Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
06-12-2013
Croquembouche = croque en bouche
We zitten tegen de feestdagen aan....en daarom wil ik je graag wat ideetjes aanreiken.....deze keer dus een horizontale kerstboom !
De naam croque en bouche betekent eigenlijk dat het kraakt in de mond....omdat het soesjes zijn die met caramel aan elkaar zijn gekleeft maar tevens voor een heerlijke smaak zorgt. De soesjes kunnen gevuld worden met slagroom of pudding en ik heb voor pudding gekozen.
Nodig :
voor het soezendeeg :
- 100 gr boter
- 125 gr zelfrijzende bloem
- 2 dl water
- 4 eieren
- een snufje zout
- 1 koffielepeltje bakpoeder
Werkwijze :
Breng water, boter en zout aan de kook. Als de boter volledig is gesmolten de bloem er in 1 keer bijvoegen en goed roeren tot een dikke massa. Nog even laten 'droog bakken'. En het mengsel dan in een mengkom doen en laten afkoelen. Als dat gebeurd is de eieren er één voor één aan toevoegen. En goed blijven kloppen. Wanneer het deeg glanst is het klaar. In een spuitzak doen en kleine bolletjes spuiten op een met bakpapier beklede bakplaat. Bakken in een voorverwarmde oven van 200°C....de eerste 15 minuten op 200 °C laten staan en dan verminderen naar 150°C zo'n 10 minuten....Dus in totaal 25 minuten bakken.
Nodig voor de pudding:
- 1 liter melk
- 100 gr vanillepoeder
- 5 soeplepels suiker
- 1 ei
De melk aan de kook brengen en een beetje achtergehouden melk shaken met de vanillepoeder en suiker. Als de melk kookt de binding toevoegen en goed roeren....tenslotte ook het ei bij kloppen en goed blijven kloppen (ei zorgt voor extra binding). De pudding overbrengen in een koude kom om snel te laten afkoelen en af en toe roeren.
Dan de pudding met behulp van een spuitzak in de soesjes spuiten.
Als dan gebeurt is vorm je van een stuk stijf papier of dun karton een kegel zoals op de foto. Bekleed hem met bakpapier en maak het goed vast en zet de kegel dan op een met bakpapier beklede bakplaat.
Voor de caramel is nodig :
- 250 gr suiker
- 2 soeplepels water
Werkwijze :
Doe de suiker samen met het water in een steelpannetje en breng aan de kook tot 173°C....Hiervoor gebruik je best een suikerthermometer. Als de temperatuur bereikt is zet je het steelpannetje onmiddellijk in een grotere pot met koud water om het kookproces te stoppen. Wees voorzichtig en doe plastieken handschoenen aan om je niet te verbranden. Begin onmiddellijk ook met de opbouw van je toren....Ik ben van onder naar boven beginnen plakken...Hier heb ik helaas geen foto's kunnen van nemen omdat het vlug moest gaan en met de handschoenen aan en de caramel in de buurt vond ik het niet ideaal om mijn fototoestel ter handen te nemen. Wanneer je caramel te hard is geworden. Neem hem dan uit het water en zet het steelpannetje terug op het vuur zodat hij terug smelt....De hoeveelheid suiker is ruim voldoende om heel de bouche te kunnen maken.
Als de soezentoren af is kan je hem eventueel nog bestrooien met poedersuiker om het effect van sneeuw te verkrijgen.
Je gasten zullen verwonderd kijken van je resultaat !
Benieuwd hoelang je kegel op de feesttafel zal staan ;-))
Weer een ideetje om te maken tegen de feestdagen...en zeg nu niet dat het moeilijk is.....want dit is super simpel en ooh zo gemakkelijk
Nodig :
- 2 stuks bladerdeeg
- 1/2 pot choco/speculoospasta
- eventueel enkele gedroogde cranberry's of rozijnen als kerstballen
- eventueel wat bloemsuiker voor sneeuweffect
Werkwijze :
Rol 1 bladerdeeg open en besmeer met de choco/speculoospasta. Leg het tweede bladerdeeg er boven op en snij nu met het groentenmesje zoals op de foto het bladerdeeg in takken. Draai de takken dan een paar keer om zoals op de foto. Bestrijk de bovenkant met losgeklutst eigeel en leg hier en daar een cranberry op die dienst doet als kerstbal.
Bak af in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 20 à 25 minuten.
Nadat hij afgekoeld is kan je hem eventueel bestrooien met poedersuiker dat het sneeuweffect moet creeëren.
Verras je huisgenoten met dit feestelijk glaasje, niet moeilijk om klaar te maken in de microgolfoven natuurlijk !
Nodig :
- 2 dl room
- 2 dl melk
- 80 gr suiker
- 3 koffielepels suiker voor bij de koffie
- 10 gr oploskoffie
- 3 gelatineblaadjes
- 1 dl sterke koffie expresso
- 4 cl koffielikeur
- 6 speculoosjes
Werkwijze :
Laat 1 gelatineblaadje smelten in koud water en knijp het dan uit om het vervolgens op te lossen in de warme expresso koffie en meng het dan goed onder elkaar. Voeg er tevens nog 3 koffielepels suiker aan toe.
Dit mengsel onderaan in de glaasjes gieten en 15 minuten in de vriezer zetten om op te stijven.
Room + melk + oploskoffie in microplus schenkkan gieten en aan de kook brengen in de microgolf door het er 3 minuten in te zetten op 800 Watt, doorroeren en terug 2 minuten inzetten op 800 Watt. Zie dat je de kookborreltjes hebt gezien. Dan voeg je de uitgeknepen 2 gelatineblaadjes hier aan toe en goed onder elkaar roeren samen met de koffielikeur en 80 gr suiker.
Het mengsel in de glaasjes gieten waaronder het donkere laagje van de koffie al zit.
Laten opstijven in de koelkast nu voor ongeveer 4 uren. Afwerken met speculoos brokkeltjes....deze kan je gemakkelijk fijnmaken in de turbochef.
Eens een supersnel hapje en misschien een ideetje tijdens de feestdagen.
Nodig :
- 1 komkommer
- 1 pakje gerookte zalm
- 125 gr mager platte kaas
- 1 koffielepel mayonaise (zelfgemaakt of gekochte )
- peterselie
- bieslook
- peper
Werkwijze :
Met de dunschiller reepjes in de lengte snijden van een komkommer. Op deze reepjes leg je dun van dezelfde grootte wat gerookte zalm. De lengte die ik nam was ong. 12 cm, oprollen tot een rolletje.
Het sausje maak je door de peterselie en bieslook fijn te hakken. En bij de platte kaas te doen samen met de koffielepel mayonaise en peper. Goed mengen.
In porseleinen aperitieflepel doe je nu een soeplepeltje saus en zet in het midden erin het rolletje gerookte zalm/komkommer. Bovenop het rolletje kan je nog een plukje peterselie doen als finale touch. Op mijn foto is dat niet te zien omdat ik te snel moest zijn....mijn bezoek zat al te wachten ;-))