Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
Voordat we om 4 uur aan ons goûter beginnen even een praatje vooraf. Er gaat tegenwoordig geen dag voorbij of er gebeuren vreselijke rampen in de wereld of sneuvelen er onschuldige mensen in een oorlogssituatie. Er is onderhand geen land meer in de wereld te vinden waar je rustig en veilig kunt wonen. Armoede en ongenoegen op velerlei gebied zijn onder de mensen meestal de oorzaak van opstanden en moord en doodslag. Voor een paar dagen terug was er een Nederlandse wapenhandelaar aangesloten bij een vereniging die een hekel aan Moslims heeft die in het openbaar een Koran-het heilig boek van de Mohamedanen-verbrandde. Diverse regeringen uit Aziatische en Afrikaanse landen lieten terecht hun stem horen en veroordeelde deze handeling. Vooraf was het onze Demissionaire Minister van Justitie die een dergelijke daad onder de noemer van de democratische gedachte rekende en ons mededeelde dat zoiets volgens het Nederlands Recht niet strafbaar was. Het is wel zo dat volgens mij hier de goede normen ten opzichte van andersdenkenden worden overtreden en persoonlijk vind ik dat dit verboden moet worden. Al de mensen die zich met haat en woede zich op deze manier verzetten gooien hiermede de lont in het kruitvat en ongemerkt leidt een dergelijke daad tot een alternatieve operatie die volledig uit de hand kan lopen en meestal zijn de slachtoffers niet de daders maar onschuldige landgenoten. Over gaan we nu naar het Goûter en Croûte. Het Goûter ken ik nog van vroeger op het seminarie. Ik studeerde toen bij een Congregatie gesticht door een Franse priester en veel gewoontes betreffende het seminarieleven in dit klooster te Boxtel waren overgenomen uit Frankrijk en België; zo-ook het goûter! Wat voor ingrediënten hebben we nodig voor het klaar maken van paté en Croûte? Nu, dat is roomboter, eierdooiers, bloem, paté (mag ook met paté de foie), zure room, broodkruimels, marderagelei, gelatine, 2¼ dl. bouillon, een cakeblik met in de nabijheid een koelkast ter koeling en afronding van het gerede product! Deze keer hebben we dus als Goûter een wijntje (van mij mag het) met voor elke pater, broeder of zuster hier in het klooster een plak Paté en Croûte.
Coupe met Fudge als Nagerecht en wat Nuttige Eettips!
Vandaag heb ik staan een coupe ijs met fudge. Wat zijn de ingredienten? We hebben om die saus voor een zestal coupes aan te maken nodig 1,75 dl slagroom, 100 gram gehakte melkchocolade, 100 gram gladde pindakaas en drie eetlepels ahornsiroop. Dit alles hebben we in een pan gedaan en gaan de massa verwarmen en beginnen te roeren als alles begint te smelten. Nu gaan we in elke coupe drie bolletjes ijs leggen van een bepaald soort, een bolletje toffee-of karamelijs, dan een bolletje chocolade ijs en ons derde bolletje is vanilleijs. Giet wat van de afgekoelde fudgesaus over de ijsbolletjes en strooi er wat gehakte nootjes over. Ook heel lekker met gehakte pistachenootjes. Je kunt tegenwoordig van die bakjes kopen met enkele soorten ijs of ben je een echte keukenprins-of prinses dan is het interessant om zelf de benodigde ingrediënten te fabriceren, zoals het ijs en de fudge. Wat heb je nodig voor bv. Amerikaanse fudge te maken? Dat is roomboter, suiker, melk en room: Dit mengen en verwarmen en gieten in een kleine blokjesvorm: op laten stijven voor volgende gebruik en in ijskast bewaren!
Vandaag heb ik voor u staan een toetje met de Italiaans klinkende naam Amaretto Panna Cotta. We zitten niet ver meer van het Kerstfeest af en te hopen is dat Poetin met een goed bericht komt met de mededeling dat er een vredesverdrag komt tussen Oekraïne en Rusland. Meer dan de helft van de Oekraïners hebben Russische roots en uiteindelijk had deze grensoorlog-min of meer dus onder eigen volk-nooit uit mogen breken, want zou het voor de Kerstdagen ophouden dan zal het minstens een halve eeuw duren eer er weer een goede en draagzame binding is met enerzijds Rusland en anderzijds de bewoners van de Oekraïne en vooral families met veel slachtoffers zullen tot het derde geslacht opborrelende gevoelens houden die met veel gelegenheden bij tijd en wijle naar boven komen. Zo'n vrede tussen genoemde beide landen maakt ook de medebewoners van Europa blij en het zal grote invloed hebben op het voortbestaan van deze gespleten maatschappij en mogelijk onder bijna de hele wereldbevolking. Heeft zo'n oorlog dan ook met eten en drinken te maken? Ja, absoluut, want door al die sancties en vervelende voorschriften betreffende deze oorlog is niet alleen de voedselbevoorrading in gevaar, maar ook heeft het invloed op onze gezondheid en zeker met de nu nog steeds heersende coronaperikelen is de mens op velerlei gebied zeer kwetsbaar geworden. Het recept voor dit toetje staat aangegeven op een staatje, dat u kunt afdrukken, hetgeen makkelijk is als u dit toetje-misschien- met de Kerstdagen of bij Oud-op-Nieuw-op tafel wilt brengen.
De bedoeling van dit recept is direct niet om zelf ijs te fabriceren, wat natuurlijk niet verboden is of zelf een cake te bakken die je gaat gebruiken om in een cakeblik ijstaart met vruchten te bereiden. Het is heel eenvoudig dit recept en ik heb er ook een staatje bijgezet voor personen die op dieet zijn of bepaalde ingrediënten liever vervangen door bv. ijs te gebruiken waar geen melkproducten in verwerkt zijn etc. Op het recept dat ik hier afgedrukt heb staan, worden als vruchten kiwi's, aardbeien en ananas gebruikt, maar je kunt natuurlijk ook andere vruchten gebruiken of bv. de aardbeien vervangen door frambozen en/of anderzijds. Vergeet niet om een stuk op maat gesneden folie of bakpapier in het cakeblik te leggen en ga dan pas volgens het recept wat hieronder vermeld wordt met het bereiden aan het werk. Het is niet noodzakelijk zoals het recept vermeld om de door u bereide ijstaart een volle nacht in de diepvries te zetten. Drie tot vier uurtjes lijken me voldoende. Werk met de bereiding wel netjes en kom niet met je vingers aan het ijs! Het mes dient ook goed schoon te wezen. Dit is niet om mensen recht te zetten, maar bij de bereiding van etenswaren dient men altijd hygiënisch te werken en zeker in deze tijd van rondzwervende virussen is handen wassen voor de bereiding en vóór en na het eten belangrijk.
Het is vandaag vrijdag 5 november en nog steeds zitten we in 'n pandemie van het coronavirus. Het wil maar niet luwen. Het klinkt mogelijk ongelofelijk, maar er komt een kentering. Over wonderen wil ik direct niet spreken, want daar gelooft bijna niemand meer in, maar tegen de kersttijd zal-na vooraf nog een hoop ellende-het aantal besmettingen echt afnemen, maar voorgoed vertrekken nooit. Kijk vroeger in onze missielanden kwamen we ontzettend veel virussen tegen en de paters van onze congregatie en zendelingen uit vele Europese landen vertegenwoordigd in vnl. Afrikaanse landen hebben voor eeuwen terug toen al geprobeerd er alles aan te doen om die ellendige virussen op afstand te houden en nog steeds is dat niemand gelukt. Hier ter lande met het Coronavirus en al die vaccins evenmin. Door het intense reisverkeer en de lift die muggen via gevluchte dieren uit hun afgenomen leefgebieden allemaal nemen richting het klimaatveranderende Europa brengt mede dat na deze luwing weer andere virussen optreden. En ja, wat met virussen vaak het geval is, dat is dat het overgrote gedeelte van de mensen die gevaccineerd zijn of zelfs niet gevaccineerd toch drager blijven van zo'n verschuild virus en ziek of eraan sterven zijn voornamelijk niet direct de gezonde ouderen, maar wel degenen die behept zijn met diverse chronische kwalen die contactueel al heel snel zo'n virus van een drager overnemen. Zo dit was weer even een kort tijdsverhaaltje vooraf en gaan we, nu we de volgende maand weer aan de Sinterklaastijd zitten verder met onze crumble met speculaas en voor u staan heb ik een staatje waarop staat wat u allemaal nodig heeft om die crumble te bereiden. Op het staatje ga ik uit van appels en tot poeder vermalen speculaas, maar je kunt ook meerdere vruchten gebruiken zo bv. peer of een combinatie van diverse vruchten. Beneden dit stukje vindt u het staatje en enkele foto's van het bedoelde gerecht. Succes ermee!
Vandaag heb ik een nagerecht staan en op het hieronder geschreven stukje vindt u een staatje waarop precies staat hoe u dit nagerecht dient klaar te maken. Nodig hiervoor hebben we 4 ovenschaaltjes, zo'n kleine drie ons bramen een of 2 appels wat basterdsuiker, een theelepeltje kaneel en 'n snufje zout en ook wat granola (krokante muesli) met 4 eetlepels boter. Tegenwoordig zijn er ook heel veel mensen die in de vrieskist een schaaltje ijs hebben staan en heel lekker is het om als alles klaar is met de bereiding om op elk schaaltje met een ijslepel het geheel te completeren met een bolletje ijs. Om deze tijd zijn er weer volop bramen en te koop zijn ze in de supers en zeer zeker in de speciaalzaken van groenten en fruit. Ik weet dat als je op een camping op de Veluwe vertoeft het makkelijk is om bramen in het bos te plukken, maar volgens de wet is dit verboden en maakt u zich daarbij feitelijk schuldig aan stroperij, waarop een boete staat van 104 euro's. Bramen zijn heel gezond en dat zit 'm in het feit dat het vitamine-C gehalte van deze vrucht zeer hoog is en ook zitten in bramen foliumzuren (vit B-11) Een vrucht die nog meer foliumzuur bevat is de framboos. Even iets anders naar aanleiding van een lezersvraag. De meeste van mijn bezoekers weten dat ik al op een hoge leeftijd zit en ontzettend veel mankeer en begrijpen niet hoe iemand die met de gezondheidsleer zo goed op de hoogte is dit alles heeft opgelopen. Nu, het is zo dat ik vroeger bij mijn ouders die een winkel, café en bakkerij hadden veel tot laat in de nacht achter de bar van een rokerig café heb gestaan, ook in de bezorging heb gezeten in een tuindersstreek en vaak die mensen voor de levering van winkelwaar en brood moest opzoeken in het warenhuis waar zojuist een ontsmetting had plaatsgevonden. Ook in mijn militaire diensttijd in het begin van de vijftiger jaren van de vorige eeuw en nadien in een controlefunctie bij de Keuringsdienst van Waren werd ik als vrijgezel altijd gestuurd voor onderzoek bij mensen die een of andere voedselbesmetting hadden opgelopen. Mogelijk heeft dit alles invloed gehad op mijn gezondheidstoestand en in die periode werd aan bescherming van de controleur totaal niet gedacht en zelf heb ik er ook nooit bij stil gestaan dat dit alles mogelijk wel eens fataal kon wezen.
Bij herfst en winterkost als nagerecht gestoofde peertjes
Je wilt het misschien niet geloven, maar er zijn wereldwijd 3000 soorten peren en we kennen er misschien slechts een paar soorten en dat komt omdat de supers zich meestal houden aan slechts enkele bekende soorten en vroeger in de groentewinkels waren vaak heel wat meer soorten te koop en afhankelijk was dat ook van de fruitboeren in de betreffende gemeente. De tijd van de handperen is voorbij en vandaag heb ik voor u staan een recept van stoofperen in rode wijn en je kunt, als je dat fijner vindt ook gebruik maken van bessensap. Je kunt alle stoofperensoorten hiervoor gebruiken en opnoemen doe ik dan wat soorten die u bekend zijn en we praten dan over de Gieser Wildeman, de Saint Remy, de Brederode, de Juttepeer, de Zoute Welle, de Groene Juffer en de Zwijndrechtse Wijnpeer en als u op het Belgische fruitbedrijf van de familie Helsen klikt, vindt u alles over fruitsoorten en ga hiervoor naar de link die ik onder dit stukje heb staan. Buiten peertjes en appels vindt u er een keur aan andere fruitsoorten en deze familie beschikt ook over speciale regiowinkels waar u de juiste keuze kunt maken. Voor ons stoofrecept hebben we nodig 8 stoofpeertjes, een kwartliter rode wijn, een kaneelstokje, 5 kruidnagels, 1 laurierblaadje 100 ml water en 100 gram suiker. We gaan verder met de bereiding: Schil de stoofpeertjes, maar laat het steeltje er aan zitten. De bloemaanzet aan de onderkant gelieve u ook weg te snijden. Was de peertjes en rankschik ze naast elkaar in een niet al te grote pan. Schenk nu de rode wijn of het bessensap, water en suiker er bij en voeg tevens het kaneelstokje en het laurierblaadje toe. Breng alles langzaam aan de kook, en stoof de peertjes, met de deksel op de pan, gedurende 90 minuten. Blijf tussentijds voortdurend controleren of er nog genoeg vocht in de pan zit, en vul dit anders een beetje bij met wat scheutjes water. Klaar: "Schep de peertjes voorzichtig uit de pan, en kook het vocht in tot je ongeveer ca. 150 ml ( een theekopje) over hebt en schenk hierna dit vocht over de peertjes en ik zou zo zeggen geniet ervan en eet smakelijk"! Link naar fruitbedrijf Helsen is: https://helsenfruit.be/ Als inzet in dit stukje over stoofperen heb ik staan de Zwijndrechtse wijnpeer. Dit is een heel oud ras en kennelijk de enige peer waarvan de boombladeren stofffen bevatten die kennelijk niet bij alle perenbomen aanwezig zijn en deze stoffen zijn: arbutine, pyroside, depside, chlorogeen-zuur en koffiezuur. Het is een stof die de urinezuren ontsmet en vernomen heb ik dat bij bepaalde bijverschijnselen van corona en de gebruikte vaccins ook schade berokkend kan worden aan de nieren en mogelijk lijkt me het niet gek om de genoemde stoffen te onderzoeken en wie weet wat daar de uitkomst van is.
Het is vandaag een rustdag wat het EK-voetballen betreft en op 26 juni speelt Italië in Londen op Wembley om 21.00 uur tegen Oostenrijk. In het Johan Cruijffstadion in Amsterdam begint dezelfde dag de wedstrijd Wales tegen Denemarken. Ik denk dat Italië en Denemarken de ploegen zijn die overgaan van de achtste finale naar de kwart finale. Op 27 juni om 18.00 uur start in het Hongaarse Boedapest de wedstrijd Nederland tegen Tsjechië en we hopen allemaal dat de oranje ploeg het er goed afbrengt en hetzelfde hopen we voor onze Belgische vrienden die op dezelfde dag de strijd in Sevilla gaan aanbinden met Portugal. Terwijl mijn brein nu al met die wedstrijden bezig is, ben ik druk met het bereiden van een heerlijk aardbeientoetje dat we vandaag eten na het lekkere menu van boontjes uit Marokko en aardappels uit Malta met een karbonaatje uit Brazilië, want laten we eerlijk zijn daar betrekken onze supers tegenwoordig de groenten en het vlees van. U vindt op een staatje, hier beneden dit kloosterstukje van broeder Everard, het recept van dit lekkere nagerecht en ik wens u een bon appétit en tot een volgende keer maar weer!
Vorige week was het echt bloedheet en de natuur is prachtig maar kan ook nukkig wezen en in angst en de beven hebben we zitten wachten op die voorspelde tornado, dit in de hoop dat ons eigen woonplaats gespaard zou blijven van dit natuurgeweld. Op enkele plaatsen was er sprake van een windhoos of valwind en het ergste hierdoor getroffen werd het dorp Leersum. De schade in deze plaats is enorm en er zijn enkele mensen gewond geraakt, maar gelukkig zijn er geen mensen door dit natuurgeweld gedood. Ver voor de Tweede wereldoorlog was er in Borculo een windhoos en ook nu zijn daarvan de gevolgen nog te zien, evenals in Chaam en Tricht waar voor een aantal jaren terug een windhoos eveneens veel schade en ellende heeft aangebracht.We zullen in de toekomst voorbereid moeten wezen op dergelijke natuurrampen, want door de klimaatverandering zal dit mogelijk straks schering en inslag in ons waterlandje wezen. Maar gelukkig is het wat afgekoeld en voorlopig hebben we-denk ik-weinig last van buien met stormgeweld. Vanavond kijken we allemaal hier in ons klooster naar de voetbalwedstrijd van Nederland tegen Noord-Macedonië en hier de paters, broeders en zusters denken allemaal dat nederland op 11 juli in Londen het hoogste schavotje zal betreden; dus als helderziende laat ik alles in het ongewisse om de EK-euforie niet te verstoren! In feite wou ik u vandaag laten bekijken hoe vroeger puddinkjes op tafel kwamen. Je had vroeger van die prachtige puddingschalen in de vorm van een vis, een groot hart en dies wat meer. Op een groot plat bord werd die vis uit de vorm gehaald en geserveerd en iedereen mocht er een portie vanaf halen. Ik werd altijd op de vingers getikt omdat ik me vaak een te groot portie toegeëigend had en daarom ben ik ook kok geworden, want dan moet je alles voorproeven en dat ligt me wel! Vandaag heb ik op enkele staatjes hier beneden wat recepten uit grootmoederstijd voor u geplaatst en fotografeer dat maar op uw mobieltje! ik wens u er veel succes mee!
Vooraf even ter herinnering: Vandaag is het hier in Nederland Dodenherdenking en dat is de dag dat de vlag halfstok gaat voor de oorlogsslachtoffers van de oorlogen waarin Nederland betrokken was en dan denk ik vooral aan de mensen die in concentratiekampen vermoord zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog, aan de vele burgers die door bombardementen of ander oorlogsgeweld zijn omgekomen, aan degenen die in Nederlands-Indië in de Jappenkampen zijn omgekomen of als dwangarbeider bij de Birma Spoorweg, en de vele militairen en verzetsstrijders die door oorlogsgeweld gesneuveld zijn op de Grebbenberg of om Nederland te dienen geëxecuteerd zijn, verder zij die in de strijd in Indonesië of in Papoea Nieuw-Guinea het leven gelaten hebben, niet te vergeten onze gesneuvelde Korea vrijwilligers en ten slotte al die personen en militairen die in Nederlandse dienst na de Tweede Wereldoorlog omgekomen zijn bij deelnemende acties in de strijd om de wereldvrede te behouden. Laten we ze op ons eigen manier herdenken en moge zij allen rusten in vrede! Heel veel over oorlogen en herdenkingen kunt u lezen op het blog Eef met Nieuwsflitsen, Herinneringen & Ervaringen http://www.bloggen.be/eef/
WAT NODIG VOOR DE BEREIDING VAN TORTILLA'S? 12 tortilla wraps, 12 eieren, 180 ml halfvolle melk, 100 g geraspte kaas, 1 rode paprika of een paar tomaten, 1 lente ui, een snufje peper en zout en wat olijfolie om de wraps in te vetten.
Vandaag gaan we dus met de ingrediënten hierboven vermeld dit lekker voorgerecht-of tussendoortje zoals je het noemen kunt- bereiden en dat zijn de in schaaltjes gebakken tortilla Muffins in minivorm of wat groter. Op een staatje wat makkelijk af te drukken is staat de hele bereidingsprocedure. Het is het bewaren best waard, want op zo'n avond dat je met zijn allen op Tv naar een interessante voetbalwedstrijd of anderzijds zit te kijken is zo'n tussendoortje echt welkom. Ik wens u veel succes bij de bereiding en geniet er maar lekker van!
Vandaag heb ik voor u staan een heerlijk voorgerecht, maar je kunt het ook als tussendoortje klaarmaken als je met z'n allen naar een leuk sportprogramma zit te kijken. we gaan morgen ook beginnen aan de laatste 6 dagen van april en stellen kunnen we dat we tot op heden nog nooit zo'n mooie aprilmaand beleefd hebben. Vrijdag 27 april is het koningsdag en te hopen is dat de weerbepaler hierboven ons gunstig gezind is en dat het hele Nederlandse volk kan genieten van een prachtige en welgeslaagde Koningsdag. Voor degenen die vaker bakjes van kaas gevuld met salade willen klaarmaken staat hieronder een apart staatje dat u nu inkijkt voor het recept, maar wat u ook kan kopiëren en bewaren.
Het is vandaag misschien geen weer voor een wenteltoetje als nagerecht, maar met een bolletjes ijs erop doet het ons herinneren dat we nog een paar schaatsen op zolder hebben liggen, die we uit het vet moeten halen en op weg moeten gaan naar de schaatsbaan in ons dorp. De meeste mensen komen te weinig in beweging en wat ook een manco is, dat is de schaarse kleding die heden ten dage zelfs met bittere kou gedragen wordt. Vroeger hadden we degelijke onderkleding aan, die bestond voor mannen uit een lange onderbroek, een hemd en borstrok en als bovenkleding een broek met trui of vest en je ging niet naar buiten zonder muts, dikke duffel, das om de nek, handschoenen aan en ook niet zonder oorwarmers. Nu je steeds hoort dat grote ijsbergen en ijsblokken aan de Noord-en Zuidpool aan het wegschuiven zijn en in zee terecht komen, gaan we eerder een ijstijdperkperiode tegemoet dan tropische zomers. Dus beste lezers, sla bij de dichtstbijzijnde winkel wat wintervoorraad in en morgen gaan we een ouderwetse pot erwtensoep op tafel brengen. De erwten moeten eerst een nachtje weken. Wat we inmiddels wel allemaal binnengehaald hebben is een flinke varkenspoot en/of kluif, ribjes, een rookworstje, knolselderij, een uitje, 'n paar preitjes, stukjes wortel, wat aardappeltjes en sowieso staan in elke huishoudkast de nodige aroma's en specerijen. In een goeie pot erwtensoep moet de opscheplepel in de geef-acht-houding in de soep blijven staan. In elke receptenrubriek van broeder Everard vindt u wel een wintergerecht en uiteraard ook enkele stukjes over erwtensoep. We zitten nog steeds in de vastentijd en ik heb voor u ook een staatje staan hoe u zich op eetgebied het beste kunt gedragen. Wie zware lichamelijke arbeid moet verrichten en veel in beweging is kan vaak maar raak eten, want deze persoon gebruikt veel energie en zijn of haar 'meterkast' moet niet op tilt slaan. Zit je op kantoor, ga dan bij goed weer niet met de auto maar met de fiets naar je werk.
Broeder Everard is behept met 7 chronische aandoeningen, lopen gaat zeer moeilijk, maar de hele dag ben ik druk met hier achter de computer en nu ik dit stukje aan het schrijven ben is het zuster Maria die achter het fornuis staat en ik ben al zeven keer naar het toilet geweest om de hulpmiddelen van inhoud te ontdoen en om me lichamelijk wat op te kalefateren. In beweging zijn we de hele dag, soms zelfs door de pijnen die me voortdurend overvallen. Het enige voordeel is dat mijn klok met een pompvermogen van 15 % nog steeds aan het tikken is en met deze tempus fugatomotor gaan we gewoon verder.
Vandaag gaan we een preitaart bakken. Erin verwerkt zitten de volgende ingrediënten: prei, bloem, melk, 2 geklopte eieren, kaas, blokjes ontbijtspek, peper en zout. Met dit wisselvallig en vochtig weer is dit een uitstekend tussen-en of nagerecht. Er zitten veel voedzame stoffen in verwerkt en ook goed is het voor wintersporters die op schaatstraining zijn of zich bevinden op een van de skibanen hier ter lande of verderop op de buitenbanen in Oostenrijk, Zwitserland of Frankrijk. Een lekkere bouillonsop vooraf om de spieren in conditie te brengen raad ik als voorgerecht aan. Succes is verzekerd. Irene Wüst is wat teruggezakt en ik zie haar vooraf bij een schaatswedstrijd ook niet meer van die geeuwen laten. Gegarandeerd dat dit weer terugkomt bij dit sportmenu van broeder Everard. Hieronder op staatjes vind u alles wat u moet weten om deze preitaart klaar te maken en als u voor de toekomst op dit menu nog een keer terug wilt vallen, maak dan wat afschriften.
Vandaag in de nog rijpe appeltijd heb ik voor u staan een lekker nagerecht van appels met geitenkaas (zie inzet) wat de Italianen een Bruschetta noemen. Er zijn diverse mogelijkheden om zo'n toetje klaar te maken. Je kunt er zelfs speculaas aan toevoegen, maar daar wachten we maar even mee tot 5 december. De septembermaand is hier ter lande goed begonnen wat je niet kunt zeggen van bv. Amerika en de Bovenwindse Eilanden van onze laatste 'koloniale' overblijfselen. Te hopen is dat we met de naderende herfst verstoken blijven van windstoten met zo'n zelfde orkaankracht als in Houston en nu op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba het geval is. Veel mensen zijn daardoor gedupeerd en dakloos geworden. De schade die zulks orkanen veroorzaken loopt in de miljarden dollars. Broeder Everard heeft op dit blog een keur aan recepten staan en als u dit blog raadpleegt vindt u al gauw iets van uw orde; op staatjes die makkelijk te kopiëren zijn staan veel gerechten, waarmee u uw eigen receptcartotheek kunt samenstellen. Dus aan de slag ermee!
Vandaag gaan we vegetarisch eten en hier in het klooster houden we ook nog de aloude vrijdag van vroeger nog hoog door ons vandaag te onthouden van vlees. Klaarmaken ga ik een lekker soepje. Vandaag zitten we aan tafel met 12 confraters en ik heb hier dus driemaal de benodigdheden klaarstaan om deze soep tot leven te brengen. Niet alle paters, broeders en zusters houden zich aan het vrijdagdieet en dat komt omdat de kloosters niet meer helemaal bevolkt zijn, veel broeders en zusters op zichzelf wonen en degenen die werk hebben opereren veelal ver buiten de kloostermuren en zijn dus afhankelijk wat de pot op reis voor hen in petto heeft. Je wordt vaak verplicht om je bij het hedendaagse moderne leven aan te sluiten. Vroeger werd een klooster bewoond door zo'n 20 paters en een tiental broeders die daar functioneel aan het werk waren als bakker, schoenmaker, kok, metselaar, boer, tuinman, portier ziekenbroeder etc. De paters zaten veelal in het onderwijs en pas na de oorlog was het helemaal niet vreemd dat een klooster zo'n 150 studenten in de kost had die later allemaal priester wilden worden. Er is veel veranderd en momenteel moeten we zelfs met buitenlandse kloosters fuseren om overeind te blijven en als dat om een of andere reden niet mogelijk is wordt het klooster en alle bezittingen verkocht en ben je genoodzaakt je heil te zoeken bij vrienden, kennissen of voor zover je nog broers of zusters hebt bij je eigen familie. We gaan onverstoord verder en na magere jaren breekt er ook weer ooit een tijd aan dat het kloosterleven weer opbloeit.
Het is vandaag 1 april en over amper 4 weken vieren we de verjaardag van onze koning Willem Alexander en sinds hij de taak van zijn moeder Beatrix heeft overgenomen zijn we afgestapt van de oranjebitter, welke we door een aloud Hollands pilsje vervangen hebben en als speciale attractie na het middagmenu hebben we als nagerecht Pommes Farbalant de Monk Everard, een soort appelbol die vroeger erg in trek was bij de Franse koningen en ook keizer Napoleon was er weg van en verloor doordat hij smakelijk zo'n 'pommetje' van Monk Everard aan het eten was-en daardoor vergat zijn commando's te geven aan de troepen-de slag bij Waterloo. Op internet las ik dat ook de nieuwe president van de USA Donald Trump weg was van de pommes Farbalant en tijdens het eten hiervan in aanwezigheid van bijna de hele Amerikaanse pers vergat een belangrijk handelsdecreet te ondertekenen. Ja bij al die heerlijkheden raak je vaak de kluts kwijt en soms houd je er gebakken peren aan over. Hieronder treft u op staatjes het aloude Monk-recept en het staat u volkomen vrij om deze te kopiëren en op te slaan in uw receptenkartotheek. Ik wens mijn lezers er veel succes mee!
Voor u staan heb ik vandaag als voorgerecht broccolisoep met oude kaas. Het is een goede opwarmer om morgen klaar te maken. Vandaag was het al min of meer luikend lenteweer, maar morgen verandert het een en ander: ,,Het gaat regenen!" Bij vochtig weer moet je altijd iets pittig op tafel brengen en dat is een maal of voorgerecht dat uw spieren in goede vorm houdt en dat doen we dan met deze soep. De bereiding heb ik op het bekende staatje staan dat u vrij kunt kopiëren en eventueel op te bergen is in uw receptenkartotheek. Succes ermee!
Over gewone erwtensoep vindt men in de rubriek voorgerechten c/q gerechten verschillende recepten hoe deze erwtensoep bereid kan worden. We kennen buiten deze bereiding ook nog soep die bereid kan worden met doperwten. Beneden heb ik een receptje staan. Om deze soep wat smaakvoller te maken, kan men er broccoli, prei en/of geraspte kaas in verwerken en ook wat blaadjes munt doen het bij deze soep goed. Er zijn restaurants waar u deze soep ook opgediend kunt krijgen met gerookte zalm, garnalen, forel of andere vissoorten. Kortom, er zijn veel variaties mogelijk.
Voor u staan heb ik vandaag twee interessante nagerechten. Het eerste gerecht wordt klaargemaakt met 4 Gieser Wildeman stoofperen, wijn, suiker, kaneelstokje, plakken suikerbrood, 1 tl kaneel, wat bloem en boter. De benaming van dit gerecht is Stoofperen Crumble met suikerbrood. Het tweede gerecht is een bladerdeeg tompouce met mascarponemousse, luxe chocolademousse en gemengd fruit. De gerechten heb ik overgenomen uit een folder van de Aldi en zowel de benodigdheden voor het klaarmaken van deze nagerechten alsmede de bereidingswijze staan afgebeeld op de bekende staatjes. Veel succes ermee!
Vandaag heb ik als nagerecht staan een warm chocoladetoetje en hoe het bereid dient te worden met alles erop en eraan leest u op onderstaand staatje. Mijn gezondheidstoestand is nog erbarmelijk slecht en voorlopig houd ik me dan ook bezig met eenvoudige gerechten en/of nagerechten. Het is soeur Maria die momenteel in de keuken het heft in handen heeft en bijgestaan wordt ze door een paar medebroeders die vroeger ook keukendiensten verricht hebben en stokoud zijn. Mij, met mijn 83, noemen ze de jongeling en ze begrijpen niet hoe ik aan al die kwalen gekomen ben. Misschien doordat ik zoveel in de cuisine gestaan heb en moest zorgen dat de inwendige mens tijdig verzorgd werd, heb ik me te veel onttrokken aan de dagelijkse kloostergebeden zoals de metten, de priem, de vespers en de completen. Kortom daarboven vinden ze mogelijkerwijze dat ik te weinig gebeden heb en dit niet ongestraft kon blijven. Een andere verklaring heb ik er niet voor!