Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
31-03-2011
Radioactief Besmet Voedsel
Hier in het klooster maken we ons bezorgd over het voedselketen. Er zijn verschillende kernrampen in deze wereld geweest en die van Tjernobyl in 1986 en pas geleden in Japan spreken ons wel het meest aan. Hier in Nederland is radioactief stof nog steeds te vinden op de ruimplaatsen van de Bijlmerramp (vliegtuig tegen hoge flat in Amsterdam) en waar dit allemaal terecht gekomen is, weet niemand. Ook al die atoomproeven oorlogen met stralingswapens en het neerstorten van vele vliegtuigen met kernraketten aan boord heeft ertoe bijgedragen dat wereldwijd in de lucht, in de bodem en in ons voedselketen radioactief besmette deeltjes terecht gekomen zijn. Berucht na een besmetting zijn verschijnselen van schildklier, beenderkanker en leukemie. De Wereldgezondheidsorganisatie, de WHO, maakt zich na de ramp met de kernreactoren van de Fukusshima Daiïchi zich erg bezorgd en vastgesteld is dat in de wijde omgeving van deze centrales al grote hoeveelheden radioactieve aantasting van gewassen gevonden is in spinazie, broccoli, peterselie, kool en in de Japanse bladgroente, de komatsuna. Gewoon drinkwater uit de kraan is besmet en dan maar niet te spreken over het zeewater uit de Japanse Zee. Gemeld is dat er in geitenmelk eveneens radioactieve stof aangetroffen was. Op alle plaatsen in de wereld vind je radionucleïden, zoals cesium en strontium en dit zijn stoffen die zich direct aan diverse groentesoorten binden.
Op de ene plaats zit wat meer als op de andere, maar nergens vind je nog een schone bodem, ook hier in Nederland niet. Nu schijnt het zo te wezen dat als men uitsluitend kunstmest als groeimiddel gebruikt de verbouwde gewassen dan 80 pct minder schadelijke radioactieve stoffen herbergen dan bij bemesting met b.v. varkens, koeien of paardenmest. Om de handel niet helemaal te torpederen heeft de Wetgever zich vaak aangepast aan de steeds ongezonder wordende producten en zijn er aan eet-en drinkwaren bepaalde toelatingsnormen gesteld betreffende de aanwezigheid van radioactieve stof en mogelijke inwerking op onze gezondheid. Alleen vind je nergens daarover iets op de verpakking en is de controle in zijn algemeenheid erg summier. Wil je alles over kernenergie en straling weten, raadpleeg dan de websites http://www.bloggen.be/evertsuitlaatklep of kijk op http://www.bloggen.be/eef/ De wereld mag dan op alle gebied moderner geworden zijn, maar ik vind dat door al die kernrampen de gezondheidsproblemen zich opgestapeld hebben en een oplossing daarvoor met alle aanwezige wetenschap niet voor de hand ligt. We zullen in onze huishouding, hotelwezen, instellingen en dies wat meer straks met een voedsel indicator moeten kijken of we het bereide gerecht wel op tafel kunnen brengen.
31-03-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Libië heeft de aandacht, maar Kernramp Japan veel slimmer!
In Japan is het beheer van de zes kerncentrales in het door een tsunami getroffen gebied in handen van een maatschappij die zich noemt de Tokyo Electric Power Co, afgekort bij ons als de Tepco. Doordat kennelijk de meetapparatuur op tilt geslagen was kwamen er gisteren berichten door van stralingsintensiviteiten die gewoon ongeloofwaardig waren, maar vandaag zijn dan enkele waarden bekend die wel juist zijn. In reactor 2 van de centrale Fukushima Daiichi 2 waren splijtstofstaven gesmolten wat inhoudt dat deze stoffen tot in de bodem versmelten en grote hoeveelheden radioactiviteit verspreiden. In het koelwater van deze centrale waren waarden gemeten van 1000 millisievert per uur, voorheen werd aangegeven een sterkte van 400 wat sowieso ook al aan de veel te hoge kant is. Volgens professor en stralingsspecialist Najmedin Meshkati van de universiteit van Zuid Californië zijn er vanaf het begin van al die moeilijkheden met de kerncentrales door TEPCO en diverse nieuwsbronnen verkeerde berichten aan de burger bevolking verstrekt. Een grotere kernramp als deze had er niet kunnen gebeuren en volgens deze geleerde hebben ontelbare burgers, helpers en centrale personeel een overdosis straling in hun lichaam gekregen en komen binnen dertig dagen na deze besmetting te overlijden. Momenteel is de situatie zo erg dat er vanwege het hoge stralingsgevaar en versmelting van splijtstoffen niets meer te repareren of te herstellen valt. Het enige wat we kunnen doen is bidden voor de slachtoffers en nu eens voorgoed onze oogkleppen afwerpen en eindelijk eens in gaan zien hoe nietig de mens is en hoe sterk de natuur! Op technisch gebied zullen we ons moeten gaan bezinnen op bepaalde gevaren en niet alles overlaten aan meetapparatuur en door ons berekende risico factoren.
28-03-2011 om 19:24
geschreven door Broeder Everard
Vandaag iets over Abdijthee en Lekkere Tussendoortjes
Niet alleen hielden kloosters zich bezig met het brouwen van bier, maar er waren in Frankrijk, België, Spanje, Portugal en in mindere mate ook in Nederland kloosters waar men tevens thee uit eigen kloostertuin verkocht. Voorzover ik weet ken ik in Nederland geen abdij of klooster meer die zich met het product thee bezig houden en als dit nog het geval is, dan mogelijk op zeer beperkte schaal en veelal voor eigen gebruik. Ooit was ik op visite bij onze broeders in de abdij van Sénanque (Provence) om de kijken naar de Tour de France en de beklimming van de Mont Ventoux, een berg van 1912 meter hoog, die ik nooit beklommen heb maar wel eens samen met mijn tweelingbroer Eef met een heli overheen gevlogen ben. Nu, daar onder aan die berg groeien allerlei kruiden en de Fransen zijn gek op absintkruid die ze gebruiken voor de bereiding van hun beroemde likeur de Pernod. In het potjeslatijn wordt deze kruidensoort Artemisia Abrotum of Artemisia absinthium genoemd. Hier in Nederland zijn fabrieken die absint bereiden met als hoofdbestandddel anijs en moutkruiden. De bewerking en verwerking van absint is hier in diverse Europese landen lang verboden geweest om het feit dat in deze kruidensoort thuon aanwezig is en vanuit deze stof gaat een hallicunogene werking uit. Vroeger bij ons thuis in de bakkerij hadden we zo'n ouderwetse houtoven en daaronder bevond zich een onderoven waar een oom van mij in de oorlog nog tabaksbladeren gedroogd en gefermenteerd heeft alvorens ze met zijn tabaksmolen te snijden en zo'n zelfde oven hadden we vroeger ook in onze kloosters en broeder Bastiaan, zaliger, heeft me toen geleerd hoe ik die kruiden allemaal plukken moest, drogen en fermenteren om te verwerken tot thee. Net als bij de echte thee zijn bij alle kruidensoorten de onderste blaadjes het best geschikt om hiervoor te gebruiken en in mijn bewaarkast vond ik nog zo'n oud pakje thee uit de tijd van Huybergen en dan hebben we het over de periode van begin vijftiger jaren van de vorige eeuw. Weliswaar mankeer ik als broeder van alles, maar dat ik nog op de been ben heb ik te danken aan het absintkruid, want niet doorvertellen: ,,Ik heb hier nog zo'n apart hoekje kruiden en voor mezelf nog een grote bus thee er staan met een melange van brandnetels, absint en wermutkruid!" Letterlijk en figuurlijk laat ik me niet kisten en volgens onze gedoogoverste Geert Wilderman mag dan hierboven met goud en zilver bestek gegeten worden, ik houd me als kloosterling liever gedeisd met af en toe een neutje en geef mij maar de ouderwetse stamppot van mijn voorvaderen en zolang de lepel nog in de brijpot staat gaan we daar gewoon verder mee!
Weelderige groei absint aan voet Ventoux
Een paar leuke mopjes horen er vandaag ook bij!
26-03-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen) Categorie:WIJNEN, LIKEUREN EN ANDERE DRANKEN
Tegenwoordig is er ook al mix te koop om zelf aardappelkoeken te bakken. Tevens kant en klaar om af te bakken en verpakt zijn ze in elke Super te krijgen. Vroeger kenden we de houdbaarheidsdata op de diverse artikelen niet. Toen op een gegeven moment er moderne machines in omloop kwamen, en er enorme voorraden dagelijks geproduceerd werden, is die houdbaarheidsdatum er ingekomen en thans verplicht. Als nadeel hieraan verbonden is dat er ook meer conserveermiddelen gebruikt worden om die houdbaarheidsdatum te rekken en te waarborgen. Zo dit wettelijk niet toegestaan is voegt men aan bepaalde producten wat al te vaak wat meer zout toe en dat komt de smaak niet ten goede! De consument is mondig genoeg om zelf te bepalen welk merk ze prefereren. Eenmaal een miskoop gedaan valt men nooit meer terug op het product wat te overtollig zout is en daarom ook niet lekker goudbruin eruit ziet. Hier in het Betuwse Gendt, dat even als hier Angeren onder de gemeente Lingewaard valt, weten ze altijd lekkere zelfgemaakte Reibekuchen te bakken met festiviteiten van de Schutterij Sint Bastiaan en ook tijdens het kersenfeest worden ze verkocht. Misschien worden sommige mensen er dikker van maar het spekt ook de verenigingskas! Hier in het klooster 'De Pauw' eten we heel vaak Reibekuchen en alleen zuster Dorinthia krijgt op die dag een bordje lammetjespap vanwege haar dieet. Ik heb voor moeder de vrouw of de baklustige huisman een recept voor Reibekuchen gemaakt en dit is door op de afbeelding te klikken mooi apart te bekijken of af te drukken. Ik wens u succes ermee!
24-03-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Achter de rug hebben we de feestdag van de Heilige Joseph en zoals de meeste mensen in deze wereld, een man die hard moest werken voor zijn kost, weinig genoemd wordt, maar toch kerkelijk een heel belangrijk figuur. Op 24 maart vieren we het feest van de aartsengel Gabriël. Dit feest is destijds ingesteld door Paus Benedictus de 15de. Deze engel Gabriël was het die Maria de blijde boodschap kwam brengen dat ze in verwachting was van Jezus, ons aller verlosser. Mogelijk komt deze boodschap in een tijd van dwalende gelovigen, in een periode van opnieuw kerkvervolging, veel oorlogen, rampen, priesters die zich zwaar bezondigd hebben en met een woord gezegd verharding van normen en waarden, niet geloofwaardig meer over; ik heb daar begrip voor! Ons aller taak blijft wel goed voor elkaar te wezen en tevens oog te hebben voor de noden in deze wereld. Kijken we zo links en rechts om ons heen, dan zien we hoe nietig en kwetsbaar de mens is. Gevierd wordt het feest van Maria Boodschap op 25 maart en gaan we 9 maanden verder op de kalender, dan komen we precies uit op 25 december, de dag die we vieren als zijnde het geboortefeest van de Heer. In het Middenoosten en Noord Afrika woeden burgeroorlogen en het Westen is in een land als Libië in actie gekomen om de burgerbevolking te helpen vanwege grof geweld dat gebruik is tegen mensen die zich door hun leider Kadhafi geknecht voelden. Bij al het oorlogsgeweld in het verleden en ook in het heden waren en zijn de slachtoffers veelal onschuldige kinderen en ouderen. Wat kunnen we wij daartegen doen? Financieel kunnen we de noden verlichten en dan is het niet de bedoeling dat dit geld aan de strijkstok van organisaties blijft hangen of dat de inkomsten verdeeld worden aan directeuren die zogenaamd de bank of het bedrijf op een hoger niveau gebracht hebben ten koste van manipulaties met aandelen van investeerders en hoge bedragen zich uit laten keren als bonus. Ik heb een familielid die 50.000 euro in Ing belegd had en nu zijn aandelen heeft staan op een waarde van 4.500 euro. Deze jongeman van 40 jaar werkt al vanaf zijn zestiende en hem was medegedeeld dat zijn spaarplan op zijn 60ste verjaardag op een niveau van 140.000 euro zou staan. Wij als kloosterlingen hebben meer vertrouwen in Hierboven dan in al die heertjes met dure maatpakken en een mentaliteit van verderf over zich. We kunnen ook bidden voor de oorlogsslachtoffers en de mensen in Japan die zo zwaar getroffen zijn door de aardschokken en kernramp. Op dit blog laat ik een hoopvol kaarsje branden die het eeuwige licht vertegenwoordigt. Zojuist had ik het over personen die zich ten koste van de gewone burger verrijkt hebben met bepaalde manipulaties. Als ze een beetje geweten in hun lijf hebben, laten ze dan een paar miljoen van hun bezittingen wegeven aan deze getroffenen. De Heer zal ze genadig zijn!
21-03-2011 om 00:04
geschreven door Broeder Everard
Vandaag als specialiteit Wilhelmietensoep op de menukaart
Vroeger hadden we grote landerijen, maar die tijd is voorbij. Wat ik nog wel aangehouden heb is mijn eigen kruidenhoekje met allerlei kruiden die vers zo uit de tuin toch nog altijd beter smaken als uit de Super. We gaan vandaag Guilleminsoep, in de volksmond in de kloosterbuurten van Gelderland brabant en Limburg bij de oude generatie beter bekend als Wilhelmietensoep, klaarmaken. De zuring hiervoor heb ik in mijn tuinkas staan en zag er vandaag zo uit (zie foto beneden) Vroeger hielden we het ook wel eens weg langs 's Herenwegen, maar daar ben ik met al dat gespuit met bestrijdingsmiddelen van sommige gemeentes toch wel een beetje huiverig voor en notabene zijn deze kruiden nog nergens anders te vinden dan onder het glas in de kas van broeder Everard. Buiten veel bidden hier in het klooster zal er ook nog gegeten moeten worden, niet dan? Het recept en de spulletjes die we allemaal nodig hebben, heb ik even afgedrukt (4 tot 5 personen) en dat is ook makkelijk voor u, want alles is apart af te drukken en u kunt er een mooie broeder Everard recepten cartotheek mee gaan opbouwen. Als ik dit aardse verblijf ingeruild heb voor mogelijk een hoekje 'Hierboven' dan hoor ik van de engeltjes wel wie allemaal gebruik maakt van broeders Everard receptenkaarten en voor elke keer dat ge dit doet, verdient u een aflaat en met mijnheer Hommen van Ing heb ik afgesproken dat hij bij iedere gebruiker van dit vitaminerijke product 100 euro op zijn of haar rekening zal storten. Dus maar veel Wilhelmietensoep op tafel en zonder bonus bent u binnenkort ook schatrijk, maar bedenk dan wel dat het voor een kameel makkelijker is door het oog van een naald te kruipen dan voor een rijke om in de hemel te komen. Buiten deze heerlijke soep komen er nog gebakken aardappeltjes op tafel met sla en appelmoes na en zoals altijd, ook nu in de vastentijd ontbreekt een welgevulde fruitschaal zeer zeker niet!
BOVEN KERVEL EN BENEDEN ZURING IN DE KAS Voor 20 personen straks bij het maal heb ik dit hier nodig ZO'N RUNDERSCHENKELTJE IS VOOR 4 PERSONEN GENOEG
17-03-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Er zijn binnen deze multiculturele samenleving een honderdtal verschillende sauzen op de markt gekomen, maar een van de oudste sauzen die we kennen is de mayonaise en op frietjes nog steeds in. Ook een broodje gezond of een saladeschotel is zonder mayonaise niet denkbaar en wat te denken van lekkere snackjes en gevulde eitjes, allemaal lekkere hapjes die het niet zonder mayonaise kunnen stellen. Waar vandaan de naam? Meestal wordt aangenomen dat de naam mayonaise afkomstig zou zijn van Mahon, een haventje op Minorca, waar in 1756 de kok van de hertog van Richeleu (Franse kardinaal met titel en staatsman) deze saus zou hebben uitgevonden. De mayonaise is echter veel en veel ouder. De Feniciërs kenden al een koude, gebonden saus van sesamolie en eierdooiers en in de Provence (Frankrijk) maakt men sinds mensenheugenis saus van eieren en olie. Waarschijnlijk is de naam dan ook afkomstig van een middeleeuws Frans woord voor eierdooier, 'moyeu'.
Zelf maken en wat in huis? In huis halen we scharreleieren, ingrediënten als Dyonmosterd, witte azijn, zonnebloem of maïsolie, citroensap, peper & zout hebben we sowieso al in onze koelkast of proviandkast staan. Elke kok, huisman of huisvrouw die geïnteresseerd is in koken heeft al het benodigd hulpmateriaal in huis en daarover hoef ik u niets te vertellen.
Hoe klaar te maken? Vroeger heb ik nog samengewerkt met broeder Dirk zaliger en die had een familielid die van allerlei kookboeken geschreven heeft en nadien zijn die geschriften allemaal overgebracht op een moderne manier en als u klikt op de volgende link http://www.hoedoe.nl/eten-drinken/basiskeuken/sauzen/hoe-maak-ik-mayonaise dan krijgt u veel over mayonaise te lezen en wordt in een specifieke verhandeling aangegeven hoe je mayonaise kunt maken. Ik wens u veel succes en weet zeker dat het u lukken zal!
14-03-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Natuurrampen zijn er altijd al geweest op deze aarde maar als die plaatsvinden in combinatie, net zoals bvb in Japan nu het geval is, met bouwwerken waarin kernstoffen aanwezig zijn, en een drietal van deze gebouwen staan notabene ook nog in brand, kan dit een bedreiging zijn voor alle levende wezens in deze wereld. We hebben het in 1957 meegemaakt met een kerncentrale in het Engelse Windscale (nu Sellafield geheten), 28 maart 1979 en 3 december 2006 met een kerncentrale in het Amerikaanse Harrisburg en vergeten zullen we ook nooit en te nimmer de verschrikkelijke ramp op 26 april 1986 met een kerncentrale in het Russische Tsjernobyl. Hier in de Benelux maken we ons druk over hoofddoekjes en wissewasjes van generlei waarde, in België zitten we al bijna een jaarlang zonder een regering, in Nederland wilt men in Borssele er nog een kerncentrale bijbouwen en is men aan het lobbeyen om orders binnen te halen voor de bouw van oorlogsschepen voor Oman, het bouwen van voetbalstadions in 2022 in Quatar en overal worden er debatten gehouden waar we naartoe moeten met het toekomstige kernafval en ga zo maar door. Komt dit allemaal nog ooit wel van de grond? Bijbelse voorspellingen geven aan dat we beland zijn in het einde der tijden en een hint wordt ons gegeven in de profetieën waarin gezegd wordt: ,,Wanneer ge al deze verschrikkingen ziet gebeuren, weet dan en dan volgt er een heel Bijbels relaas, dat inhoudelijk neerkomt op het feit dat het einde der tijden dan zeer nabij is"! Het geheim van Fatima maakt ook gewag van de kerkelijke vervolgingen die nu volop spelen en zelfs grote katholieke plaatsen, vooral in Europese landen, hebben het geloof aan de kant gegooid en zijn volgers van valse profeten geworden. Volgende week zaterdag op de feestdag van de Heilige Jozef zal er volgens de natuurgeleerden een ster uit het Orionstelsel ontploffen en een verwant van mij Evert Ha heeft hierover een stuk geschreven op zijn blog "Everts uitlaatklep" en deze site is te bereiken door te gaan naar http://www.bloggen.be/evertsuitlaatklep/ Die Hara bekijkt alles van de wetenschappelijke kant. Ik geloof ook niet in fabeltjes, maar houd me toch meer bezig met het geestelijk aspect en ik heb nog nooit een wetenschapper gezien die een natuuramp wist te keren of het fatum in een groot succes wist te veranderen. Ik denk dat we vandaag allemaal eens weer tot bezinning moeten komen en met ons geweten in het reine. In mijn omgeving maak ik veel onverschillige mensen mee die zich nergens om bekommeren. Dagelijks heb ik de Tweede Wereldoorlog voor mijn geest, waarin we veel dierbare vrienden verloren hebben en zie ik in de drukbevolkte schuilkelders de mensen angstig ineengedoken de Droevige Geheimen van de Rozenkrans bidden. Beste mensen, het is nu zaaks om te laten zien dat we met elkaar de schouders eronder moeten gaan zetten om een helpende hand te bieden aan de grote noden waar de wereld mee te maken krijgt. Help elkander en draagt elkanders lasten in de roerige tijd die we nu ingegaan zijn. Misschien valt door alle ellende binnenkort het internet ook uit en is buurtcommunicatie het enige middel dat ons allemaal met elkaar verbindt. Hier op dit web steek ik een kaarsje op die het eeuwige licht van hoop vertegenwoordigt en kunt of wilt ge bidden, vraag de Heer dan dat hij ons al die ellende bespaart en de slachtoffers genadig is en opvangt in zijn Rijk en of we die God, die we vereren, nu Allah of de Heer Jezus Christus noemen dat is ieders keuze en 's mensens recht!
ZEEHAVEN MET OVERAL GEKANTELDE BOTEN
11-03-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Ditmaal is het nieuws afkomstig van de Redemptoristen en vandaag vond ik op hun prachtige kalender met altijd veel nieuwtjes, gedichten en dies wat meer nieuws over vandaag 8 maart. Gevierd wordt dan de internationale vrouwendag en nog altijd zijn er landen en geloven, waarin verkondigd wordt dat vrouwen diep respect moeten betonen voor hun man en daar ben ik het in zoverre mee eens als de man ook respect heeft voor zijn vrouw die hem verzorgt, begeleidt, en tevens een belangrijke taak verricht in de voortplanting en instandhouding van het nageslacht, vaak de hele huishouding verzorgt en ga zo maar door. Voor mij zijn vrouwen onmisbare wezens en verdienen ze ons aller respect en veel bewondering in dit klooster heb ik voor onze kloosterzusters die hier in het dorp veel maatschappelijk werk verrichten en door de bevolking op handen gedragen worden.
Morgenvroeg op Aswoensdag komen alle echte carnavalvierders het askruisje halen en hierover heb ik een gedicht dat afkomstig is van de Generale Overste van de Redemptoristen pater Frans Boddeke. Ik wens u allen een fijne bezinningstijd in deze vasten en misschien doet u er niks mee, maar wees dan goed en solidair met de medemens in nood en bid of steek een kaarsje op voor vrede in deze verdeelde wereld van onrust en oorlogsgeweld!
08-03-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vandaag op Rosenmontag is ons klooster omgebouwd tot Stammineeke 'De Pauw' en de kloosterpoort van ons proeflokaal hebben we vanmorgen om 6 uur al geopend voor late feestgangers van gisterenavond en voor de Frühshoppers en dát zijn de carnavalsvierders die op deze maandagmorgen al heel vroeg getooid in boerenkiel op pad gaan om wat feestoffers aan Bacchus te gaan brengen. Geboortig ben ik uit Huissen, dat zo'n beetje beschouwd kan worden als de bakermat van het carnavalsgebeuren hier in de regio. Heel vroeger kenden we alleen maar de kermis en dat was bij uitstek de gelegenheid om een vrouw op te zoeken en na een paar jaar verkering in het huwelijksbootje te stappen. In ons klooster is een huwelijksmis hoge uitzondering. Ons klooster staat in een nieuwe woonwijk en ik heb al die kindertjes hier in de buurt op zien groeien. Inmiddels hebben veel oorspronkelijke bewoners deze buurt verlaten en ook zijn er al veel ouders gescheiden en om wat pecuniaatjes binnen te krijgen voor ons klooster heb ik al gedacht, en deze geste ook kenbaar gemaakt aan onze gedoogoverste Geert Wilderman, om tijdens deze hoogtijdagen schijnhuwelijken te sluiten met de mooie naam schaduwhuwelijk en eenieder die geestelijk en mogelijk, maar dat moeten ze zelf maar uitzoeken, ook lichamelijk met elkaar verbonden willen zijn, kunnen voor 100 euro zo'n verbintenis in ons klooster aangaan. Vandaag en morgen zitten we allemaal nog volop in het feestgedruis en voordat we in plaats van "Helau" echt de naam carnaval eer bewijzen door tegen een bepaalde spijs "Carne Vale" ,,Vaarwel vlees"! te zeggen, dan staan we woensdagmorgen hier ook in de vroegmis van 6 uur om het askruisje te halen. Dit kruisje dat ons vertelt dat we eens tot stof en as zullen vergaan zet ons weer met beide benen op deze aardkloot.
In Huissen en Angeren is het vandaag zuurkool eten met klapstuk Optreden van onze kloostergroep de dansende misdienaars Broeder Bas presenteert zich in de praatton als voorzitter van CDA De Gendtse Waskniepers eten vandaag boerenkool met spek en worst Hier een optreden van pater Leonard als de sultan van Oman
07-03-2011 om 13:48
geschreven door Broeder Everard
We zitten nog steeds in de vastentijd en daarom gaan we maar weer eens denken aan een visschotel met allemaal gezonde ingrediënten. Dit eten we hier in het klooster vanavond. Het toetje laten we weg, maar wel staat er een fruitschaal met peren en appels op tafel. Om het u gemakkelijk te maken heb ik een recept samengesteld wat ook af te drukken is en als ik u iets mag aanraden, verzamel deze recepten!
Bereiding Snijd de knoflookteentjes overdwars open en verwijder de groene kern. Kook ze vervolgens drie keer, steeds opnieuw met koud water. Pureer de gekookte knoflookteentjes samen met de eidooier en azijn in de keukenmachine. Voeg de olie toe en breng de dressing op smaak met diksap, peper en zout. Pluk de Romeinse sla, verwijder de buitenste bladeren en gebruik zoveel mogelijk van de kern. Was en droog de sla! Bak de moten kabeljauw mooi glazig op de velkant in wat olie in een koekenpan met antiaanbaklaag. Dresseer de salade op een bord, garneer met de gesnipperde rode ui en maak het af met de dressing. Strooi er plukjes shiso purper (zie inzet) en wat fleur de sel over. (koninklijke benaming voor keukenzout)
02-03-2011 om 00:00
geschreven door Broeder Everard