Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
09-05-2014
Curry-bieslooksaus
Lekkere dipsaus om met rauwkost te serveren of voor bij de BBQ
Nodig :
- mayonaise
- 1 ui
- kerriepoeder
- verse bieslook
- beetje yoghurt of plattekaas om het luchtiger te maken (optie)
Werkwijze :
Was de bieslook en snij hem fijn. Maak de ui fijn in de turbomax en doe de rest van de ingredienten erbij . De saus is het lekkerst als hij 1 nachtje in de koelkast heeft gestaan.
Een tian is een typische ovenschotel uit de Provence, het is een aardewerken schaal vol met groenten belegd en in de oven gegaard. De ultra pro zou hier heel goed voor geschikt zijn. Ideaal als bijgerecht bij de BBQ, maar uiteraard ook gewoon te serveren.
Het kan heel makkelijk op voorhand worden klaargemaakt en een 3 kwartier op voorhand in de oven worden gestoken. De bereiding is lekker zowel warm, lauw als koud. Persoonlijk vond ik de overschot de dag nadien koud nog lekkerder. Het zal hier zeker en vast nog dikwijls op tafel komen.
Nodig :
- 2 grote uien
- 2 groene courgetten
- 1 gele courget
- 3 tomaten
- 1 aubergine
- olijfolie
- provençaalse kruiden
- 2 takjes rozemarijn
- enkele blaadjes laurier
Werkwijze :
Was de groenten, snij ze met de mandoline in schijven van 1/2 cm dikte of doe dit met het groentenmes. Schik de schijfjes afwisselend op zijn kant en goed tegen elkaar aangedrukt in de ovenschaal. Doe dit zo dat alles goed vol zit. Overgiet met een straaltje olijfolie en overstrooi met provençaalse kruiden en leg tenslotte nog 2 takjes rozemarijn en enkele blaadje laurier op de bereiding.
Zet de schotel eerst 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C en giet na die tijd het vocht uit de schaal, zet de schaal terug in de oven van 180°C voor ongeveer nog 30 minuten.
Heerlijk, heerlijk.................U waant zich op vakantie wanneer de geuren zich verspreiden !
Afgelopen weekend was het weer heerlijk weer en dat hebben we hier niet laten voorbijgaan zonder de BBQ aan te steken.
Eén van de vaak voorkomende bijgerechten bij de BBQ is hier aardappelspiesjes. Heel gemakkelijk te maken, lekker en heeft altijd succes.
Nodig :
- kleine aardappeltjes
- laurierbladeren
- beetje olijfolie
- provençaalse kruiden
Werkwijze :
De kleine aardappeltjes goed wassen en de schil eraan laten. Doe ze in de microgourmet en stoom ze 18 minuten op 800Watt.
Nadat ze wat zijn afgekoeld steek je ze op satéstokjes afwisselend met telkens een blaadje laurier.
Besprenkel met olijfolie en strooi er wat provençaalse kruiden over. En dan natuurlijk de BBQ nog op voor enkele minuutjes en even draaien zodat alle kanten lichtjes gebakken zijn.
Met dit zalige weer zal er op vele plaatsen wellicht al eens een BBQ worden aangestoken. Waarom eens geen groenten mee op de BBQ. Ik deed het vorige week en iedereen was er zeer tevreden over.
Wat heb je ervoor nodig :
- 1 paprika
- 1 ajuin
- 1 courgette
- champignons (naargelang hoeveel brochettes je wenst te maken)
- kerstomaten
- provençaalse kruiden
- olijfolie
Werkwijze :
Kuis de groenten en versnij ze in grote stukken die nadien aan het stokje kunnen worden gestoken. Indien je houten stokjes gebruikt, leg ze dan een tijdje van tevoren in koud water te week. Dit om verbranden ervan te voorkomen tijdens het bakken. Ik gebruik meestal mijn stokjes in inox.
Doe zoals op de foto eerst een pel ajuin op het stokje, dan stukje courgette, een champignon, een kerstomaat, eventueel terug stukje courgette en dan paprika. Overstrooi ze met wat provençaalse kruiden en sprenkel er wat olijfolie over maar ook niet te veel.
De groentenbrochettes zijn klaar om op de BBQ te worden gelegd.
Versnij de tonijnmoten tot stukjes van ongeveer 3 bij 2 cm. Versnij ook de speklappen in stukjes van ong. 2 cm. Neem satestokjes en rijg de stukjes tonijn eraan, dan de spekstukjes en champignons. Strijk de brochette in met wat olijfolie en overstrooi met provençaalse kruiden. Leg ze op de ultra pro grilplaat en zet in de oven voor 15minuten of doe zoals ik eergisteren heb gedaan en bak ze gedurende 3 minuten op de BBQ. De tonijn mag nog rosé zijn vanbinnen.
Gisteren een BBQ gedaan en wanneer we in het zuiden zijn mogen er zeker geen verse sardienen aan ontbreken. Heel eenvoudig om te maken, maar die smaken van eenvoud blijven bekoren !
Nodig :
- Sardienen naargelang uw bezoekers ( wij hadden er 10 genomen) - 1 citroen - 2 teentjes knoflook - verse peterselie fijngehakt - peper en zout
Werkwijze :
Was de verse sardienen zorgvuldig en ontdoe ze van de ingewanden. Snij de citroen in fijne schijfjes en nog eens middendoor. Kruid de sardienen met peper en zout. Steek in de holte van de sardien schijfjes citroen, pers met de tupperware knoflookpers de teentjes knoflook en doe in elke sardien ook wat geperste knoflook. Was de peterselie en hak hem fijn in de turbomax of turbochef. Doe een beetje gehakte peterselie ook in elke holte van de sardien en knijp de sardienen tenslotte vast tussen een BBQ vistang. Meer is er niet nodig om een heerlijkheid toe te voegen aan uw BBQ. Die geur.............en smaak...........zalig.......
Gisteren een heerlijke BBQ gedaan met gasten. Buiten de traditionele vleesgerechten had ik deze keer ook gezorgd voor eendenborst met een lekker sausje erbij. Iedereen was het erover eens dat het heel lekker was. Dus voor diegene die van de zomer de BBQ nog eens aansteken misschien een idee om ook eens uit te proberen.
Nodig :
- 1 eendenborst - 1 grote sinaasappel, geraspte schil en het sap ervan - 1 teentje geperste knoflook - 1 laurierblad - 250 ml rode wijn - 2 eetlepels balsamicoazijn - 1 theelepel suiker - 3 eetlepels rode-bessengelei (ik had huisgemaakte pruimenconfituur genomen) - zout en versgemalen zwarte peper
Werkwijze :
Kerf een ruitpatroon in het vet (velkant) en snij daarbij tot in het vlees. Leg het in een ondiepe schaal en wrijf het sinaasappelraspsel in de kerven. Verdeel de knoflook en de sjalot erover, voeg een laurierblad toe en giet het sinaasappelsap en de rode wijn erover. Laat minstens 1 uur marineren.
Haal dan de eendenborst uit de marinade en laat ze uitlekken of dep ze droog met keukenrol. Giet de resterende marinade in een steelpannetje. Voeg de azijn en de suiker toe, breng aan de kook en laat zachtjes tot de helft inkoken. Zeef dit dan boven een schone steelpan, klop de rode bessengelei en zout en peper erdoor en laat nog 1 à 2 minuten koken om in te dikken. Indien je het niet dik genoeg vind kan je er een beetje sausbinder aan toe voegen.
Leg intussen de eendenborst op zijn velkant omlaag op het grilrooster van de BBQ en gril ong. 6-7 minuten. Draai de eendenborst dan om en gril nog eens ongeveer 5 minuten. Wikkel ze dan in aluminiumfolie om even te laten rusten gedurende 5 minuten. Na de rusttijd snij je de eendenborst in plakjes en serveer je ze met de saus.
Heerlijk.......!
Op de foto lijkt het als of de eend aangebakken is, toch is dit niet zo omdat het vel van de eend niet mee op gegeten wordt.
Een heerlijk bijgerecht om te serveren bij barbecue of gewoon bij de dagelijkse maaltijd.
Nodig :
- 12 middelgrote vastkokende aardappelen - 12 sneetjes gerookte dun ontbijtspek - 12 sneetjes raclettekaas - verse of gedroogde thym of eventueel provençaalse kruiden - peper en zout
- ultra pro
Werkwijze :
Was de aardappelen grondig. Leg ze in de diepste kom van de microgourmet en stoom ze 25 minuten in de microgolfoven. Kan gemakkelijk op voorhand gebeuren. Snij ze dan overlangs en leg er een sneetje raclettekaas tussen, strooi eveneens wat thym erbij tussen. Omwikkel de gehele aardappel met een sneetje gerookt ontbijtspek en leg ze in de ultra pro. Zet de schaal dan in de oven voor 15 minuten op 180°C.
Lekker bij een stukje gegrild vlees en een salade.
Een heel gemakkelijk bijgerecht bij het geven van een BBQ is volgende salade :
Preisalade:
Nodig :
Wit van prei rozijntjes : ik verkies liefst de witte appel mayonaise Werkwijze:
Snij het wit van de prei zeer fijn. Dit doe ik steeds met mijn tupperware koksmes omdat dit voor mij het gemakkelijkste werkt. Ontdoe een appel van de schil en pitten en snij fijn. Doe alles samen in een kom en voeg de rozijntjes toe. Meng hieronder wat mayonaise. Het is weer eens wat anders en hier wordt het heel graag gesmaakt.