Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
16-08-2014
Kunnen we nog gezond eten en drinken?
Listeria: In de krant las ik een verhaal dat er in Denemarken een aantal mensen ziek geworden was door het eten van met listeria besmette worst en ook zijn er mensen door deze bacteriële infectie overleden. Die listeria bacterie vinden we in de darmen van dier en mens, op de grond, op rauw fruit en groente, in te lang bewaarde rauwe producten in onze koelkast, in smerig water, mogelijk in rauwe melk en alles wat daarvan bereid wordt, in rauw gehakt en soms ook in kant-en-klare rauwe voedingsproducten. Ze kunnen kersvers wezen en toch kan zo'n listeria bacterie in een voedingsproduct aanwezig zijn. Bacteriën zie je met het blote oog niet en onder de microscoop en in een laboratorium is pas vast te stellen met wat voor bacterie we te maken hebben. De laborant ziet dit aan de specifieke vorm en de geanalyseerde eigenschappen. Wat wij als leek kunnen doen is alles goed wassen, onze koelkast schoon houden en als men met de voedselbereiding begint je handen goed wassen, en ga ook helder om met alle hulpmiddelen en het bestek dat je gaat gebruiken. Achtergelaten en aangekoekte restjes bv. in pannen en schalen kunnen fataal zijn. Mensen op leeftijd baby's en vrouwen in verwachting raad ik aan om geen rauwkost te eten en alles wat men eet goed te garen. Met deze warme zomer heb ik veel mensen bezig gezien met de barbecue en mij is opgevallen dat de helft van alles wat daarmee gegaard of gebakken wordt vaak vanbinnen nog half rauw is. Een voedselvergiftiging ligt hier al direct op de loer en na lekker gesmuld te hebben lig je na een enkele uren doodziek op bed. Mensen die sowieso oud zijn of chronisch ziek kunnen aan zo'n voedselvergiftiging overlijden. Botulisme: Deze bacterie vinden we in een eiwitrijk en zuurstofarm milieu, bv. in ondiep stilstaand water, in bedorven eten, in bolstaande blikken (bombage), ontstaan door onhygiënische bereiding of blikken die beschadigd zijn doordat in een winkel alles per ongeluk ondersteboven viel en die beschadigde blikken niet direct uit de voorraad werden genomen. In water waarin botulisme huist vind je ook al heel gauw dode vissen of vogels en dat komt omdat botulisme direct inwerkt op de spieren en zenuwen en slaat het op onze ademhalingsspieren dan sterven we de verstikkingsdood. Dat clostridium botulinum is, als je er 0,015 nomogram van binnen krijgt, dodelijk. Met 100 gram van die gifstof zou je de hele wereld om zeep kunnen helpen. Wat ook zo gevaarlijk is dat zijn die kadavers van vogels en dieren die je met dit warme weer naast de weg aantreft. Het kunnen grote ziekteverspreiders worden door al die voornoemd opgesomde bacteriën die daar volop in aanwezig zijn. Meld dit bij uw gemeente en verzoekt de ambtenaar die daarover gaat om deze kadavers zo gauw mogelijk te laten ruimen. Radioactief Cesium: In 588 geslachte everzwijnen uit de bossen van de Duitse deelstaat Thüringen hebben ze in het vlees hoge doseringen gevonden van deze stof en werd het vlees afgekeurd voor consumptie. Voor 28 jaar terug hadden we die kernramp in het Russische Tsjernobyl en overal in Europa zijn gevaarlijke stofdeeltjes neergekomen. In de Thüringense bossen zijn deze reststoffen zich gaan ophopen in de wortels van paddenstoelen en zoals je weet zijn zwijnen echte woeldieren die alles uit de grond halen wat ze lekker vinden. Wat me erg bevreemdt is dat daar in Thüringen ook veeboeren zitten en m.i. zullen hun grazende koeien ook van die stoffen binnen kunnen krijgen, maar daar lees ik niets over. Hier in Nederland zijn destijds ook van die gevaarlijke stoffen neergedaald, geruimd kunnen ze niet wezen, maar kennelijk zit hier alles wel snor en hoeven we ons nergens zorgen over te maken. Wat ik wel weet is dat radioactief cesium heel langdurig invloed kan hebben op mens, dier en natuur en dat veel zaken onder de dekmantel gehouden worden en pas boven water komen als de zaak escaleert en duidelijk uit de hand loopt. De mensen in Nederland maken zich nergens druk over en de lekker goedkope plofkip en vlees volgestopt met antibioticum is ook nog steeds de prijspakker in menig supermarkt; en dit alles terwijl het kalf allang verdronken is en de put nog niet gedempt!
16-08-2014 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vroeger hadden we hier bij het klooster een flink stuk van onze kweekgronden gereserveerd voor de teelt van aardbeien, maar dat is nu allemaal verleden tijd. Bij aardbeien moet je alles over plantenvermeerdering en stekken weten eer je aan de teelt begint. Vroeger was de aardbei uitsluitend een seizoen product, maar tegenwoordig door veredelde teelmethodes bijna het hele jaar verkrijgbaar. De aardbei is een zeer kwetsbare vrucht en bij al te vochtig weer ontstaat er vruchtrot en in mei als de vrucht zich aan het zetten is moet je op de koude grond ook berekend zijn op vorstschade. In het vroege voorjaar willen de veldmuizen en de aardbeienloopkever ook nog wel eens op visite komen. Berucht is de rode en witte vlekkenziekte die het gewas totaal vernietigen kan. De kwekers weten deze euvels allemaal te bestrijden, maar dit moet allemaal heel secuur plaatsvinden. Gif resten mogen er bij het oogsten niet meer in en op aanwezig zijn. In bepaalde ongunstige seizoenen geeft de kweker bakken vol geld uit om al die ongemakken in de hand te houden en dit maakt dan ook het grote prijsverschil. Het plukloon is ook heel wat hoger dan vroeger. In de goeie oude tijd waren het de buren of de familie die nog wel eens een handje kwamen helpen en 's avonds als ze naar huis gingen een siep aardbeien gratis mee mochten nemen voor de moeite. Herinneren doe ik me nog de tijd dat zo'n siep (gevlochten mand met 3 kg aardbeien) aan de veiling 80 cent deed en vaak brachten door de grote aanvoer hele partijen niets op en werden doorgedraaid. Zo'n tuinder die dit overkwam, er hard voor werken moest en ook nog vaak een groot gezin onderhouden, werd daar niet vrolijk van. Aardbeien zijn heerlijk op een boterham, beschuitje, op vanillepudding, maar je kunt ze ook als garnituur gebruiken, een taart mee opsieren, wijn of siroop van maken, wecken of jam ervan bereiden. Van aardbeien word je niet dik: Ze bevatten weinig calorieën; in deze vruchten zit wel heel veel vitamine C, verder bevat de aardbei als mineralen foliumzuur, kalium, ijzer en calcium, eveneens schuilen er ontstekingsremmende antioxidanten in deze vrucht. Net als bij een heleboel andere vruchten en voedingsmiddelen zijn er altijd mensen die voor een bepaald product allergisch zijn en krijgen bv. bij het consumeren van aardbeien een felle huiduitslag en die consumenten kunnen beter om ongemakken te voorkomen geen aardbeien eten. Ga om te zien wat je zoal met aardbeien kunt doen naar http://www.kookse.tv/recept/aardbeienjam-maken
17-06-2014 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vitaminen K: De K staat voor Coagulation en vertalen we dit woord, dan hebben we het over bloedstollingsvitaminen. In onze darmflora schuilt een stof die fyllochinon heet; d.i. een in vet oplosbare stof die vitamine K produceert en stellen kun je dus dat we in die darmen te maken hebben met goedaardige bacteriën die heel functioneel zijn en ons lichaam sowieso al ruimschoots van vitamine K voorziet. We kennen ter stimulering van ons voedingspatroon twee soorten functionele vitaminen K, nl. K1 en K2. K1vinden we in alle groene bladgroenten zoals andijvie, sla, spinazie, postelein etc. en in alle koolsoorten, verder in zeewier, vislever, alle volkorenproducten, yoghurt en in alle plantaardige oliën en vetten, K2 in vlees en kaas. Vitaminen K voorkomt kaalhoofdigheid, is een goed preventiemiddel voor artrose, sterkt onze botten en gewrichten, houdt onze tanden gaaf, houdt ons vaatstelsel soepel en voorkomt ook bloedpropjes in onze aderen. Beter is het om hartkwalen te voorkomen, maar zit je er eenmaal mee opgescheept, let dan goed op je voedingspatroon en volgt de voorschriften van je cardioloog nauwkeurig op. Bakkie leut: En dan hebben we het over onze koffieconsumptie. Koffie bezit veel goede eigenschappen: het voorkomt slaperigheid, houdt onze geest wakker, verlos ons van een opgelopen 'Bachusallergie' en vandaag las ik op Internet dat koffie als drank polyfenolen herbergt en dit middel bezit een antibacteriële werking dat zeer effectief optreedt tegen tandbederf. Je moet de koffie dan wel flink sterk (zwart) en zonder toevoeging van suiker, melk of andere middeltjes drinken. Direct start het WK-voetbal in Brazilië en als supporter daar aanwezig moet je maar eens zo'n Braziliaanse koffieplantage bezoeken. Brazilië is de grootste koffieleverancier van de wereld, op de tweede plaats komt Guatemala, verder Ethiopië, Antigua, Panama en eveneens een hele goede koffiesoort komt uit onze oude kolonie Nederlands-Indië. Beroemd was vroeger de Java leg-koffie, een soort die vaak bewerkt was door de boeboek, een kevertje die, net als bij ons de spreeuwen bij de kersen, zo'n boontje aanvrat en niet iedereen was daarop gesteld, maar ik draaide die boontjes met plezier door de koffiemolen en met een tipje zout en een half theelepeltje cacao erbij zette je daarvan een bakkie leut die overheerlijk was. Blogbezoekers die het WK-Voetbal willen zien kunnen terecht op het blog van mijn 'tweelingbroer' Eef. Raadpleeg op links van dit familieblog http://www.bloggen.be/eef/ de rubriek nieuws en geniet een paar weken van dit grootse voetbalspektakel, drink als tussendoortje veel koffie en vergeet vooral, om uw hartritme op peil te houden, de extra ingeslagen vitamine K niet in te nemen! Roomboter: Over allerlei vetten wordt vaak geschreven, zo ook over roomboter. Hoe vaak heb ik niet gelezen dat roomboter slecht is voor de mens: je aders gaan ervan dichtslibben en het is een van de grootste boosdoeners voor je hart. Het tegendeel is vastgesteld door voedingsonderzoekers van de universiteit van Cambridge. Bij dit onderzoek waren 600.000 mensen uit 18 landen betrokken. Kunnen we nu maar raak allerlei vetten eten? Dat ook weer niet, want dat is afhankelijk van leeftijd, geslacht en werkzaamheden. Mensen die altijd in beweging zijn kunnen, als er geen voedselallergie in het spel is, naar behoefte eten en zij die bv. de hele dag achter de computer zitten kunnen ook rustig vet naar binnen werken, maar ik raad deze mensen dan wel aan zich toch minstens een half uur per dag te bewegen en met mate te eten. Echte dikmakers zijn suikers en koolhydraten; Als je teveel in 'Zoetland' vertoeft, loop je eerder dan met vetten het geval tegen obesitas of diabetes aan; In combinatie met allerlei dierlijke vetten zit je dan volkomen verkeerd. Alles met mate, dat is de weg!
Onder koffie verstaan we de ontvelde zaden van de koffieplant en/of struik die hierna gedroogd, gebrand en vermalen worden
Hier beneden de Espresso Macchiato; een koffie met melkschuim
12-06-2014 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Wokken hebben we overgenomen van de Chinezen. 2000 Jaar geleden was er in China een groot tekort aan brandstof. Tegen de kou kun je jezelf nog beschermen door warme kleding, maar met koken verbruik je normaal veel vermogen en als dat lang duurt, dan stijgt onze energierekening met sprongen. De chinezen waren de uitvinders van een bolle pan die op het diepste punt heet werd en dit boven een bescheiden vlammetje. In die pan deed men een scheutje olie, kleingesneden stukjes vlees, verse groenten en kruiden. In een mum van tijd creëerde men op die manier heel snel een heerlijk gerecht. Bovendien bleven door de korte kookduur de gebruikte ingrediënten mooi gaaf en zichtbaar en werden de vitaminen niet kapot gekookt. In vrijwel heel China werd wokken een van de meest gebruikte kooktechnieken en zo langzaamaan werd deze methode ook bekend in andere landen. Door het moderne reisverkeer en instroom van veel Chinezen die hun toekomst in andere landen opgebouwd hebben is wokken ook in Nederland uitgegroeid tot de beste manier om op een goedkope manier snel iets klaar te maken en gezond te eten. In onze Supers zijn gratis of tegen een kleine vergoeding boekjes te krijgen met wokrecepten; doe er uw voordeel mee!
15-05-2014 om 12:09
geschreven door Broeder Everard
Bij eten en drinken komen we niet alleen namen van bedrijven tegen, maar ook van beroemde koks en zelfs van personen. Geboren werd Caroline Otéro Iglecias in 1868 te Spanje (ovl in 1965) en bekend over de hele wereld is zij geworden als actrice, zangeres en danseres. Zij kreeg grote bekendheid met haar optreden in de Follies Bergère te Parijs en veel belangrijke personen waren zo gecharmeerd van haar dat zij naar haar hand dongen. In de theater wandelgangen werd ze betiteld als La Belle (the beautiful) 'Otéro. Vereeuwigd is deze schone dame in het Carlton hotel te Cannes en de Fransen hebben ook een bepaald flensje naar haar genoemd en dat heet de belle Otéro. Crêpes Suzette: Dit zijn ook een soort flensjes en deze zijn zo genoemd toen de prins van Wales, de latere Engelse koning Edward de VII met een schone dame aan zijn zijde een restaurant bezocht en daar wat heerlijke pannenkoekjes verorberde. De restauranthouder heeft op aandrang van de prins de flensjes toen genoemd naar die charmante dame en zo is de naam crêpes Suzette geboren. Ik heb wat oude recepten uit de kast gehaald en vertellen kan ik u dat de moderne Franse keuken attributen als koperen kannetjes, asbestplaatjes en spiritus rechauds afgezworen en vervangen heeft door wat moderne keuken-en tafelattributen. Zonder wijn of likeur werkt geen enkele kok die Franse gerechten klaarmaakt en graag speelt met deze dranken en ook bij het klaarmaken van pannenkoeken horen deze godendranken er zondermeer bij.
Geen Otéro of Suzette voor overste Geert!
09-04-2014 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Gisteren las ik een artikel, waarbij een voedingsspecialist alle moeders, die in verwachting waren aanraadde om tijdens de draagtijd veel verse groentes, vis, en lever te eten en veel te werken met margarine. In al deze producten is vitamine A aanwezig. Het is een stof die aan je lichaam veel energie geeft en opbouwstof herbergt die zowel aan moeder alsmede het nieuwe leven wat ze in zich draagt kracht geeft om bedreigingen van buitenaf te weerstaan. Het is echt niet nieuws onder de zon, want voor meer dan een halve eeuw terug heb ik dit ook al geleerd toen ik onder de hoede stond van de Italiaanse meesterkok broeder Grigetti. Van oorsprong zat er vroeger in de margarine geen vitamine A, maar deze is destijds door onze regering verplicht voorgeschreven toen men gestopt is met de levertraan. Vroeger kregen we van ons moeder zo'n lepeltje van die walvistraan toegediend en erbij werd er gezegd dat je daar sterk van werd. De toekomstige moeder op kantoor of in de winkel heeft geen tijd meer om vers eten te koken en om eerlijk te zijn weten heel veel moeders ook weinig af van voedingsleer. Op de kloosterwebsite van de (gediplomeerde) broeder Everard valt alles te lezen over voeding in het algemeen en ook wijst deze broeder u op een vriendelijke manier de weg naar de hemel, want eerlijk gezegd is die hier op aarde waar ze elkaar steeds proberen op een onsportieve manier te bejegenen echt nergens te vinden. Gisteren waren er gemeenteraadsverkiezingen en veel kloosterlingen hebben gestemd op de niet Roomse SP, die veel sociale punten in hun programma hebben staan. De tijd heb ik nog meegemaakt dat de bisschoppen bij verkiezingen ons schreven dat we die rooie rakkers (SDAP en nadien PvdA) flink bestrijden moesten en ik herinner me nog een preek van pater Borromeus de Greeve waarin hij iedereen die niet op de KVP (zo heette het CDA van nu vroeger) stemde hel en verdoemenis toewenste. Ook in die tijd hield ik me wel aan de gebedsvoorschriften, maar lapte als missiebroeder al die andere flauwekul aan mijn laars. Voor mij is solidariteit met de verdrukte medemens een pre om te leven en op een goede dag afscheid van dit tijdelijke aardse leven te nemen.
20-03-2014 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Tot de meest gangbare koolsoorten hier in onze contreien behoren bloemkool, broccoli, spitskool, witte kool, savooiekool, groene kool, rode kool en spruiten. Op de koolsoort broccoli na (deze groente was vrij laat in Holland bekend) hebben we vroeger op onze landerijen deze vitaminerijke koolsoorten allemaal verbouwd en zo had ik tegen rupsenvraat, het grote & kleine koolwitje, de kooluil, de koolbladroller en de koolmot, mijn eigen bestrijdingsmiddelen uitgevonden De groenten van ons land behoorden tot de beste van de hele omgeving. Het verhaal gaat dat de eerste koolsoorten aangetroffen werden in het zilte kustgebied van Turkije. Koolsoorten zijn wind en zoutminded. Het zijn nitraatrijke groenten en buiten vitaminen C, ijzer mangaan en veel nuttige mineralen bevatten bloemkool, broccoli en spruiten ook veel glucosinolaten. Dit zijn stoffen die het lichaam ontgiften en men beweert dat deze stoffen ook preventief werkzaam zijn tegen mogelijk kankerverwekkende stoffen, (carcinogenen) die mogelijk ons lichaam binnendringen. Tijdens het kauwproces van koolsoorten ontstaan ook isothiocyanaten; dit is een soort chemisch proces dat zich voltrekt tijdens het overbrengen in ons lichaam van al die nuttige stoffen die koolsoorten bevatten en die tevens zorgen voor een prima spijsverteringsproces. Zeker als winterse kost dient u een paar keer per week een koolsoort op tafel te brengen, waarbij ik speciaal de nadruk leg op broccoli, want dat is de groente met het hoogste gehalte aan glucosinolaten. Zoals ik al reeds aanhaalde ontgiften laatsgenoemde stoffen in gekookte toestand het lichaam. Niet raadzaam is om deze groenten rauw te eten, wat sommige mensen nog wel eens doen bij bv. bloemkool. Wetenschappelijk is vastgesteld dat dit niet goed is voor onze schildklier; pas daarvoor op! Afgebeeld hier beneden heb ik nog wat oude foto's van frisse groenten uit onze kloostertuin van destijds.
Een beetje een kegelachtige koolsoort Witte kool Savooiekool Groene kool
02-02-2014 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
In de periode van 1965 tot 1975 zat heel Nederland aan de Kingcorn. Thuis hadden we een ambachtelijke bakkerij en verwerkte vroeger per week 32 balen meel. Alle dagen werd het brood bij de klanten aan huis bezorgd. Het was ook in de periode dat bij iedereen een televisietoestel in huis stond en de mensen erg gevoelig waren voor de reclames die gemaakt werden. Het was de meelfabrikant Meneba uit Rotterdam die na een Zweeds voorbeeld hier in Holland enkele door hen beherende broodfabrieken de distributie van Kingcorn in handen gaf. In onze bakkerij waren we niet gerechtigd King corn te bakken en betrokken dit broodmerk van broodfabriek Roording uit Nijmegen. Zienderogen ging ons eigen productieproces hierdoor verloren en het uitventen werd hierdoor zo duur dat de kosten de baten overschreden. Veel ambachtelijke bakkers zijn hierna met hun vak opgehouden, hebben ander werk gezocht of hun productieproces over een andere boeg gegooid. Persoonlijk ben ik nooit zo gecharmeerd geweest van dit broodsoort; Wel was het uitstekend visvoer en bleef het lekker aan het angeltje plakken en hier in het klooster hebben we in die tijd dan ook heel veel vis gegeten. Speltbrood: Vroeger kwam al het graan veelal uit Amerika en Canada. Het waren graansoorten met veel gluten. In de oorlogstijd, en dan hebben we het over de jaren van 1940 tot 1945, waren we overgeleverd aan graansoorten veelal uit eigen land en ook van erwtenmeel werd brood gebakken. Tegenwoordig wordt nog steeds graan betrokken uit Amerika, Canada of Rusland, maar ook uit heel veel andere landen en uiteraard ook van eigen bodem. Ingeburgerd bij de consument is op het ogenblik speltbrood dat gebakken wordt van een tarweras uit Afrika. Het brood bevat 40 % minder fytaten, 10 tot 25 procent meer eiwit, zit boordevol B-vitaminen en ook aanwezig in dit broodsoort zijn veel onverzadigde vetzuren. Het is een broodsoort die alom aangeprezen wordt als het beste gezondheidsartikel dat ooit uitgevonden is. Als je zo'n brood koopt, dan koop je evenals bij andere broodsoorten wel een beschermd artikel die aan verschillende eisen moet voldoen. Is alleen speltbrood zaligmakend? Nee alle andere broodsoorten zijn eveneens goed te eten en alleen bij bepaalde aandoeningen zal een dokter of diëtist (e) u een dieet voorschrijven, waarbij bepaalde broodsoorten u ontraden worden. Voeding en spijsvertering hebben ook vaak te maken met de werkzaamheden, sport of andere inspanningen die u verricht. Mensen die veel lichamelijke en zware arbeid verrichten kunnen in gezonde toestand bijna alles eten en op te veel zout, vet en suiker na is alles heel snel verteerd. Fytaten & Fytinezuur: Wilt u daar meer van weten, klik dan op de volgende link; http://www.leefbewust.com/themas/fytinezuur.html
Inzet: Speltkoeken. Ook de Duitsers hebben hun eigen speltbrood
29-01-2014 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vanmorgen op tv werd verteld dat er aan kruidenierswaren een miljard meer was omgezet dan dat jaar ervoor. Die aankoopvermeerdering zit hem in de gestegen prijzen. Op een hoop kruidenierswaren is de BTW omhoog gegaan. Dranken bv.worden als lux beschouwd en bij sterke drank is niet alleen de BTW. maar ook het accijns hierop gestegen. Als alle kruidenierswaren hier in Nederland in 2013 bij de plaatselijke middenstand of super afgenomen zouden zijn, dan zou de landelijke omzet 40 miljard hoger liggen. België en Duitsland pikken met hun europrijzen ook een graantje mee! Hier in Nederland zien we dat het groot winkelbedrijf het voor het zeggen heeft. Gebruik wordt gemaakt van jeugdig personeel en omzet en winst zijn vaak al van tevoren berekend en het winstplaatje zodanig samengesteld dat alles belastingtechnisch goed uitkomt voor de financiers en aandeelhouders. Stuwt het Rijk bv. met 3 procent de omzetbelasting (BTW) omhoog, dan zet de winkelier er 2 procent bij; dus wat maakt het uit! Hier heb ik nog een folder van ons familiebedrijf van vroeger. Neem het artikel rookworst dat toen F 1,39 kostte. Hetzelfde artikel kost nu 1,39 euro; In werkelijkheid dus teruggerekend naar de gulden 3 gulden en 6 cent, Je kunt stellen dat alles 2½ keer duurder is geworden en dit allemaal binnen een tijdsbestek van 40 tot 45 jaar. Ik heb nog de tijd meegemaakt dat mijn moeder de aardappelen voor 3 cent per kilo in haar winkel verkocht en trammelant kreeg met één bepaalde klant die bij Boer van Gent in Huissen deze aardappelen voor 2 cent de kilo gekocht had en ons een afzetter noemde. In onze bakkerij kostte vlak voor de oorlog een brood 19 cent en een pakje sigaretten in ons café of winkel van het merk North state 11 cent. De boodschappen en het brood werden aan huis afgeleverd en elke klant kreeg voor de klandizie nog een rol koekjes en een hele beste afneemster-want alles verliep via moeder de vrouw-een pak koffie toe. In ons café kon je na de hoogmis drie borreltjes voor slechts één gulden kopen. Onze klanten beschouwden de hoogmis na de consecratie voor gezien en hadden de eerste borreltjes al genuttigd eer de hoogmis uit was. We zitten momenteel midden in de winter, ofschoon we er nog niet al te veel van merken. Valt de winter laat is het niet verwondelijk dat er half mei nog sneeuw ligt op de straat. Daarom op een vroeg mooi voorjaar hoeven we niet te rekenen. Er komen nog koude dagen en dan gaat er niets boven winterse kost zoals wortelenstamppot, snert, prei (bijzonder vitaminerijk) en spruitjes. Beste mensen:,,Met al die dure prijzen mag je van de super ook wel verlangen dat de aankopen van groente en fruit van goede kwaliteit zijn." Ik heb wat afbeeldingen voor u staan hoe verzorgd dit alles eruit dient te zien. Wat je ook klaar wilt maken, de recepten vindt u allemaal in het culinaire blog van Broeder Everard. Blader het maar een op uw gemak door!
13-01-2014 om 14:27
geschreven door Broeder Everard
Morgen is het de laatste zondag van de advent en de 25ste zitten we al weer aan het Kerstfeest. Paus Franciscus heeft ons verzocht niet al te verspillend te zijn met voedsel. Er zijn miljoenen hongerige magen in de wereld die dag in dag uit geen eten kunnen kopen en elke minuut sterven drie kinderen op de wereld de hongerdood. Het moeilijke van dit alles is dat we vaak heel ver van deze hongerhaarden af wonen, het transport naar die landen duur is, weinig mensen zich bekommeren wat ver van huis gebeurt en we ongemerkt allemaal ego's zijn die het eerst ons eigen zegenen alvorens achterom te kijken wat verderop aan de hand is. Van de gelden die naar ontwikkelingshulp gestuurd worden, blijft soms een hoog percentage aan de strijkstok hangen en dat weerhoudt ons vaak geld over te maken. Onze Nederlandse hulpverleners werken vaak in de vele vluchtelingenkampen die ontstaan zijn door etnische oorlogen in vooral Aziatische en Afrikaanse landen. Dagelijks worden gironummers doorgegeven en ik kan u verzekeren dat deze gelden met aftrek van geringe onkosten en behuizing voor helpers wel goed besteed worden. Probeer als kerstintentie deze organisaties naar vermogen te steunen en zit niet te klagen over dat we het hier allemaal zo slecht hebben. Er zijn hier in Nederland eveneens arme mensen, maar dat percentage is klein en hier op het platteland weet iedereen wel welke mensen dat zijn en zou buurthulp, gemeente en parochiewerk voldoende participerend kunnen werken door deze mensen te helpen. Jammerlijk wordt daar weliswaar genoeg over gesproken, maar komt ondersteuning vaak te laat. Snipperdagen: Hou je van koken, dan kun je met dit koude weer van de eerste winterdag jezelf uitleven door bv. chocoladetruffels te bereiden of kerstkransjes te gaan bakken. Ik heb hier beneden wat staatjes aangebracht, die vrij te kopiëren zijn. De laatste weken heb ik me ook bezig gehouden met wat heerlijke kerstdiners, waarbij wild en gevogelte het hoofdgerecht vormt. Er rest ons nog 4 dagen om alle benodigde ingrediënten in huis te halen. Ik wens al mijn kookvrienden en lezers van "Broeder Everard" fijne kerstdagen en deze zijn pas echt aangenaam als u hierbij ook eens denkt aan iemand die het wat minder heeft als u. Nodig hem of haar uit om samen met u kerstfeest te vieren of maak een eenzaam persoon blij door hem of haar een kerstkaartje te sturen of een belletje te plegen.
21-12-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Als ik een definitie van vitamine mag geven, dan is dat een onmisbare voedings-en opbouwstof die in plantaardig of dierlijk voedsel aanwezig is. Op dit blog zijn er al velen besproken en deze keer komen we terecht bij vitamine K. Het is een in het vet oplosbare vitamine en heel belangrijk voor de bloedsomloop en bloedstolling. Je houdt er hart en vaten mee op orde en het werkt preventief tegen de beruchte trombose, waarbij op de verkeerde plaats stolsels optreden, een bloedvat afgesloten wordt en een hartkamer bedreigd. Vitamine K vinden we in groene groenten, lever, melk en plantaardige oliën. Enorm veel vitamine K zit er ook in allerlei soorten noten en aanbevelenswaardig is zonder meer dat u dagelijks groene groenten eet en 's avonds als u tv zit te kijken is een handjevol noten altijd nog beter dan al die dikmakende snacks die u voorheen gewend was. Hieronder heb ik een paar staatjes afgebeeld van alles wat vol vitamines zit die uw lichaam vitaal houden en dan kom ik terecht bij een notenmelange, de diverse groene groentes en als het om veel vitamine C gaat bij de groene vruchten.
Buiten de wal-, hazel-, cashew-en macadamianoten reken ik ook de ongezouten pinda's en de amandelen hiertoe. Niet alleen onmisbare vitamines K zitten er in noten, maar eveneens mineralen, vezelstoffen en antioxidanten; onder die laatste noemer verstaan we vitamines E & C en de spoorelementen celeen, zink en bioactieve stoffen zoals flavonoiden uit groente en fruit. Vroeger zeiden ze: ,,Makkelijk praten, maar hou je jezelf daar ook allemaal aan"? Nee beste lezers, zelf heb ik mogelijk uit hoofde van mijn beroep gefaald en ben behept met diverse chronische kwalen, zo ook met een hartkwaal, omdat ik me niet altijd aan de adviezen met betrekking tot "gezond eten en drinken" gehouden heb. Daarom een oproep tot al die nú nog gezonde mensen: ,,Leef de goede hier verwoorde voedingsadviezen van broeder Everard na en u zult er baat bij hebben en een lang leven zal u beschoren wezen"!
22-11-2013 om 19:42
geschreven door Broeder Everard
Vroeger kon je in de kruidenierswinkel van allerlei puddingpoeders kopen en een van de oudste leveranciers op dat gebied was AJ Polak uit Groningen. Persoonlijk vond ik het de beste poeder om pudding te bereiden. Op de markt was ook pudding die gemaakt werd in de honigfabriek te Nijmegen. In een wat later stadium kwam Dr.Oetker met zijn Saromapudding, gevolgd door nog een gemakkelijk te bereiden pudding zoals de kloppudding. De moderne huisvrouw hedentendage zoekt haar gemak in kant en klare gerechten en tegenwoordig zijn de nagerechten allemaal kant en klare toetjes, die met een prikje in de bodem mooi opgediend op tafel gebracht worden. In de hotelkeuken en ook bij mensen die verknocht zijn aan lekker eten wordt alles nog op de ouderwetse manier bereid. Goed, men gebruikt wel moderne apparatuur, maar de ingrediënten zijn nog als vanouds. Vandaag heb ik staan twee van die ouderwetse puddingen die met dit warme zomerweer fris aandoen en goed klaargemaakt echt lekker zijn.
25-08-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Clafoutis is afkomstig uit de streek van midden Frankrijk (Limousin) en is een een soort taart die als nagerecht bij een diner op tafel komt. Bij de echte clafoutis gebruikt men niet ontpitte kersen om het geheel stevig te houden. Wanneer men andere vruchten, zoals stukjes appel (aux pommes) pruimen (aux proires) en bessen of bepaalde groentesoorten gebruikt, dan spreekt men in Frankrijk van flaugnarde. Limousin is ook de plaats waar de eerste limousine gebouwd werd, waarin prominenten zich lieten en sommige tegenwoordig nog laten vervoeren. Voor u heb ik staan een bramen Clafoutis met de ingrediënten kwark, eidooiers, maizena, suiker en gemalen amandelen. Terwijl ik dit stukje hier op mijn kamer op de Slotgang aan het schrijven ben, wordt het me in dit kleine kamertje met de aankomst van een driedaagse hittegolf toch wat te benauwd en daarom houden we het kort en zoeken hierna een wat koeler plekje op.
17-06-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Straks komen de verse groenten weer op de markt en er zijn vaak mooie aanbiedingen en daar moet u gebruik van maken door zelf van allerlei groenten te gaan wecken. Wecken doen we in een schone omgeving en zet een koksmuts op en wast goed uw handen eer ge eraan begint. Nodig hebben we weckflessen die ook wel inmaakglazen genoemd worden. Op zo'n weckfles zit ook een deksel en daartussen worden ringen gelegd. Verder hebben we nodig een inmaakketel, te gebruiken is ook zo'n ouderwetse wasketel. In een echte goede inmaakketel zit ook een houder om de flessen op te zetten. Beschik je daar niet over, leg dan op de bodem van de grote pan of ketel een roostertje, treefje of houten plankje, dit om het springen van de flessen te voorkomen. Kijk voordat ge aan het wecken begint alle flessen goed na om te zien of er geen kleine stukjes vanaf zijn, ook de ringen, deksels en beugels dienen gaaf te zijn! De inmaakglazen dienen met sodawater schoongemaakt te worden, daarna uitgespoeld met warm water en men laat ze uitlekken op een schone theedoek. De gummiringen dienen uitgekookt te worden. Kom niet met uw handen aan de gereinigde spullen die rechtstreeks verbinding maken met het in te maken product. Bij de inmaak van fruit moet u een thermometer gebruiken en even boven de 75 graden C is voldoende om ze in te maken. Bij groenten en vlees is verhitting tot goed 95 graden C, iets hoger mag ook, voldoende. Zorg voor kersverse groenten of vruchten, zo mogelijk als ge ze zelf kweekt, in de morgen geplukt. Verwerk alles zo spoedig mogelijk. Kook alle in te maken producten even voor eer ge de glazen vult. Vul de weckglazen los, dus niet aanstampen! Bij herhaalde sterilisatie: 1 à 2 uur flink laten koken. Vlug aanwarmen en vlug afkoelen. Bloemkool, spinazie, doperwten, en kapucijners zijn moeilijk te steriliseren: wil men er toch toe overgaan, dan is het noodzakelijk, dat de inhoud der flessen tussen de 24 en 48 uur, nadat ze de eerste keer gesteriliseerd is, nog eens gedurende plm. 3 kwartier wordt gekookt. Vroeger weckten we hier in het klooster ook vlees en dat is helemaal een precisiewerk. Bij ons kwam het zelden voor dat de weck openging. Is dit het geval, dan is het vooral bij vlees levensgevaarlijk om dit te consumeren; bepaalde bacteriën die we botulisme noemen kunnen zich ontwikkeld hebben. In deze economische crisistijd kunt u door van alles te wecken uw voordeel doen. Bij ons in het klooster heb ik een pot ingemaakte worteltjes 20 jaar bewaard en toen we met een klein groepje waren op tafel gebracht en de worteltjes smaakten met goede oude miswijn erbij nog prima! Voor u opgezocht heb ik een filmpje, waarop u alles over wecken te weten komt. Surf naar http://www.youtube.com/watch?v=qMeDZYtGpxw en doe er uw voordeel mee!
22-05-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
In Frankrijk was er eens een beroemde kok en zijn naam was Fernand Point. De Oude Fernand heb ik persoonlijk nog gekend toen ik als kloosterkok een tijdje werkzaam was in een Waals klooster van de Benedictijnen te Chevetogne. Hij was twintig jaar ouder dan ik en als deze beroemde maitre de cuisine nog leeft is hij nu 100 jaar oud. Ongelooflijk wat Fernand in zijn keukenleven allemaal gepresteerd heeft. Met de paasdagen hadden we veel bezoek en als je voor een honderdtal mensen moet koken met slechts één keukenhulp, dan leg je het bijltje er gauw bij neer. We hebben het paasdiner van gisteren en vandaag dan ook betrokken van een cateringbedrijf uit deze omgeving. Vandaag Tweede Paasdag kon ik het toch niet laten en vanmorgen in alle vroegte heb ik een negental taarten bereid volgens een recept van Fernand Point. Vanavond bij de koffie krijgt iedereen een stukje Gâteau Marjolaine en ik denk dat onze gasten dit echt zullen appreciëren.
Met moderne koeling de rusttemperatuur wat ingekort
01-04-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
De vorige keer hadden we het over dadels en nu zijn de vijgen aan de beurt. Vijgenbomen vind je over de hele wereld en was dat vroeger op de geijkte plaatsen, tegenwoordig zijn er ook hier in Nederland kwekers die vijgen telen. Net als met de wijn, die voor een kwarteeuw terug nog hoofdzakelijk uit Frankrijk geïmporteerd werd, zijn wereldwijd eveneens elders wijngaarden te vinden en bij een mooie zomer met veel zon voelen ook andere vruchtbomen uit het Middellands zeegebied zich hier in de Benelux goed thuis. Vijgen bevatten veel vezelstoffen, kalium, calcium, mangaan en vitaminen B 6. Bij dadels had ik vermeld staan dat het raadzamer voor hartpatiënten was om i.p.v. vijgen dadels te eten; dit vanwege dat vijgen een vrij hoog natriumgehalte hebben. Voor gezonde mensen maakt dit niet zoveel uit en gesteld kan worden dat het een paar keer eten per week van vijgen een goed systeemhersel van uw "lichamelijke computer" is. Medicinale eigenschappen: Vijgen helpen u van de keelpijn af, verstevigen uw botten en zorgen voor een prima spijsvertering. In de bladeren van de vijgenboom huist insuline en ben je diabetespatiënt en heb je de ruimte ervoor, haal dan een vijgenboom in huis! Wat vijgen betreft heb ik u ter vergelijking met andere vruchten en eet-en drinkwaren een link naar een voedingswaardetabel staan. Surf: http://www.vanveltom.com./voedingswaardetabel.htm
DE VIJGENBOOM "DE FICUS CARICA"
05-02-2013 om 11:45
geschreven door Broeder Everard
De dadel is een langwerpige bes, zo groot als een pruim, die een steenhard zaad bevat. De Latijnse naam voor de dadelpalm is Phoenix dactylifera. Bekend zijn er zo'n 37 soorten en die verschillen zitten hoofdzakelijk in het gebied waar ze vandaan komen. Er zijn dadels met zoet, sappig vruchtvlees, de zogenaamde zachte dadels, die gedroogd in de handel zijn en een smakelijke lekkernij vormen, doch er zijn ook droge dadels met een droog, zetmeelrijk vruchtvlees. Deze hebben in het vaderland van de palm meer betekenis, omdat dit dadelsoort jarenlang bewaard kan blijven en op verschillende manieren toebereid, het dagelijks brood der woestijnbewoners vormen. Je hebt in het Midden-Oosten en Noord-Afrika nog steeds Bedoeïenen die met een tent en en een kameel door de woestijn reizen, ofschoon daar in het Midden-Oosten ook moderne Bedoeïenen leven die met een lux ingerichte camper daar ook vertoeven en ik heb zo het idee dat dit rijke mensen zijn die zich bewust van de maatschappij hebben afgescheiden en zich alles laten aanreiken door bedienden die hen volledig verzorgen en beschermen. maar die Arabieren eten andere gerechten als wij en ook nog echt dadelbrood! De dadelpalmen groeien in de oasen van de uitgestrekte woestijngordel, die bij de Atlantische Oceaan begint en zich dwars door Afrika en West-Azië tot de Indus uitstrekt. De dadelpalm is een tweehuizige plant. Om plaats te hebben voor zoveel mogelijk vruchtdragende bomen, duldt men slechts weinig mannelijke bomen in de oasen. Opdat echter alle stamperbloemen bestoven worden, snijdt men de bloeiwijzen met de meeldraadbloemen af en hangt ze tussen de vrouwelijke bloeiwijzen. De wind doet de rest en zorgt wel voor een perfecte bestuiving. Met vruchten is van alles mogelijk; men kan ze inmaken, drogen en konfijten. Dit drogen kan in de zon gebeuren en ook kunstmaig in speciale droogovens of zoals wij dat vroeger in onze bakkerij met appels, peren en pruimen van de fruittelers deden in de onderoven en nadien op de brikettenoven bovenop deze oven. Men kan vruchten ook konfijten, wat gebeurt door ze in suiker in te leggen. Dadels bevatten veel energierijke stoffen en mineralen en allerlei noodzakelijke bouwelementen zoals natrium (10 mg), kalium (400 mg), calcium (25 mg), fosfor (30 mg), ijzer(0,3 mg), magnesium (20mg), koper (0,19 mg) en zink (0,20 mg) Mensen die aan hartfalen lijden moeten oppassen met zouten. Vijgen hebben een natriumgehalte van 40 en ik raad hartpatiënten aan als ze hun noodzakelijk kalium gehalte wat aan willen vullen, vooral bij gebruikers van plastabletten, toch te kiezen voor de dadel, waarbij ik adviseer om die dag wat minder brood te eten waar ook ongeveer hetzelfde zoutpercentage in aanwezig is en mogelijk straks wat hoger mag zijn in de vorm van gejodeerd zout, zeker in de buurt van kerncentrales waar ik tegenwoordig nog wel eens nare berichten over hoort, zo bv. van kleine lekkages, die op de duur bij de streekbewoners van een dergelijk gebied kunnen leiden tot keelkanker. Voor hartpatiënten bakten wij bij broeder Everard thuis vroeger brood waarbij we aan het deeg geen zout hadden toegevoegd. De gebruikers betaalden hier geen cent meer voor dan voor het normale brood waaraan wel zout was toegevoegd. Tegenwoordig nemen de bakkers (en probeer er maar eens een te krijgen die dat nog doet) een meerprijs van 50 eurocent voor brood waaraan geen zout is toegevoegd en dat vind ik geen goede gang van zaken. Nu we toch even afgeweken zijn van ons onderwerp herinner ik me de broodprijs van een 12 ons regeringsbrood van vlak na de oorlog en wij verkochten dat voor 49 cent, dus voor een halve gulden. In euro's betaal je voor een vergelijkend 12 ons brood dat is anderhalf tarwebrood (12 ons broden worden niet meer verkocht) nu 3 euro, omgerekend in guldens f 6,60; Dit is in de huidige crisistijd ruim 13 keer zoveel als voor een halve eeuw geleden!
Medicinaal staan dadels bekend als geneesmiddel bij constipatie en anderzijds is het een prima stopmiddel bij diarree
04-02-2013 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Een allergie is een bepaalde overgevoeligheid voor allerlei voeding en andere stoffen en voorwerpen. Het uit zich door allerlei lichamelijke en geestelijke klachten. Zo zijn er mensen die een bepaald beroep niet meer uit kunnen oefenen vanwege hun aandoening. Zo ken ik een kapster die allergisch was voor permanentvloeistoffen en nu van beroep verandert is en kraamverzorgster is geworden. Bij ons thuis hadden we vroeger een bakkerij en op een gegeven moment een bakkersknecht die bakkerseczeem had opgelopen door het werken met graanproducten en zijn beroep moest opgeven en toen kruidenier is geworden. Zo zijn er mensen die geen eiwitten kunnen verdragen, ziek worden van melk, geen peulvruchten kunnen verdragen, bij het eten van aardbeien overal uitslag op hun lichaam krijgen. Wat minder bekend is dat er ook personen zijn die door het eten van een banaan of appel doodziek worden en onlangs ontmoette ik een moeder die vertelde dat haar kleuter van twee dag en nacht huilde en geen oog dicht kon maken. Een bezoek aan een bio-resonante-arts bracht aan het licht dat het kind geen gluten kon verdragen en dus zich moest onthouden van allerlei meelspijzen waar die gluten in aanwezig zijn. Veel mensen zijn ook allergisch voor pinda's en peulvruchten en zelfs komt het voor dat er personen allergisch zijn voor gedroogde producten zoals abrikozen, pruimen en ook heb ik het hier in de ziekenboeg meegemaakt dat een broeder doodziek was geworden van het eten van diepvriesproducten, waarbij je jezelf afvraagt hoe het mogelijk is daarvoor allergisch te zijn. Nu zijn het niet altijd allergieën die mensen ziek maken. Ongewassen groenten en fruit kunnen ook link zijn en je weet nooit of de fruitteler of tuinder de juiste tijd heeft aangehouden bij het oogsten van producten die vooraf bespoten zijn. Her en der worden er wel steekproeven gedaan door de Rijksdiensten die toezicht houden op onze voeding, maar die mensen kunnen niet overal tegelijk wezen en zodoende kan het gebeuren dat ongewenste stoffen toch in onze voedselketen aanwezig kunnen zijn. Bij een goede fabriek waar eet-en drinkwaren bereid worden hebben ze een eigen laboratorium, die elke dag bezig is met een onderzoek van hun eigen producten. De laatste tijd komt het veelvuldig voor dat in de voeding ongewenste voorwerpen zitten, zoals stukjes plastic, gedeelten van haarspelden, kralen en andere schadelijke voorwerpen, wat natuurlijk bij consumptie levensgevaarlijk is voor het spijsverteringsorgaan en schade kan toebrengen aan maag en darmen. Wenselijk is dat het personeel aangepaste kleding draagt en het verboden moet zijn armbanden of andere voorwerpen te dragen die bij een klein ongelukje ongemerkt in de voedselketen terecht kunnen komen. Hoe eenvoudig de werkzaamheden ook zijn een gedegen bedrijfsopleiding is geboden om dergelijke calamiteiten te voorkomen. Hierbij plaats ik voor u nog een mooie site die wat uitgebreider ingaat op allergieën als u er wat meer over wilt weten. Klik http://www.mens-en-gezondheid.infonu.nl/ziekten/14758-allergieen-wat-is-een-allergie.html
07-01-2013 om 15:02
geschreven door Broeder Everard
Zout bestaat uit twee delen: natrium en chloride. Op alle verpakte levensmiddelen staat de hoeveelheid natrium aangegeven; 1 gram natrium komt overeen met 2,5 gram zout. Driekwart van het zout dat u op een dag binnenkrijgt is afkomstig van bewerkte voedingsmiddelen, zoals vleeswaren, kaas, brood, soepen in blik of pak, kant-en-klaarmaaltijden, pizza's, visproducten en snacks. Om twee redenen wordt zout aan een product toegevoegd en dat is voor de hartige smaak en voor de houdbaarheid van een product. Een kwart van het zout wordt toegevoegd bij het koken en aan tafel. Veel zout zit in aromazout, ketjap, maggi, bouillonblokjes, mosterd, sambal en gemengde specerijenmixen, zoals gehaktkruiden en viskruiden. Zoutsoorten met minder natrium zijn: jozozout, het jodiumhoudend losalt of pansalt. Hierin is een deel natrium uitgehaald en vervangen door de noodzakelijke stof kalium dat niet bloeddruk verhogend is. Enkele nuttige adviezen: Gebruik bij het klaarmaken van groenten natuurlijke smaakmakers, zoals verse en gedroogde kruiden en specerijen. Probeer vlees en vis eens te marineren in een marinade van bijvoorbeeld olie, citoensap, peper, knoflook, majoraan en/of andere kruiden. Soepen: Alle soepen uit blik of pak zijn zout. Maak uw eigen soep van zelf getrokken bouillon en voeg er wat verse groenten aantoe. Hoeveelheid zout per dag: De gemiddelde burger (Nederlander, Belg, Duitser etc) krijgt zo'n 9 tot 10 gram zout per dag binnen, 6 gram per dag is ruim voldoende en te volstaan is met 1 tot 3 gram. Een teveel aan zout in je lichaam verhoogt de bloeddruk en dit kan weer leiden tot een hartinfarct of beroerte. Beweging: Wat je ook mankeert, probeer dagelijks een half uur in beweging te blijven. Al jarenlang heb ik van allerlei kwalen die me belemmeren in mijn beweging, longemfyseem en een zware hartkwaal, maar ondanks dit alles loop ik met stok of rollator elke dag nog een eindje om mijn conditie op peil te houden. Ik leef op een vrij streng dieet en alles is een poosje rustig geweest. Vorige week met dat hete weer was bij controle in het ziekenhuis alles wat minder geworden en is een bepaald medicijn wat opgehoogd. Ik hoop door netjes en behoudend te leven en met de hulp van Hierboven nog een tijdje mee te gaan en u te informeren over alles op kerkelijk en maatschappelijk gebied en het klaarmaken van heerlijke spijzen. Voor vandaag wens ik al mijn lezers nog een prettig vervolg van deze laatste maandag van juli 2012 en tot een volgende keer maar weer! Dieetwijzer: Zie bijlage! Mijn familie is dol op bloggen en enkele van mijn naamgenoten doen daar ijverig aan mee. Klik maar eens http://www.bloggen.be/eef en/of http://www.bloggen.be/evertsuitlaatklep/
Voor mensen op zoutdieet met circeltjes oké. Zie ook zoutdieetwijzer apart bij bijlage De lachspieren in het klooster worden door broeder Bernhardt in beweging gehouden
Slechts 10 procent van de Belgen en Hollanders nemen per per dag voldoende vezelrijk voedsel tot zich. Wat werkzaamheden betreft liggen de taken van vrouwen hier in Nederland en België nog altijd ver uiteen met b.v. Duitsers, want daar zitten bijna net zoveel vrouwen in zware beroepen b.v. de bouw als mannen. Per dag staat voor de man minimaal 40 gram vezelrijk voedsel en voor de vrouw een hoeveelheid van 30 gram. Door de moderne levenswijze is het eetpatroon in zijn geheel veranderd en binnen de gezondheidsdiensten wordt dit waargenomen door de vele mensen met maag, lever en darmklachten die zich dagelijks in de praktijk van de huisarts melden. We eten met ons allen te weinig vezelrijk voedsel en dat uit zich door een opgeblazen buik, slechte stoelgang en allerlei rare gewaarwordingen in het onderlichaam. Ons voedsel moet dagelijks bestaan uit een afwisselend voedingspatroon met voldoende volkorengraanproducten, groenten en fruit. In heel veel voedingsstaten worden peulvruchten niet genoemd en juist bonen, erwten en linzen bevatten heel veel vezelstoffen die een garantie zijn voor een goede darmwerking. Op de verpakking van alle peulvruchtensoorten mag de aanduiding 'vezelrijk' staan en dit geldt alleen voor voeding, waarin 6 gram vezelstof per eenheid van 100 gram aanwezig is oftewel 3 gram per kcal. Hieronder heb ik wat staatjes afgedrukt, waarop vermeld, in welke voeding vezelstoffen aanwezig zijn en dan is er ook nog een staatje bij dat de hoeveelheid aanwezige vezelstoffen van diverse producten vermeldt. De bedoeling is dat u dagelijks een keuze maakt uit de staat vezelrijke producten, dit goed over de week weet te verdelen en als u zich daaraan houdt behoren uw buikklachten binnenkort tot de verleden tijd. Ik wens u er veel succes mee!
12-03-2012 om 00:00
geschreven door Broeder Everard