We zitten tegen de feestdagen aan....en daarom wil ik je graag wat ideetjes aanreiken.....deze keer dus een horizontale kerstboom !
De naam croque en bouche betekent eigenlijk dat het kraakt in de mond....omdat het soesjes zijn die met caramel aan elkaar zijn gekleeft maar tevens voor een heerlijke smaak zorgt. De soesjes kunnen gevuld worden met slagroom of pudding en ik heb voor pudding gekozen.
Nodig :
voor het soezendeeg :
- 100 gr boter
- 125 gr zelfrijzende bloem
- 2 dl water
- 4 eieren
- een snufje zout
- 1 koffielepeltje bakpoeder
Werkwijze :
Breng water, boter en zout aan de kook. Als de boter volledig is gesmolten de bloem er in 1 keer bijvoegen en goed roeren tot een dikke massa. Nog even laten 'droog bakken'. En het mengsel dan in een mengkom doen en laten afkoelen. Als dat gebeurd is de eieren er één voor één aan toevoegen. En goed blijven kloppen. Wanneer het deeg glanst is het klaar. In een spuitzak doen en kleine bolletjes spuiten op een met bakpapier beklede bakplaat. Bakken in een voorverwarmde oven van 200°C....de eerste 15 minuten op 200 °C laten staan en dan verminderen naar 150°C zo'n 10 minuten....Dus in totaal 25 minuten bakken.
Nodig voor de pudding:
- 1 liter melk
- 100 gr vanillepoeder
- 5 soeplepels suiker
- 1 ei
De melk aan de kook brengen en een beetje achtergehouden melk shaken met de vanillepoeder en suiker. Als de melk kookt de binding toevoegen en goed roeren....tenslotte ook het ei bij kloppen en goed blijven kloppen (ei zorgt voor extra binding). De pudding overbrengen in een koude kom om snel te laten afkoelen en af en toe roeren.
Dan de pudding met behulp van een spuitzak in de soesjes spuiten.
Als dan gebeurt is vorm je van een stuk stijf papier of dun karton een kegel zoals op de foto. Bekleed hem met bakpapier en maak het goed vast en zet de kegel dan op een met bakpapier beklede bakplaat.
Voor de caramel is nodig :
- 250 gr suiker
- 2 soeplepels water
Werkwijze :
Doe de suiker samen met het water in een steelpannetje en breng aan de kook tot 173°C....Hiervoor gebruik je best een suikerthermometer. Als de temperatuur bereikt is zet je het steelpannetje onmiddellijk in een grotere pot met koud water om het kookproces te stoppen. Wees voorzichtig en doe plastieken handschoenen aan om je niet te verbranden. Begin onmiddellijk ook met de opbouw van je toren....Ik ben van onder naar boven beginnen plakken...Hier heb ik helaas geen foto's kunnen van nemen omdat het vlug moest gaan en met de handschoenen aan en de caramel in de buurt vond ik het niet ideaal om mijn fototoestel ter handen te nemen. Wanneer je caramel te hard is geworden. Neem hem dan uit het water en zet het steelpannetje terug op het vuur zodat hij terug smelt....De hoeveelheid suiker is ruim voldoende om heel de bouche te kunnen maken.
Als de soezentoren af is kan je hem eventueel nog bestrooien met poedersuiker om het effect van sneeuw te verkrijgen.
Je gasten zullen verwonderd kijken van je resultaat !
Benieuwd hoelang je kegel op de feesttafel zal staan ;-))








|