Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
02-04-2011
Week van 6/4 tot en met 9/4 : Komen eten
Voor wie het tv programma "Komen eten" reeds kent. Aanstaande maandag t/m donderdag komt er bij "Komen eten" iemand koken met alleen maar tupperwarenprodukten. Waarom weet ik dit reeds ? Omdat die mevrouw genaamd Kristel Bekkers onze consessiehoudster is van Hasselt. Alhoewel ik reeds weet wat ze klaarmaakt ben ik toch zeer benieuwd hoe alles in beeld komt en ook of ze wel zal winnen ja of nee. Want dat is nog een verrassing. Bent u net zo benieuwd als mij : zeker kijken dan.
2 tassen rijst 4 tassen water 1 groentenpakket (fijngesneden wortel, ui, sojascheuten, prei, paprika, 1 rode chilipeper, fijngesneden witte kool) 2 eieren als roeromelet gebakken 400 gr varkensvlees in kleine blokjes 1 pakje van 250 gr gerookte spekblokjes 1 zakje mix voor nasi van Knor of ander merk
Werkwijze:
De tassen rijst samen met de tassen water in de tupperware rijstkoker doen en 12 min op 800 watt koken. Na die tijd de rijstkoker nog even afgesloten op het aanrecht laten staan gedurende 4 min. Ondertussen de wok voorverwarmen met een beetje olie en hierin het vlees samen met de gerookte spekblokjes aanbakken. Dan het groentepakket toevoegen en in enkele minuten en onder voortdurend roeren de groenten opbakken. Los nu de kruidenmix voor de nasi op in een beetje lauw water en voeg toe aan de rest. De roeromelet in kleine stukjes erbij voegen en als laatste de rijst eronder roeren.
Een vlugge maar lekkere en ook gezonde maaltijd. Gewoonlijk eten wij hier thuis er ook graag zoetzure saus bij die we kopen in flessen in het grootwarenhuis.
- Doe al de ingrediënten samen in de ultra pro en laat aan de kook komen in de ultra pro gedurende 10 min op 700w.met gesloten deksel. Je moet er zeker van zijn dat alles gekookt heeft en dat kan je zien als er vezeltjes zijn boven het melkoppervlak.
- Dan roer je de rijst los en plaats het gedurende 30 min op 250w. in de microgolf met gesloten deksel.
- Roer nog eens en zet het gedurende terug 30 min op 250w.terug in de microgolf met gesloten deksel .
- Kijk nu hoe de rijstpap uit ziet, is er nog vocht op dan is het goed als de rijstpap afgekoeld is. Lijkt u de dikte van de rijstpap nu al goed dan is het nodig om vocht bij te doen. Roer er dan room of melk onder anders gaat ze te stijf zijn als ze afgekoeld is.
Heb de rijstpap gisteren nog gemaakt maar helaas vergeten een foto te maken. En vanmorgen was alles al op. Ik kwam dus te laat om als nog een foto te maken. Maar ik beloof dat ik er spoedig nog wel ééntje zal bij plaatsen. Grote voordeel van rijstpap te maken in de ultra pro: mijn kookpot van vroeger durfde nog al eens aan te koeken van onder en dat is nu gelukkig verleden tijd. Ik heb er helemaal geen omkijken meer naar en ondertussen kan ik nog wat ander werk doen.
Lievelingsdessert van onze oudste zoon Bram. Van zodra er aardbeien te verkrijgen zijn ben ik bijna verplicht er een San Remo dessertje mee te maken. Wat heb je hiervoor nodig :
250 gr aardbeien
3 à 5 soeplepels witte suiker
Voor de saus :
3 eierdooiers
1 pakje vanillesuiker
3 soeplepels witte suiker
nootmuskaat
3 koffielepels cognac
250 ml room
Voor de versiering : chocoladeschilfers of hagelslag samen met een aardbei waar het kroontje nog aan zit.
Werkwijze :
Snijd de aardbeien in schijfjes en strooi er wat suiker overheen. Dek af en zet een tijdje in de koelkast. Doe ondertussen de 3 eierdooiers in een tupperware mengkom samen met de suiker en vanillesuiker. Klop dit stevig op tot dat het mengsel wat bleker van kleur is geworden. Voeg tevens een snuifje nootmuskaat toe samen met de cognac. De room klopt u apart stijf met de speedychef. Meng tenslotte de room onder het eiermengsel. In mooie glazen doet u wat aardbeien op de bodem en overgiet nu met de saus. Zet de glazen in de koelkast zodat de bekomen creme nog wat kan opstijven. Juist voor het serveren afwerken met een hele aardbei en wat chocoladeschilfers.
Morgen ga ik zeker nog eens een receptje posten. Vandaag ben ik druk in de weer geweest om nog eens mijn cursus publisher en powerpoint te bekijken. Reden daarvoor is dat onze Wessel binnen enkele weken zijn Pl. Communie doet en ik zelf graag zijn kaartje wil ontwerpen. De foto's moeten we nog wel nemen en dan hoop ik natuurlijk op stralend weer in Frankrijk. De kleding en schoenen zijn pas aangekocht, vandaag is hij nog naar de kapper geweest. Alleen nog de dagen aftellen om naar Frankrijk te mogen vertrekken en dan op zoek naar leuke plekjes om mooie foto's te maken.
In bijlage al een fotootje met een mogelijk ideetje voor zijn kaartje. Niet Wessel op het kaartje momenteel maar wel wat gerechtjes. Het gaat hem gewoon om de compositie.
Dit recept van een mengeling muesli-havermoutkoekjes wordt door onze kinderen goed gesmaakt. Wat heb je ervoor nodig.
Benodigdheden voor ong. 15 koeken:
100 gr margarine
125 gr suiker + 1 pakje vanillesuiker
100 gr zelfrijzende bloem
100 gr havermout
75 gr muesli met rozijnen
1 groot ei
cranberry's naar eigen smaak
Werkwijze :
Laat de boter zacht worden op het aanrecht. Of bij weinig tijd : doe ze in de Kenwood met kneedhaken en laat even draaien. Dan mengen met de suiker en vanillesuiker. Doe het gehele ei erbij. Als ook de zelfrijzende bloem + havermout en muesli. Desgewenst nog een extra portie rozijnen en de cranberry's naar smaak. Goed mengen. Stop met mengen als het deeg aan elkaar aan klonteren. Bekleed de bakplaat met bakpapier of de siliconen tupperware bakmat en vorm met 2 soeplepels hoopjes deeg. Druk plat met de lepel of een vork. Verwarm de oven even voor op 175 °C. De deeghoopjes mogen niet dikker zijn dan 1 cm. Bak de koekjes af ong. 15 min. à 20 min. op 175°C. Na afkoeling bewaren in een luchtledige tupperwaredoos.
Waar de naam vandaan komt, zou ik u niet kunnen zeggen. Het is een recept van meer dan 20 jaar geleden toen ik mijn eerste avondonderwijs ging volgen in huishoudelijk koken te Mol. Maar het gebak is altijd in mijn herinnering gebleven en omdat het zo heerlijk smaakt, maak ik het af en toe nog eens opnieuw zoals afgelopen weekend.
Benodigdheden voor het beslag :
75 gr melkchocolade ( deze keer had ik eens pralinoisechocolade genomen als afwisseling)
150 gr gemalen amandelen
6 eierdooiers
150 gr suiker
6 eiwitten
snufje zout
100 gr bloem en klein beetje bakpoeder
Voor de boterroom :
75 gr melkchocolade
200 gr suiker
250 gr hoeveboter
1.5 dl water
2 eieren
Garnering : 75 gr geschaafde amandelen naar wens
Werkwijze :
Klop de eierdooiers met de suiker tot een schuimige massa, roer daardoor de geraspte chocolade.(raspmolentje) Klop de eiwitten met een snuf zout zeer stijf, leg dit bovenop de dooier-chocolademassa, zeef daarop de bloem en voeg nu ook de gemalen amandelen toe. Schep alles heel luchtig door elkaar. Bak in een goed ingevette en bebloemde springvorm op 180°C. ongeveer 45 à 50 min. Laat afkoelen. Voor de chocoladeroom: breek de chocolade in stukje en doe in de microschenkkan en laat 2 min. smelten op laten wattage in de microgolfoven. Roer de boter schuimig en roer er de licht afgekoelde chocolade onder. Klop de eieren schuimig en maak ondertussen een suikersiroop. Laat deze laatste ook eventjes afkoelen en klop die dan onder de eiermassa tot volledige afkoeling. Dan deze massa onder de boter roeren en in de ijskast nog even laten opstijven.
Snijd de taart overlangs door met het tupperware broodmes en besmeer de binnenkant met de chocoladeroom. Doe de taart terug dicht en besmeer ook de bovenkant en zijkanten. Garneer naar wens met licht geroosterde amandelschilfers en of toefjes boterroom en chocoladekoffiebonen.