Foto

WELKOM OP MIJN BLOG,

Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum".
De afkorting die hiervoor staat is O.F.P.
Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
 
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw'  te Angeren.
 
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.

Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.

We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.

Foto
Categorieën
  • ALGEMENE STUKJES 1 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 2 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 3 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 4 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 5 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 6 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 7 (25)
  • ALLERLEI SOORTEN GEBAK 1 (20)
  • ALLERLEI SOORTEN GEBAK 2 (15)
  • DIVERSE GERECHTEN 1 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 2 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 3 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 4 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 5 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 6 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 7 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 8 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 9 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN Nr. 10 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 11 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 12 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 13 (17)
  • FEESTMAALTIJDEN 1 (20)
  • FEESTMAALTIJDEN 2 (7)
  • KRUIDEN 1 (20)
  • KRUIDEN 2 (13)
  • RELIGIE 1 (20)
  • RELIGIE 2 (20)
  • RELIGIE 3 (20)
  • RELIGIE 4 (20)
  • RELIGIE 5 (20)
  • RELIGIE 6 (20)
  • RELIGIE 7 (20)
  • RELIGIE 8 (20)
  • RELIGIE 9 (23)
  • SAUZEN (6)
  • Snacks en andere hapjes (10)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 1 (20)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 2 (20)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 3 (14)
  • VOEDING ALGEMEEN 1 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 2 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 3 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 4 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 5 (16)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 1 (20)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 2 (20)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 3 (20)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 4 (4)
  • WIJNEN, LIKEUREN EN ANDERE DRANKEN (20)
  • Archief per maand
  • 04-2025
  • 02-2025
  • 01-2025
  • 12-2024
  • 11-2024
  • 10-2024
  • 09-2024
  • 08-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 08-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 05-2023
  • 04-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
    Inhoud blog
  • Wereld opgeschrikt door onverwacht overlijden van Paus Franciscus
  • Broeder Everard wenst alle Lezers van dit Kloosterblog een Vredig en Zalig Paasfeest
  • Dieren uit de Bijbel
  • Opkikkertjes van vroeger weer volop in!
  • Kunnen we door voeding veroudering tegengaan?
  • Vrede op Aarde aan de Mensen van Goede Wil
  • Nieuws over Bedevaartplaats Medjugorje in Bosnia en Herzegovina
  • Vandaag Bakken We Luxe Appelkoekjes Met Een Gesprekje Vooraf
  • Wat Rooms Katholieke Weetjes
  • Water Belangrijkste Levensbron, Reizen Paus Franciscus en wat Kookweetjes
  • Rucola Stamppot met ei en amandelschaafsel
  • Ondanks al onze zorg toch onveilig voedel in omloop
  • Zwarte Thee goede hartbeschermer en u voelt zich er prima bij!
  • Recept Gevulde Paprika
  • Broccoliburger voor 4 personen
  • De Donderprofeet Amos
  • Einde Woongebied Mensheid op Aarde!
  • TOM KHA KAI
  • Belangrijke Voedingstips van Broeder Everard
  • Onze hoop is gericht op het begrip liefde wat in elke geloofsgroep is verankerd!
    Foto
    Gastenboek
  • Dag Eef ik wens jou veel moed want die heb jij al ik bewonder jou van harte van Suz
  • uniek
  • dag Broeder
  • Een goeie en aangename zaterdag bezoekje
  • Een vraagje !

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Zoeken in blog

    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Geboortehuis-leven-werken en dood van Pater Damiaan
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    Fotoreeks Assumptionisten

    Stichter Pater Emmanuel d'Alzon

    St. Theresia Missiehuis Boxtel

    Kasteel Stapelen te Boxtel (2maal)

    Kunstenaar Jan Boeren

    Gedenkstenen Boxtel

    Plafondschildering Zepperen (Be) 

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    weerdienst
    www.bloggen.be/weerdie
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    filmsite_by_superarie
    www.bloggen.be/filmsit
    Foto
    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Het Boeddhisme is geen geloof, maar net als het Humanisme een stroming, waarin goedheid en saamhorigheid belangrijk zijn
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    Foto
    Foto

    GERARDUS MAJELLA 1729-1755

    Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
     
    Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
     
    Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten. 

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Broeder Everard met Kloosterrecepten
    Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
    21-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alles over Laurier
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Laurier behoort tot de kruiden. Al heel vroeg hebben de Griekse veldheren Hamilcar Barkas en zoon Hannibal tijdens de Punische (218, 201, 149 en 146 v. Chr) en zijn betovergrootvader Livanios Barkas tijdens de Perzische oorlogen (490 v. Chr) deze plant ontdekt op de plaats waar vroeger de tuin van Eden (het aardse paradijs) gevestigd was. En dan komen we terecht in het Midden-Oosten en in landen zoals Iran en Irak waar tussen de stroom van de rivier de Eufraat en de Tigris de laurierboom in natuurlijke staat het landschap sierde en van daaruit in de loop der eeuwen de hele wereld heeft veroverd.
     
    De laurierplant tref je tegenwoordig bijna overal aan; is het niet buiten dan zie je zo'n plant in veel ruime huizen in een speciaal ingerichte binnentuinhoek staan. Het blad van de laurierboom is erg stug, maar wel heel aromatisch en in de keuken is het een echt onmisbaar kruid als het gaat om stoofpotten en soepen. De blaadjes worden zowel in verse alsmede in gedroogde vorm verwerkt. Ze zijn niet eetbaar, maar hoe langer je een bepaald product stooft, kookt of dies wat meer, des te sterker wordt het aroma opgenomen in de bereide saus, soep of het vleesgerecht. Wie kent niet het lekkere laurierdrop en ook bekend is de laurierthee. Eveneens in geneesmiddelen wordt laurier verwerkt. Laurier heeft een gunstige invloed op diabetespatiënten, is een stimulans voor een gezonde bloedsomloop en het schijnt ook heel goed te wezen voor mensen die te veel vocht in hun lichaam vasthouden.





                                                 LAURUS NOBILIS

    21-10-2013 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:KRUIDEN 1
    >> Reageer (1)
    04-07-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alles over Nootmuskaat
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voorgeschiedenis: Niet alleen op de Molukken staan nootmuskaatbomen, ook elders en hier in Europa zelfs in Turkije. We hebben hier in het klooster postzegels waarop de nootmuskaatboom afgebeeld  staat op frankeerzegels van Grenada en St. Vincent. Een goudmijntje voor de specerijenhandel  was voor de grootste handelsmaatschappij die we ooit bezaten het VOC, wat staat voor de verenigde Oost-Indische-Compagnie, die in 1602 werd opgericht en zijn requiem vond in 1799, toen veel van ons bezit verloren ging door kapers op de kust en daarmee bedoel ik Portugal en Engeland. Nederland is lange tijd heer en meester geweest op zee en over veel verafgelegen koloniën en heeft er zowel goed-als kwaadschiks van alles en nog wat weggehaald. Dit alles ging niet erg zachtzinnig en menig inlander of slaaf vond de dood als ze zich niet lieten onderwerpen aan ons gezag.  In die tijd had je in ons land wisselbanken, maar de  Compagnie sloeg eigen gouden munten en werkte ook met buitenlandse gouden florins, bijv. uit Italië en Zuid-Afrika, die tegenwoordig in prijs variëren van 120 tot duizend euro en vroeger een waarde hadden van 1 gulden. Ook was er in die tijd veel ruilhandel, waarbij de wapenhandel er uitsprong en af en toe kreeg zo'n missionaris die de zwartjes moest onderwijzen wat leermateriaal aangereikt en in onze missieanalen uit die tijd heb ik gelezen dat er zelfs voor geringe hulpmiddeltjes onze priesters gouden kelken ruilden voor wat onbelullig materiaal. dit om toch maar in een goed blaadje te komen staan van die arrogante en wrede soldaten van de VOC. Net als nu: Als de handel niet meer floreert en anderen het voortouw in handen nemen, dan ontstaan er schulden en het Rijk heeft het VOC die op een gegeven moment failliet was en een schuld had van 120 miljoen florins uit de schuld geholpen, maar het was tevens het einde van een tijdperk waarin vele Nederlanders zich over de rug van die arme zwartjes verrijkt hadden. De 'brodeloze graaiheren' van het VOC hebben hierna nog wel geprofiteerd van het verhandelen van slaven uit allerlei Afrikaanse landen om ook hieruit het volle  rendement te blijven halen. Nootmuskaat: d.i. het zaad van de nootmuskaatboom. Vroeger was het vruchtvlees van deze boom vaak het hoofdvoedel van de inheemse bevolking. De sterk vertakte, oranje-gele zaadmantel heet foelie en wordt als specerij gebruikt, evenals het steenharde zaad, dat zo groot is als een okkernoot en een vette en vluchtige olie bevat. Het zaad is netvormig gegroefd en inwendig gemarmd. Ter bescherming tegen insecten worden de gedroogde noten in kalkwater gedompeld; vandaar dat witte aan de buitenkant. Ook dat netje om die noot, de foelie, wordt gedroogd. Alle specerijen komen tevens als gemalen in de handel. Veel bestanddelen van specerijen worden gebruikt in de geneesmiddelenindustrie en zo wordt van foelie gezegd dat het goed is tegen misselijkheid, slapeloosheid en een goede werking heeft op onze spijsvertering. Uitwendig helpt het ook als je last hebt van kiespijn of reumatische pijnen. Strijk met wat foelie over de gevoelige plekken en uw pijn wordt verlicht en door er flink mee over een zere tand of gevoelig tandvlees te wrijven, voel je de mond-en kiespijn sterk verminderen. In de keuken gebruiken we dagelijks van allerlei specerijen en op bloemkool is gemalen nootmuskaat niet weg te denken en bij een groente-enof kippensoep, waarbij ook prei gebruikt wordt is foelie  onmisbaar en geeft een specifieke zachte smaak aan de hele soep. Vrouwen die in verwachting zijn wordt aangeraden om bepaalde specerijen niet te gebruiken en zullen, indien men erom vraagt ongewijfeld van de behandelende dokter of via de kraamverzorging de nodige inlichtingen hierover aangereikt krijgen. Bij duizeneneen gerechten of schotels worden specerijen gebruikt, waarvan foelie of nootmuskaat ook veelal deel uitmaken.





                    

                    
                                               FOELIE   
                    

    04-07-2013 om 17:05 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:KRUIDEN 1
    >> Reageer (1)
    13-06-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aloë Vera uit de Kruidentuin van Broeder Everard
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ieder mens wil graag gezond zijn en er goed uit zien. Alles wat we daarbij nodig hebben is in de natuur aanwezig en daarom moeten we ook zuinig op Gods schepping zijn. Door allerlei vreemde proeven en jacht naar geld wordt er vaak niet altijd even netjes met de natuur om ons heen omgesprongen en op de duur kan dit leiden tot veel ongemakken waar nu nog te weinig mensen echt bij stil staan, maar die door allerlei nare ziektes zich voortdurend openbaren en als de wereld ooit ten onder gaat, dan is de mensheid hiervan zelf de schuld. Hier in het klooster proberen we de natuur om ons heen op een zo goede mogelijke manier zuiver te houden en een van onze beste zuiveringsmiddelen hier in de binnentuin van ons klooster is de Aloë Vera. Dit is werkelijk een heel bijzondere plant en uit haar  groene 'uitsteeksels' worden sappen en bestanddelen gehaald die overal voor te gebruiken zijn. Met recht kunnen we spreken van een wonderplant die als voedingssupplement ons hele gestel in evenwicht houdt en zorgt dat we over een energiek en gezond lichaam beschikken. In de farmaceutische industrie worden bestanddelen uit deze plant toegevoegd als huidversterkend en wondgenezend middel, men verwerkt het ook in zonnebrandmiddelen, wondzalf, mondwater en tandpasta. Veel bestanddelen van deze plant zijn ook goed ter bevordering van een gezonde spijsvertering en stoelgang. Beste lezers van "Broeder Everard" , doe er uw voordeel mee en voelt u zich niet lekker, haal dan zo'n wondermiddel, gewonnen uit de Aloë Vera, in huis en zienderogen bent u binnen de kortste keren weer opgeknapt.


    Het wondermiddel dat overal goed voor is!

    13-06-2013 om 14:24 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:KRUIDEN 1
    >> Reageer (0)
    15-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alles over Engelwortel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Engelwortel is een kruidensoort die in het wild groeit in Noord-Europa en Noord-Azië. Hier in Nederland zie je dit kruidensoort ook wel langs rivieroevers, in weilanden gelegen in de uiterwaarden van onze rivieren en ook op de waddeneilanden, zoals bijv. in Ameland heb ik Angelica Sylvestris (deftige naam) zien staan. De plant kan 1 tot 2 m hoog worden, heeft dubbelgeveerde bladeren, de bloemen zijn wit van kleur, maar er is ook een Amerikaanse Engelwortel en die is bijna geheel paars. In de stengels van deze plant zitten veel etherische oliën en looistoffen. Vroeger toen we nog over een hele grote kloostertuin beschikten, stoofde ik de bladeren van deze plant en hier in oude geschriften over de Engelwortel staat dat deze bladeren als groentesoort enorm goed waren voor maag en darmen en er zelfs een reinigende werking van uitging. In het Arizonagebied van Amerika waar vroeger veel Indianen huisden groeide ergens ook een zeer giftig soort en Indianen die levensmoe waren kauwden net zo lang op die stengels en bladeren dat ze er dood bij neervielen. Engelwortel mag dan overal goed voor zijn, van de gedroogde bladeren wordt zelfs thee afgetrokken toch zit er een maartje aan deze plant. Onbeperkt eten moet je er steeds niet van en vrouwen in verwachting kunnen beter niets van deze plant nemen, want de etherische oliën in deze plant kunnen remmend inwerken op de ongeboren vrucht. Gekweekt om zijn goede eigenschappen wordt engelwortel ook wel bij mensen die over een grote tuin beschikken en er een kruidenhoek op nahouden. Wil je nog meer weten over deze kruidensoort, surf dan naar: http://www.eetbaretuin.info/ en neem ook een kijkje op: http://www.theeshop.nl/kruidenthee/engelwortel_thee.htm Over het algemeen gezegd is alles bijna goed voor de mens; daar hebben we van Hierboven genoeg van meegekregen; met dien verstande, dat je van alles met mate gebruik moet maken en overdosering en règle uit den boze is! 





    15-05-2013 om 17:02 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:KRUIDEN 1
    >> Reageer (0)
    11-04-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alles over Koriander
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Koriandrum Sativum, Ketoembar of wantsenkruid en dan hebben we het over koriander. Alle delen van de korianderplant zijn eetbaar en daarmee bedoel ik de gedroogde zaden die heel of in poedervorm in de keuken gebruikt kunnen worden; ook de verse of gedroogde bladeren van de plant zijn te verwerken.  Men kan het eten als groente, versnipperen boven klaargemaakte schotels en er zijn landen waar men er zelfs thee van zet. Een erg aangename lucht heeft koriander direct niet, maar toch is het een kruidensoort die onmisbaar is in allerlei Oosterse gerechten, gebruikt wordt het tevens bij wild-enwildsoepen, rode bietjes marinades en afhaalgerechten. Ook in speculaaskruiden is koriander verwerkt. Bij gepocheerde vis dien je altijd wat korianderblad te gebruiken. Sommige mensen vinden koriander niet lekker, vanwege de wat muffige geur, anderen proeven een zeepsmaak en een derde zegt dat het naar peterselie smaakt. In België wordt het als gruut (kruidenmengsel) zelfs gebruikt bij de bereiding van witbier. Met Koriander is het zo gesteld: "You love it or You hate it!" Heilzame krachten: Bekend is dat Koriander een goede invloed heeft bij mensen die last hebben van een opgeblazen gevoel en ook bij personen die veel last van maagzuur hebben is Koriander in elke vorm klaargemaakt een goed hulpmiddel om het hinderlijk gevoel wat te verlichten en/of weg te werken. Bij griep en zware neusverkoudheid schijnt Koriander ook al goed te wezen. Dus zo'n fluitje witbier van onze zuiderburen is niet te versmaden! De meeste koriander betrekken we uit landen van het Midden-Oosten en uit landen rondom het Middellandse Zeegebied. In India en China worden de bladeren van de koriander gekauwd in de overtuiging dat men dan gespaard blijft van veel ziektes. De oude Egyptenaren gebruikte tezamen met veel andere kruidensoorten Koriander als mengseltje om de lichamen van de overledenen te balsemen. Alles bij elkaar kunnen we spreken dat Koriander een onmisbare kruidensoort is die in geen huishouding en/of huisapotheek mag ontbreken. 








                  

    11-04-2013 om 15:15 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:KRUIDEN 1
    >> Reageer (1)
    01-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kruidenverhaal over de meidoorn
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vroeger hadden we die meidoornbomen ook in de kloosterhof staan, maar van dat gedeelte hebben ze thans een parkeerplaats gemaakt; ook daar stonden een zestal meidoorns, maar die zijn in verband met klachten van de parkeerders door de gemeente weggehaald. De meidoorn komen we in grote polders langs 's heren straten en ook wel in grote tuinen tegen. Ze kunnen al vroeg in bloei staan (zie afbeelding). Je ziet ze als struik en ook als boom (zie inzet) en er bestaan veel soorten en varianten. Het hout van deze boom en struik is vrij hard. De meidoorn behoort tot de rozenfamilie. De grootste vijand van boom en struik is het zogenaamde bacterievuur dat bij veel boomsoorten zich kan voortdoen.  Deze ziekte, die bladeren doet verdorren, uitlopers doen verschrompelen en bij vruchtbomen ook de vrucht aantast komt vaak voor bij een vochtigheidsgraad van boven de 60 en ontstaat bij broeierig weer, waarbij de temperatuur ver boven de twintig graden Celsius ligt. In de keuken wordt, in tegenstelling tot de farmaceutische industrie, weinig met bestanddelen van de meidoorn gewerkt. Verwerkt worden veel stoffen in producten die de bloedsomloop bevorderen, het cholesterolgehalte op peil houden en ook in tabletten die het hartritme regelen. Van de blaadjes wordt meidoornthee gemaakt en men zegt dat deze thee kalmerend werkt op iemands gemoed en uitstekend inwerkt op de regulaire werking van ons hart.



    01-03-2013 om 14:24 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:KRUIDEN 1
    >> Reageer (0)
    14-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alles over Citroenkruid
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vroeger beschikten kloosters over uitgebreide landerijen en op dat gebied is veel veranderd. Elk klooster had toen ook een opleidingscentrum en honderden studenten waren intern, net als al die broeders die in functie waren als kok, boer, tuinder, schoenmaker, ziekenverzorger of als kleermaker. Het waren meestal de paters die op zo'n seminarie les gaven in  talen en andere specifieke lessen die op zo'n instelling onderwezen werden. Heel goed kwamen al die landerijen in die tijd van het rijke roomse leven van pas en de kloosters voorzagen bijna op allerlei gebied in hun eigen onderhoud. Veel kloosters zijn afgebroken en ook veel kloosterordes en congregaties hebben fusies gesloten en dit alles, omdat er weinig roepingen zijn en derhalve geen studenten, paters en broeders die zo'n groot klooster bewonen en die paar mensen die het dan beheren moeten,  kunnen vaak de kosten van onderhoud e.d. van zo'n groot gebouw en de beheerskosten van de grote landerijen niet meer opbrengen. Bekend staan de kloosters om hun kennis op het gebied van allerlei, kruiden, spijzen en dranken die er vaak vandaan kwamen en nu vanuit Franse, Belgische, Italiaanse en Duitse kloosters nog steeds gefabriceerd worden. Het waren de kloosters die als eerste kruidenthee, wijnen, likeuren en diverse biersoorten op de markt brachten. Een van die theesoorten was de thee die bereid werd en getrokken van gedroogde citroenbladeren van de citroenplant. Ook is er ooit een pater geweest die eracher kwam dat deze thee zowel  op de geest alsmede op het lichaam een gunstige uitwerking had. Zij waren de eersten die bladeren van de citroenplant in alcohol aftrokken en dit middeltje in flesjes op de markt brachten tegen hoofdpijn en indigestieve klachten. In Denemarken maakt men nog steeds een gezondheidsschnaps van citroenbladeren die afgetrokken worden op wodka. In de kloosterkeuken voegen we nog altijd, al verbouwen we het zelf niet meer, citroenkruid toe aan allerlei roomsoepen, zoals asperge-en champignonsoep. Ook bij saladeschotels en gevogelte horen deze kruiden. Hier in het klooster eten ook wel eens bezoekers mee en als ik in de gaten heb dat hier ook zwangere vrouwen bij zijn, dan doe ik altijd de mededeling dat deze  geen spijzen mogen nuttigen, waarin citroenkruid verwerkt is. In citroenkruid zit alkaloïde, een stof die goed is voor vrouwen met menstruatiemoeilijkheden, maar vruchtafdrijvend als het gaat om vrouwen die in verwachting zijn. In alle natuurwinkels en grote supers met een kruidenhoekje is citroenkruid (citronella van de Artemisia Abritanum) te koop. Wat ook heel fijn is, kun je stellen dat bladeren van de citroenplant goed in te vriezen zijn en wanneer u zelf zo'n plant verbouwt het hele jaar kunt genieten van deze kruiden. In de farmaceitische industrie wordt vaak met natuurproducten als toevoeging aan geneesmiddelen gewerkt en ook het citroenkruid is hier een gewild middel (zie inzet). Lees a.u.b. http://www.de-natuur.be/pages/citroenkruid.html/ om nog meer over citroenkruid te weten te komen! 





    14-01-2013 om 17:22 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:KRUIDEN 1
    >> Reageer (0)
    01-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Saffraan
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hier in Nederland kom je saffraan weinig tegen. In het wild zie je het nog wel eens staan in Limburg en zo tegen het begin van de herfst staat deze plant met zijn  ultra-violette bloemen en rode stampers ongeveer acht dagen in volle bloei en men dient deze dan te plukken om er de saffraan uit te halen. Toch is saffraan  bekend als smaak-en kleurstof. De grootste leverancier van saffraan is Iran, gevolgd door Griekenland, Marokko, Kasjmir, Spanje en Italië. Hier in het klooster gebruiken we saffraan in sauzen, soepen en verder in vlees-vis en rijstgerechten. Toen saffraan voor het eerst ontdekt werd, werd het ook nog voor andere doeleinden aangewend als tegenwoordig. Ik heb een leuk staatje gevonden, waarop u dit alles kunt lezen. Literair vond ik een geschreven stukje over de eerste dag van het nieuwe jaar. Ik wens u met dit korte stukje veel leesplezier en hoop dat 2013 voor al mijn vrienden in binnen-en buitenland veel geluk zal brengen en in alle opzichten een fijn jaar voor u zal worden!



                         



         

    01-01-2013 om 17:44 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:KRUIDEN 1
    >> Reageer (1)
    20-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Valeriaan
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Valeriaan is een kruidachtige plant uit de kamperfoeliefamilie. Hier in de kloosterkeuken gbruiken wij geen valeriaan om door het eten te mengen. Bij sommige spijzen wel kamperfoelie, maar daar kom ik t.z.t. met een of andere bereiding nog wel op terug. Vroeger in militaire dienst dachten de recruten dat er kamfer in hun eten zat, maar dat was echt niet het geval. Wel heb ik als Aal ooit een frontarts gekend die voorstander was om wat valeriaandruppels door het eten te doen om de mannen aan het front wat te kalmeren. Het grote voordeel hiervan was dat de tegenstander die zich gesterkt had met spul waar zelfs Bacchus destijds nog dronken van werd zich sneller te grazen lieten nemen uit de ratels van onze point fifty's. Mijn moeder verkocht vroeger vanuit haar winkel van die kleine flesjes met valeriaan en het was een gewild artikel zo tegen examentijd en ook mensen die slecht de slaap konden pakken waren er gematst mee.  Met een bijgeleverde druppelaar deed je 4 tot 7 druppels in een glas water en na een half uurtje was je gedurende lange tijd bevrijd van angstgevoelens en dies wat meer. Tegenwoordig zijn er diverse firma's die valeriaan verkopen en de prijzen variëren van 6 euro tot 15 euro voor druppels of tabletten waar als speciale toevoeging ook nog wat zuivere theanine (stof uit blaadjes groene thee) in verwerkt zit. Ik hoop dat ik u hiermee weer enkele dingetjes verteld heb waar u voorheen geen weet van had en wens u veel leesgenot met het bekijken van dit artikeltje.





                         

    20-11-2012 om 20:07 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:KRUIDEN 1
    >> Reageer (0)
    26-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wilde Oregano
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hier deze kant op zie je oregano als wilde plant heel weinig en ik denk dat we naar het Limburgse heuvelland af moeten reizen om deze mooie plant met die witroze bloemen, een echte bijen en vlindertrekker, te bewonderen. We zitten nu in de herfst en de natuur is druk bezig  om het zomerjasje uit te trekken, te gaan rusten om nieuwe energie op te doen en zo tegen begin mei volgend jaar weer te herrijzen. Over oregano heb ik in een eerder stadium al eens wat verteld en sinds we hier in ons klooster verstoken zijn van onze wilde kruidentuin is het veelal gebeurd met de verwerking van en bereiding van allerlei kruiden tot b.v. een lekkere eigengemaakte thee, kruidenazijn, kruidenboter, allerlei kloosterzalfjes, drankjes, meubelwas voor onze koorbanken en ga zo maar door! Culinair verwerkte ik het voorheen nog wel eens in stevige groentesoep, pasta, vis, wild en gevogelte, rundvlees, kip, worstjes en worstenbroodjes. In feite is oregano overal voor te gebruiken en past ook goed bij allerlei soorten maaltijden om ze wat pittiger te maken. Je kunt thuis in uw tuin, in huis en uw kweekbak of kweekkasje ook kruiden verbouwen en niet alleen het telen is interessant maar ook als u groene vingers hebt en handig bent  tevens al die producten die je erzelf van kunt maken. Ga uw licht eens opsteken bij Anthémis en klik http://www.anthemis.nl  Broeder Everard wenst u veel succes en tot een volgende keer maar weer! 





                     

    26-10-2012 om 18:24 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:KRUIDEN 1
    >> Reageer (0)
    20-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alles over het Sint-Janskruid
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Sint-Janskruid is onkruid dat gewoon langs de berm groeit. Reis je veel met de trein, dan zie je het ook langs spoorlijnen en schaars begroeid struikgewas, waar je deze planten met goudgele bloemen vanaf begin juni tot ver in september tegen kunt komen. Langs zo'n berm lopend en hier en daar wat plantjes bekijkend kan geen gevaar, wel als je overal aan gaat voelen of wat sommige mensen wel eens als gewoonte hebben een stengeltje van een of andere plant abreken en verder lopen met zo'n afgekauwde spriet in hun mond. De naam Sint-Janskruid wordt nog wel eens verward met Sint-Jacobskruid en dat is een vrij giftig onkruid waar je met blote handen niet aan moet voelen. Alles wat je zoal langs de weg als begroeiing tegenkomt kan irriterend zijn, maar zo helemaal wild in de natuur heel prachtig! In de keuken wordt St-Jacobskruid weinig gebruikt. Hier in het klooster is het zuster Theodora die graag Jacobsthee drinkt en daar blijf het bij. Bij de drogist halen we wel eens middeltjes, waarin de etherische oliën of andere aftreksels van deze plant verwerkt zijn. In de geneesmiddelenindustrie kom je tabletten, poeders, drankjes en zalfjes tegen waar wel een of ander bestanddeel van het Sint-Janskruid in aanwezig is. Er zitten bestanddelen in die een antidepressieve werking hebben, goed zijn voor mensen die vol stress zitten of kampen met slaapproblemen en ook in zonnemiddelen, brandzalven en in bestrijdingsmiddelen tegen spierpijnen vindt men stoffen die uit deze plant of bloem gehaald zijn. Chronisch zieken: Deze zijn allemaal gebonden  aan de voorgeschreven medicijnen van hun behandelende specialist en/of huisarts en mogen uitsluitend in overleg met hun behandelende artsen alternatieve geneesmiddelen gebruiken. Sint-Janskruid kan in combinatie met sommige medicijnen gevaarlijke bijwerkingen hebben, vandaar! Wilt u werkelijk alles over het Sint-Janskruid weten, ga dan naar http://www.natuurlijkerwijs.com/sintjanskruid.htm



                      

    20-09-2012 om 16:20 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:KRUIDEN 1
    >> Reageer (0)
    04-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.LAVENDEL
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In Zuid-Frankrijk tref je hele velden lavendel aan en sommige lavendeltelers leven daarvan. Ze leveren al die planten af aan bloemdrogerijen en aan de parfumerie industrieën. Heeft u lavendel in uw tuin, dan is het nu tijd voor de tweede snoei, die moet gebeuren tussen eind augustus en half oktober. De eerste snoei vindt plaats in het voorjaar en dat kun je in die tijd het beste doen zo tussen half maart en april. Ik heb voor u een interessante snoeisite opgezocht met daarop ook enkele linken die verwijzen hoe je allerlei soorten struiken en bomen moet snoeien. Laat je al dat lavendel wild groeien, dan krijg je planten met een lange verdorde stengel met hier en daar een schaars bloemetje eraan en dat is geen gezicht. klik: http://www.tuinkriebels.nl/tuinonderhoud/snoeien-tuinonderhoud/lavendel-snoeien Voor u heb ik een staatje opgezocht, waarop verwoord waarvoor lavendel te gebruiken is.  Het is direct geen plant die veel in de keuken gebruikt wordt, maar wel nuttig om een hoop insecten in de nabijheid van uw keuken te verjagen. Mensen die slapen op een beneden verdieping, raad ik aan om vlakbij het slaapkamerraam wat lavendel te telen; je kunt dan 's nachts rustig het slaapkamerraam open zetten, want het enige dat naarbinnen komt is een lekker geurtje & frisse lucht en staat het wat te ver los misschien een insluiper, maar daar hoef je met een stuk schrikdraad en een vliegenvanger voor het raam niet direct van in paniek te raken. 





    04-09-2012 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:KRUIDEN 1
    >> Reageer (0)
    18-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waar Anijs al niet goed voor is!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vroeger bij moeder thuis kregen we als kind 's avonds voor het slapen gaan een lepel levertraan toegediend en een glas warme melk waarin een paar anijsblokjes zaten. Trok je een pietleuterig gezichtje bij het innemen van de levertraan, dan werd je toch weer wat opgevrolijkt door die anijsmelk. We kennen hier in Nederland de anijsplant, die met een deftig latijns woord de Pimpinella anisum genoemd wordt. De plant behoort tot de schermbloemen familie. In Nederlandse gerechten wordt het aromatiserend kruid weinig gebruikt, dit in tegenstelling  tot de Oosterse gerechten, waar je veelal in alle klaargemaakte schotels het zusje van de gewone anijs, namelijk steranijs aantreft. In India spoelen ze hun mond met 'anijswater' waarin uitgeperste anijsolie in verwerkt zit en wat rietsuiker. De anijsblokjes die hier in de winkels verkocht worden hebben ook zo'n soort samenstelling en opgelost in hete melk is het een prima slaapmiddel, helpt bij buikkrampen, verlost u van nare hoestbuien  en is een uitstekend middel tegen winderigheid; in anijs zit de geneeskrachtige stof anethol die daar allemaal voor zorgt! Er bestaat ook nog een giftig soort en deze is afkomstig uit de Illicium lanceolatum, een anijssoort die hier in Holland niet aanwezig is, maar in Japan volop in het wild groeit. Deze mooie sterretjes worden wel gebruikt als decoratiemateriaal en heeft u zoiets in huis zorg dan dat peuters hier niet aankomen! 




                         De Pmpinella anisum
                       





                       



                             

    18-07-2012 om 17:35 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:KRUIDEN 1
    >> Reageer (1)
    19-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goudsbloemen zijn goud waard
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het Europees kampioenschap voetballen is voor Nederland afgelopen: Drie beschamende nederlagen hebben ons als voetbal-natie van toppers ver teruggeworpen op de internationale waarderingslijst en we zullen met een hele nieuwe opbouw moeten starten om er weer bij te horen. We gaan dan ook over tot de orde van de dag met een nieuw onderwerp dat meer boeit. Goudsbloemen: in de kloostertuin staan  al jaren geen goudsbloemen meer en toen ik vanmorgen zo links en rechts eens door de tuintjes hier in de buurt keek, ben ik er ook geen tegengekomen. Vroeger bij ons thuis, en dan spreek ik van 60 jaar geleden, zag je ze niet alleen bij ons in de hof staan, maar ook overal elders in ons stadje Huissen. Een echte bloemrijke tuin kom je tegenwoordig bijna niet meer tegen; veelal staat alles vol met struiken, boompjes en coniferen. Veel mensen zijn te druk met andere dingen om hun tuintje bij te houden en op veel plekken zie je dan ook een makkelijk te onderhouden tuin, die bestaat uit enkele boompjes of struiken en verder grint of kiezelstenen. Vroeger werden sommige bloemen of geneeskrachtige planten aangepoot en/of gezaaid om zalfjes, crèmes, haarwater, of thee van te bereiden. Omdat de goudsbloem reinigende, ontsmettende, samentrekkende en schimmelwerende eigenschappen heeft, ontbrak deze bloem in geen enkele tuin. In veel geschreven stukjes heb ik u verteld dat in Gods natuur alles aanwezig is om kwalen te genezen. Dat er de laatste tijd ziektes bijgekomen zijn waar de mens geen antwoord op heeft is te danken aan te verregaande experimenten in laboratoria en verschillende gezondheidsontregelende stralingen van onze moderne apparatuur en ook niet te vergeten de vele kwalijke stoffen in de atmosfeer van allerlei motorische verbrandingsstoffen en meststoffen van onze mega-bedrijven van varkenshouderijen en  rund-en pluimveebedrijven. Wilt u alles over de goudsbloem weten, klik dan op deze link http://www.denachtuil.eu/kruiden-goudsbloem.htm en u komt op een schitterende website met werkelijk alles waarnaar u zoekt!  




    Gewone goudsbloemen. Inzet is Kaapse Goudsbloem!

    In deze economische crisistijd is slimheid een pre om te overleven!

    19-06-2012 om 19:45 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:KRUIDEN 1
    >> Reageer (1)
    17-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waar Basilicum al niet goed voor is!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In deze economische crisistijd zult u moeten bezuinigen, maar dat gaat u niet op uw gezondheid doen. Gods natuur heeft ons van alles geschonken om uw gezondheid op peil te houden en meer en meer zullen we terug moeten naar natuurlijke gezondheidsmiddelen. Vandaag wil ik het hebben over een van de toppers op kruidenplantengebied en dat is de lipbloemige plant Basilicum. Culinair is het fijn gestampte of gehakte blad van basilicum bijna overal bij te gebruiken, zoals op allerlei schotels,  lamsvlees, kalfsvlees, kip, salades, tomaten, groenten en in kippensoep. Zelfkweek: Haal een basilicumplant in huis en zet deze op een warme en licht plek in uw huis. Koop deze plant bij een goede kweker en als je hem eenmaal in huis heb  verzorg hem goed. De grond waarin de basilicum opgroeit moet altijd vochtig en luchtig wezen, gieten moet je hem nooit 's avonds maar 's middags. Op deze manier blijven de bladeren stevig en fris en voelt de plant zich in zijn element. De plant wordt ongeveer 35 cm hoog en 30 cm breed. Er komen op een gegven moment witachtige 6-bladige bloemen aan. Heb je wat zaad opgevangen, kweek deze dan op in aarde en laat de uitgekomen plantjes opgroeien in vochtige watten. De geneesmiddelenindustrie zal nooit toegeven dat bepaalde stoffen uit planten meer geneeskracht bevatten dan al die industriële pilletjes of drankjes, ofschoon ze in hun 'geheime producten' deze soms ook verwerken. Verteld wordt er dan dat klinisch nooit vastgesteld is dat dit of dat middel uit moeders natuur echt wel helpt, maar ik ben ervan overtuigd dat dit wel zo is. Als je b.v. kilo's basilicum per dag zou gaan gebruiken, dan krijgt u een teveel aan estragol en methyleugenol in uw lichaam en deze stof is schadelijk voor uw gezondheid, maar dat is ook het geval met koffie, thee, cola, spinazie en dies wat meer. Overal waar een teveel voor staat moet u vermijden. In reformzaken zijn tabletten en drankjes verkrijgbaar waarin basilicum verwerkt is en als u verkouden bent, grieperig, misselijk of wat buikpijn hebt,  dan is zo'n extractje van basilicum ideaal. Voor veel kwalen is basilicum de oplossing en ik denk hierbij aan artritis, koorts, reuma, hartziekten, slangenbeten, bronchitis, oorpijn, malaria, maagzweren, epilepsie, sinusitis etc. Stellen kun je dat er geen beter geneeskrachtig hulpmiddel in Gods natuur voorhanden is dan basilicum. Basilicum wordt ook in haarwater verwerkt en zorgt ook dat uw haartjes op uw hoofd zich goed voelen en het 'gazon' er verzorgd uitziet.







                       

    17-05-2012 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:KRUIDEN 1
    >> Reageer (0)
    16-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuws uit het Kruidenhoekje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag wil ik het eens hebben over enkele wonderbaarlijke kruidensoorten. Over tijm (zie inzet) heb ik hier beneden een staatje geplaatst waarop de eigenschappen van Tijm vermeld wordt. In ons klooster hebben we nog steeds ons kruidenhoekje en daar bevindt zich ook de lavasplant, beter bekend als de maggiplant. Elk jaar sterft hij af, maar nu in het voorjaar is de plant weer volop aan het groeien. De blaadjes van lavas kunt u in de soep gebruiken, maar wat u misschien niet weet is dat juist in de stengels een soort genezend sap zit wat uw keel reinigt.  Hoe gebruikt uw die holle stengels? Je snijdt er een stuk van ongeveer een decimeter af, maakt wat gepasteuriseerde melk heet en zuigt deze melk via de dat stukje stengel van de maggiplant op. Het stengelsap vermengd zich met de hete melk en doet uw keelpijn verzachten en na een paar keer herhalen van deze actie is de keelpijn over! Nu wordt er tegenwoordig over alle voedselsoorten en groentes gemekkerd dat dit of dat ongezond is en beter niet geconsumeerd kan worden. Als er iets met onze groenten of koemelk aan de hand is en er zitten ongewenste stoffen in de voedselketen moeten we het zoeken in verkeerde bewerking van gronden en of luchtverontreiniging. Het is de taak van de overheid hier geijkte maatregelen tegen te ondernemen, want door de burger is dit niet te controleren. De wetenschap moet de rollen niet om gaan draaien en het paard achter de wagen spannen, want Gods natuur is wonderlijk en alles wat  verkeerd gaat ontstaat zonder meer door mensenhanden!








    LACHEN IN HET KLOOSTER DOEN WE IEDERE DAG, SOMS OVER ONSZELF!

    16-04-2012 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:KRUIDEN 1
    >> Reageer (2)
    15-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alles Over Selderij
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor enkele jaren terug was ik in een klooster te Limburg. Ze hadden daar 80 hectare grond en doorverhuurd aan enkele boeren uit die streek. Een van die boeren had daar 20 hectare vol staan met knolselderij en om dat gewas te rooien had hij een speciale rooimachine waarmee de volwassen knolletjes uit de grond getild werden. De vraag naar knolselderij is in het late najaar en de winter groot, want dan wordt er volop erwtensoep gegeten, waar rijkelijk knolselderij in verwerkt wordt. Je hebt ook nog blad-, struik-of bosselderij, maar dan hebben we het over een tuinkruid die vergelijkbaar is met selderij, maar stukken aromatischer van smaak. Je kunt bij wijze van spreken het in een grote pot op je terrasje verbouwen of buiten in je moestuinhoekje. Bij selderij hebben we naast knolselderij ook te maken met bleekselderij en snijselderij. Van bleekselderij worden de bladstelen gegeten, maar ook de bladeren. Van de snijselderij kunnen de blaadjes en ook de bladstelen verwerkt worden. Snijselderij wordt zowel onder glas als in de volle grond geteeld. Voor de teelt onder glas wordt in september gezaaid met oogst in december tot maart. In de volle grond wordt half april tot eind april gezaaid. Hier in het klooster hebben we dit ook jaren lang verbouwd en weet je wat zo fijn is dat je er een keer of drie van kunt oogsten, want het afgesneden blad groeit telkens weer aan en je hebt er tot begin oktober nog plezier van. Bij die snijselderij heb je ook nog soorten en dan hebben we het over Amsterdamse Fijne Donkergroene, die zowel onder het glas als in de volle grond gedijt en heel aromatisch van smaak is. Verder kennen we de Gewone Snij (zie inzet) die voornamelijk buiten geteeld wordt en dan is er ook nog Zwolse Krul, die zowel onder glas alsmede in de volle grond buiten tot wasdom komt en heel fijn van smaak is. Ik heb wat soorten voor u afgebeeld en tevens is er een staatje bij, waar in het kort de selderij geschiedenis in verwerkt is. Ik wens u veel leesplezier en hoop hiermee dat uw kruidenkennis weer wat opgefrist is en dit met de groetjes aan alle lezers van mijn kloosterreceptenblog.




    Boven knolselderij rooimachine, beneden gereed om te veilen

    HIER BENEDEN ZIET U VOLOP BLADSELDERIJ

                          ZO ZIET BLEEKSELDERIJ ER UIT!
                  

    15-02-2012 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:KRUIDEN 1
    >> Reageer (1)
    12-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SEMPERVIVUM TECTORUM
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Sempervivum tectorum betekent altijd op daken levend en die latijnse benaming staat voor huislook (zie inzet) We woonden vroeger in Huissen in een groot zakenpand aan de Karstraat f 162. Grote gedeelten van het dak waren begroeid met huislook. Het is een enorm snelgroeiende plant die zich openbaart in mooie rozetjes. Huislook wordt ook wel donderblad genoemd. Ofschoon we op ons pand een bliksemafleider hadden staan was mijn moeder ervan overtuigd dat al dat huislook op het dak meer bescherming gaf aan mogelijke blikseminslag dan die van de daknok aflopende koperen,  in de grond verdwijnende, dunne buis van Benjamin Franklin. Tegenwoordig zie je met al die nieuwe huizenbouw en moderne dakbedekkingen bijna geen huislook meer. Soms kom je het nog tegen in mostuintjes en op balkons. Met het vertrek van al die oude planten en in het wild groeiende kruiden is de volksgezondheid hoe langer hoe verder van moeder natuur afgedwaald. Moest ik vroeger bij storm wat kapotte dakpannen vervangen, dan kwam ik van allerlei onder het dak verblijvende vogeltjes tegen die zich heerlijk verscholen hadden en volop over voedsel beschikte wat op het dak groeide en ook duizenden insecten hadden hun  optrekje daar gevonden. Met huislook kun je allerlei kwalen genezen: Met het sap uit de verse blaadjes kan men wratten wegwerken, insectensteken (b.v. van wespen) en brandnetelblaren bestrijden, je kunt er je huid mee verfraaien door een gezichtsstoombad te nemen door wat rozetjes in heet water te leggen en als je van de blaadjes thee zet, dan is het ook een uitstekend middel tegen keelontsteking, bronchitis en mondslijmvliesaandoeningen, zoals spruw bij kinderen en het schijnt ook goed te zijn om die vervelende aftjes in de mond weg te werken. In ons klooster is op last van gedoogoverste Wilderman voor een paar jaar terug al het huislook van het dak verwijderd en waarom is voor ons nog steeds een groot vraagteken.

    12-02-2012 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:KRUIDEN 1
    >> Reageer (1)
    17-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ALLES OVER KRUIDEN
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vroeger hadden we in ons klooster een prachtige kruidentuin en dan spreek ik over de tijd van 65 jaar geleden, want zo omstreeks 1950 was dat al niet meer. De bebouwing heeft overal een grote vlucht genomen, ofschoon ik moet vaststellen dat nú met die economische crisis alles zo'n beetje stagneert. Hiertegenover ons 'klooster' ligt een door de gemeente opgekocht voetbalveld, dat bebouwd zou worden en de gemeente Lingewaard heeft elders grond opgekocht om dit sportterrein te verleggen. Hier in het dorpje Angeren zijn, voor zover ik weet, 65 huizen te koop, maar van de jongelui krijgt momenteel niemand bij een bank een lening los, dús staan de huizen leeg of zijn ze tijdelijk verhuurd. Door al deze stagneringen van Rijks-en gemeentelijke planningen van jaren terug is door de economische crisis alles vastgelopen en worden alle schuldenlasten doorgeschoven op de gewone burger, die onderhand ook niet meer weet waar hij of zij de centjes vandaan moeten halen. Gelukkig dat er wereldwijd nog overal kruidentuinen zijn en het keukengebruik is in onze multiculturele samenleving eerder toe, dan afgenomen. Als we straks ook nog moeten gaan bezuinigen bij de aankoop van kruiden, dan wordt het toch wel helemaal met alles te gortig. De meeste kruiden ruiken lekker en hebben stimulerende of geneeskrachtige eigenschappen. Een kloosterkok werkt dagelijks met kruiden, maar om u er alles over te vertellen, laat ik over aan een andere organisatie. Klik op http://www.warenkennis.nl/kruiden%20en%20specerijen/inleiding.htm   en u komt op een website met werkelijk alles over kruiden!


    Boven Marjolein uit de kruidentuin van mijn zwager in Oud-Beijerland

    Boven Origanum-Vulgare "Wilde Marjolein". Inzet is Rozemarijn!


    17-01-2012 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:KRUIDEN 1
    >> Reageer (1)
    15-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wie goed eet wordt niet ziek!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Tot mijn 40ste had ik nog nooit een aspirientje of wat ook geslikt. Betrapt heb ik mezelf dat nu ik tegen de tachtig loopt daar flink wat in veranderd is, maar binnenkort gooi ik al die medicijnen eruit, want bij langdurig gebruik word je hele lichaam ervan afhankelijk. Toegeven moet ik dat als je met een communiteit of gezin samenleeft niet alles zelf kunt bepalen wat er op tafel komt. Toch zou het zo moeten wezen dat bvb de huisarts meer aandacht zou moeten besteden aan het voedselpakket en daarvan best wat meer van zou moeten weten. Hij zou dan zijn patiënten veel preventieve voedingsmiddelen kunnen aanraden om gezond te blijven. Iedereen weet dat vers fruit vol vitaminen zit en vroeger aten we de appeltjes ongeschild van de boom, omdat juist vlak onder het schilletje zich de meeste voedingsstoffen bevinden. Door al die bespuitingen tegen bepaalde gewasziektes is dat patroon veranderd en iedereen schilt tegenwoordig de vrucht of wast de vruchten in schoon water. Tegenwoordig is er veel luchtverontreiniging en dat komt door de vele gemeentelijke ontheffingen die tegen alle regels in gegeven worden om de werkgelegenheid niet in gevaar te brengen, maar best is het niet! Een heel goed product om het menselijk lichaam gezond te houden zijn uien. Ze zorgen voor een prima darmwerking en het is een van de weinige voedingsmiddelen die bvb in de dikke darm schadelijke bacteriën uitroeien en de boel rein houden. Onze blaas moet ook goed verzorgd worden en veel dames en heren hebben tegenwoordig ondergoed aan dat meer lijkt op een stropdasje tussen beide billetjes dan als beschermend middel tegen blaasontsteking. Heel goed voor reiniging van de blaas zijn rode bietjes en om vast te stellen of je nieren en blaas gezond zijn, zie je dat de plas rood gekleurd is en dat is juist prima! Als een huisarts vast wil stellen of iemand last van zijn maag heeft, moet hij in een schoon glas een pilsje serveren, Slaat het schuim niet aan, meteen de man of de vrouw een specialistenkaart meegeven! Er zijn mensen die nooit soep eten en alle dagen de kraam bezoeken om de zoveelste vette hap weer in te slaan. Foute boel! Minstens drie keer per week een kop bouillon is goed om het creatinine gehalte in je lichaam op peil te houden en je spierstelsel op orde! Overbodig is het niet om ook het vochtgehalte van je lichaam  aan te vullen en 2 litertjes vocht per dag in de vorm van schoon water is aan te bevelen. Voor hart en longen is buitenlucht prima, zeker nú in de winterdag en als je het kunt, ga dan een half uurtje wandelen. Ik heb het al vaker over kruiden gehad die hart en bloedvaten gezond houden en zorgen voor een perfecte bloeddruk van je lichaam en gewezen op overmatig zoutgebruik e.d.-, maar nú hebben we het over het gezond houden van vitale lichaamsdelen. Een van de meeste vitaminerijke groentes is de prei en verklappen zal ik je een geheimpje. Prei is ook goed voor rugklachten, nekpijn, steken in je knie en dies wat meer. Hoe zit dat dan? Je pakt een linnen doek doet daar hete gekookte prei in en zwachtel de massa om de zere plek of legt dat 'kompres' op die pijnlijke plaats! In onze kloostertuin wordt het kruidenhoekje door mij beheerd en gelukkig dat ik in de diepvries nog een paar pijpjes van de maggiplant had liggen, want zuster Virginia had last van keelpijn en na twee behandelingen is ze weer zo gezond als een visje in het water. Kijk, die pijpjes zijn hol en zitten vol reinigende en geneeskrachtige stoffen. Je snijdt een pijpje ter grootte van ongeveer 12 cm, vult een beker met warme melk en zuigt die op met zo'n stukje stengel en je kikkert weer helemaal op!  Er heerst op het ogenblik griep en deze slaat eerder toe bij mensen die iets mankeren en er weinig tegenover kunnen ondernemen of gezond zijn, maar niet geloven in wat ik hier allemaal opgeschreven heb en ieder goed bedoeld voedingsadvies afwijzen;  Neem dan de raad van mijn moeder zaliger aan die de wijze woorden sprak: ,, Wie goed eet, wordt niet ziek"!  Overste Geert Wilderman vulde die laatste woorden aan met de slagzin: ,,In elk kruidvat een lont, verkort de ochtendstond"! Waar dit op slaat mag Joris weten!  Beantwoord heb ik die duistere taal van die fervente roker met de slagzin: ,,Longen verblijd dóór roken en roet in de pijp"! Het laatste woord in deze was van onze Vlaamse lolbroek Pater Léonard met de slagzin: ,,Sinds België zit zonder Kabinet, heeft iedereen de grootste pret"!


    VERSE GROENTEN OP DE MARKT EN ZO v/h LAND

    UIEN MAKEN HET HELE LICHAAM GEZOND!

    DOKTER BIET DIE ONZE BLAAS REINIGT!

    MOOIE, EERSTE SOORT PREI!

    BENEDEN DE LAVASPLANT MET DIKKE STENGELS

    15-01-2011 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:KRUIDEN 1
    >> Reageer (1)

    Foto





    ALLES OVER ETEN EN DRINKEN
  • Vezelrijke ontbijtjes
  • Erna met zoutloos eten
  • Lekker & Simpel
  • Duivensoep
  • Onze Franse keuken
  • Svetlana's Recepten
  • Serge met zijn Wijnetiketten Verzameling
  • Keukentips
  • Nederlandse Mycologische Vereniging

    CULINAIRE WEBSITES EN VIDEO 'S
  • Kijk hoe Kees Melis Brabantse worstenbroodjes bakt
  • Turkse Eten
  • Gezondheidsproducten van Wingzie
  • Zelfmaakrecepten
  • Bakrecepten van Okoko
  • Keukentips
  • Nederlandse Mycologische Vereniging

    Geestversterking
  • Processie De Brugse Belofte
  • Bedevaartsoord Beauraing België
  • Bedevaartsoord Banneux België
  • Apostel Paulus en zijn brieven
  • Sixtijnse Kapel
  • Wees Gegroet Maria
  • Mariakapellen: zie ook Angeren
  • Basiliek van San Pietro
  • Basiliek van San Paolo
  • Heilige Bloedprocessie Brugge 2017

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    In Banneux (België) is Maria in 1933 verschillende keren verschenen aan Mariëtte Beco.

    Mariëtte ging tijdens de grote vakanties op bezoek bij de familie Desmedt in Thildonck.

    Op de fotoreportage ziet u het Heiligdom Banneux, druk op foto 2 voor website. 

    Op eerste familiefoto ziet u Pierre Desmedt met zijn vrouw Victorine Lenaerts
    José Desmedt en Mariëtte & André Beco. op de andere José en Mariëtte.

    Na Lourdes is Banneux een van de drukst bezochte bedevaartplaatsen.

    Met één klik op de Maria Award vindt u alle Mariakapellen  in Nederland en kunt u

    Marialiedjes beluisteren.


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Werkende handen in Molokai, overblijfselen terug naar België-Heiligverklaring Damiaan in Rome
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    ZIE HIER DE MOOIE BEELDEN VAN GODS SCHEPPING!
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    koozi
    www.bloggen.be/koozi
    Rondvraag / Poll
    BROEDER EVERARD WIL GRAAG WETEN WAT U INTERESSANT VOND
    RECEPTEN
    BLOGFOTO'S
    VERHAALTJES
    GEDICHTEN
    ALLES
    Bekijk resultaat


    Solidaritet met mens in nood,geeft deze wereld kleur! Klik plaatje hieronder!
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Blog als favoriet !

    Foto

    Foto

    Foto

    {TITEL_VRIJE_ZONE}

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    FAMILIESITES
  • Informatie en Wetenschapsblog
  • Eef met Nieuwsflitsen, Herinneringen & Ervaringen

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Ik hoop dat een bezoekje aan dit blog van broeder Everard uw geest verrijkt heeft
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs