Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
21-11-2013
Een ruiker bloemen om op te eten !
Vandaag was de echtgenoot jarig...hiervoor heb ik speciaal dit eetbare boeket gemaakt !
Heel makkelijk te maken met behulp van de siliconen tupcakevorm.
Nodig :
- 200 gr zelfrijzende bloem
- 200 gr boter
- 200 gr suiker
- 4 eieren
- 40 gr platte kaas
- enkele druppels vanille essence
Werkwijze :
Kneed de boter mals en voeg de suiker toe en mix verder. Voeg de eieren één na één toe en mix verder. Voeg het vanille essence toe en de platte kaas. Schep als laatste de zelfrijzende bloem erbij en meng goed onder elkaar.
Neem de tupcakevorm en met behulp van 2 soeplepels vul je deze met het beslag. Met de de overschot van het deeg kan je er nog in de muffinvorm doen. Verwarm de oven voor op 160 °C en bak in 35 minuten de cakejes af.
Nota : Normaal doe ik nooit papieren cupcakevormpjes in mijn siliconen bakvorm maar deze keer wel omdat het mooier oogt voor het bloemenboeket.
Voor de meringueboterroom : typ bij zoekfunctie op mijn blogje dit in en dan zie je de werkwijze ervan.
Spuit met een spuitmond van wilton N° 190 toefjes meringueboterroom op de cupcakes....Begin met spuiten van het middelpunt naar buiten in het rond zonder te aarzelen.
Neem een vaas, bekleed ze met groen papier. Neem satéprikker en prik hiermee in de onderkant van de cupcake en schik uiteindelijk de 'bloemen' in de vaas.
Voor 1 keer kan je dus ook eens bloemen geven aan een man ;-)) ze zijn tenslotte eetbaar !
Ideaal tegen de feestdagen te maken deze heerlijke rendiercakejes in de nieuwe tupcakevorm van Tupperware en tijdelijk zelfs in promotie in de kerstfolder.
Wat heb je nodig :
- 125 gr rietsuiker
- 125 gr honing
- 2 dl melk
- 80 gr chocolade
- 250 gr bloem
- 1 koffielepel bicarbonaat
- 4 mespuntjes peperkoekkruiden of speculooskruiden
- 30 gr boter
Nodig voor de neus :
- Speculoos chocolade bollen (nieuw in de winkel verkrijgbaar van Lotus)
- Beslag van de bokkenpootjes van enkele dagen terug voor de neus maar niet in de lengte gespoten maar in het rond.
- witte snoepjes voor de ogen en met chocoladestift van oetker een puntje spuiten op de witte snoepjes
- zoutcrackers voor de oren
- ganache om de oren op het cakeje te plakken ( recept is beschreven bij bokkenpootjes)
Werkwijze :
Laat de boter samen met de chocolade en de suiker en de melk zachtjes smelten in het microplus schenkkannetje in de microgolfoven ongeveer 2 minuten op 600 Watt.
Voeg dan de bloem toe en meng goed onder elkaar. Voeg ook de kruiden toe en de bicarbonaat en weer goed mengen.
Spoel de tupcakevorm om met water en schud uit maar droog niet af. Vul met behulp van de siliconen spatel de vormpjes voor 3/4 met beslag. Normaal is dit beslag voldoende voor 10 cakejes.
Bak af in een voorverwarmde oven van 160°C gedurende 35 minuten.
Laat het gebak nog even afkoelen in de vorm alvorens ze eruit te halen en verder te laten afkoelen op een rooster.
Bak de neuzen volgens het recept dat ik eerder beschreven heb bij bokkenpootjes en lijm ze vast met chocoladeganache.
Voor de oren en ogen kijk je op mijn foto.
Veel plezier ermee en vooral laat het smaken en je familie verbazen !
Heerlijk gebak.....meer kan ik er niet van zeggen....
Nodig :
- 200 gr eiwitten
- 200 gr suiker
- 1 snufje zout
- 350 gr broyage = 175 gr amandelpoeder + 175 gr witte suiker
- 40 gr bloem
- wat amandelschilfers
Werkwijze :
- Eiwitten opkloppen samen met de snuf zout in de keukenrobot en de suiker geleidelijk aan deel per deel toevoegen. Spatel dan de broyage onder het eiwitmengsel. Zeef de bloem boven het beslag en meng met de menglepel deze er ook goed onder.
Spuit met de spuitzak het mengsel in streepjes van ong. 6 cm op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat zeker wat ruimte tussen de hoopjes. Bestrooi de hoopjes nog met amandelschilfers. Bak af ongeveer 13 à 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.
Maak ondertussen de ganache.
Hiervoor heb je nodig:
- 175 gr pure chocolade
- 150 gr room
- 50 gr glucose
- 50 gr suiker
- 50 gr boter.
Werkwijze :
Breng de room samen met de glucose en de suiker aan de kook. Neem van het vuur en voeg de chocolade toe. En roer goed om. Als de chocolade gesmolten is dan de in stukjes gesneden boter toevoegen. Goed mengen en in een wegwerpspuitzak doen. Deze een tijdlang ong. 2 uren laten opstijven nu en dan tussen de bokkenpootjes spuiten.
Afwerken eventueel met aan de uiteinden ze in gesmolten chocolade te dompelen. Ik heb er helaas de tijd niet voor gekregen door onverwachts bezoek vandaag. Dus zijn ze gepresenteerd zonder chocolade aan de buitenkant. Ze hebber er echter niet minder om gesmaakt !
Pralines met als smaakje zoals die witte van 'Leonidas' ;-)
Heerlijk af en toe een pralineke bij de koffie.....de siliconen pralinevorm en de chocolade had ik al in huis...espressokoffie en room ook ...dus niks kon mij tegenhouden.
Nodig :
- 50 ml espressokoffie
- 60 gr goei boter
- 60 gr bakmargarine
- 2 soeplepels hazelnotenpasta of pralinépasta naar keuze
- 60 gr poedersuiker
- 125 gr witte chocolade
- 125 ml room
Werkwijze :
De chocolade (100 gr in totaal) au bain marie smelten tot een temperatuur van ongeveer 45 °C en flink roeren ondertussen...dan van het vuur weg de overige 25 gr bijvoegen en terug flink roeren zonder terug op het vuur te zetten.....de laatste bijgevoegde chocolade gaat ervoor zorgen dat je temperatuur gaat dalen...en dat moet ook tot 31°C....dit noemt tempereren.... dan je siliconen pralinevorm insmeren met de lopende chocolade...dan kan je doen met behulp van de patisserieborstel...een dun laagje moet maar...zeker zien dat je geen gaatje hebt...anders loopt daar nadien de vulling door. De buitenkant is dan al klaar en moet even in de koelkast om te harden...een tiental minuten.
Ondertussen kan je de vulling maken.
Breng hiervoor de room samen met de koffie aan de kook en laat het mengsel nadien afkoelen.
Klop de boter + margarine samen luchtig met de mixer. Klop er de poedersuiker bij en de chocopasta. Voeg tenslotte de room bij de boter en klop alles mooi tot je een stevige massa bekomt. Dat kan ongeveer 5 minuutjes duren.
De vulling kan in de pralinevorm en dan kan er direkt bovenop al terug een laagje gesmolten en getempereerde chocolade worden aangebracht. Indien je niet meer voldoende chocolade hebt van de eerste laag kan je altijd nog een beetje bij smelten maar normaal zou het voldoende moeten zijn
Heerlijke kleine tussendoortjes of voor bij het 4 uurtje....gemaakt in de siliconen mini tartelettevorm....Weldra Kerst....misschien een ideetje !
Nodig :
- 100 gr suiker
- 120 gr amandelpoeder
- 100 gr boter
- 1 ei
- 40 gr bloem
- 1/2 koffielepel amandelextract
- speculoospasta
- amandelschilfers (optie)
Werkwijze :
Het ei samen met de suiker luchtig mixen tot dat het mengsel verbleekt, amandelpoeder, amandelextract en de bloem toevoegen. De boter even smelten in de microgolfoven, kan gemakkelijk in het micro schenkkannetje. Deze bij de rest toevoegen en goed mengen.
De mini tartelettevorm omspoelen met water en uitkloppen maar niet afdrogen en hierin het deeg deeg met behulp van twee soeplepels. Niet te vol doen want in het midden moet er nog een halve koffielepel speculoospasta worden gelegd en daar bovenop nog een beetje deeg.
Afbakken in een voorverwarmde oven van 180 °C gedurende 18 minuten.
Smakelijk !
Ik bewaar ze graag in mijn ronde clickplus koekendoos.....een hemelse doos en momenteel is er een erg leuke versie van verkrijgbaar namelijk met een opdruk van Macarons en cupcakes op.
Mijn lievelingsgebak bij uitstek....! Het allereerste gebak uit mijn nieuw geïnstalleerde oven en met behulp van mijn pas gewonnen Kenwood van de Bakmatch en of ik ervan geniet .......................
Nodig :
Voor het amandelgebak
- 8 eiwitten
- 210 suiker
- 180 gr amandelpoeder
- 30 gr bloem
- 1 koffielepel bakpoeder
- 75 gr marsepein
Voor de mokkaboterroom
- 250 gr boter
- 2 eiwitten
- mespunt zout
- beetje mokka aroma
- 30 gr suiker
Voor de ganache
- 85 ml room
- 100 gr chocolade
- 20 gr boter
Werkwijze :
Maak de meringue boterroom door de 2 eiwitten samen met een snuf zout te mixen in een warmwaterbad. (klein kookpotje zetten in een grotere die gevuld is met warm water) Flink mixen en geleidelijk aan de suiker toevoegen (niet alles inééns) en als de suiker goed opgelost is dan mag de kookpot van het vuur en kan je verder mixen in de Kenwood. Voeg ook het mokka aroma toe nu en de boter stukje per stukje terwijl je verder mix. Als alles goed onder elkaar is gemixt tot een homogene boterroom is hij klaar om straks tussen de laagjes van de amandelbiscuit te smeren.
Voor het gebak klop je 7 eiwitten stijf. En voeg je er ook weer beetje bij beetje de een 50 gr suiker aan toe. De overige suiker meng je met het amandelpoeder en zeef er ook de bloem bij. Verkruimel in een andere kom de marsepein tenslotte samen met het laatste eiwit. Ik heb er even mijn staafmixer ingezet. Spatel het amandel-bloemmengsel voorzichtig door het opgeklopte eiwit en spatel er ook het marsepeinmengsel door. Giet het beslag op een met bakpapier bekleedde bakplaat en bak 8 minuten in een voorverwarmde oven van 220°C.
Laat afkloelen en verwijder het bakpapier en snij de biscuit in 4 gelijke delen. Bestrijk 3 lagen ervan met de meringue boterroom en stapel ze tenslotte op elkaar. Duw tenslotte de laagjes lichtjes aan.
Maak de ganache door de room te verwarmen in het schenkkannetje in de microgolf. Breng hem aan de kook en voeg er dan de chocoladestukjes bij en roer goed om...als het wat is afgekoeld dan mag je er de boter onderroeren...Flink roeren zodat er geen klontjes blijven inzitten.
De ganache eerst nog wat laten staan tot dat de massa wat is afgekoeld en opgesteven...nooit direkt op de biscuit aanbrengen want dan loopt alles uit. Wanneer het is opgesteven kan je de ganache met behulp van de siliconen spatel aanbrengen bovenaan op de biscuit. Weer wat laten opstijven
en afwerken met een toefje meringue mokkaroom en eventueel een chocolade koffieboon.
Het enige juiste recept want heb gemerkt dat ze de verhoudingen hebben aangepast op de libelle site wat ik betreur...de opgegeven hoeveelheden in het document in bijlage zijn voor 8 tot 10 personen.
Chocolade/koffiebavarois op een krokante pralinébodem. Het receptje staat ook online op de www.libelle-lekker.be site. Tevens zal er rond half december ook een kookboek volgen met de recepten in van alle 36 deelnemers van de 12 afleveringen.
Deelnemen en een ervaring rijker was mijn motto en was dan ook belangrijker dan winnen . Nog heel deze week te zien op Libelle TV.
Ik vond het heel fijn dat ik deze ervaring heb mogen beleven !
De gebakjes zijn ook ideaal te maken in de ronde en de nieuwe verticale decotorens van Tupperware.
Onderstaande foto was mijn eerste probeersels thuis.
Wou eerst met een vijgje te decoreren...maar vond het toch wat riskant ....vandaar mijn keuze voor een framboos.
Met een bladerdeeg in huis maak je in een handomdraai deze heerlijke koffiekoekjes in de vorm van een taart, die makkelijk afbreekbaar zijn.
Nodig :
- 1 bladerdeeg
- bak vaste chocoladeparels
- vaste pudding
Werkwijze :
Rol het bladerdeeg uit en bestrijk het met de koude pudding, strooi hierover de chocoladeparels en snij vervolgens het geheel in stroken van 2 cm ongeveer....Rol deze belegde stroken op en zet ze op zijn kant op bakpapier in een taartvorm.
Strijk de bovenkant in met losgeklopt ei.
Bak af in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 40 °C.
Ook graag aan de slag met en voor de kids vandaag...zeker het volgende eens proberen.
Nodig :
- 1 doos weense worstjes
- ketchup
- tupperware groentenmesje
Werkwijze :
Snij de weense worsten in 2 met het groentenmesje op de snijplank en maak 2 inkepingen volgens foto ongeveer 1.5 cm van de bovenkant om rimpels te maken. Doe aan de bovenkant een beetje tomatenketchup en leg hier een amandelschilfer op om de nagels te maken.
Heerlijke Marokkaanse gebakjes, eenvoudig zelf te maken...en zo lekker !
Nodig voor het deeg :
Nota : 1 maat = een tas of een glas naar keuze wel dezelfde maten aanhouden voor al je benodigdheden
- 3 maten bloem
- 1 maat gesmolten boter
- 1 maat oranjebloesemessence
- 1 mespunt zout
Nodig voor de vulling :
- 3 maten gemalen amandelen
- 1 maat poedersuiker
- 1 mespuntje kaneel
- zeste van een citroen of appelsien naar keuze
- oranjebloesemessence
Afwerking :
- honing
- marsepein
- rice krispies parels of zilverparels
Werkwijze :
Voor het deeg alles onder elkaar mengen en tot een bol vormen en 15 minuten in de ijskast laten rusten. Na die tijd uitrollen met de Tupperware deegroller en uitsteken met de kleinste ring van de decoringen of anders met een glas.
Voor de vulling alle ingrediënten mengen en de hoeveel oranjebloesemessence aanpassen zodat je een smeuiig geheel bekomt dat niet te lopend is.
Leg dan 1 plakje deeg op het aanrecht, doe er een koffielepel vulling op en sluit af met terug een lapje deeg. prik met een tandenstoker rondom de vulling aan de bovenkant van het deeg. Neem dan een suikerklontjes tangetje en vorm rondom inknepingen zoals op de foto. Leg de koekjes in wording op bakpapier en bedek met een plastiekfolie zodat de koekjes een nacht kunnen drogen....dit is belangrijk dat je deze stap doet...bij direkt bakken gaan ze anders te fel opblazen.
De volgende dag bak je de koekjes af op 180°C gedurende ongeveer 30 minuten.
Bij het verlaten van de oven, de koekjes instrijken met verwarmde honing om ze te laten blinken maar tevens ook extra smaak te geven.
Met marsepein vorm je klein slangetjes en versier je de hoedjes volgens foto. Maak ter decoratie ook nog wat bloemetjes en beleg ze met een pareltje.
Dog cakes : heerlijk om te maken tijdens de herfstvakantie met de kids
Beschik je al over de mini tartelettevorm van Tupperware...dan ben je klaar om eraan te beginnen. Deze leuke hondencakes/koekjes zullen gretig worden aangenomen door de kinderen maar ook de grote vinden deze wel leuk om naar binnen te spelen in het gezelschap van een tasje koffie.
Nodig :
- mini siliconen tartelettevorm
- 200 gr boter
- 200 gr suiker
- 4 eieren
- 200 gr zelfrijzende bloem
- enkele druppels vanille essence
- een handvol XXL chocoladehagelslag
- een handvol bakvaste chocoladeparels
- een handvol Chocos van Kellogs
Werkwijze :
Mix de boter zacht en voeg de suiker toe, mix verder en voeg dan één na één de eitjes toe. Verder blijven mixen dan de gezeefde zelfrijzende bloem onderspatelen en de vanille essence. De siliconen tartelettevorm omspoelen met water en niet afdrogen. vullen voor 3/4 met het deeg. En volgens foto de decoratie aanbrengen. Bakken in een voorverwarmde oven van 175°C gedurende 12 minuten.
Schil de courgette en snij in dobbelsteentjes. Doe hem in het onderste vergiet van de microgourmet en stoom gedurende 15 minuten op 800 Watt. Doe ondertussen een kleine ui in de extrachef of turbomax en mix fijn. Voeg hierbij de gestoomde courgetteblokjes en mix ook. Rooster ondertussen de pijnboompitten in een antikleefpan. Voeg ook deze toe aan het mengsel en mix weer. Als laatste de geitenkaas eronder mengen en de kruiden. Alles goed onder elkaar mengen en serveren in de kleinste kom van het allegra gamma. Zet dit kommetje in het midden van de 1.5 l allegra kom en leg rondom tortilla chips om te dippen.
Vanaf deze week verkrijgbaar : de Hello Kitty tupperware bakvorm...ideaal als kerstgeschenk, verjaardagsgeschenk of gewoon voor je eigen dochter, zusje.
Hij is wel maar tijdelijk te verkrijgen. Dus niet twijfelen ;-)
Nodig voor een 4/4 de cake met een vulling van Nutella choco:
- 200 gr boter
- 200 gr suiker
- 200 gr zelfrijzende bloem
- 4 eieren
- een beetje vanillearoma
- enkele soeplepels Nutella Choco
Werkwijze :
Mix de boter glad en doe er geleidelijke de suiker bij. Voeg de eitjes één na één toe en mix verder. Doe met behulp van de menglepel de gezeefde zelfrijzende bloem eronder en voeg tenslotte het vanillearoma toe. Alles mooi tot een egaal beslag roeren.
Spoel de Hello Kittyvorm om met water en klop hem uit maar zeker niet afdrogen. Doe de helft van het deeg in de vorm, voeg enkele soeplepels choco toe en doe tenslotte de rest van het beslag erover heen. Normaal heb je nog deeg over voor nog 2 cupcakejes mee te vullen.
Bak de cake in een voorverwarmde oven van 175°C af gedurende ong. 35 à 40 minuten naargelang uw oven.
De kinderen gaan er niet kunnen afblijven !
Bewaren kan in de nieuwe scharnierdozen of in een andere goede tupperwaredoos !
Gestoomde zalm met spinazie,mozzarella en citroensausje
Heerlijk eten ! Verse zalm gestoomd met groenten van het seizoen.
Nodig voor 4 personen :
- 4 zalmfilets
- 450 gr verse spinazie
- 1 bol mozzarella
- peper, zout, curry
Nodig voor de citroensaus :
- 1 citroen
- 250 ml room
- 1 blokje kippenbouillon
- peper, zout
- 1 dl melk
- 2 afgestreken soeplepels maïzena
Werkwijze :
De verse spinazie wassen en steeltjes eraf halen. In de hoogste vergiet van de microgourmet plaatsen, en onderaan maar 300 ml water doen ipv 400 ml. De spinazie 8 minuten stomen op 800 Watt.
De zalmfilets overlangs doorsnijden en opvullen met de gestoomde en uitgelekte spinazie. De mozzarella in schijfjes snijden en bovenop de spinazie leggen. Afkruiden met peper, zout en currypoeder, de bovenste helft van de zalmfilet er opleggen. De stukken opgevulde vis nu terug in de microgourmet leggen en nog 15 minuten stomen.
Voor het citroensausje doe je de room samen met het verbrokkelde kippenbouillonblokje en een uitgeperste citroen in het micro schenkkannetje en zet het 2 minuten op 800 Watt. Ondertussen doe je in de shaker de melk samen met de 2 soeplepels maïzena en peper en zout. Goed schudden en bij de opgewarmde room voegen. Goed roeren en nog eens 2 minuten terug in de microgolf plaatsen. De saus is nu goed gebonden en kan bij de vis gepresenteerd worden.
Wij hebben er gestoomde aardappelen bij gegeten maar kan even goed met puree, pasta of kroketjes.
Vanaf nu geef ik ook heerlijke kerstmenu's culinaire workshops......recepten enkel tijdens de workshops te bekomen, dus niet mailen...enkel voor mijn gasten ;-)
Vooral de nieuwe rijstkoker in een wat apart kleurtje aan een leuke prijs is toch wel mijn favoriet. De set van 3 ruimtekommen hoeven zeker geen uitleg meer en zijn echte klassiekers.
Mijn heerlijke siroopje is bijna op en vergeten het recept mee te delen....een beetje laat in het seizoen maar toch wil ik hem nog meegeven.
Nodig :
- 500 gr braambessen
- 300 cc water
- 300 gr witte suiker
Werkwijze :
Was de braambessen zorgvuldig en doe ze in een kookpot samen met het water. Breng aan de kook en laat 2 minuten borrelend koken en schuim eventueel af. Plaats een vergiet boven een opvangschaal en schep de kokende massa hierin. Duw met de bolle kant van een soeplepel op de massa zodat het sap goed kan doorlopen.
Het opgevangen sap breng je terug aan de kook samen met de suiker deze keer, goed roeren tot alles is opgelost. Ongeveer 20 minuten laten doorkoken en de siroop daarna in een fles gieten die je goed afsluit...
Deze heerlijke siroop kan enkele maanden worden bewaard en gaat goed samen met pudding, ijs, yoghurt of zelfs in spuitwater.
Appelen in alle soorten en vormen momenteel in de winkels....vandaar een appeltaart !
Nodig voor de Bretonse koek
- 260 gr bloem
- mespunt zout
- 1 theelepel bakpoeder
- 120 gr witte suiker
- 160 gr boter
- 1/2 ei
- zeste van een citroenschil
Voor de vulling :
- 3 appels
Voor de glanslaag
- 170 ml calvados kan vervangen worden door appelsap
- 50 gr suiker
- 140 gr abrikozenjam
- 2 gelatineblaadjes
Siliconen taartvorm van tupperware
Voor de taartbodem alles onder elkaar mengen tot een bal. Dan platdrukken in de siliconen taartvorm. De appels schillen, klokhuizen verwijderen en in partjes snijden, bestrooien met een beetje suiker en in het deeg drukken. Bakken op 170°C gedurende 45 minuten.
Wanneer de taart uit de oven komt overgieten met het sausje voor de glanslaag. (gelatineblaadjes wel eerst weken en uitknijpen en toevoegen aan de warm gemaakte calvados waarbij je de suiker en de abrikozenjam hebt toegevoegd)