Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
15-11-2014
Peren/yoghurtcakejes (zonder boter en suiker)
Lekker gebakje zonder veel calorieën...het kan...en lekker ook nog !
Nodig :
- 1 rijpe peer
- 1/2 citroen
- 25 ml zonnebloemolie
- 50 ml melk
- 50 ml yoghurt
- 1 ei
- 35 gr honing
- 150 gr zelfrijzende bloem
- 1 soeplepel rozijnen
- 1 1/2 soeplepel bakpoeder
Werkwijze :
Oven voorverwarmen op 180°C. De peer schillen en in stukjes snijden. De halve citroen uitpersen en de schil raspen. Doe de zeste en het sap van de citroen samen met de rozijnen nu bij de peer. In een mengkom doe je het zelfrijzend meel, het bakpoeder en de honing als ook het ei en meng alles goed. Daarna de yoghurt, melk en olie en weer mengen. Als laatste het peermengsel erbij doen.
De mini tartelettevorm afspoelen met koud water en uitkloppen (niet afdrogen) en met behulp van 2 soeplepels het mengsel in de vormpjes doen.
Meng de boter met de suiker tot een homogeen geheel, voeg dan de halve koffielepel amandelextract erdoor en het ei. Weer mengen en voeg tenslotte de bloem en het mespuntje bakpoeder eraan toe. Meng verder tot een mooie bol. Je hoeft het deeg niet te laten rusten. Gooi wat bloem op de anti slip Tupperware mat en rol je deeg uit tot een halve cm. Steek met de mini tartelettesnijder 28 cirkels uit en met behulp van de appelboor snij je 56 kleine rondjes voor de ogen. Plak deze kleine rondjes erop met behulp van wat losgeklopt ei. Steek dan 2 bakvaste chocoladeparels in de rondjes voor de ogen. In het midden steek je de pistachenoot zonder 'lijmmiddel' en met je mini tartelettesnijder druk je zachtjes aan de zijkanten voor je vleugels te bekomen. Met een vork tenslotte druk je onderaan een paar keer om tenen te bekomen.
Afbakken in een klein kwartiertje in een voorverwarmde oven van 180°C
Het ideetje heb ik gevonden op een Nederlandse site maar heb het wel aangepast naar mijn smaak.
Het is heerlijk en vlug klaar, zeker de moeite om uit te proberen met producten dat jong en oud vast en zeker lust.
Nodig :
- 1 kilo aardappelen
- 1/2 kg gemengd gehakt
- 1 klein blikje tomatenpuree of 2 keer knijpen van je tube tomatenpuree
- 3 wortels
- 3 eetlepels zilveruitjes (uit de vriezer)
- 1 sjalot
- 2 laurierbladen
- 1 pakje van 125 gr gerookte spekblokjes
- wat melk, peper, zout, nootmuskaat voor de puree
- selderijzout voor op het gehakt
- 1 appel met rode schil voor bovenop
- een beetje vloeibare honing
Werkwijze :
Schil de aardappelen, snij in kleinere stukken en stoom ze in de Micro Gourmet gedurende 20 minuten op 800 Watt. Maak er dan een puree van met behulp van je pureerstaaf, zout, peper, nootmuskaat en wat melk.
Doe in de ultra pro van 3.5 l het gehakt. Versnipper de ui in de turbomax, de wortelen schillen en fijnsnijden, en bij het gehakt voegen samen met het laurierblad, kruiden, zilveruitjes en spekblokjes. Alles eens door elkaar mengen en dan met deksel op de ultra pro gedurende 5 minuten op 900 Watt zetten. Doorroeren en nog eens 2 minuten terugzetten.
Oven ondertussen voorverwarmen en aardappelen tot puree bereiden en bovenop het gehakt/wortel/spek/ui mengsel doen. De appel wassen en met de mandoline in dunne plakjes versnijden, pitjes wel eruit halen. De appelschijfjes bovenop de puree dresseren en besprenkelen met wat druppeltjes vloeibare honing.
Plaats de ovenschaal zonder deksel nu voor ongeveer 30 minuten in de oven op 200 Graden.