Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
31-12-2015
Wat eten we met Nieuwjaar?
Hier in het klooster is het de aloude gewoonte om op Nieuwjaar zuurkool te eten. Al jaren zuren we zelf deze kool in en in onze kloosterkelder staan een tiental Keulse potten met ingemaakte sperziebonen en natuurlijk ook witte kool dat nu zuurkool is geworden. Vroeger maakte elk gezin zelf zuurkool in en ook bonen werden voor wintergebruik ingemaakt. Het zijn slechts nog enkelingen die zelf nog groenten, vruchten of vlees wecken of inmaken. Gemak dient de mens en in de buurtwinkel of super is alles kant en klaar en zelfs voorgekookt verkrijgbaar; waarom zou je jezelf plagen met dat ouderwetse gedoe? Persoonlijk vind ik het heerlijk om op ouderwetse voet te werken. Je blijft er goed mee in beweging en houdt je geest wakker en vitaal. Er zijn nog winkels die de zuurkool uit het vat verkopen en dat is de lekkerste en vitaminerijkste. Dus, breng je met nieuwjaarsdag een zuurkoolschotel op tafel, koop deze dan los uit het vat. Bij ons moeder thuis in de winkel van vroeger betrokken we de zuurkool van de firma Hart. Ik weet niet of deze nog bestaat, maar wel kan ik u zeggen dat deze kool de allerlekkerste was. Iedere huisvrouw en/of huisman weet wel hoe zuurkool en/of zuurkoolstamppot bereid moet worden en wat voor ingrediënten er je voor in huis moet halen. Bij zuurkool hoort spek en ook een stukje worst wordt er vaak bij klaargemaakt. Als voorafje raad ik u aan een kippensoepje en als nagerecht een vruchtenyoghurt. Op deze manier geniet u van een niet al te calorierijke hoofdmaaltijd, maar neemt u wel de nodige vitaminen in uw lichaam op en een goed voedingsbegin in 2016 is alles waarnaar uw lichaam naar snakt en uw figuur mee opsmukt.
31-12-2015 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vroeger aten we bij ons thuis aan een mooi versierde kersttafel na de nachtmis verse worst van eigen slacht en deze worst was gebakken in roomboter en stukjes wittebrood stipten we in de heerlijke jus met als tussendoortje een stukje goede gevulde weihnachtsstol. In Brabant was het de gewoonte om na de nachtmis worstenbroodjes te eten. Niet alleen op de kerstdagen maar ook op de laatste dag van het jaar was het bij ons thuis een gezellige boel en de hele familie zat 's avonds aan tafel te borrelen en met het leggen van een kaartje werd het oude jaar uit gekaart Op tafel stond vast pandoer een schaal met oliebollen en als tussendoortje werd er ook een worstenbroodje uit eigen bakkerij gegeten. Zodra de klok 12 uur sloeg wenste we elkaar een zalig nieuwjaar en werd het nieuwe jaar begonnen met het gezamenlijk bidden van het rozenhoedje. Buiten hoorde je het geknal van jongelui die zich bezig hielden met het oude jaar uitschieten, waarbij een grote melkbus gevuld met carbid als kanon gebruikt werd. Achter in de bus zat een klein gaatje om de boel tot ontbranding te brengen en met een luid geknal vloog de deksel van de bus wel 50 meter ver de straat over. Al dat moderne vuurwerk van deze tijd kenden we toen nog niet en voor zover aanwezig had in die tijd ook niemand er de centen voor om zoiets in huis te halen. Het duurt nog enkele dagen voordat de laatste klokslag luidt van het oude jaar en voor u opgezocht heb ik wat oude recepten van worstenbroodjes en oliebollen. U heeft nog even de tijd om de benodigde ingrediënten in huis te halen en zij die van koken, bakken en braden houden zullen ongetwijfeld enthousiast worden als ze deze recepten onder ogen krijgen. Ga voor het oliebollenrecept naar http://www.smulweb.nl/recepten/1090179/De_lekkerste_oliebollen/ en voor de worstenbroodjes naar http://www.keukenliefde.nl/brabantse-worstenbroodjes/
28-12-2015 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
De kerstdagen staan weer voor de deur en overal geniet je van de feestelijke sfeer van deze dagen: Feeërieke winkelstraten, links en rechts gebouwen en huizen in sprookjesachtige kerstsfeer gebracht, veel handige automobilisten hebben zelfs hun vervoermiddel geheel opgetuigd en gisteren zag ik-m'n ogen uitkijkend-een rijdende kerstboom hier het klooster passeren. Ik vind het allemaal prachtig en iedereen houdt in deze zijn of haar eigen kerstlijn aan. Met kerstmis komen de mensen ook graag weer in de kerk om de aloude christelijke tradities hoog te houden en allemaal-met hun ogen gericht op de mooie kerststal met het kindje Jezus, moeder Maria, vader Jozef, de os en de ezel en de herders met hun schapen-luisteren ze aandachtig naar de kersttoespraak van de geestelijke leider. Kerstmis is het feest van de menswording van Christus, het feest van het licht, de verlossing en de vrede. Het is ook een feest die ons aanspoort om liefdevol met elkaar te leven en alles met elkaar te delen. We leven momenteel in een wereld die volop in beweging is en met al die oorlogen en terroristisch geweld zoeken veel burgers uit andere landen hier in Europa hun heil. Vanmorgen hoorde ik een bankdirecteur op tv vertellen dat we met ons allen weer bezuinigen moeten, want doen we dit niet dan loopt alles in het honderd en kunnen we binnenkort niet meer aan onze financiële verplichtingen aan de Europese Unie voldoen. Ik hoop dan wel dat deze bezuinigingen niet gaan ten koste van mensen die sowieso de touwtjes al bij elkaar moeten knopen om rond te komen, want dat zou alle menselijke waarden en normen te boven gaan en getuigen van onchristelijk gedrag. Ik hoop dat alles-onverschillig op welk gebied het fout zit-spoedig ten goede keert en wens al mijn sitebezoekers, vrienden, kennissen en blogvrienden een heel mooi kerstfeest. Luister naar het Stille Nacht gezongen door Sissel: klik http://www.youtube.com/watch?v=GghONQ-q65Y
Een hedendaags kersstalletje, echt leuk om te zien en mooi uitgevoerd
22-12-2015 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Morgenvroeg in de Heilige Mis gaan we we ons vierde kaarsje op de adventskrans aansteken en hierbij is alle hoop gevestigd op het licht, de ster die ons de weg wijst naar Bethlehem waar we gaan herdenken dat daar voor 2015 jaar terug in Palestina het kindeke Jezus is geboren; God die als mens deze aarde ging verkennen en toen hij wat groter werd ons voorhield hoe we door goed en liefdevol te leven in zijn hemelrijk beloond zouden worden. Wij als mensen met onze vele tekortkomingen hebben een moeilijke weg te bewandelen, maar met een sterk geloof in hoop en liefde voelen we ons bevrijd van het hele menselijke lastenjuk en zullen we ons altijd gelukkig voelen. Onze geestelijke bagage is belangrijker dan maatschappelijk aanzien. Vandaag begint de Heilige mis met een introïtus die als deze gezongen wordt onze oren streelt en ons hart met vreugde vervullen zal. Weg die donkere sluierwolken! We gaan direct van de duisternis naar het licht en laten ons door niemand van de wijs meer brengen! Beluister het Rorate Caeli en ga hiervoor naar http://www.adventtijd.nl/liederen/rorate_caeli.htm
19-12-2015 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Wilde eend met de kerst op tafel met rode wijn van huize Taillevent is een echte delicatesse waarmee u uw gasten aan tafel echt verrast. Het is een volkomen natuurproduct, dus biologisch en zonder conserveermiddelen. Het vlees is mals en super zacht en voedzaam. Elk zuiver natuurproduct bevat vitamine A. In eend zitten ook veel vitaminen van de B-categorie (vit. B 1-, 2-, 6-, 11-en 12) plus stoffen die het lichaam ter opbouw nodig heeft zoals natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer en koper. De naam Taillevent is afkomstig van een aloude taveerne gelegen achter de Champs Elysees in de Rue Lammenais te Parijs. Deze taveerne stond bekend om de diverse eenden gerechten en de heerlijke wijn die erbij geserveerd werd. Zo langzamerhand ontstonden er wijnhuizen die de naam Taillevent droegen en nog; haal je daar een fles wijn dan wordt u bediend door een Sommelier. Met de kerstdagen is het hoofdgerecht dus eend en wat u er allemaal bij nodig heeft, heb ik vermeld staan op onderstaande staatjes. Zit er een poelier bij u in de buurt, dan adviseer ik u daar uw eend of meerder eendjes voor de kerst te bestellen. Ook in de supers is eend verkrijgbaar en zelfs op Internet vindt u poeliersbedrijven die gespecialiseerd zijn in wildgerechten en bij tijdige bestelling kan aan iedere wens voldaan worden. Buiten eend wilt u eveneens wat groenten op tafel hebben. Bij eend past rode kool met appeltjes er doorheen, peultjes, worteltjes, doperwten, eventueel. met frites en/of gebakken krieltjes. Wilt u daarbij ook nog een voorgerecht of nagerecht hebben, dan laat ik dit aan u over. Een soepje vooraf en een niet al te machtig ijsstaartje na zou kunnen, maar weet wel dat lekker eten met de kerstdagen in is, maar bedenk ook dat een teveel aan calorieën uw lichaam geen goed doet.
Ik weet niet of ze nog te krijgen zijn, maar dit zijn meiraapjes en hier hebben we onze gebraden wilde eend
17-12-2015 om 14:51
geschreven door Broeder Everard
We hebben vanmorgen het derde kaarsje op onze adventskrans aangestoken en dat betekent dat we weer een stapje korter gekomen zijn bij het licht. We bidden vandaag dat dit licht ook doordringt bij onze regeringen waarbij door de dames en heren steeds gesproken wordt van normen en waarden, en waarvan we vaak gewaar worden dat hun stellingen door henzelf niet nageleefd worden. Onrechtvaardigheid en oneerlijk gedrag lokt ook heel vaak geweld uit en stoot zelfs de meest brave burger af. We zitten momenteel ook met grote klimaatproblemen die moeilijk op te lossen zijn maar waarbij we met ons allen toch iets aan kunnen veranderen door beter met energie om te gaan en dit om onze natuur schoon te houden, waardoor op korte termijn ook de opwarming van de aarde aanmerkelijk vertraagd wordt. Afgesproken op de klimaattop is om vanaf 2020 wetten op te stellen waarbij bepaalde schadelijke energiebronnen aan banden worden gelegd; maar beste klimaatbestrijders de nood is zo hoog dat we er nu al aan moeten beginnen veel van die schadelijke invloedfactoren uit te schakelen. We bidden vandaag ook dat we niet alleen met de kerstdagen in vrede met elkaar leven, maar ook dat we volgend jaar en voor langere tijd een rustige en vredige periode tegemoet treden wars van haat, geweld en angstgevoelens en streven naar een wereld van gelijkheid, vrijheid en broederschap.
13-12-2015 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Van oudsher is Frankrijk beroemd om zijn cuisinegerechten en reeds de Franse koningen van eeuwen geleden hadden meester-koks in dienst en als het om wild en gevogelte ging specialisten in het bereiden van het wildbraad. Op het menu van die edelen uit die tijd stond ook heel vaak een eenden gerecht. In die periode werd er door de edele of gast een eend uitgezocht die dan voor het oog van de gasten met veel vaardigheid, talent en kunde door de maître canardier (eenden meester) klaargemaakt werd. Vel en vet werden weggesneden, boutjes gingen terug naar de keuken om gebraden te worden. De suprêmes, het borstvlees, kwamen in een schaal, het karkas werd in de zilveren eenden pers gelegd en geheel uitgeperst, waarna alle sappen, het bloed, merg en de aroma's uit dit karkas werden vermengd met een puree van eendenlevers, bouillon, cognac en Madera, en hierin werden de suprêmes zachtjes gaar gestoofd. De in de cuisine bruin en krokant gebraden eenden boutjes werden met wat groente, bv. sla, op tafel gebracht om geconsumeerd te worden. Als het eendje simpelweg is gebraden of geroosterd en wordt gekoesterd door een saus met rode wijn of met geurige kruiderij, dan kan geen wijn mooi genoeg zijn. Toepasselijk bij een eenden gerecht is een belegen Médoc, een grand cru classé uit Pauillac of St-Estèphe, of een naar truffels geurende, nobele Pomerol, eveneens mogelijk is een gespierde, rode Graves. Wat er ook bijpast is een sappig, herfstig geurende Bourgogne, een Pommard of een Volvay. Een eend, waarbij men als groente zuurkool serveert, dient begeleid te worden door een gedistingeerde Riesling d'Alsac of een soepele Tokay d'Alsac. Bij eend die geserveerd wordt met vruchten zoals kersen, perziken en sinaasappels hoort een mollig wijntje en dan komen we terecht bij een Loirewijn of een Gewürztraminer en wat ook kan is een rode Côtes du Rhônewijn. Keukenregels bij eenden: Men stopt bij elke wilde eend die niet officieel gevuld wordt, alvorens hem te braden, een ui of een halve appel in de buik, die ervoor dient om tijden het braden het vlees te aromatiseren. Er is in volgens de Franse bereiding van eenden geen erger kwaad dan hem gaar te braden. Wilde eend moet van binnen zachtjes blozen en onder een lichte druk van de vork mals en sappig zijn. Zowel tamme alsmede wilde eenden kunnen 10 tot 12 jaar oud worden. In het wild halen ze in de regel die leeftijd niet. Ga je met de kerstdagen eend op tafel brengen vraagt dan de poelier hoe oud dat eendje is, want net als bij rund en varkensvlees speelt de ouderdom van het dier een grote rol bij de braadtijd. Ga je een eend in een oven bakken verwarm de oven dan voor op 200 graden. schuif je de eend erin, dan dient men onmiddellijk over te gaan op 120 graden C. Op de verpakking van voorverpakte eend in de supers wordt de braadtemperatuur en de duur nauwkeurig aangegeven. Ook staat erin wanneer men moet gaan luwen en de regelstand van de oven hierna. Gewerkt wordt tegenwoordig ook met braadzakken. In de regel bestaat het garen door halvering van de temp en een oud eendje kan ook lekker wezen, maar heeft wel om tafel-gereed af te braden meer dan twee uur nodig om te garen. Zie voor alle soorten wildbraad ook mijn artikel hierover d.d. 21 november jl. Een week voor Kerstmis breng ik op dit blog voor u een kerstdiner, waarbij eend de hoofdmoot vormt.
11-12-2015 om 19:29
geschreven door Broeder Everard
Vandaag wordt in Nederland het Sinterklaasfeest gevierd en morgen is dat in België. Vroeger werd overal vol verwachting en met kloppend hart uitgekeken naar de komst van de Sint met zijn gevolg. In mijn jonge jaren op het seminarie ging dat sinterklaasfeest gepaard met een nogal fel optreden van de Pieten. Volgens oud gebruik waren dit de leerlingen van de hoogste seminarieklas die deze rol vervulden en op pakjesavond tijdens het avondeten stormde zo'n hele horde van Pieten door de refter en links en rechts werden er tikjes met de roe uitgedeeld. De roe uit die tijd was samengesteld uit samengebonden dunne takken van de wilgenboom en zo'n aai met die roe kwam striemend aan. Tegenwoordig zijn we allemaal wat watjesachtig geworden en is de roe hooguit nog een symbool en verder niet. Meer en meer leven de mensen naar het kerstfeest en worden onder de kerstboom meer cadeautjes uitgedeeld dan met Sinterklaas. Morgen vieren we de tweede Zondag van de Advent en ook deze zondag staat in het teken van de komst van de Heer en in de introïtus staat om de volken te redden. We leven momenteel in een wereld van geweld en de afgelopen week vielen door bombardementen en beschietingen weer veel slachtoffers door oorlogsgeweld en wraak van de andere zijde werd er genomen door op bepaalde plaatsen een bloedbad aan te richten waarbij totaal onschuldige en weerloze burgers gedood werden. Dit mag en kan zo niet verder gaan en ook nu vestigen we onze hoop op ons aller Heer om ons te redden.
05-12-2015 om 11:20
geschreven door Broeder Everard
Het hele jaar door zijn er van allerlei groentes te krijgen. Wij Nederlanders hebben het altijd over groenten van eigen bodem, maar die zijn voor de meeste supers te duur en driekwart van de winkelgroentes komt onderhand uit het buitenland. De meeste van die producten zijn echt wel goed te eten en de tijd van vroeger komt niet meer terug. In vredessituaties maakt het niet veel uit of uw groente nu uit Egypte of Ethiopië komt, maar gezien de huidige wereldwijde oorlogsdreigingen kunnen in de toekomst wel eens leveringsmoeilijkheden optreden en gelukkig zijn zij die dan nog wat groentes in hun tuintje kunnen verbouwen of wat slachtvee herbergen en zo in hun eigen behoeften kunnen voorzien. Vandaag heb ik voor u staan een vegetarisch Oosters gerecht en het recept vindt u hierbij op onderstaande staatjes. Door de grote toestroom van vluchtelingen uit Afrikaanse en uit Midden-Oostenlanden en veel andere gewesten is er straks meer vraag naar producten als rijst en veel Oosterse kruiden. Ik raad de winkels hierbij aan om een speciale Oosterse en/of Afrikaanse hoek in hun winkels te creëren en ook enkele winkelbediendes in dienst te nemen die op de hoogte zijn van de Aziatische en of Afrikaanse eetgewoontes. We staan met ons allen voor een nieuwe toekomst en proberen moeten we om deze te aanvaarden en onze regeringsleiders zijn verplicht een goede sturing aan het geheel te geven. Zo dit alles niet gebeurt, dan raken we verzeild in een maatschappij van wrevel en ellende en daar moeten we voor waken!
04-12-2015 om 13:29
geschreven door Broeder Everard
Vandaag gaan we bereiden een Italiaanse stoofpot. Er zijn verschillende manieren om een Italiaanse stoofpot te bereiden. Je moet er wel een paar ingrediënten bijdoen die men in Italië ook gewend is om te gebruiken en dat is bv. tagliatelle of pasta. In deze eerste decemberweek zijn er ook nog wat paddenstoelen van eigen bodem te verkrijgen, weliswaar schaars, maar als je de adressen kent van al die leveranciers is er echt nog wel een bij die vandaag en misschien morgen nog wat van die paddenstoelen kan leveren, zo niet kun je altijd nog teruggrijpen op die gewone champignons die bijna het hele jaar verkrijgbaar zijn. Ik heb ook nog wat bosvruchten in voorraad, dus buiten vermelde ingrediënten op het onderstaande recept maak ik vandaag twee van die stoofpotjes klaar. We zitten met 10 man aan tafel, dus met een bouillonsoepje vooraf en deze twee schotels met als nagerecht voor iedereen een lekkere vruchtenhangop komen we vandaag die eerste regenachtige decemberdagen ook wel weer door. Als je het mij vraagt zie ik om deze tijd liever wat sneeuw uit de lucht vallen, want dan hebben we hier in de kloostertuin de grootste lol als we elkaar met een sneeuwballetje kunnen bekogelen en onze zusters een fikse wasbeurt kunnen geven.
02-12-2015 om 00:00
geschreven door Broeder Everard