Supermakkelijk en altijd lekker bij een tasje koffie.
Ik had gisterenmiddag nog een bladerdeegje in mijn ijskast liggen op mijn vakantieadres. Daar het mijn laatste dag ter plaatse was moest ik mijn bladerdeeg toch wel opwerken. Mijn beslissing was snel genomen. Het werd een heerlijke vlugge konfituurtaart.
Nodig :
- 1 bladerdeeg - 1 pot confituur naar eigen smaak. Ik heb huisgemaakte abrikozenconfituur genomen. - 1 losgeklopt eigeel
Werkwijze :
Met de tupperware pizzawiel snij je uit een ronde bladerdeeg een mooie rechthoek. De overschot van het bladerdeeg gebruik je om reepjes uit te snijden die nadien moeten dienen als deksel over de uitgestreken confituur. Ik leg gewoonlijk een repen aan de buitenkant van mijn rechthoek zodat de konfituur niet naar buiten kan tijdens het bakken. De andere repen leg je kruislings over de konfituur. Bestrijk met het patisserieborstel wat eigeel over de repen bladerdeeg en bak af op 180° gedurende een 25 min.
Bij afkoeling kan je mooie vierkantjes of rechthoekjes snijden uit het geheel om te gebruiken bij de koffie.
Ondanks dat we nieuwe uitsteekvormpjes in het gamma hebben bij Tupperware heb ik volgende koekjes gemaakt op de ouderwetse manier nl. opgerold en in schijfjes afgesneden. Ik ben momenteel op vakantie en had deze vormpjes niet bij maar heb wel een leuke stempel gevonden gisteren in Avignon waar ik al een tijdje naar op zoek was om de koekjes echt "home made" te maken.
Nodig :
- 125 gr suiker - 200 gr boter - 250 gr zelfrijzende bloem - 1 eierdooier - 1 lepel grove kristalsuiker
Werkwijze :
Alles mengen behalve de lepel grove kristalsuiker niet. Rolletje maken van het deeg en door de grove kristalsuiker rollen. Inpakken in plastiekfolie en een uurtje in de koelkast leggen om wat harder te worden. Nadien in schijfjes snijden van ong. 1/2 tot 1 cm. Op bakpapier leggen en bakken gedurende 15 min. op 200°C. Heerlijke brosse koekjes : de smaak is zoals sprits koekjes ongeveer maar nog lekkerder.