Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
06-01-2016
Zalm/prei gratin schotel
Een toppertje klaargemaakt in de vierkante ultra pro van 2 liter die deze maand te koop wordt aangeboden bij Tupperware. Het recept is niet van Tup maar heb ik zelf in elkaar gestoken. En hier thuis waren ze het er allemaal over eens dat dit zeker opnieuw op tafel moet komen.
Het is een snelle, smakelijke schotel en in geen tijd klaar. Dat willen we toch allemaal. Zo hou ik nog voldoende tijd over voor mijn andere grote hobby namelijk vogel en natuurfotografie. De foto's bij dit recept zijn gewoon met mijn iphone genomen.
Nodig :
- vierkante ultra pro van 2 l met deksel
- 4 stukken zalm
- 4 eieren
- 4 stokken prei (enkel witte gedeelte)
- 100 ml room
- 25 ml maizena
- 25 gr geraspte parmesan kaas
- peper
Werkwijze :
Was de prei en snij hem fijn en leg hem op de bodem van de schotel. Zet het deksel op de pot en zet hem 5 minuten op 800 Watt in de microgolf. Leg dan de zalm in stukken versneden naar keuze op de prei. Doe in de shaker de room samen met de 4 eieren, maizena en schud krachtig. Giet dit uit over de vis/prei en kruid af met peper. Rasp nog wat parmesan eroverheen. Sluit de schotel af met het deksel en zet nu 12 minuten op 800 Watt.
En je eten is klaar. Wij aten er vandaag gestoomde aardappelen uit de Micro Gourmet bij.
Om te herhalen !
Nota : U kan ook de zalm vervangen door hesp in stukjes of stukjes kip naar keuze.
Morgen is het weer Driekoningen. Naar jaarlijkse traditie wordt er dan op vele plaatsen een Driekoningentaart aangesneden en wie de boon heeft in zijn stukje is de koning voor 1 dag. Elk jaar opnieuw heb ik reeds een receptje en /of variatie op die taart geplaatst. Dit jaar koos ik voor ene variant zonder bladerdeeg maar minstens even lekker en voor diegene die niet van amandelen houden zitten met dit recept op het juiste adres. Hier zit geen amandelmeel in namelijk. Mijn collega's hebben ze gisterenavond mogen proeven en ze waren meteen enthousiast en vroegen of ik zo snel mogelijk dit receptje online wou plaatsen.
Nodig :
- 2.5 dl melk
- 70 gr boter
- 100 gr suiker
- 3 eetlepels oranjebloesemwater
- 130 gr gezeegde bloem
- 4 eieren ( 3 hele + 1 eiwit en het eigeel is voor de dorure bovenop de taart)
Werkwijze :
Oven voorverwarmen op 180°C.
In een kookpot de melk, suiker en boter doen en verwarmen tot dat de boter gesmolten is. Dan even de kookpot van het vuur nemen en er het oranjebloesemwater + de bloem in 1 keer erbij voegen. Terug op het vuur zetten en op een zacht vuurtje het mengsel 2 minuten mengen.
De massa overbrengen in de keukenrobot en laten draaien tot het deeg is afgekoeld en dan de eieren er 1 voor 1 aan toevoegen. Tussendoor goed mengen.
Neem een taartvorm van doorsnede 22 à 24 cm en leg er een bakpapier in en doe er dan het deeg in. Bestrijk bovenaan met losgeklopt eigeel met behulp van het patisserieborsteltje.