Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
29-04-2022
Zoete Aardappelsoep met Linzen
Wat hebben we nodig om zoete aardappelsoep met linzen te bereiden? Nu dat is 1 ui, 1 teentje knoflook en 300 gram zoete aardappelen (zie afbeelding)-, wat bakolie om de ui en knoflook te bakken, verder om toe te voegen 1 theelepeltje paprikapoeder, wat peterselie, peper en stukjes zoete aardappel. Als dit allemaal gemengd is dan voeg je 400 gram tomatenblokjes, 100 gram gedroogde (rode) linzen en 1 liter bouilon toe. Breng het geheel aan de kook en dit gedurende plm. 25 à 30 minuten. Onderwijl je daar mee bezig bent dien je te roeren. Doe je dat niet dan plakken de linzen aan de bodem van de pan. Zijn de linzen gaar, pureer dan de soep en serveer vervolgens de soep nadat je er een scheutje kookroom/kokosmelk en een snufje chili aan toegevoegd hebt. Het recept hier gegeven is afgesteld op 4 personen en je zou de soep kunnen beschouwen als voorgerecht, maar met wat stipbrood en een vruchtenyoghurt als nagerecht heb je sowieso al een voldoende vitaminerijk diner op tafel.
Onderstaande foto is van Studio Kook!
29-04-2022 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
In oorlogstijd, en dan heb ik het over de jaren 1940-1945 hebben wij hier op het platteland steeds voldoende kunnen eten. Weliswaar waren bijna alle artikelen op de bon, maar goede aanvulling was er uit eigen tuintjes en ook bij de vele boerenbedrijven kon je terecht voor diverse producten. In oorlogstijd werd er ook veel geweckt, waaronder verstaan werd het in weckflessen inmaken van groenten en vlees en ook werden veelal koolsoorten ingezouten en bewaard in Keulse potten. Toen hier binnen de Betuwe de strijd tussen de Duitsers en de geallieerden losbrak werd er met het voortdurende granaatvuur ook veel vee gedood en voorzagen we ons van bankvlees uit de vele noodslachtingen. In de grote steden van ons land lag dat anders en toen op een gegeven moment de verbindingslijnen over de rivieren verbroken werden was er praktisch geen aanvoer meer van de benodigde levensmiddelen en vnl. de mensen in het westen kregen te maken met een hongerwinter, die aan veel personen het leven gekost heeft. Zo in oktober 1944 werden we door de veldgendarmerie van de Duitsers uit onze woonplaats wegens oorlogsgeweld gedwongen om te evacueren. Ook veel Betuwnaren kwamen in het Westen terecht en hebben ook daar de hongerwinter meegemaakt.Van geluk mogen wij spreken dat we het beter troffen en onze familie is terecht gekomen in de Blesse en Blesdijke in Friesland waar van hongersnood geen sprake was. In de oorlogstijd werd er wel regeringsbrood gegeten. Dit was brood van meel uit eigen land, aangevuld met aardappelmeel, roggemeel en peulvruchtenmeel. Gewone koffie was ook niet te krijgen en we dronken in die tijd surrogaatkoffie en hiervoor werd gebruik gemaakt van gerst, mix van erwten, veldbonen, cichorei, eikels en tulpenbollen. Alles werd gebrand en gemalen en het aftreksel daarvan was goed te drinken. In de hongerwinter werd van tulpenbollen soep getrokken, van brandnetels werd stamppot bereid en met 'n verjaardag werden wat bollen gepoft en ook ranja was verkrijgbaar. Wat zeep betreft waren er verschillende soorten zo bv. karnemelkzeep, kleizeep en zelfs zeep dat bereid was uit menselijke resten. Er waren personen die op hun land tabaksplanten verbouwden en de bladeren werd gedroogd, gesneden en gefermenteerd (gisting d.m.v. enzymen). Wij als jongens rookten eigenteelt van bonenblad die we op dezelfde manier klaarmaakten als de eigenteelt van de grote mensen. Je moest er weliswaar flink van hoesten, maar daar schrok in die tijd niemand van. Ik heb zo het vermoeden beste lezers dat we weer zo'n tijd tegemoet gaan en daarom heb ik er nu een stukje over geschreven. Mocht het zover komen, dan ben ik bereid gratis instructie te geven hoe je jezelf in oorlogstijd kunt redden met andere producten die je nu gewend bent en overleven. Ik hoop niet dat het zover komt en wij mogelijk geen hongertijd tegemoet gaan, maar wel op een wat sobere wijze ons leven moeten gaan leiden, dat is haast wel zeker!
Dames uit de gaarkeuken zijn bollen aan het pellen
Zo, daar eten we van de week van! Ja, waarvan zou deze sunlightzeep gemaakt zijn?
25-04-2022 om 20:19
geschreven door Broeder Everard
Achter de rug hebben we Palmpasen en vroeger was het de gewoonte dat we met een haantje op een stokje een soort optocht hielden ter herdenking dat Heer Jezus die zowel geprezen alsmede door zijn omgeving bespot werd in een week tijds het loodje ging leggen doordat hij na een glorierijke intocht in Jeruzalem met veel gejuich en nadien met boegeroep de stad uitgejaagd werd, een paar dagen later aanvoelde dat het met Hem afgelopen was en daarom hield hij op de dag die we vandaag herdenken een bijeenkomst waar hij als nederig dienaar eerst de voeten van zijn leerlingen waste en daaropvolgende zijn discipelen een diner aanbood dat bestond uit brood, een visje, wat vruchten en wijn en toen dat achter de rug was trok hij zich terug door zich te begeven naar de Hof van Olijven, een soort wandelpark. En het was in dat recreatiepark dat hij op aangifte van enkele personen die hem niet mochten, en Hem een oproerkraaier vonden door soldaten van de Romeinse landvoogd gearresteerd werd en nadien voorgeleid aan Pilatus die Hem op aandrang van een stelletje 'ongeregeld' tot de kruisdood veroordeelde. Met Jezus samen werd ook nog een moordenaar voorgeleid, die Barabbas heette en omdat Pilatus vond dat hij Jezus zomaar niet veroordelen kon, liet hij de keuze over aan de samengestroomde menigte die vonden dat de moordenaar B vrijgelaten moest worden en de onschuldige Jezus naar de kruisberg Golgotha gebracht diende te worden. Die twee stokjes waarvan we vroeger een kruis gemaakt hadden stelde de kruisdood van Jezus voor en dat haantje gemaakt van brood het laatste avondmaal. Met enkele foto's hier beneden geef ik aan de lijdensweg die de Heer gegaan is en stervend aan het Kruis hoorden de aanwezigen op Golgotha Hem vele woorden zeggen en een van die zinnen in het Aramees was: ,, ELI ELI LAMA SABACHTANI"-, wat betekent: ,,MIJN GOD, MIJN GOD, WAAROM HEBT GIJ MIJ VERLATEN?" Ja, lieve mensen en dat kunnen ook veel mensen die in oorlogssituaties verkeren insgelijks roepen, want het is bar en boos wat daar in Oekra�ne allemaal gebeurt, waar ook veel onschuldige mensen op een gruwelijke manier te lijden hebben van het oorlogsgeweld aldaar en in veel plaatsen werden burgers in hun huizen of op de vlucht getroffen door granaatvuur, bommen of zomaar neergeschoten. Laten we bidden dat dit oorlogssgeweld in Oekra�ne spoedig be�indigd wordt en we als Christenen of gelovigen van een andere orde proberen om vriend en vijand weer vredig bij elkaar te brengen, want verder gaan op de n� gangbare manier van oorlog voeren en haat leidt tot een totale ondergang van Europa. Wat ik ook heel verderfelijk vindt is dat sommige sancties averechts werken en sommige multinationals en slinkse profiteurs ten koste van de burgers nog rijker maakt als voorheen.
14-04-2022 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vorige week kregen we via divere media-kanalen te horen dat door de Belgische warencontroledienst in paaseieren van de Ferrerofabriek in Aalre salmonellabacteriën gevonden waren. Dit is een bacterie die aanwezig kan zijn in vnl. rauwe producten, zoals varkens of rundervlees, kip , eieren, melk en melkproducten vis en garnalen en veel andere producten. Bij goed gaar koken of bakken worden ze vernietigd. Met die chocolade ligt dat anders, want hierbij worden diverse bestanddelen vaak aan toegevoegd, die ook weer aan zo'n fabriek aangeleverd worden door hun leveranciers. Die salmonella kan zich mogelijk ook ontwikkeld hebben in de productielijnen van de fabriek en voor een onderzoek naar de oorzaak is de fabriek tot nader order gesloten. Overigens staat Ferrero bekend als een goede producent van de artikelen die daar bereid worden. Wat wel het geval is dat de melding van de gevonden salmonella hier in Nederland wat laat bekend gemaakt is, want het was al wat eerder in België bekend en niet onmogelijk is dat hier in Nederland al heel wat chocolade is ingekocht, bewaard voor de Pasen of al opgegeten voordat hier in de supers alles van de schappen is gehaald en er mogelijk personen zijn die hiervan ziek geworden zijn, hetgeen zich voornamelijk uit door diarree, buikklachten, misselijkheid en braken. Mensen met al kwalen bij zich lopen wel een groot risico bij het eten van met salmonella besmette consumptieartikelen.
VITAMINE K: In een ver verleden heb ik er al over geschreven dat vitamine K huist in bladgroenten, broccoli, spinazie, boerenkool, vlees, kaas, eieren, vis en diverse andere voedingsmiddelen en tegenwoordig kun je al die vitamines ook verkrijgen in potjes bij de drogist en menig super verkoop die vitaminerdrankjes of pilletjes eveneens, maar er gaat niets boven het zelf koken van maaltijden, waarbij alles vers van het land of uit de winkel komt. Zoals u weet bevat 90 % van alle groenten vitamine C en de meeste ook mineralen zoals ijzer, foliumzuur of kalium, allemaal voedingselementen die goed zijn voor uw conditie. Door dierproeven is men erachter gekomen dat vitamine K ook heel goed zijn werk doet ter preventie van het behept worden met de Ziekte van Alzheimer. SLECHTE TIJD: De laatste jaren zijn veel kloosters en kerken verkocht en hebben een andere bestemming gekregen. De paters, broeders of zusters worden oud en nieuwe aanwas is er bijna niet. Zo gaat het met alles hier ten huize ook een ongewenste kant op, maar het is niet anders, hetgeen niet wil zeggen dat broeder Everard met zijn blog: Broeder Everard met Kloosterrecepten stopt met schrijven van verhalen, maar het ligt wel in het verschiet. Onze Nederlandse keuken is door de vele nationaliteiten in ons land totaal veranderd en onze supers hebben zich hierbij aangepast. Het is wel zo dat de toekomst wat onzeker geworden is door de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen belager Rusland, waardoor de prijzen hier de pan uitrijzen en veel artikelen straks schaars worden of zelfs niet meer verkrijgbaar. Bidden help wel om het geschapen bittere lot te dragen, maar oplossen doet het echt niet! GEZONDHEIDS-WAARSCHUWING: Het heeft in de woestijnen overal weer goed gestormd en de grove korrels zand vliegen niet ver weg, maar wel het fijnzand dat als onzichtbare stof zich duizenden kilometers verderop zich door de lucht verplaatst en morgen Nederland bezoekt. Dus zet nog even dat mondkapje op om u tegen dat stof te beschermen!!
11-04-2022 om 00:00
geschreven door Broeder Everard