Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
11-08-2011
Normandische appeltaart
De afgelopen 2 maanden bijna geen tv gekeken vanwege andere bezigheden op één half uurtje na. En toevallig was dit het programma masterchef waar ik volgend recept zag klaarmaken. Omdat de taart er zo simpel en heerlijk uitzag ben ik de volgende dag even gaan surfen op het net, met als resultaat : een geslaagde taart.
Nodig :
1 vel bladerdeeg 3 appels 50 gr boter om het taartje te bestrijken 80 gr rietsuiker 1 losgeklopt ei
Frangipane
125 gr boter 125 gr amandelpoeder 125 gr suiker 25 gr bloem 2 eieren
Werkwijze :
Neem het bladerdeeg en strijk de randen in met een losgeklopt ei. Maak de frangipane door de amandelpoeder, suiker, bloem, boter en eieren te mengen tot een homogene massa. Schil de appels en snij ze in dunne gelijke schijfjes. De taartbodem nu insmeren met de frangipane, daarop de appelschijfjes leggen en insmeren met wat boter. Het taartje bakken in een voorverwarmde oven van 180° ong. 15 min. Overstrooien et rietsuiker en met een brander karameliseren of even onder de grill plaatsen.
Gisteren voor de eerste keer vijgenconfituur gemaakt uit eigen tuin. En omdat hij zo lekker van smaak was, ben ik meteen nog vijgen gaan plukken en suiker gaan kopen om een volgende portie te maken. Inmiddels staan er 20 glazen potjes met heerlijke vijgenconfituur in het rek te wachten om verbruikt te worden.
Wat heb je nodig : 1 kilo vijgen 500 gr witte suiker 1 zakje pec plus
Werkwijze :
Was de vijgen en snij ze in vier. Doe ze in een hoge pot en strooi het pakje pec plus erover heen. Zet het vuur aan en roer goed door. Doe er dan de 500 gr suiker onder en blijf goed roeren. Vanaf dat de massa kookt nog 1 min. laten doorkoken. Glazen bokaaltjes leg ik vooraf in heel heet water om barsten te vermijden wanneer ik de gloeiend hete confituur erin giet. De dekseltjes direkt sluiten en op zijn kop laten rusten tot de dag nadien. Heb eigenlijk nooit eerder vijgenconfituur gegeten en wist niet dat deze zo lekker smaakte. En verder moest ik er niet voor lopen, gewoon uit eigen tuin kunnen plukken is toch ook zo leuk.