstdessertje....kan dit misschien wel eens proberen.
Nodig :
- 100 gr suiker
- 2 soeplepels koffiearoma
- 4 eieren
- 2 dl room
Bereiding :
Meng de eigelen samen met de suiker met behulp van de klopper tot een smeuiig geheel. Voeg de room toe en verwarm het geheel op een vuurtje tot je een soort van crème anglaise bekomt. Maar laat het zeker niet koken. Wanneer de crème is ingedikt zet het vuur dan uit. Klop ondertussen de eiwitten stijf in de speedychef of met de mixer en voeg deze toe aan eigeel/suiker/room mengsel zodra dit wat is afgekoeld. Je kan dit sneller laten gaan door de massa over te brengen in een koude kom. De mousse verdelen in mooie glaasje en enkele uren in de koelkast laten opstijven. Afwerken met een dotje room en eventueel wat schilfers chocolade, koffieboon of een chocolade sterretje.....(want we zijn toch bijna tegen Kerst)
Laatste dagje school voor de kinderen, voor sommige laatste dag werken, voor anderen laatste dagen om rond te hollen op zoek naar het juiste geschenk.....bij sommige is het geschenk misschien wel een tupperware artikel ;-) wie weet....en voor nog andere vandaag vertrek naar koudere of warmere oorden. Iedereen doet wat hij graag doet, je dagen moet je toch zelf invullen. In elk geval wens ik jullie alvast fijne dagen tegemoet. En ik ga zeker nog van me laten horen.
Nog een leuk ideetje misschien om last minute te maken voor op de feesttafel !
In plaats van bolognaisesaus was het hier gisteren provençaalse saus met frikadellen en pasta op vraag van onze jongste. En smaken deed het !
Nodig voor de frikadellen
- 600 gr gehakt
- 2 eitjes
- peper+ zout
- chapelure
Nodig voor de provençaalse saus :
- 2 uien
- 1 courgette
- 1 aubergine
- 1 rode + 1 groene paprika
- 1 spaanse peper
- verse tomaten of anders 1 liter blik van gehakte tomaten
- 1 kruidenbouillonblokje + 1 vleesbouillonkuipje
- olijfolie
- peper, zout, provençaalse kruiden
- verse laurier, rozemarijn
Bereiding
Voor de gehaktballen (frikandellen) : het gehakt samen met de 2 eitjes, peper en zout en chapelure alles goed onder elkaar mengen en tot ballen rollen. Dan 20 minuten stomen in de microgourmet. Het overtollige vet verdwijnt zo uit zichzelf.
Voor de provençaalse saus ben ik deze keer nog eens op de tradionele manier aan het werk gegaan. D.w.z. op mijn inductieplaat met een gietijzere kookpot. Eerst de olijfolie verwarmen, de ajuin in fijne slierten snijden en aanstoven samen met de courgetteblokjes en paprikastukjes en de aubergineblokjes. De laurier en rozemarijn mag er dan al bij, evenals de fijn gesneden spaanse peper. De verse tomaten tot blokjes versnijden en bijvoegen. Ook het kruidenbouillonblokje+ vleeskuipje en afkruiden met peper en zout. Aan de kook brengen en eventueel indikken met wat sausbinder. Niet te lang laten koken want dan worden de groenten te plat. Persoonlijk heb ik graag dat mijn paprikastukjes nog een beetje 'knapperig' zijn. Eventueel kan men ook nog champignons toevoegen naar eigen smaak.Op het einde wanneer de saus klaar is de gestoomde gehaktballen toevoegen bij de saus.
Serveren met puree, rijst of pasta. Bij ons was het gisteren dus pasta op vraag van onze jongste zoon.
Reeds eerder heb ik jullie meegedeeld dat ik een bakworkshop had gewonnen met Wim Ballieu te Gent n.a.v. een wedstrijd georganiseerd door Solo. Er werd toen ook gefilmd en dat filmpje is sinds gisteren te bekijken op VIER tv juist voor het programma 'Komen Eten'rond 19.25u. Bij deze wil ik het filmpje ook hier op mijn blogje posten. Wie had dat gedacht.........;)
Leuk om te maken samen met de kids tijdens de kerstvakantie. En lusten zullen ze het zeker. Mijn Princekoeken zijn wel niet rond maar dat mag de pret niet bederven. Je zou ze ook kunnen vergelijken met BN koeken.
Nodig :
- 250 gr bloem
- 150 gr boter ( Solo is mijn favoriet ;) )
- 80 gr suiker
- 20 gr amandelpoeder
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 eigeel
- 1 mespunt zout
- 200 gr chocolade
- beetje room
Werkwijze :
Alle ingrediënten samen in een tupperware deegkom doen en goed mengen, als laatste de boter in stukjes toevoegen en mengen tot een homogene bal. Inpakken in plasticfolie en een uurtje in de ijskast leggen. Uitrollen met de deegrol tot een lap van een 0.5 cm dikte. Uitsteken met een vormpje en de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat leggen. Bakken ong. 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.
De chocolade smelten in het Tupperware schenkkannetje op een lage wattage gedurende 2 minuten. Room toevoegen in een klein straaltje en goed onder elkaar mengen. De chocolade mag niet meer vloeibaar zijn wanneer je hem tussen de koeken gaan doen.