Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
11-12-2013
Feesthapje van foie gras met home made vijgenconfituur
De mini tartelettevorm nog niet in uw bezit, laat me even een seintje en u heeft hem nog tegen de feestdagen thuis ! of vraag hem als kadootje ;-)
Mijn favoriete vorm en dat mag geweten zijn........zoveel mogelijkheden..............deze keer een aperitiefhapje voor tijdens de feestdagen met heerlijke vijgenconfituur en foie gras en voor de tegenstanders.......er bestaat ook faux gras
Benodigdheden :
- 1 kant en klaar bladerdeeg
- 1 pot vijgenconfituur
- 1 pakje foie gras
- melk om te doreren
- Piment d'Espilette of chilipeper kan ook.
- mini tartelettevorm
- kerstuitstekers (momenteel in promo)
Werkwijze :
Steek met de mini tartelettesnijder rondjes uit het bladerdeeg. Uit 1 rond bladerdeeg kan u ongeveer 20 hapjes halen + dekseltjes (in bladerdeeg)Leg de ronde uitsteek bladerdeeghapjes nu in de tartelettevorm. Niet invetten (moet nooit in de siliconen vormen) Prik met een vork enkele keren in de bodem zodat het bladerdeeg niet gaat opblazen. Doe dan in elk vormpje een koffielepel vijgenconfituur.
Met de ster uitsteekkoekjesvorm van Tupperware steek je nu ook enkele sterretjes uit in het bladerdeeg en leg dat op een bakpapier. Bestrijk de bovenkant van deze sterretjes met behulp van je patisserieborsteltje met een beetje melk en bestrooi het dan met pimentpoeder.
Zet de bladerdeeghapjes nu in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 20 minuten om te bakken.
Leg op elk taartje nu een beetje foie gras en leg daar boven op een sterretje.
Het feestelijk hapje is nu klaar om gepresenteerd te worden aan uw gasten.....daarbij een glaasje cava of champagne en het feest mag beginnen !
Een ideetje uit het laatste nieuwe tijdschrijft 'Nest'.
Super gemakkelijk te maken in het microplus schenkkannetje.
Nodig :
- 100 gr witte chocolade
- suikerparels en/of hagelslagversiersel
Werkwijze :
Doe de chocolade in het schenkkannetje en zet op 800 Watt gedurende 30 sec. Goed roeren. Terugzetten op 800 watt en weer 30 sec. verwarmen, weer roeren en zo verder tot je chocolade goed gesmolten is. In een klein spuitzakje doen en op een vetvrij bakpapier spuit je de chocolade in de vorm van kerstboompjes met in het midden zo een cakepopstokje zodat je nadien je boompjes mooi ergens in kan prikken. Direct de 'kerstballetjes erin steken wanneer de chocolade nog niet hard is. Dan de chocolade een kwartiertje in de koelkast zetten om te laten harden.
Heerlijk ................in de mini muffinvorm........een leuk kerstideetje !
Nodig :
- 200 gr pure chocolade
- 120 gr rietsuiker
- 3 eieren
- 130 gr boter
- 50 gr bloem
- 20 gr amandelpoeder
- 60 gr grof gehakte walnoten
- mini muffin tupperware siliconen vorm
Werkwijze :
De chocolade in het microcook schenkkannetje doen en 30 sec. op volle kracht (1000 Watt) in de microgolf zetten. Goed roeren en zo telkens herhalen tot hij gesmolten is.....niet teveel tijd ineens inzetten want dan heb je kans dat je chocolade zou verbranden.
De eieren breken en samen met de suiker mixen. Dan de zachte boter toevoegen en verder mixen. De rest van de ingrediënten toevoegen en alles goed onder elkaar mengen.
De mini muffinvorm uitspoelen, niet afdrogen maar wel uitschudden en vullen met het deeg tot een 1/2 cm van de rand.
Bakken in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 20 minuten.
Even laten afkoelen in zijn vorm. En dan uit de vorm halen en verder laten afkoelen.
Slagroom stijfkloppen ( 2 dl) samen met 2 afgestreken soeplepels bloemsuiker in de speedychef of met de klopper. De slagroom overbrengen in de squeeze-it en een mopje slagroom spuiten op de mini muffin. Hierop een aardbei omgedraaid erop duwen en hierboven nog een mopje slagroom.
We zitten tegen de feestdagen aan....en daarom wil ik je graag wat ideetjes aanreiken.....deze keer dus een horizontale kerstboom !
De naam croque en bouche betekent eigenlijk dat het kraakt in de mond....omdat het soesjes zijn die met caramel aan elkaar zijn gekleeft maar tevens voor een heerlijke smaak zorgt. De soesjes kunnen gevuld worden met slagroom of pudding en ik heb voor pudding gekozen.
Nodig :
voor het soezendeeg :
- 100 gr boter
- 125 gr zelfrijzende bloem
- 2 dl water
- 4 eieren
- een snufje zout
- 1 koffielepeltje bakpoeder
Werkwijze :
Breng water, boter en zout aan de kook. Als de boter volledig is gesmolten de bloem er in 1 keer bijvoegen en goed roeren tot een dikke massa. Nog even laten 'droog bakken'. En het mengsel dan in een mengkom doen en laten afkoelen. Als dat gebeurd is de eieren er één voor één aan toevoegen. En goed blijven kloppen. Wanneer het deeg glanst is het klaar. In een spuitzak doen en kleine bolletjes spuiten op een met bakpapier beklede bakplaat. Bakken in een voorverwarmde oven van 200°C....de eerste 15 minuten op 200 °C laten staan en dan verminderen naar 150°C zo'n 10 minuten....Dus in totaal 25 minuten bakken.
Nodig voor de pudding:
- 1 liter melk
- 100 gr vanillepoeder
- 5 soeplepels suiker
- 1 ei
De melk aan de kook brengen en een beetje achtergehouden melk shaken met de vanillepoeder en suiker. Als de melk kookt de binding toevoegen en goed roeren....tenslotte ook het ei bij kloppen en goed blijven kloppen (ei zorgt voor extra binding). De pudding overbrengen in een koude kom om snel te laten afkoelen en af en toe roeren.
Dan de pudding met behulp van een spuitzak in de soesjes spuiten.
Als dan gebeurt is vorm je van een stuk stijf papier of dun karton een kegel zoals op de foto. Bekleed hem met bakpapier en maak het goed vast en zet de kegel dan op een met bakpapier beklede bakplaat.
Voor de caramel is nodig :
- 250 gr suiker
- 2 soeplepels water
Werkwijze :
Doe de suiker samen met het water in een steelpannetje en breng aan de kook tot 173°C....Hiervoor gebruik je best een suikerthermometer. Als de temperatuur bereikt is zet je het steelpannetje onmiddellijk in een grotere pot met koud water om het kookproces te stoppen. Wees voorzichtig en doe plastieken handschoenen aan om je niet te verbranden. Begin onmiddellijk ook met de opbouw van je toren....Ik ben van onder naar boven beginnen plakken...Hier heb ik helaas geen foto's kunnen van nemen omdat het vlug moest gaan en met de handschoenen aan en de caramel in de buurt vond ik het niet ideaal om mijn fototoestel ter handen te nemen. Wanneer je caramel te hard is geworden. Neem hem dan uit het water en zet het steelpannetje terug op het vuur zodat hij terug smelt....De hoeveelheid suiker is ruim voldoende om heel de bouche te kunnen maken.
Als de soezentoren af is kan je hem eventueel nog bestrooien met poedersuiker om het effect van sneeuw te verkrijgen.
Je gasten zullen verwonderd kijken van je resultaat !
Benieuwd hoelang je kegel op de feesttafel zal staan ;-))
Weer een ideetje om te maken tegen de feestdagen...en zeg nu niet dat het moeilijk is.....want dit is super simpel en ooh zo gemakkelijk
Nodig :
- 2 stuks bladerdeeg
- 1/2 pot choco/speculoospasta
- eventueel enkele gedroogde cranberry's of rozijnen als kerstballen
- eventueel wat bloemsuiker voor sneeuweffect
Werkwijze :
Rol 1 bladerdeeg open en besmeer met de choco/speculoospasta. Leg het tweede bladerdeeg er boven op en snij nu met het groentenmesje zoals op de foto het bladerdeeg in takken. Draai de takken dan een paar keer om zoals op de foto. Bestrijk de bovenkant met losgeklutst eigeel en leg hier en daar een cranberry op die dienst doet als kerstbal.
Bak af in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 20 à 25 minuten.
Nadat hij afgekoeld is kan je hem eventueel bestrooien met poedersuiker dat het sneeuweffect moet creeëren.
Verras je huisgenoten met dit feestelijk glaasje, niet moeilijk om klaar te maken in de microgolfoven natuurlijk !
Nodig :
- 2 dl room
- 2 dl melk
- 80 gr suiker
- 3 koffielepels suiker voor bij de koffie
- 10 gr oploskoffie
- 3 gelatineblaadjes
- 1 dl sterke koffie expresso
- 4 cl koffielikeur
- 6 speculoosjes
Werkwijze :
Laat 1 gelatineblaadje smelten in koud water en knijp het dan uit om het vervolgens op te lossen in de warme expresso koffie en meng het dan goed onder elkaar. Voeg er tevens nog 3 koffielepels suiker aan toe.
Dit mengsel onderaan in de glaasjes gieten en 15 minuten in de vriezer zetten om op te stijven.
Room + melk + oploskoffie in microplus schenkkan gieten en aan de kook brengen in de microgolf door het er 3 minuten in te zetten op 800 Watt, doorroeren en terug 2 minuten inzetten op 800 Watt. Zie dat je de kookborreltjes hebt gezien. Dan voeg je de uitgeknepen 2 gelatineblaadjes hier aan toe en goed onder elkaar roeren samen met de koffielikeur en 80 gr suiker.
Het mengsel in de glaasjes gieten waaronder het donkere laagje van de koffie al zit.
Laten opstijven in de koelkast nu voor ongeveer 4 uren. Afwerken met speculoos brokkeltjes....deze kan je gemakkelijk fijnmaken in de turbochef.
Eens een supersnel hapje en misschien een ideetje tijdens de feestdagen.
Nodig :
- 1 komkommer
- 1 pakje gerookte zalm
- 125 gr mager platte kaas
- 1 koffielepel mayonaise (zelfgemaakt of gekochte )
- peterselie
- bieslook
- peper
Werkwijze :
Met de dunschiller reepjes in de lengte snijden van een komkommer. Op deze reepjes leg je dun van dezelfde grootte wat gerookte zalm. De lengte die ik nam was ong. 12 cm, oprollen tot een rolletje.
Het sausje maak je door de peterselie en bieslook fijn te hakken. En bij de platte kaas te doen samen met de koffielepel mayonaise en peper. Goed mengen.
In porseleinen aperitieflepel doe je nu een soeplepeltje saus en zet in het midden erin het rolletje gerookte zalm/komkommer. Bovenop het rolletje kan je nog een plukje peterselie doen als finale touch. Op mijn foto is dat niet te zien omdat ik te snel moest zijn....mijn bezoek zat al te wachten ;-))
Mayonaise : een simpel product maar tegenwoordig durven vele er toch niet meer aan beginnen... Dit recept is met de staafmixer gedaan en lukt altijd...alle ingrediënten ineens in je smalle hoge maatbeker doen en met de staafmixer op en neer bewegen.
Nodig :
- 1 ei
- 2 koffielepels mosterd
- sap van een halve citroen of 2 eetlepels wijnazijn kan ook
- 2 dl arachideolie
- peper en zout
Dit kan echt niet mislukken. Wil je er verder een tartaar van maken. Dan voeg je toe : fijngehakte peterselie, fijngehakte sjalot, fijngehakte bieslook en enkele fijngehakte kappers (allemaal makkelijk fijn te maken in de turbochef of turbomax)
Wil je er een cocktailsaus van maken dan voeg je toe : wat ketshup, worchestersaus, en wat whiskey
Is de mayonaise toch te vast dan maak je hem terug wat vloeibaarder door er enkele druppels lauw water aan toe te voegen.
Mayonaise echt een basisprodukt voor allerlei salades maar natuurlijk heel lekker bij frietjes !
Maak een marinade van wijn, peterselie, peper, zout en een geperst teentje knoflook en leg er de scampi's in.
Was de groenten en snij ze heel fijn.
Doe de groenten in een microgolfkommetje en plaats deze samen met het kippenbouillonblokje in de microgolfoven voor 6 minuten op 600 Watt.
Doe de vis in de ovale ultra pro en giet er een geutje witte wijn bij en ook de voorgekookte groenten en zet nu alles tesamen in de microgolf ongeveer 7 minuten op 600 Watt.
Shake ondertussen de room samen met de soeplepel maïzena in de shaker en voeg het bij de vis en groenten. Roer eens met de lepel door de saus en plaats de schotel nu zonder deksel 2 minuten terug in de microgolf voor 2 minuten op 700 Watt.
Leg dan tenslotte nog de scampi's op de vis en groenten en bestrooi met cayennepeper en plaats het geheel nog eens 4 minuten op 700 Watt en de bereiding is klaar.
Gisteren van een lieve fb vriendin wonende in Torrevieja (Spanje) dit heerlijke recept ontvangen. Ik had haar gevraagd of ze eens een typisch recept van bij hun wou mailen....daar moest ze niet lang over nadenken, vermits ik alle ingrediënten in huis had heb ik het recept onmiddellijk uitgeprobeert.
Het is super gemakkelijk te maken in de siliconen Tupperware taartvorm en super lekker ! Kan ik jullie echt aanbevelen. Je zou hem natuurlijk ook in de tartelettevorm kunnen bakken zodat je 6 mini taartjes hebt.
Nodig voor deze lekkere taart :
- 250 gr gemalen amandelpoeder
- 250 gr suiker
- 125 gr boter
- 175 gr bloem
- 125 ml melk
- 3 eieren
- zeste van 1 citroen
Werkwijze :
Doe de amandelpoeder samen met de suiker in een mengkom bv. die van 3.5 liter en meng. Doe de boter in het schenkkannetje en smelt deze op 600 Watt gedurende 2 minuten en meng dan bij het voorgaande mengsel met behulp van de menglepel. Voeg de 3 eitjes erbij en meng weer. Voeg ook de melk eraan toe en de bloem. Zet alles goed onder elkaar en voeg tenslotte de zeste van een citroen toe....mag ook zeste van een appelsien zijn naar smaak.
Giet het deeg in de siliconen taartvorm en bak vervolgens in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 20 à 25 minuten.
Wanneer ze is afgekoeld bestrooien met poedersuiker. Standaard wordt deze amandeltaart gemaakt met een figuur van een zwaard bovenop (kruis van Sint Jacobus)
Nota : Deze taart is opgedragen aan de apostel Jacobus wiens graf is in Santiago de Compostella....het recept zou reeds dateren van in de Middeleeuwen en gaat dus al een tijd mee.
Met de mandoline heb je in geen tijd heerlijke home made chips op tafel staan wanneer je eens gasten ontvangt of gewoon voor je eigen gezin. Het leuke eraan is dat je zelf de smaak bepaalt door je kruiding aan te passen.
Nodig :
Enkele aardappelen
Tupperware mandoline
Schaal voor de microgolf
Aardappelmesje
Werkwijze :
Eerst en vooral de aardappelen schillen en dan de aardappelen in heel dunne schijfjes snijden op stand 1 van je Mandoline. Op een microgolf bestendige schaal leggen en 5 minuten op 800 Watt in de microgolf zetten. Overstrooien met zout en of chips kruiden. Mijn kruiden komen van de kookwinkel Alice Délice uit het Shoppingcentrum te Antwerpen maar er zijn vast en zeker meerdere winkels die deze lekkere kruiden verkopen.
De chips bewaren in een ruimtekom met deksel om hem krokant te houden.
Wanneer ik langs de bakkerij afdeling wandel in een warenhuis kan ik moeilijk weerstaan aan deze lekkere koeken. Het zat al een tijdje in mijn hoofd om er zelf ook maar eens te maken...na wat rondvraag of de 'Wat of Waar eten wij vandaag' facebook groep waar ik al een tijd actief ben als mede moderator ben ik met volgend receptje aan de slag gegaan. Persoonlijk vind ik ze heel geslaagd en voor herhaling vatbaar !
Nodig voor 7 koffiekoeken :
- 1 kant en klaar bladerdeeg
- 125 gr pecannoten
- 50 gr suiker
- 25 gr gesmolten boter
- 90 ml ahornsiroop
- 1 ei
- 1 soeplepel vloeibare honing/glucose (gewone honing kan ook)
- 1 geklutst ei voor de bovenkant in te strijken
Werkwijze :
Smelt de boter in de microgolfoven gedurende 30 sec. op 800 W in het microschenkkannetje. Voeg er dan de suiker, ahornsiroop, honing en het ei aan toe. Roer goed om. Hak de pecannoten fijn (niet te fijn) in de turbomax of turbochef en meng ze bij het eerste mengsel.
Snij het bladerdeeg in 7 stukken zoals op de foto. Snij links en rechts van de stukken inkepingen zoals op de foto. Doe een beetje notenmengeling op ieder stuk bladerdeeg en vlecht de links en rechts inkepingen nu naar elkaar toe.
Bestrijk met een geklutst eitje de bovenkant met behulp van het Tupperware patisserieborsteltje.
Verwarm de oven voor op 200 °C en leg de koeken op een bakpapier en verder op de bakplaat en bak ze af gedurende 25 à 30 minuten op 180°C
Naar dit simpele receptje was ik al een poosje naar op zoek en eindelijk gevonden en heerlijk bevonden ! Hmmmmmmmmmmm.......
Vandaag was de echtgenoot jarig...hiervoor heb ik speciaal dit eetbare boeket gemaakt !
Heel makkelijk te maken met behulp van de siliconen tupcakevorm.
Nodig :
- 200 gr zelfrijzende bloem
- 200 gr boter
- 200 gr suiker
- 4 eieren
- 40 gr platte kaas
- enkele druppels vanille essence
Werkwijze :
Kneed de boter mals en voeg de suiker toe en mix verder. Voeg de eieren één na één toe en mix verder. Voeg het vanille essence toe en de platte kaas. Schep als laatste de zelfrijzende bloem erbij en meng goed onder elkaar.
Neem de tupcakevorm en met behulp van 2 soeplepels vul je deze met het beslag. Met de de overschot van het deeg kan je er nog in de muffinvorm doen. Verwarm de oven voor op 160 °C en bak in 35 minuten de cakejes af.
Nota : Normaal doe ik nooit papieren cupcakevormpjes in mijn siliconen bakvorm maar deze keer wel omdat het mooier oogt voor het bloemenboeket.
Voor de meringueboterroom : typ bij zoekfunctie op mijn blogje dit in en dan zie je de werkwijze ervan.
Spuit met een spuitmond van wilton N° 190 toefjes meringueboterroom op de cupcakes....Begin met spuiten van het middelpunt naar buiten in het rond zonder te aarzelen.
Neem een vaas, bekleed ze met groen papier. Neem satéprikker en prik hiermee in de onderkant van de cupcake en schik uiteindelijk de 'bloemen' in de vaas.
Voor 1 keer kan je dus ook eens bloemen geven aan een man ;-)) ze zijn tenslotte eetbaar !
Ideaal tegen de feestdagen te maken deze heerlijke rendiercakejes in de nieuwe tupcakevorm van Tupperware en tijdelijk zelfs in promotie in de kerstfolder.
Wat heb je nodig :
- 125 gr rietsuiker
- 125 gr honing
- 2 dl melk
- 80 gr chocolade
- 250 gr bloem
- 1 koffielepel bicarbonaat
- 4 mespuntjes peperkoekkruiden of speculooskruiden
- 30 gr boter
Nodig voor de neus :
- Speculoos chocolade bollen (nieuw in de winkel verkrijgbaar van Lotus)
- Beslag van de bokkenpootjes van enkele dagen terug voor de neus maar niet in de lengte gespoten maar in het rond.
- witte snoepjes voor de ogen en met chocoladestift van oetker een puntje spuiten op de witte snoepjes
- zoutcrackers voor de oren
- ganache om de oren op het cakeje te plakken ( recept is beschreven bij bokkenpootjes)
Werkwijze :
Laat de boter samen met de chocolade en de suiker en de melk zachtjes smelten in het microplus schenkkannetje in de microgolfoven ongeveer 2 minuten op 600 Watt.
Voeg dan de bloem toe en meng goed onder elkaar. Voeg ook de kruiden toe en de bicarbonaat en weer goed mengen.
Spoel de tupcakevorm om met water en schud uit maar droog niet af. Vul met behulp van de siliconen spatel de vormpjes voor 3/4 met beslag. Normaal is dit beslag voldoende voor 10 cakejes.
Bak af in een voorverwarmde oven van 160°C gedurende 35 minuten.
Laat het gebak nog even afkoelen in de vorm alvorens ze eruit te halen en verder te laten afkoelen op een rooster.
Bak de neuzen volgens het recept dat ik eerder beschreven heb bij bokkenpootjes en lijm ze vast met chocoladeganache.
Voor de oren en ogen kijk je op mijn foto.
Veel plezier ermee en vooral laat het smaken en je familie verbazen !
Heerlijk gebak.....meer kan ik er niet van zeggen....
Nodig :
- 200 gr eiwitten
- 200 gr suiker
- 1 snufje zout
- 350 gr broyage = 175 gr amandelpoeder + 175 gr witte suiker
- 40 gr bloem
- wat amandelschilfers
Werkwijze :
- Eiwitten opkloppen samen met de snuf zout in de keukenrobot en de suiker geleidelijk aan deel per deel toevoegen. Spatel dan de broyage onder het eiwitmengsel. Zeef de bloem boven het beslag en meng met de menglepel deze er ook goed onder.
Spuit met de spuitzak het mengsel in streepjes van ong. 6 cm op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat zeker wat ruimte tussen de hoopjes. Bestrooi de hoopjes nog met amandelschilfers. Bak af ongeveer 13 à 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.
Maak ondertussen de ganache.
Hiervoor heb je nodig:
- 175 gr pure chocolade
- 150 gr room
- 50 gr glucose
- 50 gr suiker
- 50 gr boter.
Werkwijze :
Breng de room samen met de glucose en de suiker aan de kook. Neem van het vuur en voeg de chocolade toe. En roer goed om. Als de chocolade gesmolten is dan de in stukjes gesneden boter toevoegen. Goed mengen en in een wegwerpspuitzak doen. Deze een tijdlang ong. 2 uren laten opstijven nu en dan tussen de bokkenpootjes spuiten.
Afwerken eventueel met aan de uiteinden ze in gesmolten chocolade te dompelen. Ik heb er helaas de tijd niet voor gekregen door onverwachts bezoek vandaag. Dus zijn ze gepresenteerd zonder chocolade aan de buitenkant. Ze hebber er echter niet minder om gesmaakt !
Pralines met als smaakje zoals die witte van 'Leonidas' ;-)
Heerlijk af en toe een pralineke bij de koffie.....de siliconen pralinevorm en de chocolade had ik al in huis...espressokoffie en room ook ...dus niks kon mij tegenhouden.
Nodig :
- 50 ml espressokoffie
- 60 gr goei boter
- 60 gr bakmargarine
- 2 soeplepels hazelnotenpasta of pralinépasta naar keuze
- 60 gr poedersuiker
- 125 gr witte chocolade
- 125 ml room
Werkwijze :
De chocolade (100 gr in totaal) au bain marie smelten tot een temperatuur van ongeveer 45 °C en flink roeren ondertussen...dan van het vuur weg de overige 25 gr bijvoegen en terug flink roeren zonder terug op het vuur te zetten.....de laatste bijgevoegde chocolade gaat ervoor zorgen dat je temperatuur gaat dalen...en dat moet ook tot 31°C....dit noemt tempereren.... dan je siliconen pralinevorm insmeren met de lopende chocolade...dan kan je doen met behulp van de patisserieborstel...een dun laagje moet maar...zeker zien dat je geen gaatje hebt...anders loopt daar nadien de vulling door. De buitenkant is dan al klaar en moet even in de koelkast om te harden...een tiental minuten.
Ondertussen kan je de vulling maken.
Breng hiervoor de room samen met de koffie aan de kook en laat het mengsel nadien afkoelen.
Klop de boter + margarine samen luchtig met de mixer. Klop er de poedersuiker bij en de chocopasta. Voeg tenslotte de room bij de boter en klop alles mooi tot je een stevige massa bekomt. Dat kan ongeveer 5 minuutjes duren.
De vulling kan in de pralinevorm en dan kan er direkt bovenop al terug een laagje gesmolten en getempereerde chocolade worden aangebracht. Indien je niet meer voldoende chocolade hebt van de eerste laag kan je altijd nog een beetje bij smelten maar normaal zou het voldoende moeten zijn
Heerlijke kleine tussendoortjes of voor bij het 4 uurtje....gemaakt in de siliconen mini tartelettevorm....Weldra Kerst....misschien een ideetje !
Nodig :
- 100 gr suiker
- 120 gr amandelpoeder
- 100 gr boter
- 1 ei
- 40 gr bloem
- 1/2 koffielepel amandelextract
- speculoospasta
- amandelschilfers (optie)
Werkwijze :
Het ei samen met de suiker luchtig mixen tot dat het mengsel verbleekt, amandelpoeder, amandelextract en de bloem toevoegen. De boter even smelten in de microgolfoven, kan gemakkelijk in het micro schenkkannetje. Deze bij de rest toevoegen en goed mengen.
De mini tartelettevorm omspoelen met water en uitkloppen maar niet afdrogen en hierin het deeg deeg met behulp van twee soeplepels. Niet te vol doen want in het midden moet er nog een halve koffielepel speculoospasta worden gelegd en daar bovenop nog een beetje deeg.
Afbakken in een voorverwarmde oven van 180 °C gedurende 18 minuten.
Smakelijk !
Ik bewaar ze graag in mijn ronde clickplus koekendoos.....een hemelse doos en momenteel is er een erg leuke versie van verkrijgbaar namelijk met een opdruk van Macarons en cupcakes op.
Mijn lievelingsgebak bij uitstek....! Het allereerste gebak uit mijn nieuw geïnstalleerde oven en met behulp van mijn pas gewonnen Kenwood van de Bakmatch en of ik ervan geniet .......................
Nodig :
Voor het amandelgebak
- 8 eiwitten
- 210 suiker
- 180 gr amandelpoeder
- 30 gr bloem
- 1 koffielepel bakpoeder
- 75 gr marsepein
Voor de mokkaboterroom
- 250 gr boter
- 2 eiwitten
- mespunt zout
- beetje mokka aroma
- 30 gr suiker
Voor de ganache
- 85 ml room
- 100 gr chocolade
- 20 gr boter
Werkwijze :
Maak de meringue boterroom door de 2 eiwitten samen met een snuf zout te mixen in een warmwaterbad. (klein kookpotje zetten in een grotere die gevuld is met warm water) Flink mixen en geleidelijk aan de suiker toevoegen (niet alles inééns) en als de suiker goed opgelost is dan mag de kookpot van het vuur en kan je verder mixen in de Kenwood. Voeg ook het mokka aroma toe nu en de boter stukje per stukje terwijl je verder mix. Als alles goed onder elkaar is gemixt tot een homogene boterroom is hij klaar om straks tussen de laagjes van de amandelbiscuit te smeren.
Voor het gebak klop je 7 eiwitten stijf. En voeg je er ook weer beetje bij beetje de een 50 gr suiker aan toe. De overige suiker meng je met het amandelpoeder en zeef er ook de bloem bij. Verkruimel in een andere kom de marsepein tenslotte samen met het laatste eiwit. Ik heb er even mijn staafmixer ingezet. Spatel het amandel-bloemmengsel voorzichtig door het opgeklopte eiwit en spatel er ook het marsepeinmengsel door. Giet het beslag op een met bakpapier bekleedde bakplaat en bak 8 minuten in een voorverwarmde oven van 220°C.
Laat afkloelen en verwijder het bakpapier en snij de biscuit in 4 gelijke delen. Bestrijk 3 lagen ervan met de meringue boterroom en stapel ze tenslotte op elkaar. Duw tenslotte de laagjes lichtjes aan.
Maak de ganache door de room te verwarmen in het schenkkannetje in de microgolf. Breng hem aan de kook en voeg er dan de chocoladestukjes bij en roer goed om...als het wat is afgekoeld dan mag je er de boter onderroeren...Flink roeren zodat er geen klontjes blijven inzitten.
De ganache eerst nog wat laten staan tot dat de massa wat is afgekoeld en opgesteven...nooit direkt op de biscuit aanbrengen want dan loopt alles uit. Wanneer het is opgesteven kan je de ganache met behulp van de siliconen spatel aanbrengen bovenaan op de biscuit. Weer wat laten opstijven
en afwerken met een toefje meringue mokkaroom en eventueel een chocolade koffieboon.