Mijn lievelingsgebak bij uitstek....! Het allereerste gebak uit mijn nieuw geïnstalleerde oven en met behulp van mijn pas gewonnen Kenwood van de Bakmatch en of ik ervan geniet .......................
Nodig :
Voor het amandelgebak
- 8 eiwitten
- 210 suiker
- 180 gr amandelpoeder
- 30 gr bloem
- 1 koffielepel bakpoeder
- 75 gr marsepein
Voor de mokkaboterroom
- 250 gr boter
- 2 eiwitten
- mespunt zout
- beetje mokka aroma
- 30 gr suiker
Voor de ganache
- 85 ml room
- 100 gr chocolade
- 20 gr boter
Werkwijze :
Maak de meringue boterroom door de 2 eiwitten samen met een snuf zout te mixen in een warmwaterbad. (klein kookpotje zetten in een grotere die gevuld is met warm water) Flink mixen en geleidelijk aan de suiker toevoegen (niet alles inééns) en als de suiker goed opgelost is dan mag de kookpot van het vuur en kan je verder mixen in de Kenwood. Voeg ook het mokka aroma toe nu en de boter stukje per stukje terwijl je verder mix. Als alles goed onder elkaar is gemixt tot een homogene boterroom is hij klaar om straks tussen de laagjes van de amandelbiscuit te smeren.
Voor het gebak klop je 7 eiwitten stijf. En voeg je er ook weer beetje bij beetje de een 50 gr suiker aan toe. De overige suiker meng je met het amandelpoeder en zeef er ook de bloem bij. Verkruimel in een andere kom de marsepein tenslotte samen met het laatste eiwit. Ik heb er even mijn staafmixer ingezet. Spatel het amandel-bloemmengsel voorzichtig door het opgeklopte eiwit en spatel er ook het marsepeinmengsel door. Giet het beslag op een met bakpapier bekleedde bakplaat en bak 8 minuten in een voorverwarmde oven van 220°C.
Laat afkloelen en verwijder het bakpapier en snij de biscuit in 4 gelijke delen. Bestrijk 3 lagen ervan met de meringue boterroom en stapel ze tenslotte op elkaar. Duw tenslotte de laagjes lichtjes aan.
Maak de ganache door de room te verwarmen in het schenkkannetje in de microgolf. Breng hem aan de kook en voeg er dan de chocoladestukjes bij en roer goed om...als het wat is afgekoeld dan mag je er de boter onderroeren...Flink roeren zodat er geen klontjes blijven inzitten.
De ganache eerst nog wat laten staan tot dat de massa wat is afgekoeld en opgesteven...nooit direkt op de biscuit aanbrengen want dan loopt alles uit. Wanneer het is opgesteven kan je de ganache met behulp van de siliconen spatel aanbrengen bovenaan op de biscuit. Weer wat laten opstijven
en afwerken met een toefje meringue mokkaroom en eventueel een chocolade koffieboon.






|