Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
26-06-2014
Makreel à La Virginale
Vandaag gaan we een visschotel bereiden waarbij we gekozen hebben voor makreel; een vis boordevol meervoudige onverzadigde vetzuren, veel vitamines A, D, en B12 (cobalamine)-. Dus goed voor hart en bloedvaten! Nu we vanwege het voetballen vaak onderuitgezakt bij de Tv zitten is dit een ideale kost om toch de slanke lijn te behouden. We moeten wel even de deur uit om de ingrediënten voor zo'n schotel te verzamelen en ik raad u aan deze vis dan ook te betrekken van een goede speciaalzaak. Wekelijks staat er op de geijkte visdagen wel ergens een viskraam, maar zoals vroeger zijn veel viswinkels uit de wat kleinere gemeenten verdwenen, omdat ze daar geen volledig bestaan meer hadden. Jammer voor de echte visliefhebbers, die vaak een ver ritje moeten maken om verse vis te bemachtigen. Neem wel een koeltas mee om deze vis ook vers thuis te brengen. Wil je verse vis van een kraam bekomen, dan dient men de bestelling vooraf te doen, want de meeste visverkopers op markten en bepaalde standplaatsen hebben vaak alleen de gangbare soorten in voorraad en dat is uit verkoop technisch oogpunt gezien hun niet kwalijk te nemen. In alle supers en kraampjes is wel gestoomde of gerookte vis (zie inzet) te krijgen en in broodjeszaken worden vaak broodjes makreel of haring verkocht, maar voor de echte verse vis moet je bij de vakman, dus de visboer wezen! Om het u gemakkelijk te maken heb ik het recept en de bereidingswijze van deze visschotel die we met een deftige naam Makreel À La Virginale noemen hieronder geplaatst; makkelijk om een en ander te kopiëren en hierna op te bergen in uw maaltijdencartotheek.
26-06-2014 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vroeger hadden we hier bij het klooster een flink stuk van onze kweekgronden gereserveerd voor de teelt van aardbeien, maar dat is nu allemaal verleden tijd. Bij aardbeien moet je alles over plantenvermeerdering en stekken weten eer je aan de teelt begint. Vroeger was de aardbei uitsluitend een seizoen product, maar tegenwoordig door veredelde teelmethodes bijna het hele jaar verkrijgbaar. De aardbei is een zeer kwetsbare vrucht en bij al te vochtig weer ontstaat er vruchtrot en in mei als de vrucht zich aan het zetten is moet je op de koude grond ook berekend zijn op vorstschade. In het vroege voorjaar willen de veldmuizen en de aardbeienloopkever ook nog wel eens op visite komen. Berucht is de rode en witte vlekkenziekte die het gewas totaal vernietigen kan. De kwekers weten deze euvels allemaal te bestrijden, maar dit moet allemaal heel secuur plaatsvinden. Gif resten mogen er bij het oogsten niet meer in en op aanwezig zijn. In bepaalde ongunstige seizoenen geeft de kweker bakken vol geld uit om al die ongemakken in de hand te houden en dit maakt dan ook het grote prijsverschil. Het plukloon is ook heel wat hoger dan vroeger. In de goeie oude tijd waren het de buren of de familie die nog wel eens een handje kwamen helpen en 's avonds als ze naar huis gingen een siep aardbeien gratis mee mochten nemen voor de moeite. Herinneren doe ik me nog de tijd dat zo'n siep (gevlochten mand met 3 kg aardbeien) aan de veiling 80 cent deed en vaak brachten door de grote aanvoer hele partijen niets op en werden doorgedraaid. Zo'n tuinder die dit overkwam, er hard voor werken moest en ook nog vaak een groot gezin onderhouden, werd daar niet vrolijk van. Aardbeien zijn heerlijk op een boterham, beschuitje, op vanillepudding, maar je kunt ze ook als garnituur gebruiken, een taart mee opsieren, wijn of siroop van maken, wecken of jam ervan bereiden. Van aardbeien word je niet dik: Ze bevatten weinig calorieën; in deze vruchten zit wel heel veel vitamine C, verder bevat de aardbei als mineralen foliumzuur, kalium, ijzer en calcium, eveneens schuilen er ontstekingsremmende antioxidanten in deze vrucht. Net als bij een heleboel andere vruchten en voedingsmiddelen zijn er altijd mensen die voor een bepaald product allergisch zijn en krijgen bv. bij het consumeren van aardbeien een felle huiduitslag en die consumenten kunnen beter om ongemakken te voorkomen geen aardbeien eten. Ga om te zien wat je zoal met aardbeien kunt doen naar http://www.kookse.tv/recept/aardbeienjam-maken
17-06-2014 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vitaminen K: De K staat voor Coagulation en vertalen we dit woord, dan hebben we het over bloedstollingsvitaminen. In onze darmflora schuilt een stof die fyllochinon heet; d.i. een in vet oplosbare stof die vitamine K produceert en stellen kun je dus dat we in die darmen te maken hebben met goedaardige bacteriën die heel functioneel zijn en ons lichaam sowieso al ruimschoots van vitamine K voorziet. We kennen ter stimulering van ons voedingspatroon twee soorten functionele vitaminen K, nl. K1 en K2. K1vinden we in alle groene bladgroenten zoals andijvie, sla, spinazie, postelein etc. en in alle koolsoorten, verder in zeewier, vislever, alle volkorenproducten, yoghurt en in alle plantaardige oliën en vetten, K2 in vlees en kaas. Vitaminen K voorkomt kaalhoofdigheid, is een goed preventiemiddel voor artrose, sterkt onze botten en gewrichten, houdt onze tanden gaaf, houdt ons vaatstelsel soepel en voorkomt ook bloedpropjes in onze aderen. Beter is het om hartkwalen te voorkomen, maar zit je er eenmaal mee opgescheept, let dan goed op je voedingspatroon en volgt de voorschriften van je cardioloog nauwkeurig op. Bakkie leut: En dan hebben we het over onze koffieconsumptie. Koffie bezit veel goede eigenschappen: het voorkomt slaperigheid, houdt onze geest wakker, verlos ons van een opgelopen 'Bachusallergie' en vandaag las ik op Internet dat koffie als drank polyfenolen herbergt en dit middel bezit een antibacteriële werking dat zeer effectief optreedt tegen tandbederf. Je moet de koffie dan wel flink sterk (zwart) en zonder toevoeging van suiker, melk of andere middeltjes drinken. Direct start het WK-voetbal in Brazilië en als supporter daar aanwezig moet je maar eens zo'n Braziliaanse koffieplantage bezoeken. Brazilië is de grootste koffieleverancier van de wereld, op de tweede plaats komt Guatemala, verder Ethiopië, Antigua, Panama en eveneens een hele goede koffiesoort komt uit onze oude kolonie Nederlands-Indië. Beroemd was vroeger de Java leg-koffie, een soort die vaak bewerkt was door de boeboek, een kevertje die, net als bij ons de spreeuwen bij de kersen, zo'n boontje aanvrat en niet iedereen was daarop gesteld, maar ik draaide die boontjes met plezier door de koffiemolen en met een tipje zout en een half theelepeltje cacao erbij zette je daarvan een bakkie leut die overheerlijk was. Blogbezoekers die het WK-Voetbal willen zien kunnen terecht op het blog van mijn 'tweelingbroer' Eef. Raadpleeg op links van dit familieblog http://www.bloggen.be/eef/ de rubriek nieuws en geniet een paar weken van dit grootse voetbalspektakel, drink als tussendoortje veel koffie en vergeet vooral, om uw hartritme op peil te houden, de extra ingeslagen vitamine K niet in te nemen! Roomboter: Over allerlei vetten wordt vaak geschreven, zo ook over roomboter. Hoe vaak heb ik niet gelezen dat roomboter slecht is voor de mens: je aders gaan ervan dichtslibben en het is een van de grootste boosdoeners voor je hart. Het tegendeel is vastgesteld door voedingsonderzoekers van de universiteit van Cambridge. Bij dit onderzoek waren 600.000 mensen uit 18 landen betrokken. Kunnen we nu maar raak allerlei vetten eten? Dat ook weer niet, want dat is afhankelijk van leeftijd, geslacht en werkzaamheden. Mensen die altijd in beweging zijn kunnen, als er geen voedselallergie in het spel is, naar behoefte eten en zij die bv. de hele dag achter de computer zitten kunnen ook rustig vet naar binnen werken, maar ik raad deze mensen dan wel aan zich toch minstens een half uur per dag te bewegen en met mate te eten. Echte dikmakers zijn suikers en koolhydraten; Als je teveel in 'Zoetland' vertoeft, loop je eerder dan met vetten het geval tegen obesitas of diabetes aan; In combinatie met allerlei dierlijke vetten zit je dan volkomen verkeerd. Alles met mate, dat is de weg!
Onder koffie verstaan we de ontvelde zaden van de koffieplant en/of struik die hierna gedroogd, gebrand en vermalen worden
Hier beneden de Espresso Macchiato; een koffie met melkschuim
12-06-2014 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Bereiden gaan we een heerlijke knoflooksoep voor 4 personen en hebben we de benodigde ingrediënten bij elkaar dan neemt de hele bereidingstijd slechts een klein halfuurtje in beslag. Wat moeten we in voorraad hebben om deze soep klaar te maken? Recept: 1 grote knoflook, 5 el. olijfolie, twee tomaten, halve el. tijm in poedervorm, 1 dl Medium Dry Sherry, driekwartliter vleesbouillon of groentebouillon, zout, vers gemalen peper, 4 sneetjes oud wittebrood en 50 g geraspte kaas. Bereiding: De inmiddels 8 tot 10 knoflookteentjes ga je ongeschild in een pannetje 8 minuten aanbraden zodat ze week zijn. Die twee tomaatjes snij je in kleine stukjes. De knoflookteentjes ga je nu met een lepel uit het pannetje halen, laat ze even afkoelen en druk ze met de ronde kant van een lepel een voor een weer in de olie, voeg hierna de stukjes tomaat toe en verhit deze massa gedurende twee minuten, vervolgens roer je de tijm en de sherry erdoorheen en voeg ook de bouillon toe. Hierna doe je het zout en de fijngemalen peper erbij. Het geheel laat je ongeveer 10 tot 12 minuten op een zacht pitje koken. De sneetjes wittebrood moet je even roosteren en diagonaal doormidden snijden, de schijfjes geroosterd brood verdeel je hierna in de vier klaargezette soepkommen waaroverheen je de geraspte kaas strooit.Met een soeplepel doe je hierna de bouillon verdelen en lekker heet dien je hierna de soep op.
Speciaal voor mijn Duitse vrienden recept in Duitse taal
05-06-2014 om 21:14
geschreven door Broeder Everard