Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
08-04-2012
Paasbiscuit
Bij Pasen hoort paasgebak voor mij. Dus gisterenavond nog vlug een biscuit gebakken en deze morgen afgewerkt. Niks speciaals maar wel echt lekker.
Nodig voor de biscuit :
- 5 eieren - 200 gr suiker - 200 gr zelfrijzende bloem
Nodig voor de boterroom
- 250 gr roomboter - 1 ei - 1,5 eidooier - 140 gr suiker - 50 ml water
Nodig voor de geraspte chocolade :
- pure chocolade
Werkwijze voor de biscuit :
Doe de 5 eieren samen met de suiker in een kom en mix deze heel schuimig tot dat het verbleekt is en in volume is toegenomen. Voeg dan de gezeefde bloem beetje bij beetje toe en meng deze met de spatel er luchtig onder. Neem de siliconen tupperware bakvorm en giet hierin het mengsel. Verwarm de oven voor op 180°C en bak de biscuit ong. 40 minuten op 180°C.
Werkwijze voor de boterroom op basis van een bombedeeg :
Klop het ei en de eierdooiers los. Kook de suiker en het water tot een suikersiroop. Laat deze dan terug wat afkoelen. En giet die dan straalsgewijs bij het eiermengsel. Maak zeker gebruik van een elektrische mixer bij deze bereiding. Klop het geheel koud (dit is een "bombedeeg". Voeg dan de zachte boter in stukjes toe en klop tot een gladde boterroom. Je kan nog een smaakje naar keuze toevoegen maar hoeft niet. Ik zelf heb gesmolten chocolade toegevoegd aan mijn boterroom.
Afwerking :
Snij met behulp van het broodmes de taart in 2 gelijke delen en strijk één deel in met de boterroom. Doe het bovenste deel van de biscuit er terug op en strijk de zijkanten ook in met boterroom. Haal de zijkanten dan door de geraspte chocolade en zet op een rooster. Smeer dan de bovenkant in met de boterroom en versier naar eigen keuze.
Een leuk trukje om mooie chocoladekrullen te krijgen is het volgende :
Zet de ovenbakplaat even in een verwarmde oven. Haal ze eruit en zet ze omgekeerd op uw aanrecht. Ga dan met een reep chocolade over de warme omgedraaide bakplaat. Je zal zien dat deze onmiddellijk smelt en een dun laagje achterlaat op uw bakplaat. Zet de bakplaat dan even in de koelkast maar ook weer niet te lang. 10 minuten is echt voldoende. Neem dan een paletmes en ga er mee over uw bakplaat om uw chocolade eraf te schrapen. Normaal gesproken komen er dan mooie krullen vandaan. Deze keer is het me zelf ook niet zo goed gelukt en werd het meer geraspte chocolade want ik had niet het juiste materiaal in huis.
Heerlijke feestmaaltijd voor de paasdagen. Deze schotel heb ik ooit leren maken tijdens een 2 jarige opleiding huishoudelijke koken. Doordat ze dit hier thuis graag lusten komt ze dan ook geregeld op tafel. Heel eenvoudig om te maken en super lekker.
Nodig :
- 1 kg varkensgebraad of 1 kg varkenshaasje zoals ik deze keer had gedaan. - 1 blik druiven op sap of verse druiven kan ook altijd maar dan liefst gepeld - 1 ajuin - 200 gr gerookte spekblokjes - thijm - peper, zout - boter - 2 dl witte wijn - 1 soeplepel maizena
Werkwijze :
Doe boter in de kookpot en laat smelten. Doe het gebraad of varkenshaasje in de kookpot en laat aanbakken. Kruid met peper en zout. En draai een keertje om zodat alle kanten aangebakken zijn. Snij een ui fijn met behulp van de turbochef en voeg deze bij het gebraad samen met de gerookte spekblokjes. Laat meebakken en voeg dan de witte wijn toe en laat verder garen. Voor varkenshaasje volstaat een 20 minuten voor 1 kg varkensgebraad mag je 45 minuten reken. 10 minuten voor het einde van de baktijd voeg je de druiven uit blik samen met het sap toe. De saus nog binden met wat maïzena of sausbinder. Eventueel kan je er nog een scheutje room aan toevoegen maar zelf heb ik dit niet gedaan.
Nog eens een receptje waar weinig werk aan is. Want de laatste tijd heb ik iets te weinig tijd om uitgebreid te koken of te bakken vanwege mijn aktiviteiten in "la douce France". Deze keer heb ik gekozen voor madeleines. De siliconen vorm is helaas niet van tupperware want die is niet meer in de verkoop.
Nodig voor 40 mini madeleines :
- 2 eieren - 1 eigeel - 100 gr suiker - 125 gr zelfrijzende bloem - 90 gr boter - oranjebloesemessence
Werkwijze :
Eieren + eigeel goed kloppen samen met de suiker. Gezeefde bloem toevoegen en goed mengen. De boter in het microschenkkan doen en smelten in de microgolfoven. Deze dan bij het eieren/suiker/bloem mengsel bijvoegen. De oranjebloesemessence toevoegen naar smaak. Deeg dan 2 uren in de ijskast bewaren. De madeleinevorm vullen voor 3/4 en bakken in een voorverwarmde oven van 200°C ongeveer 12 minuten. Laten afkoelen een beetje alvorens ze uit de vorm te halen.
Sinds gisteren online te raadplegen : de nieuwe tupperware catalogus op www.tupperware.be onder item produkten.
Enkele nieuwigheden zijn erbij gekomen en verder ook wat prijsaanpassingen. Nieuwe artikelen o.a. :
- gloednieuwe slijpmuis die ook werkt voor gekartelde messen, - vierkante micro-pops (om op te warmen in de microgolf), - taartschep (ideaal ook om wafels van elkaar te snijden bij het bakken ervan), - omeletparty, - vierkant uitlek allegra mandje, - ronde ultra pro in laag en hoog model (super produkt), - schenkkan vierkant 2 l, - aardappeldoos, - ajuindoos