Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
12-02-2012
Volkorenbrood met noten in de ultra pro
Voor de afwisseling gisteren nog eens zelf brood gebakken. Heel gemakkelijk en in een mum van tijd ruikt je huis naar vers gebakken brood. En zeg nu zelf : met deze winterse temperaturen is er toch niets heerlijker dan zo in een warm huis binnen te stappen.
Nodig :
- 1 pakje mix voor volkorenbrood (zelf heb ik graag de mixen van Aldi maar ook aveve heeft goeie in hun gamma) - noten naar eigen keuze en smaak ( hoeft niet, is wel lekker voor bij bv. kaasschotel) - 330 ml lauwwarm water - geutje olie - beetje water om brood te bestrijken.
Werkwijze :
Doe de inhoud van uw mix in een grote mengkom. Voeg het lauwwarme water toe en de geut olie. Goed mengen en kneden ong. 10 minuten. Bedekken met plastiekfolie en op een warme plaats laten rijzen gedurende 30 minuten. Met bebloemde handen het deeg uit de kom nemen en het in de ultra pro leggen. Zelf heb ik het in de 3.5 l ultra pro gelegd maar kan even goed in de ronde van 2 liter (die gastvrouwgeschenk is geweest en binnenkort gelukkig in de verkoop gaat kopen) Het hoeft niet deze in te vetten. Met het patisserieborsteltje wat water strijken over de bovenkant van uw brood. Wat bloem strooien (niet te veel)op de bodem van uw ultra pro. Het deksel op de pot leggen en de ultra pro in een grotere kom zetten gevuld met warm water. Deze pot nu in de oven zetten op 60 °C gedurende 45 minuten om het deeg goed te laten verder rijzen. Dan het warmwaterbad verwijderen en de ultra pro verder in de oven laten bakken met deksel erop gedurende een half uur op 200°C. Dan het deksel verwijderen en nog een kwartier verder bakken op 200°C.
Tips : Het water op de bovenkant van uw brood dient voor een krokante korst en ook dat uw brood een mooie glans gaat hebben. De olie die je toevoegd aan uw deeg zorgt ervoor dat het zich gemakkelijker laat snijden wanneer het is afgekoeld. Anders gaat het meer verbrokkelen en door toevoeging van olie heb je dat niet.
Rozijnenbrood kan je makkelijk ook zelf maken door gebruik te maken van mix voor witbrood. Dan zelf 2 soeplepels witte suiker toevoegen, 1 ei, 1 klontje boter i.p.v. olie en half melk,half water te nemen i.p.v. 330 ml water. De rozijnen pas toevoegen nadat je de 10 minuten gekneed hebt. Ook eerst al je rozijnen door de bloem wentelen en terug afschudden. Als je dit niet doet dan zakken al de rozijnen naar de bodem van uw brood.
Eigenlijk had ik dit recept vorige week al moeten posten want 6 februari was het lichtmis en volgens de traditie worden er dan pannenkoeken gegeten. Ik heb ze toen ook klaar gemaakt maar om één of andere reden niet gepost.
Ik geef u hierbij 3 verschillende recepten : allemaal even lekker om zelf heerlijke luchtige flensjes te bereiden. Misschien is dit te simpel voor sommige maar uit ervaring weet ik dat er toch nog vele mensen zich niet zelf aan pannenkoeken bakken wagen omdat ze niet weten hoe er aan te beginnen.
Nodig recept 1 :
- 120 gr patisseriebloem (gewone dus,geen zelfrijzende) - 3 eieren - 1/2 l melk - mespuntje zout
Werkwijze :
Doe alles in de speedychef of quickchef met spatels en draai enkele keren zodat alles homogeen vermengd is. Laat mengsel een half uur rusten en doe een beetje olie in de pan (geen olijfolie). Bak ze mooi goudgeel. Doe een beetje deeg in de pan aan één kant en draai met uw pan mooi rond zodat het deeg zich overal mooi verdeeld. Wanneer de bovenkant van uw deeg er droog uitzien (alle vloeistof weg is) dan neem je de spatel en draai je de pannenkoek om. Of je kan ze ook omhoog gooien en omdraaien :) Voor de meer geoefende dus.
Nodig recept 2 :
- 100 gr gewone patisseriebloem - 100 gr maizena - 4 eieren - 2 zakjes vanillesuiker - 1/2 l melk - 2 soeplepels rhum
Werkwijze alles net hetzelfde als bovenstaande werkwijze. Je kan het deeg natuurlijk ook in de vier-in-één kan doen met antispatdeksel erop en mixen of met de klopper goed mengen.
Nodig recept 3 :
- 500 gr gewone patisseriebloem - 4 eieren - 500 ml halfvolle melk - 500 ml blond bier (gewone pils) - 1 soeplepel olie - 1 soeplepel vanilleextract
Werkwijze alles net hetzelfde als bovenstaande werkwijze.
Geen excuus meer om niet zelf aan pannenkoeken bakken te beginnen.
Volgend recept is er ééntje waar je de gasten mee kunt verbazen door zijn eenvoud. Maar je mag ze niet verklappen wat er in zit of ze gaan je niet geloven.
Nodig :
- 2 dl room (35 %) - 1 pakje saroma pudding vanillesmaak (koude pudding) - 1 blikje gemengd fruit van 1/4 l - 1/2 l melk (klein beetje minder) - suiker naar eigen smaak (persoonlijk heb ik 3 soeplepels bloemsuiker genomen)
Werkwijze :
Doe de room in de speedychef samen met de bloemsuiker. Draai goed zodat de room goed stijf is. Doe in de shaker het sap van uw blikje fruitcocktail en vul aan met melk tot een 1/2 l vloeistof in totaal. Voeg de inhoud toe van uw pakje saroma pudding en schud krachtig zodat de pudding stijver is geworden. Voeg deze toe aan de room die in de speedychef zit. Draai nog eens enkele malen door zodat het mengsel goed is gemengd. Neem glaasjes en leg een soeplepel gemengd fruit onderaan in het glas, vul aan met het mengsel. Laat enkele uurtjes opstijven in de ijskast en eventueel afwerken met een toefje slagroom aan de bovenkant met daarop een kersje of eender welk ander fruitstukje.
Uw gasten geloven nooit hoe uw heerlijke dessert is tot stand gekomen!
Dit receptje heb ik ooit doorgekregen op een les van kvlv te Meerhout zo'n 25 jaar geleden. Ben het nooit vergeten.
Vandaag precies 13 jaar geleden mocht ik onze 2 de zoon Wessel verwelkomen. Een geweldige gebeurtenis natuurlijk en dat wordt natuurlijk elk jaar opnieuw gevierd. Hij mag kiezen wat er vandaag op tafel komt al wist ik het al wel een beetje op voorhand. Zijn keuze is gevallen op lasagne. Daar ik dit recept reeds eerder beschreven heb laat ik u vandaag kennis maken met gebak dat hij in het verleden mee naar school mocht nemen. Vandaag de dag niets meer speciaals met al die taarten workshops en dergelijke. Maar destijds was onze zoon heel fier dat hij leuk gebak mocht uitdelen in zijn klas.
Wat betreft de receptjes van de taarten in bijlage : De basis is een 4/4 de cake of biscuit en als afwerking een crème au beurre met chocoladesmaak. Wie er meer info over wil, mailt mij maar even.
- 125 gr goei boter - 100 gr suiker ( ik had rietsuiker genomen maar mag ook gewone witte zijn) - 200 gr zelfrrijzende bloem - 100 gr geraspte kokos - 1 ei
Werkwijze : Begin met de boter + suiker mals te kloppen. Voeg daarna al de rest bij en goed mengen. In plastiekfolie wikkelen en tot een worst rollen. Een half uurtje in de ijskast leggen. In schijfjes snijden van ong. 1/2 tot bijna 1 cm dikte. Op een met bakpapier beklede bakplaat leggen en ongeveer 17 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 180°C.
Variatie : U kan natuurlijk ook nog altijd een beetje havermoutvlokken toevoegen aan het deeg zodat het nog luchtiger en krokanter is na het bakken. Ik had dit nu niet gedaan maar een volgende keer ga ik dat wel proberen.