Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
11-11-2012
Chocolade lekkernij
Voor diegene die hem al bezitten kunnen er direkt mee aan de slag : de omeletparty....die hem nog niet hebben misschien een ideetje om aan de Sint te vragen......;)))
In elk geval kan je er niet alleen omeletjes in een wip mee klaarmaken maar ook een heerlijk dessertje op minder dan 6 minuutjes tijd, daarbij een bolletje ijscrème en je feestdessertje is klaar.
Nodig :
- 70 gr zwarte chocolade
- 70 gr boter
- 50 gr witte suiker
- 2 eieren
- 7,5 gr bloem
De chocolade + boter samen smelten in de microplus schenkkan....en die staat momenteel in de promo...... gedurende 1 minuutje op 750 Watt in de microgolfoven. Suiker toevoegen + eieren en bloem. Alles met de platte klopper goed kloppen en in de omeletparty gieten. Deze hoeft niet te worden ingevet of omgespoeld. De omeletparty sluiten met het dekseltje en 2 minuten op 600 Watt zetten in de microgolfoven. Nog 3 minuten laten rusten.
Serveren met een bolletje ijscreme of crème anglaise en/of een stukje fruit naar keuze......naar mijn smaak zouden ook schijfjes sinaasappel à vif gesneden ( zonder vel) hier heerlijk bij smaken.
We beginnen stilletjes aan de feestdagen te naderen en een mens begint dan al eens na te denken wat er op tafel kan komen, iets dat al wat feestelijker mag zijn. Misschien is dit nog een ideetje. Heel simpel om te maken en mooi resultaat. Zelfs de kindjes kunnen een handje helpen. Mijn zoon vond het gisterenavond alvast heel leuk om mee te werken.
Nodig :
- 1 bladerdeeg
- 3 rode appels
- witte suiker (kristalsuiker)
- poedersuiker als decoratie nadat ze gebakken zijn
Werkwijze :
De appels in 4 snijden en ontdoen van het klokhuis. Zeker niet schillen want de rode schil gaat juist voor een mooi resultaat zorgen. De 4 stukken nog eens in schijfjes snijden en ze even op het vuur in wat water zachtjes laten koken zeker niet te lang. Ik zelf heb m'n appelschijfjes gestoomd in de microgourmet wat ik ideaal daarvoor vind. Het waterreservoir vullen met 400 ml water en de schijfjes 8 minuten stomen. Voordeel hiervan is dat je de appel niet moet laten afdruipen op keukenrol. Want ze mogen niet te nat zijn.
Dan snij je stroken van het bladerdeeg ong. 2 cm breed. Hier leg je de schijfjes appel op met de rode schilkant omhoog. De appelschijven moeten half op elkaar liggen. Bestrooi met witte suiker Rol het bladerdeegstrookje gevuld met appel nu op tot een rond geheel. Plaats het in de tartelettevorm of kleinere formaten in de mini tartelettevorm. Strooi ook op de bovenkant wat witte suiker en bak alles ong. 30 à 40 minuten in een voorverwarmde oven van 180°. Wanneer ze afgekoeld zijn nog een beetje poedersuiker ter decoratie overstrooien.
Nog een ideetje om klaar te maken in de microplus schenkkan. Een lekkere pudding type Danette, met een niet te vaste structuur. En als afwerking bovenop wat crispy caramel sweet mix van Sofie Dumont... pas sinds november in de handel te verkrijgen....en nee ik ben niet gesponserd ....;) Zag het gewoon toevalling gisteren bij Carrefour liggen als staaltje.
Nodig :
- 750 ml halfvolle melk
- 70 gr rietsuiker
- 1 vanillestokje overlangs doorgesneden
- 6 soeplepels maïszetmeel
- 1 soeplepel room
- 1/2 glas water
Werkwijze :
Doe de melk samen met het overlangs doorgesneden vanillestokje in de schenkkan en ook de suiker. Zet dit 5 minuten in de microgolfoven op 800 Watt. De melk moet tegen de kook komen. Ondertussen de maïszetmeel mengen met het halve glas water en doe hier ook de room bij. Als de melk klaar is de binding (opgeloste maïszetmeel) erbij doen en goed roeren met de halve klopper. 2 minuten op 800 watt terug in de microgolf zetten roeren en nog eens 2 minuten opnieuw in de microgolfoven zetten. De pudding à la Danette is nu klaar.
Nota: Na die 5 minuutjes niet snel willen zijn en dadelijk 4 minuten nemen want dan loop je het risico dat je pudding overkookt. Best tussendoor een keertje roeren met de klopper zoals hierboven beschreven.
Wanneer de pudding is afgekoeld afwerken met de nieuwe crispy caramel sweet mix van Sofie Dumont. (of hagelslag naar keuze ;) )
Weinig tijd en toch vlug een maaltijd op tafel zetten. Zeker deze braadkip uitproberen in de nieuwe microcook van 2.25 l. Voor een kip van 1 kg heb je maar 10 minuten nodig in de microgolf en 5 minuten nagaartijd. Mijn braadkip van vandaag woog 1.475 kg en daarvoor heb ik wel 14 minuten genomen in totaal en nog 5 minuten gaartijd.
Nodig :
- Microcook van 2.5 l maar kan ook in de microplus
- 1 braadkip
- kippenkruiden (mijne waren op en heb dan maar kalkoenkruiden genomen)
- paprikapoeder
- lopende honing
Werkwijze :
Smeer de braadkip in met de honing. Bestrooi met paprikakruiden en kippekruiden en leg ze in zijn geheel in de microcook. Dek af met het deksel en zet 7 minuten in de microgolf op 800 Watt. Draai de kip dan volledig op zijn kop en ook hier bestrijken met honing en overstrooien met paprikapoeder en kippekruiden. Weer 7 minuten in de microgolf zetten op 800 Watt en ook weer afsluiten met het deksel. Na die tijd de microcook nog afgesloten laten nagaren ong. 5 minuten.
Kip versnijden met het Tupperware koksmes en met behulp van de nieuwe vleesvork.
Opdienen naar keuze met rijst, aardappelen of frietjes.
Zeg nu niet meer dat een maaltijd maken lang tijd in beslag neemt ;)
Heel gemakkelijk te maken en lekker bij zowel biefstuk, kip als varkensvlees.
Van een neef van mijn man hebben we enkele weken terug zelf gekweekte oesterzwammen gekregen. Dat mag je niet zomaar aan u laten voorbij gaan. Dus 's avonds heb ik ze onmiddellijk verwerkt in een heerlijk saus en geserveerd met kroketjes en worteltjes.
Hoe ga je te werk voor zulke saus :
Nodig :
- 1 ajuin
- een bakje oesterzwammen of voor diegene die dat niet hebben kunnen ook gewone Parijse champignons nemen
- een soeplepel groene verse peperbollen ( zitten in een glazen potje op water)
- demi-glace poeder van Knorr (te koop bij Colruyt) maar indien je dat niet hebt, gebruik dan bruine sauspoeder uit een zakje
- water
- eventueel room maar ik heb dat niet gebruikt
- wat huishoud cognac of brandy
- olijfolie
- eventueel nog wat fijngehakte peterselie
- zelf heb ik er nog een snufje provençaalse kruiden bij gedaan maar dat hoeft absoluut niet
Werkwijze :
Doe de olijfolie in de braadpan of steelpan en laat ze warm worden. Doe de ajuin in fijne sliertjes gesneden (groentenschaaf) erbij en laat het een beetje aanbruinen. Voeg de reepjes gesneden oesterzwammen toe en laat deze meebakken. Giet dan water bij tot de zwammen en ajuin onder staan. Voeg dan 2 soeplepels demi-glace poeder van Knorr toe en roer goed om. Laat de saus wat inkoken en je zal zien dat ze dan bind. Voeg tenslotte een geut cognac toe en de afgespoelde groene peperbolletjes. (Ik doe mijn peperbolletjes altijd even door een klein tupperware zeefje)en spoel ze even af onder de waterkraan om een zandsmaak te voorkomen. Afwerken met fijngehakte peterselie (turbomax of turbochef zijn een goei hulpmiddel hiervoor).
Serveer met puree, kroketjes of frietjes en groenten en vlees naar keuze. Hier thuis vonden ze het een feestmaal ;)
Soep aan het maken en graag balletjes in de soep. Hierbij een super gemakkelijke manier om ze in een wip bij je soep te voegen met behulp van je micro schenkkan of ultra pro
Vermits het micro schenkkannetje momenteel in de promo wou ik dit nog eens graag onder de aandacht brengen.
Nodig :
300 gr gemengd gehakt
1 ei
peper en zout
paneermeel naar smaak
Werkwijze:
Meng het gehakt met het ei, kruiden en paneermeel naar smaak toevoegen. Rol balletjes ter grootte van een knikker en doe ze in het schenkkannetje.
Doe het deksel erop en zet het schenkkannetje 2 minuten op 800 Watt. Roer 1 x om en zet nog 1 minuutje terug op 800 Watt. De balletjes zijn nu gaar om bij de soep te voegen.
Voordeel van deze methode is dat je niet eerst water moet koken op het vuur en dan nog een tijd lang je balletjes gaar moet laten koken. Sommige mensen voegen rauwe gehaktballetjes toe aan hun kokende soep.....nadeel hiervan is dat je soep veel vettiger is.