Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
28-02-2015
L' Oreiller De La Belle Aurore
We gaan voor de zondag een keizerlijke maaltijd klaarmaken. Volgens onze premier Rutte gaat onze economie, ondanks de vele werklozen, met sprongen vooruit en zijn we uit de malaise. Er staan verkiezingen voor de deur en dan moet de goegemeente het idee krijgen dat alles wat zwart is er weer wit en rooskleurig uitziet. Gelukkig krijgen we hier bijna elke week buitenlandse confraters over de vloer die zich hier komen bezinnen. Geschrokken zijn ze gisteren van de magere kost die ze hier in het klooster vanwege de vastentijd hebben ontvangen en als goedmakertje voor de eerste zondag van de vasten ga ik daarom een keizerlijk diner klaarmaken. De meeste ingrediënten hebben onze Belgische confraters uit Namen zelf meegebracht; dus geen tekorten op ons kloosterbudget. De katholieke kerken hier in de gemeente Lingewaard zijn, op de Kerk van Huissen-stad na, allemaal gesloten en hier in het klooster zijn de bezoekjes aan onze kapel ook heel magertjes. Vroeger waren het de weldoeners die ons kloosterlingen goed gezind waren en meerdere keren per jaar was er ook een vrome katholiek die zijn nalatenschap aan ons klooster schonk. Dit hebben we de laatste 10 jaar niet meer meegemaakt. Veel van onze paters, broeders en zusters hebben een AOW-pensioen en daar moeten we van rondkomen. Onze geleerde confraters die vroeger onderwijs gaven op een universiteit of anderzijds wonen allemaal op zichzelf en genieten niet alleen van een royaal pensioen, maar net als onze ministers hebben ze een aantal bijbaantjes en sommige houden zelfs nog lezingen, waarvoor ze duur betaald worden. Omdat we hier zo lekker koken, komen deze slimmeriken nog wel eens langs en denken hier gratis mee te eten. Sinds kort heeft onze opperbaas Geert Wildeman dit op straffe van geseling ten strengste verboden; alleen met een ruime schenking voor onze misdeelde missiebroeders in de Congo, Bolivia, Haïti en andere gewesten mogen ze van onze overste nog wel aanschuiven. Ja de kloosters maken ook beroerde tijden door! Door de hele menselijke geschiedenis heen zijn er van die ongelukkige tijdperken geweest en nadien worden ze gelukkig ook weer afgewisseld door periodes waarbij de hoorn des overvloed, net als nu komende zondag, zich weer rijkelijk presenteert.
28-02-2015 om 18:43
geschreven door Broeder Everard
Amerikaanse wetenschappers en voedseldeskundigen hebben uitgedokterd dat er geen directe relatie is tussen een te hoog cholesterol gehalte en hart en vaatziekten. In het verleden werd aangenomen dat dit de grootste boosdoener was bij hartafwijkingen. Tóch denk ik dat ook de Amerikaanse geleerden op eetgebied een beetje commercieel en chauvinistisch denken, want 's morgens bij het ontbijt beginnen die Amerikanen al met pittige pannenkoeken, cake en appeltaart en veel Amerikanen houden van stevige ham en beefburgers en een flinke hap vlees bij hun diner. Ik denk niet dat onze diëtisten en doktoren op een lijn zitten met de bevindingen van hun Amerikaanse collegae en daarom zullen hun stellingen binnenkort wereldwijd het onderwerp zijn bij voedseldiscussies. Goede en gezonde voedingsmiddelen zijn granen, groentes, peulvruchten, fruit, noten en zaden. De grootste boosdoener die onze gezondheid bedreigt zijn producten waar veel suiker aan is toegevoegd. Men moet zich dan ook beperken in het gebruik hiervan. Iemand die verslaafd is aan snoepgoed, cola of overdadig suikergebruik in koffie of thee moet hier mee ophouden. Geadviseerd wordt om geen afkickverschijnselen te krijgen het raadzaam is deze verslaving langzaam af te bouwen. Suiker behoort ook tot de grootste dikmakers en neem van mij maar aan dat wat voor dieet men ook aanhoudt en men blijft door snoepen of anderzijds, je daarmee geen pondje afvalt. In vnl. rund en varkensvlees zit inderdaad veel verzadigd vet. Ben je met je werk, bv. in de bouw overmatig veel in beweging, dan vraagt het lichaam om ook wat vet van deze orde en men dient zich hiervan dan ook niet te onthouden. Mensen die wat minder actief zijn, dienen zich wel stevig te beperken in het gebruik van teveel dierlijk vet e.d. Het hoopt zich als een soort slib op in uw lichaam en is heel slecht voor de bloedsomloop. Zonder zout kan een mens eveneens niet, maar ook hier wordt aangeraden het gebruik hiervan te beperken. Op internet las ik dat in België, 30 km van de Nederlandse grens in de nabijheid van Maastricht, twee kerncentrales niet in orde waren en mogelijk zouden kunnen gaan lekken, waarbij gevaarlijke stralingen vrijkomen. Beter is dat deze centrales gesloten worden, maar mochten ze gaan lekken, dan is daarentegen zout vaak het redmiddel om stralingsverschijnselen binnen uw lichaam af te weren. Met de atoombomen op Hiroshima en Nagasaki in 1945 waren het de boeddhistische monniken die door veel zout te slikken zich in leven wisten te houden. Gelukkig is dit nog niet het geval, maar het zou zomaar kunnen gebeuren. Veiligheidsmaatregelen worden omwille van de commercie vaak te laat genomen en dit met alle daaruit voortvloeiende nare gevolgen. Vaak vragen de mensen me of koffie ook zo slecht is voor de mens. Drie tot hooguit vijf kopjes per dag mag men rustig gebruiken. We hebben het hier dan over uitsluitend zwarte koffie met weglating van suiker en melk. Over het algemeen kun je stellen dat ook wat voeding betreft teveel van het goede de mens niet ten goede komt en de menselijke activiteit nauw verband houdt met eten en drinken. Om onder alle omstandigheden je lichaam beweeglijk te houden is het raadzaam om minimaal een half uur per dag een wandelingetje te maken en dit bv. door niet met de bus of auto, maar lopend of op de fiets naar je werk te gaan.
22-02-2015 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Voor hen die het zich kunnen permitteren heb ik op de eerste vasten en onthoudingsdag van morgen vrijdag 20 februari een vorstelijk vastendiner staan. Geen voorafje en ook geen nagerecht, dus alleen deze heerlijke schotel, waarin verwerkt zeevis, visbouillon, viskuit, ansjovis, een paar eitjes, room. sjalotjes, uien en specerijen en verder nog wat vitaminerijke ingrediënten, maar geen vetten of jus uit rund en varkensvlees e/d, want dat is niet wenselijk voor hen die echt ouderwets vasten willen houden. In ons klooster houden we ons daar nog strikt aan. Op visite hebben we enkele Franse confraters, die bij ons een retraite komen houden en zoals altijd van alles uit hun eigen kloostertuin meebrengen voor een bepaald diner. Deze keer willen ze dat ik morgen een diner op tafel breng met een recept uit de Guide Gastronomique France. Dit diner heet: Turbot Soufflé É Grimod De La Reynière. Ik heb het nog nooit eerder op tafel gebracht, maar te hopen is dat we het naar wens van onze verwende Franse confraters kunnen realiseren. Voor u heb ik een recept staan voor 6 personen, wat u vrijelijk over kunt nemen en kunt u het zich veroorloven, probeer het dan ook eens een keer uit!
19-02-2015 om 19:40
geschreven door Broeder Everard
Binnen de Katholieke Kerk was het voor een halve eeuw terug ondenkbaar dat je als katholiek bij dood gecremeerd werd. Geboren ben ik in 1933 te Huissen, een gemeenschap die destijds bestond uit 95 procent katholieken. De protestanten waren in die tijd ruim in de minderheid, maar wat bezittingen betreft rijker dan de katholieken. Ook in de Gemeenteraad wisten ze goed hun woordje te voeren. Zowel de katholieken alsmede de protestanten hadden binnen hun kerkgenootschap een eigen begraafplaats. Heel Huissen stond op z'n kop toen op een bepaald moment een notabele inwoner en industrieel zich liet cremeren en ook de pastores van de parochies van Huissen-stad en het Zand kwamen in het geweer en lieten in hun preken duidelijk weten dat alleen zij die zich lieten begraven bij het Laatste Oordeel en de wederopstanding met lichaam en ziel uit het graf zouden verrijzen. Sinds dat we in Huissen een Gemeentelijke begraafplaats kennen en begraven tegenwoordig zo duur is dat het niet meer te betalen valt, laat 50 procent van de gelovigen zich tegenwoordig ook cremeren. Families die het zich wel veroorloven kunnen om hun geliefden te laten begraven, hebben tegenwoordig i.v.m. grafrechtenverlenging ook al bezwaren, want het zijn uiteindelijk hun nazaten die om de vijf, tien of twintig jaar deze dure grafrechten betalen moeten. Beste gelovigen: ,,je komt echt niet in de hel of het voorgeborchte als je het lichaam van een dierbare laat cremeren"! Vergaan tot stof en as doe je ook als je begraven wordt en ons aller Heer Jezus Christus zal bij het Laatste Oordeel alle mensen die netjes en goed geleefd hebben opwekken tot een nieuw en onvergankelijk leven. Morgen is het Aswoensdag en de eerste dag van de veertigdaagse vasten. Een oude kerkelijke gewoonte is dan dat we die dag ter kerke gaan om het Askruisje op ons voorhoofd te ontvangen dit ter herinnering dat we als mens tijdelijk op deze wereld zijn en ooit tot stof en as vergaan. Zoals de Heer na zijn kruisdood op Pasen uit zijn graf verrezen is, zo zal hij ons ook ooit opwekken tot het eeuwige leven. Ik wens u een stichtelijke vastentijd en u allen de kracht om ook in deze roerige tijd uw geloof te behouden.
17-02-2015 om 17:47
geschreven door Broeder Everard
Voor dit gerecht heb je als ingrediënten pistachenootjes, bruinbrood en boter nodig, verder wat peper en zout en 2 varkenshaasjes, Wat hierbij ook een hoofdrol speelt is wildfond en veel keukenprinsen en prinsessen vragen zich af wat daar nu precies in verwerkt zit. Samengesteld is dit product uit wildbouillon, rundvlees-en hertenvleesextract, verder zit er in verwerkt tarwe, selderij, rode wijnextract, glucose, mosterd en diverse pure natuurkruiden. Het geeft aan het geheel een echte wildsmaak en nu met de carnaval zou dit voor de dorstige en hongerige feestvierders best een echt carnavaleske kost wezen. Morgen is het in Duitsland Rosenmontag en binnen onze gemeente Lingewaard in Huissen Frühshoppen. Bij dit vroeg-op feestelijk rondzwerven hoort ook een stevige pot die bestaat uit zuurkool met worst en daarbij een flinke brok klapstuk. Wilt u een echte mooie carnavalsoptocht (begint om 13.30 uur) voorbij zien trekken, dan moet u vandaag naar Angeren komen, want nergens in Nederland vindt u zo'n feestelijke optocht als in dit Lingewaards dorpje. Buiten de kloosters en enkelingen wordt er met ingang van de Aswoensdag weinig meer aan vasten gedaan, maar nu 60 procent van de Nederlanders en mogelijk ook van onze Belgische vrienden wat overgewicht hebben zou een 40-daagse vastentijd aan de Pasen vooraf weer opnieuw ingevoerd moeten worden, weliswaar niet verplicht, maar het is wel een ideale manier om wat pondjes af te vallen.
15-02-2015 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Op zaterdag 14 februari is het Valentijnsdag en sturen minnaars heimelijk een liefdesbetuiging naar hun stille liefde. Sint Hubertus is de patroon van de jagers, terwijl Valentijn ook wel iets met de jacht te maken heeft, maar dit meer op mannen en/of vrouwen die iemand op een afstand beminnen, maar waar men niet direct jacht op durft te maken. Voor zaterdag heb ik voor u staan een echte energieke liefdessoep, samengesteld uit kippenbouillon en als uw echtgenoot, evaatje en/of huisgenoot van echt jagen houdt dan weet deze ook wel te komen aan restjes fazant, haas en/of eend. Vervangen kan dit desnoods worden door mager rundvlees en kippenniertjes zijn overal wel te krijgen. In het bos vindt u momenteel geen paddenstoelen, maar die kunt u vervangen door champignons. Zie hieronder het recept voor consommé Talleyrand en haal nu alvast de ingrediënten voor zo'n liefdessoep in huis. Valentijnsdag kan voor u absoluut niet meer kapot en als je op die bijzondere dag ook nog een volledige jachtschotel wilt serveren, dan moet u maar eens te rade gaan in mijn kookarchief. Zeker weten dat daar een geschikt diner voor die dag te vinden is. Ik wens al mijn kookvrienden een fijn vervolg van deze week en voor zaterdag een hemelse Valentijnsdag!
10-02-2015 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Verlopen maandagavond had Eva Jinek naar aanleiding van nieuwe beschuldigingen m.b.t. tot onoorbare seksuele handelingen van priesters aan het adres van het Vaticaan een gesprek met professor Antoine Bodar en Vaticaankenner Stijn Fens. Het onderwerp zou moeten gaan over gevonden porno, het aanwezig zijn van condooms, een geschorste bisschop in de Dominicaanse republiek en vele andere zaken. Al deze gebeurtenissen werden door de huidige paus Franciscus zelf naar buiten gebracht en Franciscus is de eerste Paus die al dit soort zaken niet onder de dekmantel houdt en strenge straffen uitdeelt aan priesters die zich niet houden aan hun priestereed en enkele van die geestelijken zijn in verband met hun levenswijze zelfs uit het ambt gezet. Over de misstanden op seksueel kerkelijk gebied werd al heel gauw gezwegen en de kritiek van de geïnterviewde gasten viel al gauw op Paus Franciscus zelf die volgen de Eerwaarde Heer Bodar en Hr. Fens zich gedroeg als een ouderwetse paus die zijn boodschap op een populaire manier wist te verpakken, geen nieuwigheden aan de kerkelijke leer toevoegde en zich niet hield aan het Vaticaans protocol. Door zijn voortdurend vermanend optreden tegen de curie was hij binnen het Vaticaan minder populair dan bij het gewone volk. In mijn ogen leeft de opvolger van Petrus heel eenvoudig en brengt hij het hoogste gebod van de Heer, de liefde, goed verwoord over. Miljoenen mensen die zich eerst van het geloof afgekeerd hadden heeft deze paus weer opnieuw begeesterd en voor een poosje terug toen hij de Filipijnen bezocht, woonde een mensenmassa van meer dan 5 miljoen personen de H. Mis bij. Echt de opstandige en ontspoorde wereld wereld mag blij wezen met zo'n paus, die weer veel mensen weet te brengen tot de oeroude bron van liefde en verdraagzaamheid en te hopen is dat hij het ook voor elkaar krijgt om de verschillen die er momenteel zijn tussen de diverse geloven en de mensen die Christen, Moslim, Jood of anderzijds zijn weer in vrede met elkaar bijeen te brengen.
04-02-2015 om 11:08
geschreven door Broeder Everard
Voor u heb ik een heerlijk nagerecht staan en dit op zijn Frans bereid. Wereldwijd kent men dit gerecht en in Engeland wordt het zelfs soms als ontbijt gegeten en natuurlijk daarbij ook niet te vergeten de gebakken eieren met bacon. In veel landen komt dit gerecht ook op tafel met hoogtijdagen zoals met de Kerstmis of Pasen. Wat dit Franse nagerecht zo specifiek afrondt is dat men werkt met uitgezeefde bloem en i.p.v. wat verhitte melk (voor 'n luchtig geheel) water gebruikt. De massa wordt er wat compacter van en daar houden de mensen in het Alsacgebied en de Elzas van. Soms wordt kougelhopf op zijn Engels en Italiaans ook wel opgesierd met wat amandelen en i.p.v. rozijnen gebruikt men vaak een bepaald vlezig druiven of kersensoort. In een tulbandvorm, bestreken met wat boter wordt het geheel goed opgeklopte en afgewerkte beslag gedaan en daarna in de oven gezet. Broeder Everard wenst u veel succes met de bereiding van dit nagerecht.
02-02-2015 om 00:00
geschreven door Broeder Everard