Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
07-07-2018
Tjap Tjoy met krab en peterselierijst
Vandaag gaan we een milde rijstschotel op tafel brengen. Het mag dan warm weer wezen, maar deze schotel Tjap Tjoy met krab en peterselierijst is in een mum van tijd bereid. Het is in deze zomertijd de gewoonte om veel verse groente te eten waarbij de bladgroenten centraal staan. Niet verkeerd is het om ook eens een lekkere wok schotel te bereiden. Wat vers fruit hierna uit een echte kersenboomgaard hier uit de buurt is niet verkeerd en zorg dat het kersensap niet op uw kleren terecht komt. Ik wens u veel succes met de bereiding en tot een volgende keer maar weer!
07-07-2018 om 15:31
geschreven door Broeder Everard
Vandaag heb ik voor u u staan laksa van geroosterde pompoen. Het is een recept van Jamie Oliver. Het is echt een maaltijd van de tegenwoordige tijd: vlug klaar en voor een tweepersoons gezin. Dat was vroeger anders. Wij hadden een gezin van 7 personen en we hadden daarbij ook nog een grote zaak en mijn moeder moest alles tussendoor doen, maar elke middag stond er wel een pot van 4 gangen op tafel en elke dag soep vooraf en een toetje als nagerecht. Ik ben nu 85 en van ons gezin uit die tijd leeft mijn jongste zuster nog en ook ik met mijn vele kwalen ben nog in leven. Diverse keren heb ik op de stoep gestaan bij Petrus, maar die zag het met mij in de hemel totaal niet zitten. Ik heb alles op staatjes ingebracht en als u wilt kunt u het hele stuk kopiëren. Ik wens u met de bereiding veel succes en tot een volgende keer maar weer!
09-06-2018 om 21:23
geschreven door Broeder Everard
Morgen is het Pinksteren, het feest dat de Heilige geest over de apostelen nederdaalde en deze eenvoudige vissers en discipelen van de Heer Jezus plotseling verlicht werden en zij van allerlei talen begonnen te spreken. De Heer heeft dit niet voor niks gedaan, want wij die de geschiedenis kennen, weten dat veel van die apostelen andere landen bezocht hebben om daar de leer van Christus verder te verspreiden. Kom je in een ander land en ken je de taal niet, dan sta je echt met een mond vol tanden. Zo'n leuke wereld is het vandaag niet, want ik hoorde dat de politie een aantal criminelen van de weg gehaald heeft die kennelijk de bedoeling hadden met de Pinksterdagen andere mensen te bedreigen c/q te vermoorden. Een groot aantal wapens zoals messen, ploertendoders en zelfs enkele vuurwapens werden in beslag genomen. Vandaag kun je zelfs je huis niet meer verlaten om een boodschap te doen, want je hebt kans dat onverlaten gewoon je woning gekraakt hebben. Wat dat betreft wordt het tijd dat ze van Hierboven beschermingsgeesten naar de aarde sturen die zorgen dat je overal veilig kunt rondlopen. De hele week ben ik slecht in orde geweest en vandaag heb ik toch nog kans gezien om een dinertje voor twee personen te brengen en wel een wok gerecht met de naam Teriyaki met zalm en Muntrijst. Tegenwoordig zijn de meeste Nederlandse gezinnen klein en de helft van de Nederlanders wonen alleen oftewel met een vrouw of vriend samen. Wil je met de Pinksteren een echt uitgebreid feestdiner op tafel brengen, dan adviseer ik u om even de rubriek feestdiners te raadplegen en er daar een uit te kiezen. Op broeder Everard treft u een keur aan allerlei hapjes, voorgerechten en diverse diners. Kom er eens wat vaker kijken en doe er uw voordeel mee! Ik wens tot slot al mijn lezers fijne en zonnige Pinksterdagen!
19-05-2018 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Op het platteland stonden de huizen vroeger wat verder uit elkaar en aaneengesloten huizenrijen zoals we die nu kennen had je hooguit in het centrum van zo'n dorpje. De meeste gezinnen op het, platteland hadden een eigen groentehofje en in een schuur hielden ze een paar varkens, enkele kippen en bij sommige luitjes stonden achter zo'n schuurtje nog een paar konijnenhokken die meestal ontruimd waren als het zo tegen de Kerst liep. Twee keer per jaar werd er geslacht en dat was in Huissen-waar ik destijds-woonde een paar weken voor de kermis die meestal viel in de laatste septemberweek en in het voorjaar, meestal in februari, maar ook wel in april. De varkens werden aan huis geslacht en er waren speciale slachters die dat deden. In mijn jeugdjaren voor de oorlog 40-45 gebeurde dit door het varken zonder verdoving te steken en ik moest dan bij dat arme beest het bloed opvangen. Tijdens de evacuatietijd in Friesland (eind oktober 1944 tot juni 1945) zat ik geëvacueerd bij een familie op de Rijksweg in de Blesse en er tegenover had je een slagerij die aldoor varkens slachtte en als dit zonder vergunning ging dan charterde de slager mij altijd om met zo'n houten voorhamer dat beest een flinke mep voor zijn kop te geven zodat het varken meteen bewusteloos was. Verraders in die tijd sliepen niet en dat gekrijs van zo'n varken mocht niemand horen; vandaar! Vroeger vonden we dat slachten wat niet erg gevoelig gebeurde heel gewoon. Eerlijk gezegd zou ik het nú niet meer over me kunnen verkrijgen. Gelukkig zijn de slachtregels wat menselijke geworden en hiermee wordt veel dierenleed gespaard. Men liet van een varken vroeger niets overstuur gaan en van de resten werd bouillon getrokken, stukjes bot werden eruit gezeefd en ook veel resten werden verwerkt in hoofdkaas en/of balkenbrij.
Balkenbrij: de naam is afkomstig van het oude Nederlandse woord voor resten "gebalchte" We gaan balkenbrij maken en hebben hiervoor in huis 1 varkenskop zonder kinnebak, plm. 250 gram vers vet, vet spek, 5 liter water, zout, peper en nagelgruis, vroeger werd veelal ook rommelkruid gebruikt (gemengde kruiden) 750 gram pannenkoekenmeel (verkoopt elke super) verder nog wat gewone bloem om de bodem van de schalen te bestrooien.
BEREIDING: Was de varkenskop en het spek en kook ze in ruim water met zout (1 afgestreken eetlepel per liter water). Haal het vlees van het been en maal het samen met het in stukken gesneden spek door een vleesmolen en zet het rooster op fijn. Kruid het vleesmengsel naar smaak met peper en gemalen kruidnagel of rommelkruid. Houd er rekening mee dat ook nog bouillon en meel moet worden toegevoegd. Breng het kookvocht dat met 5 liter water dient aangevuld te worden aan de kook (dus een grote pan of kookketel gebruiken), voeg de vleesmassa toe, breng de massa opnieuw aan de kook en roer er nu zoveel meel doorheen totdat een redelijk stijf mengsel verkregen is. Roer met een houten spatel goed over de bodem van de pan. Proef hierna het mengsel of er voldoende zout inzit (tegenwoordig kan dat echt wel wat minder!) Breng het daarna in met bloem bestrooide, vrij ondiepe kommen of schalen over en laat de balkenbrij opstijven en koud worden. Snijd haar daarna in plakken van ongeveer een halve of hele vinger dik, wentel ze door de bloem en bak de balkenbrij in gesmolten reuzel of in boter, vlug bruin. N.B.: In plaats van een varkenskop en spek kan men ook uitsluitend het kookvocht van leverworst nemen (vroeger werd zo'n varken 's anderdaags na besterven geheel verwerkt) of bouillon met stukjes vlees van krabbetjes gebruiken voor de bereiding van balkenbrij, in welk geval dit gerecht vroeger met minder werk voor particulier of slager bereid kon worden. Buiten de spekvulling zaten er in vnl. Gelderland ook rozijnen, krenten in de balkenbrij en bij de genoemde kruiden werd ook wat anijs gedaan. Stellen kunnen we dat er tegenwoordig slagers zijn die hun eigen recept voor balkenbrij voeren. Hier in het klooster hadden we vroeger veel landerijen en ook een hele veestapel en overal hadden we eigen vaklui voor het verwerken, bereiden of dies wat meer, maar dat is in Holland tegenwoordig niet meer. In Frankrijk en Italië en ook in België heb je nog wel kloosters waar je zoiets nog wel aantreft.
01-05-2018 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Het mooie weer wat we zouden krijgen is de bijna verlopen tweede aprilweek niet helemaal uitgekomen. Toch mogen we niet ontevreden zijn want er waren enkele dagen bij dat het gewoon echt zomers weer was en de thermometer wees op een der plaatsen in Nederland zelfs 25 graden C aan. Er is een gezegde en dat zegt: "April doet wat hij wil."-, en in het verleden zijn we dat vaak gewaar geworden door bv. zware storm met wateroverlast en ook heeft het in de aprilmaanden wel eens fors gevroren. Wat dat betreft mogen we niet mopperen. De weersverwachting voor dit weekend en komende week ziet er ook weer goed uit. Wat me momenteel zo plaagt is al die onderzoeken van die voedingsprofessoren. Bij ons thuis vroeger hadden we een driedubbel bedrijf, bestaande uit winkel, bakkerij en café. Overal moest je diploma's voor hebben en van a tot z moest je precies kunnen vertellen hoe je iets bereiden moest, uit wat voor bestanddelen iets bestond, de onderscheidende kwaliteitsnormen-, gewoon alles! Van de week las ik op internet dat bv. vanillevla slecht voor je hersens was, een borreltje al direct invloed had op je gezondheid en levensverwachting en bijgehouden heb ik voorheen eveneens wat er allemaal over voeding geschreven werd. Als je al die stukjes ontleedt, dan kun je zelfs het luchthappen vergeten, want er blijft weinig deugdelijk voedsel meer over. Wil je werkelijk alles over voeding weten, dan moet je echt broeder Everard gaan lezen, want hij is uiteindelijk wel een persoon die niet alleen de theorie, maar ook praktisch heel wat kennis opgedaan heeft. Een ding over voeding is heel belangrijk en dat is dat het aangepast moet wezen op je werkzaamheden. Zware lichamelijke arbeid eist goede voeding, deze wordt ook sneller verteerd en voor hen die veelal zittend werk hebben is voeding eveneens belangrijk en deze mensen dienen wel zich per dag minstens een half uur tot drie kwartier te bewegen, waarbij ik aanraad om op kantoren tweemaal per dag overeind te komen en in de kantine of op de gang wat lichte gym te doen om de kwade dampen uit je lichaam te verdrijven. Over gaan we nu tot de orde van de dag en voor u staan heb ik een wok diner dat heet: "Wokmie met Gember en Mango." Met de ingrediënten in huis heb je een dergelijk diner binnen een goed half uur kant-en-klaar op tafel staan. Op staatjes hieronder vind u er alles over!
13-04-2018 om 14:38
geschreven door Broeder Everard
Het was vandaag hier op de thermometer 21, 3 graden C en zo'n temperatuur heb ik op al die dagen dat ik 7 april heb meegemaakt en dat zijn er 85 nog nooit eerder meegemaakt. Voor u staan heb ik vandaag een Oosterse maaltijd voor twee personen. De gezinnetjes worden steeds kleiner, niet alleen omdat mijnheer pastoor, de dominee en de rabbi het niet meer voor het zeggen hebben, maar ook door de vele echtscheidingen, het grote ouderenbestand en zo zijn er nog wel een paar andere oorzaken op te noemen. Alleen onze Mohammedaanse broeders kennen geen gezinsbeperking en de Iman daar wil dan ook niets met geboortebeperking of iets dergelijks te maken hebben en het gemiddeld gezin telt daar-zoals vroeger bij ons Roomsen ook het geval was-gemiddeld vier tot vijf kinderen. Ik zie mijnheer pastoor vroeger nog bij ons binnenkomen voor het jaarlijkse bezoekje en meteen hield hij de gezinskaart erbij en zei: "Zo marie, ik tel met uw man erbij 6 parochianen en ik hoop bij het volgende bezoek de zevende te kunnen noteren." Allemaal mooi en wel, maar nu anno 2018 zit de helft van de kerken op slot of ze hebben er iets anders in gehuisvest. Overgebleven zijn kleine gezinnetjes en wat ook toegenomen is dat zijn de alternatieve gezinnen waarbij twee mensen van een en hetzelfde geslacht elkaars lief en leed delen. De oosterse maaltijd van vandaag is zoete sojahimoen met kip en ananas en deze maaltijd is met de ingrediënten in huis binnen een klein half uurtje niet alleen klaar maar staat dan ook op tafel. Succes met de bereiding en ik zou zo zeggen: "Eet er smakelijk van!"
07-04-2018 om 19:55
geschreven door Broeder Everard
Van de Postcode Loterij heb ik een kookboek ontvangen van Yvette van Boven. Zij is de presentatrice van Koken met Van Boven. Bij boer, tuinder of imker haalt zij de ingrediënten voor haar kookprogramma. Zij werkt puur biologisch en houdt van onbespoten en alles vers. Ook heeft ze zelf een tuin met van alles en nog wat om haar programma te completeren. Haar kookprogramma kan ze zó echt natuurlijk brengen en overal weet ze haar vrolijke lach bij te bewaren. Sinds 2006 heeft ze in Amsterdam ook een eigen restaurant. Zij is echt een kokkin van de praktijk en weet als geboren Ierse van wanten. Tegenwoordig heb je op TV veel kookprogramma's en veelal in de rustige uren waarnaar veel huisvrouwen en huismannen hun hartje aan op kunnen halen. Doordat we hier in Holland meer dan 200 nationaliteiten huisvesten zijn de programma's tevens zeer gemêleerd en al die nationale menu's van de diverse landen passeren de revue. Wat dat betreft is de integratie in Nederland buitengewoon goed geslaagd. Vandaag breng ik als menu Italiaanse stoof van kip, een maaltijd bedoeld voor 4 personen en hier in het klooster ben ik wat van het recept van Yvette afgeweken door een tweezijdige bereiding (zie afbeeldingen) van deze maaltijd. We zitten-met veel confraters en zusters op pad-vandaag met 8 personen aan tafel en het zijn de zusters die graag wat hele kippenboutjes op de schotel zien zitten. U echter maakt deze Italiaanse stoof van kip maar precies klaar zoals hier op dit kookblog gebracht. Het is met de goeie ingrediënten in huis een maaltijd die binnen de drie kwartier klaar is. Veel succes ermee!
15-03-2018 om 22:26
geschreven door Broeder Everard
Het maken van Gasconse boerenpaté stamt al uit de tijd van Napoleon. Deze paté kan gebruikt worden als ontbijt, voorgerecht en zelfs wat uitgebreid met stokbrood, een wijntje erbij, uitgebreide garnituur en toegevoegd een stukje wildbraad als volledige maaltijd. Bij paté moet je de gebruikte kruiden goed laten intrekken, dus niet te vers eten en zaaks is het dat paté altijd koud geserveerd dient te worden. Er gaat natuurlijk niets boven het zelf klaarmaken van paté, maar in veel slagerijen is het ook verkrijgbaar en in de super ingemaakt in stenen pot, glas of blik. Tegenwoordig hebben de meeste gezinnen de beschikking over een moderne keuken en met de moderne keukenmachines is er weinig te kloppen, te roeren of anderzijds. Dus alles kan wat vlugger als pakweg voor een halve eeuw geleden. Toch houd ik me liever aan het ouderwetse waar alles met de hand gedaan wordt en men echt je vakmanschap kan tonen door de gevoelens die je met het klaarmaken (bereiden) van het gewenste product verkregen hebt. Hieronder op staatjes is te lezen hoe die Gasconse boerenpaté het beste en lekkerste bereid kan worden. Ik wens u met het klaarmaken ervan veel succes! Gevraagd werd me net door iemand die me dit stuk zag schrijven waar de naam Gasconse vandaan komt. Gascon is een wijngebied in het zuidwesten van Frankrijk. Het gebied ligt tussen de Pyreneeën en de oceaan en er wonen veel mensen van Baskische afkomst.
14-01-2018 om 22:20
geschreven door Broeder Everard
We hebben het hier over kippenbouten die nog ouderwets in een pan, modern kan ook, met toevoeging van allerlei ingrediënten gaar gesmoord wordt. Ja hier in het klooster koken en braden we zodanig dat de spijzen hun aroma, vitamines en specifieke geur behouden. Tegenwoordig wordt wel gewezen op zoutgebruik. Wees daar niet te royaal mee. Kip is over het algemeen licht verteerbaar, het toegevoegde doorregen spek wat minder en als men zich als voorzichtig eter per dag voldoende beweegt dan is de toegevoegde sterke bouillon aan dit lekkere gerecht goed om uw spieren met dit vochtige en wat miezerige weer in conditie te houden. Op een staatje hier beneden vindt u de benodigdheden voor dit Franse gerecht en uitgebreid staat ook vermeld de gehele bereidingswijze. Filets de poularde à la Pompadour is een heel smakelijk gerecht waar u echt uw hart aan kan ophalen, zowel het cuisinepersoneel alsmede de klanten die in uw restaurant of gewoon particulier thuis bij u aan tafel zitten.
06-01-2018 om 23:09
geschreven door Broeder Everard
De ingrediënten die we daarvoor nodig hebben zijn reepjes ontbijtspek, knoflook, 1 blik witten bonen in tomatensaus, geraspte oude kaas, peterselie en een eitje. Wat je erbij eet is grof brood en of krentenbrood besmeerd met roomboter. We lopen al aardig richting kerstmis en aanstaande zondag vieren we alweer de tweede zondag van de advent. Of we een rustige kerstmis tegemoet gaan, staat met al die oorlogsspanningen in de wereld te bezien. We kunnen er weinig aan veranderen en hopen dat de vredesduif overal rondvliegt om een oogje in het zeil te houden en tracht de opstandige wereld tot andere gedachten te brengen.
07-12-2017 om 14:11
geschreven door Broeder Everard
Staan voor u heb ik een gerecht dat samengesteld is door Jamie Oliver. Het gerecht heet Sag aloo Korma en de hoofdbestanddelen zijn zoete aardappels, snijbiet en kikkererwten. Het is een gezond en direct niet dikmakend vegetarisch gerecht dat hier gisteren in het klooster nog gegeten is door Sinterklaas en zijn Pietermannen die na Dokkum ook ons klooster bezocht hebben. Ze hadden in Dokkum geen last van demonstranten gehad, want die waren op de A 7 tegengehouden Het is uit den boze dat er Nederlanders zijn die demonstreren tegen gewoontes die hier al eeuwen ingeburgerd zijn en velen van hen hebben we opgevangen toen ze met alles in de knel zaten en vanuit den vreemde hun toevlucht tot ons land zochten. Pater Venantius houdt vandaag een lezing over de aanpassingsproblemen van vluchtelingen en mensen die mogelijk door allerlei factoren ontspoord zijn. Hij is een wetenschapper die volkerenkunde gestudeerd heeft en ons precies kan vertellen waar de schoen wringt ten aanzien van de vele vraagstukken die nu in de wereld ten opzichte van onvrede en radicalisering spelen. We zijn benieuwd naar zijn betoog en ik hoop u hierover in de nabije toekomst meer te kunnen vertellen.
19-11-2017 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
De lente is voorbij, maar vandaag op het nieuws heb ik gehoord dat de temperatuur aan het oplopen is. We krijgen eerst een paar lentedagen en met het weekend zelfs zomerdagen en dat alles tegen half oktober 2017. Je zou bijna zeggen dat we al volop in een klimaatwisseling zitten. Voor u staan heb ik vandaag net als met erwtensoep het geval een volle maaltijd van lente-uitjes en gamba's. Heb je de ingrediënten in huis, dan kun je binnen 20 minuten die heerlijke soep op tafel brengen. Als toetje na adviseer ik u een schaaltje Yoghurt met wat bramen er doorheen. Ik zou zo zeggen: ,,Geniet ervan en tot een volgende keer maar weer."
11-10-2017 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vandaag gaan we een echt Frans maal bereiden dat heet Duiven à L'Alsacienne. De ingrediënten die we hierbij nodig hebben staan vermeld op een staatje. Je kunt voor een dergelijk maal oftewel duivenborstfilets gebruiken en/of goed geplukt, geschoond en opgevuld met specerijen 4 hele duifjes en met een kleine huishouding bv. twee of eenpersoons een wat kleinere pan of anderzijds (zie inzet) waar u op de zuurkool een gebraden houtduif heb liggen. De bereiding is verder heel eenvoudig en hoe u dit alles het beste klaar kunt maken, heb ik voor u insgelijks op een staatje staan en het staat u vrij om eventueel alles te kopiëren en het recept te bewaren voor een volgende keer. Een hoop burgers in Nederland denken dat de houtduif een beschermde vogel is, maar dat is echt niet zo en vinden het zielig deze in de pan te braden. De houtduif komt in heel Europa voor en u komt ze tegen in agrarische gebieden, gemengde bossen, stadsparken en grote tuinen en daar zijn ze vaak in grote drommen aanwezig. Kijk maar eens op het volgende jagersstaatje dat gaat over het jagen op houtduiven: https://www.jagersvereniging.nl/jagen/de-jachtpraktijk/duivenjacht-in-het-graan/
04-10-2017 om 17:24
geschreven door Broeder Everard
Vandaag heb ik voor u staan een Oosters wokgerecht voor vier personen. Heb je de ingrediënten voor dit gerecht in huis, dan kun je dit heerlijk maal binnen een goed half uur op tafel hebben. Wat iedereen misschien niet kent is Conimex Seroendeng, waarvan je bij dit gerecht een half potje nodig hebt. Seroendeng (zie inzet) is geroosterde kokos met pinda's en specerijen. Het is een specifiek toevoegsel aan bv. Oosters gehakt, aan de rijsttafel en aan de bami en nasi goreng. Het hele recept en de bereidingswijze heb ik op speciale staatjes ingebracht en als verzamelaar van gerechten kunt u van elk onderdeel een kopie maken om deze op te bergen in uw receptenkartotheek. Ik wens u veel succes met de bereiding van dit voedzame maal en tot een volgende keer maar weer!
30-09-2017 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vandaag gaan we een taart bakken met boerenkaas en cantharellen. De vraag is: ,,Zijn er al cantharellen verkrijgbaar of kunnen we ze ergens plukken." Normaal vind je paddenstoelen pas in de herfst, maar op plaatsen in bossen waar het flink geregend heeft zie je ze nu al staan. Nu is het zo dat je uiteindelijk niet in elk bos cantharellen mag plukken. Bossen kunnen bezit zijn van particulieren, kunnen vallen onder natuurmonumenten, het Staatsbosbeheer of andere instanties en volgens het Wetboek van Strafrecht mag je daar als het erop aankomt nog geen blad van de boom halen. Vooral in bossen, waarop aangegeven staat dat het particulier eigendom is en dat je de bospaden niet mag betreden is het opletten en ga daar geen paddenstoelen of bramen plukken en ook het rapen van beukennootjes kun je daar beter niet doen. Word je overlopen en ben je met een of andere activiteit daar bezig, dan kun je bekeurd worden. Oogluikend in openbare bossen wordt het plukken van paddenstoelen of het meenemen van een takje of anderzijds uit het bos meestal toegelaten. Particuliere bezitters van bosgronden hebben vaak voor een bepaald bedrag contracten afgesloten met beroepsplukkers van bosgrondproducten en daar wordt het al helemaal niet toegelaten dat jan en alleman daar aan het plukken of rooien is: "Dus kom daar niet en blijf overal vanaf"! In een beetje grote super verkopen ze het hele jaar door cantharellen in blik en soms ook wel vers uit het bos. In de nog weinig aanwezige speciaalzaken van groenten zijn cantharellen in het seizoen meestal ook te verkrijgen Een waarschuwing is op zijn plaats als het om plukken van paddenstoelen gaat. Een hoop van die zwammen lijken sprekend op elkaar en je moet er echt verstand van hebben als je in het bos of elders op zoek bent naar eetbare paddenstoelen. Hieronder op staatjes vindt u de benodigdheden om een heerlijke boerenkaas/cantharellentaart klaar te maken en insgelijks een volledige beschrijving hoe deze het beste bereid kan worden.
Deze is niet te eten, de eetbare hanenkam heeft ribben wat die valse cantharel niet bezit
25-08-2017 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vandaag staat op de menulijst een vitaminerijk gerecht en wel pasta met courgette en walnoten. De courgette is de zongerijpte vrucht van de curcubita pepo en behoort tot de komkommerfamilie Naam is afgeleid van het Franse woord courge wat merg betekent. De Courgette bevat vitamine A en C en B 6, verder bevat de vrucht ook ijzer, calcium en magnesium. In walnoten zitten veel B-vitamines en wel B-1-, B 2-, B 6 en B 11, verder magnesium, fosfor, calcium, koper en foliumzuur; allemaal gezonde opbouwstoffen en mineralen die het lichaam beschermen tegen allerlei kwalen en ziektes die ons bedreigen. Van walnoten weet ik tevens dat ze cholesterolvrij zijn. Interessant, beste culinaire lezers is dat ook ú dit allemaal weet. Vroeger op het platteland hield iedereen er wel een moestuintje op na en je wist wat je at. Ook op veel plaatsen waren er veel hobbyisten die ook een klein pluimveebestand eropna hielden en de eitjes die de kippetjes ons brachten waren vers en er mankeerde niets aan.Tegenwoordig zijn we allemaal afhankelijk van waren die de supers ons bieden en diverse rijksdiensten houden oog op de waren die ons aangeboden worden. De laatste tijd falen deze organisaties nog wel eens en brengen met hun toezicht-en je zou bijna zeggen onkunde-de volksgezondheid steeds verder in gevaar en hebben met de eieraffaire alle goodwill verloren. Over deze affaire heb ik diverse stukjes geschreven en ook de media heeft wereldwijd hierover bericht. Hieronder op een staatje heb ik de bereidingswijze van het vermelde menu staan en volgens de gebruikte ingrediënten is deze pastaschotel berekend op 4 personen die vandaag de dis bevolken. Ben je met zijn drieën, dan eet je voor vier en met zijn beiden eet je van zo'n schoteltje twee dagen op rij! Lekker en gezond---doe er uw voordeel mee!
15-08-2017 om 12:02
geschreven door Broeder Everard
Tegenwoordig kan niemand meer buiten winkelen in de supermarkt en in de regel is de kwaliteit van de producten daar prima, maar toch als het vlees, kip of wildgebraad betreft, gaan we hier in het klooster-zoals van oudsher gewend-altijd naar de slager en/of poelier. Voor een halve eeuw terug gingen broeders op de grote kloosterlanderijen op jacht, hadden we nog ons eigen kippen en op stal stonden een twintigtal koeien en in een speciale varkensschuur hadden we onze stikoren zitten. Alles is veranderd en de meeste paters, broeders en zusters zijn op leeftijd; een enkele die vroeger leraar of lerares op een algemene school waren genieten van een pensioen, maar de meesten hier hebben alleen AOW en er zijn ook confraters en zusters die vroeger in de missie gezeten hebben, die helemaal geen eigen inkomen hebben. Vandaag heb ik voor u staan Kip Milanese, het recept staat op een staatje beneden. Om de maaltijd te completeren, adviseer ik u appelmoes, friet met sla en/of pasta, maar ook snijbonen en/of gebakken aardappeltjes kunnen bij deze kipmaaltijd geserveerd worden. Binnen een half uur kan deze maaltijd op tafel gebracht worden. Veel succes ermee!
14-07-2017 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vandaag is het vrijdag en gisteren zijn wat confraters uit Frankrijk overgekomen die alle ingrediënten meegebracht hebben voor het bereiden van Sole Prunier. Vroeger werd dit diner op de vastenvrijdag veelal geserveerd aan hoge wereldlijke en kerkelijke leiders van katholieke huize. Het is nogal een beetje prijzig en wij hier in het klooster hebben een dergelijk eten ook niet alle dagen op tafel. Vroeger werd op vrijdag door de gewone werkende katholiek meestal gebraden aardappelen gegeten en kon men het betalen dan werd er een scholletje of wijting bij geserveerd en als nagerecht een peertje of appeltje. Het gerecht Sole Prunier bestaat uit champignons, wat tongen, oesters, truffels, eierdooiers en diverse toevoegingen. Staat u niets in de weg, ga aan de slag en laat uw gezin van zes personen, en als u dit aantal niet haalt, nodig dan uw buurman en buurvrouw ook ter tafel uit om gezamenlijk van dit keizerlijk vastenmaal te genieten!
07-07-2017 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Over een kwartiertje start in Düsseldorf de Tour de France en hier in het klooster zijn de paters, broeders en vooral de zusters enorm geïnteresseerd in de wielersport. Vlak na de Tweede Wereldoorlog stond er bij ons nog een oude Veta in de schuur met cushion banden waarvan ik het stuur andersom gezet heb en opgetuigd als een soort racefiets. Hiermee deden we wedstrijdjes in de buurt en reden daarvoor 5 rondjes om het Zandse vierkant te Huissen en trots ben ik nog steeds dat ik hierbij altijd de snelste was en na de tijd van de toen rijdende wielrenners gerekend, zoals Gerrit Voorting en Gerrit Schulte, zat ik hiermee niet ver uit hun buurt. Als doping at ik veel rauwe biefstuk en verorberde als tussendoortje enkele bananen. Vandaag heb ik voor u staan 'n supersalade voor één persoon. Een echte sportman vindt alles goed maar meestal zijn de hele goeden zo eigenwijs als een ezel, vertrouwen niemand en gaan op allerlei gebied hun eigen gang. Ze koken heel vaak hun eigen eten en zijn ervan verzekerd dat hun klaargemaakte maaltijd de juiste vitaminen bevat voor het leveren van sportprestaties. Om deze luitjes te helpen heb ik vandaag gekozen voor een sportdiner van topkok Jamie Oliver. Geniet ervan en doe er uw voordeel mee, later win je misschien zelfs de Tour de France!
01-07-2017 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Warmgerookte Forelsalade met Krieltjes, Bietjes & een Zachtgekookt Eitje
Vandaag werd door de Nationale Postcodeloterij ons een kookboekje toegezonden. Ik heb het doorgenomen en ik vind dit kookboek van de bekende master kok Jamie Oliver heel interessant. Met dit warme weer is het haast ondoenlijk om een stukje te schrijven en daarom zit ik op dit late uur nu hier in mijn kamertje waar de temperatuur van bijna 27 graden teruggelopen is naar 25 graden Celsius nu alvast een stukje in elkaar te zetten dat morgen op mijn kloosterblog geplaatst wordt en dit heb ik overgenomen-u raadt het al-uit het kookboekje dat door Jamie Oliver geschreven is. We maken de schotel pas vrijdag klaar, want we houden hier in het klooster nog altijd de vrijdag aan als vasten en onthoudingsdag, waarbij we altijd wel lekker eten met 's morgens een sneetje brood minder en ons onthouden van vlees en vetten. Voor vandaag donderdag staat op het menu als voorgerecht een heldere bouillonsoep-ideaal om de spieren met dit warme weer soepel te houden-en het menu bestaat uit aardappelen, erwtjes met zomerworteltjes en als nagerecht watermeloen wat goed is voor de vochtregulatie. Doe het met dit warme weer allemaal rustig aan en houd figuurlijk en letterlijk het hoofd koel!
22-06-2017 om 00:00
geschreven door Broeder Everard