Foto

WELKOM OP MIJN BLOG,

Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum".
De afkorting die hiervoor staat is O.F.P.
Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
 
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw'  te Angeren.
 
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.

Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.

We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.

Foto
Categorieën
  • ALGEMENE STUKJES 1 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 2 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 3 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 4 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 5 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 6 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 7 (25)
  • ALLERLEI SOORTEN GEBAK 1 (20)
  • ALLERLEI SOORTEN GEBAK 2 (15)
  • DIVERSE GERECHTEN 1 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 2 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 3 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 4 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 5 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 6 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 7 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 8 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 9 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN Nr. 10 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 11 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 12 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 13 (17)
  • FEESTMAALTIJDEN 1 (20)
  • FEESTMAALTIJDEN 2 (7)
  • KRUIDEN 1 (20)
  • KRUIDEN 2 (13)
  • RELIGIE 1 (20)
  • RELIGIE 2 (20)
  • RELIGIE 3 (20)
  • RELIGIE 4 (20)
  • RELIGIE 5 (20)
  • RELIGIE 6 (20)
  • RELIGIE 7 (20)
  • RELIGIE 8 (20)
  • RELIGIE 9 (23)
  • SAUZEN (6)
  • Snacks en andere hapjes (10)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 1 (20)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 2 (20)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 3 (14)
  • VOEDING ALGEMEEN 1 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 2 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 3 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 4 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 5 (16)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 1 (20)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 2 (20)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 3 (20)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 4 (4)
  • WIJNEN, LIKEUREN EN ANDERE DRANKEN (20)
  • Archief per maand
  • 04-2025
  • 02-2025
  • 01-2025
  • 12-2024
  • 11-2024
  • 10-2024
  • 09-2024
  • 08-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 08-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 05-2023
  • 04-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
    Inhoud blog
  • Wereld opgeschrikt door onverwacht overlijden van Paus Franciscus
  • Broeder Everard wenst alle Lezers van dit Kloosterblog een Vredig en Zalig Paasfeest
  • Dieren uit de Bijbel
  • Opkikkertjes van vroeger weer volop in!
  • Kunnen we door voeding veroudering tegengaan?
  • Vrede op Aarde aan de Mensen van Goede Wil
  • Nieuws over Bedevaartplaats Medjugorje in Bosnia en Herzegovina
  • Vandaag Bakken We Luxe Appelkoekjes Met Een Gesprekje Vooraf
  • Wat Rooms Katholieke Weetjes
  • Water Belangrijkste Levensbron, Reizen Paus Franciscus en wat Kookweetjes
  • Rucola Stamppot met ei en amandelschaafsel
  • Ondanks al onze zorg toch onveilig voedel in omloop
  • Zwarte Thee goede hartbeschermer en u voelt zich er prima bij!
  • Recept Gevulde Paprika
  • Broccoliburger voor 4 personen
  • De Donderprofeet Amos
  • Einde Woongebied Mensheid op Aarde!
  • TOM KHA KAI
  • Belangrijke Voedingstips van Broeder Everard
  • Onze hoop is gericht op het begrip liefde wat in elke geloofsgroep is verankerd!
    Foto
    Gastenboek
  • Dag Eef ik wens jou veel moed want die heb jij al ik bewonder jou van harte van Suz
  • uniek
  • dag Broeder
  • Een goeie en aangename zaterdag bezoekje
  • Een vraagje !

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Zoeken in blog

    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Geboortehuis-leven-werken en dood van Pater Damiaan
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    Fotoreeks Assumptionisten

    Stichter Pater Emmanuel d'Alzon

    St. Theresia Missiehuis Boxtel

    Kasteel Stapelen te Boxtel (2maal)

    Kunstenaar Jan Boeren

    Gedenkstenen Boxtel

    Plafondschildering Zepperen (Be) 

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    deinze
    www.bloggen.be/deinze
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    nicotineverslaving
    www.bloggen.be/nicotin
    Foto
    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Het Boeddhisme is geen geloof, maar net als het Humanisme een stroming, waarin goedheid en saamhorigheid belangrijk zijn
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    Foto
    Foto

    GERARDUS MAJELLA 1729-1755

    Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
     
    Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
     
    Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten. 

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Broeder Everard met Kloosterrecepten
    Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
    30-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brand in Trappistenabdij te Rochefort
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De abdij van Rochefort is gelegen in de Wallonische provincie Namen van België. Dit is een toeristische streek en veel van mijn blogvrienden maken vaak wandeltochten door de Rochefortse bossen en dan pakken ze bij de paters even een terrasje om te genieten van een glas lekkere trappistenbier. Gisterenavond zo rond kwart over zeven brak er brand uit in het oude abdijgedeelte van de werelberoemde Notre Dame de Saint-Rémy. Terwijl de monniken aan het avondmaal zaten werden ze opgeschrikt door deze plotseling uitslaande brand en moesten de refter verlaten. 

    De abdij stamt uit de 13de eeuw en sinds vanaf  zo'n anderhalve eeuw terug wordt er bier gebrouwen, volgens de keldermeester bijna 2 miljoen liter per jaar. In België zijn ook nog 5 andere kloosters die zich hier mee bezig houden. De kapel en de bibliotheek met duizenden boeken is gelukkig gespaard gebleven. Daarentegen is het woongedeelte van de paters geheel uitgebrand en zijn de monniken geëvacueerd. Ook het brouwketelgedeelte is nog geheel bruikbaar; wel is ongeveer 27000 liter bier in flesjes en anderzijds verloren gegaan.Men denkt dat de oorzaak van de brand gelegen is in een kennelijk ondeugdelijke electrische noodgenerator, waarin kortsluiting ontstaan is. Niet dat ik de monniken hierover een verwijt wil maken, want overal is de controle op gas, electrische apparatuur en nu met grote hoeveelheden sneeuw op platte daken onvoldoende en is het raadzaam om vooraf preventieve maatregelen te treffen alvorens de boel escaleert!

    We hopen dat na de winter het klooster weer snel in de oude stijl opgebouwd kan worden en de monniken  mogelijk in de zomer van 2011 weer op hun oude stekkie kunnen terugkeren. Geëvacueerd elders vertoeven is ook niet alles en  vooral oudere monniken kunnen daar heel moeilijk aan wennen. We wensen onze confraters in België sterkte en hopen dat ze bij de weldoeners veel begrip zullen ondervinden om toch het jaar 2011 in te kunnen zetten met een goede hoop op herstel van hun prachtige abdij en bedeeld worden met een ruim budget om er weer bovenop te komen.  



                     

                     
                            ZO WAS HET ALLEMAAL EN GISTEREN DIT!
                         

                         
                          Jammer, maar gelukkig niemand gewond en t.z.t.

                          komt alles weer goed!
                         
                          Bier, zowel donker als blond, houdt hart en nieren

                                                   gezond!
                         
                          Oude gedeelte uitgebrand, maar kan mogelijk

                          weer opgebouwd worden

                         
                          

    30-12-2010 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:ALGEMENE STUKJES 1
    >> Reageer (1)
    28-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oliebollen Geheimen van Broeder Everard
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vanmorgen hoorde ik de uitslag van de Nationale Oliebollentest en de winnaar daarvan was meesterbakker Voskamp uit Spijkenisse. Sommige bakkers die vorig jaar nog aan de top stonden kwamen zelfs niet meer voor bij de top tien. Nu moet ik stellen dat bij dit extreme weer het moeilijk werken is vanuit een oliebollen kraam, want bij de bereiding van oliebollen spelen enkele factoren een belangrijke rol en grondstoffen die bij vervoer door de kou of aangevoerd vanuit een wat koude opslagplaats zijn niet zo geschikt om mee te werken.

    Bij de fabricage van oliebollen zijn drie factoren belangrijk en dat is het gebruik van een goede oliesoort, beslist geen vetten en nu komt het: ,,Vandaag is het 28 december en om een lekkere oliebol te verkrijgen moet je de krenten en rozijnen vandaag al in lauw water gaan wellen, verder dient de melk waarmee we het beslag aanmaken vooraf bloedheet gemaakt te worden en de te gebruiken roomboter moet zacht wezen, dus niet hup rechtstreeks vanuit de koelkast of anderzijds"! 

    Er zijn ook mensen die buiten oliebollen ook wat appelflappen voor hun gasten klaar willen maken en daarvoor zijn veel recepten. De een wil het zus en de andere zo en daarom verwijs ik u in deze naar: http://www.oliebollenrecepten.nl/ en wilt u terugkeren naar deze site dient u wel telkens met de linkermuis op pijl linksboven te klikken.

    Pater Wilhem vertelde me net dat hij gisterenavond een oud manneke in de biechtstoel gehad had die helemaal van de kaart nog was dat hij nu zonder zijn vrouw, die op 110-jarige leeftijd overleden was,  deze dagen alleen door moest brengen en kwam met het volgende gezegde hierover: ,,Een man zonder vrouw is een jas zonder man"! Ik heb vanmorgen aan het ontbijt dit doorverteld aan gedoogoverste Geert Wilderman, maar die snapte er kennelijk geen zier van en vroeg me 's middags bij het luiden van het Angelus of ik mijn jas al teruggevonden had.

    Beste fans en lezers van de site van broeder Everard, ik wens u allemaal een gezellig oud op nieuw, maak geen uitglijertje doordat je te diep in het glaasje gekeken hebt, wees voorzichtig met vuurwerk en zet een lasbril op bij het afsteken daarvan, want ik gun iedereen een zalig uiteinde en een goed begin!

    28-12-2010 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:ALLERLEI SOORTEN GEBAK 1
    >> Reageer (1)
    27-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Kerstdagen voorbij, de Koelkast vol!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We hebben de kerstdagen achter de rug, heel veel ingekocht, hadden op visite gerekend, maar de uitgenodigde familie, vrienden en kennissen lieten het vanwege het extreme winterweer afweten en er is nog van alles en nog wat overgebleven. We beginnen met de koude schotel en denken bij onszelf: ,,Dat is vandaag maandag en morgen dinsdag ook nog best te eten"! Alles is in schaaltjes keurig afgedekt in de koeling gezet, ook zijn er nog wat groentes, zoals spinazie en postelein weggezet en ga zo maar door. Wij ouderen zijn zuinige Pietjes en hebben de oorlog 1940-1945 meegemaakt en terugdenkend aan de laatste maanden van 1944 en de eerste maanden van 1945 leden veel mensen in het Westen des lands honger, werden er tulpenbollen gegeten en was men zelfs niet vies van varkensvoer of  werd er uit pure ellende een hond of kat geslacht om in de nodige consumptie te voorzien. In onze hoofdstad Amsterdam zijn 3000 mensen de hongerdood gestorven. Nog steeds hebben we de gewoonte om alle eet en drinkwaren die we overgehouden hebben te bewaren. In de oude huizen van vroeger waren kelders, beschikte men daar niet over dan was er een vliegenkast of werd er in de tuin een gat gegraven met een oude zinken teil erin en daarin hield men de boter, de melk, de smout en het vlees koel. Om iets een langere tijd te kunnen bewaren werd er geweckt en ingemaakt. Tegenwoordig beschiken we bijna allemaal over een combikast waarin beneden ingevroren producten liggen en bovenin de koelkast onze tijdelijk te bewaren consumptieartikelen, zoals boter,  melk, pakjes frisdrank,  kaas, eieren, sausjes en verse groentes.

    Bij ons thuis hadden we er vroeger een zestal varkens liggen, een waakhond, een veertigtal kippen en ook wat konijnen. Groenafval, brood en dergelijke verdween in het kippenhok en roggebrood in het konijnenhok. Overschotten van toebereide spijzen gingen in de drankemmer en vermengd met wat varkensmeel en wat water erbij ging de hele massa de voerbak van de varkens in. Ook de hond at met de pot mee! Toen ik in militaire dienst was, stonden er op het kazerneterrein speciale spoelingtonnen en daarin belandden al het overgebleven voedsel. Enkele varkensboeren uit de buurt leegden dagelijks deze tonnen en nergens op het terrein vond je resten van eten, drinken of verpakkingen daarvan. Hier vlak voor ons appartementencomplex stroomt een kolkje waarin via een treksloot van de Linge af het water stroomt. Via een duiker onder de viswei door stroomt er ook nog wat water in een kolkje aan de overkant. Schoolgaande kinderen of automobilisten smijten nog wel eens hele pakken brood, lege blikjes of andere verpakkingen langs deze weg en in de kolkjes. Het brood zit vaak in plastic zakken en kraaien, eendjes en met dit extreme winterweer ook de meeuwen pikken dit brood allemaal lekker op, maar in de buurt grazen ook wat schapen en deze dieren kunnen in hun darmen geen plastic verwerken en krijgen dan last van enorme verstikkende krampen en gaan dan een pijnlijke dood tegemoet.

    Beste mensen, hoe erg u het ook vindt, haal al die bewaarde kerstresten uit de koelkast en doe alles wat composteren kan in de groente, fruit en tuinafval container en alle toebereide spijzen in een papieren afvalzak bij het restvuil, want echt die lekkere visschotel of hors d'oeuvre met gekookte eitjes en opgesierd met van allerlei lekkers aan de kant en sausjes er overheen is alleen vers te eten en na een bewaartijd van twee dagen is alles echt niet meer veilig om te consumeren. De meeste bladgroentes die enkele dagen gekookt bewaard zijn en nadien weer opgewarmd worden zoals spinazie en postelein gaan chemische stoffen vormen en die kunnen uw maag en gestel zodanig gaan plagen dat u met een voedselvergiftiging te doen krijgt. Hetzelfde is het geval met al die bewaarde verhitte sausjes. Als gezond mens ga je er direct niet van dood, maar mankeer je sowieso al iets moet je er zoiets niet bijkrijgen! Voor bijna een halve eeuw terug zat ik in het Brabantse Zundert en tijdens het bloemencorso daar, heb ik het meegemaakt dat iemand door het eten van bedorven vis kwam te overlijden. Het is echt niet overdreven als ik u aanraad om etenswaren niet te lang in de koelkast te bewaren, want alles wat op tafel gestaan heeft en ook aangebroken flessen met drank zijn echt niet meer fris en koeling van dranken en spijzen moet men zien als een beperkt hulpmiddel van een korte tijd. Geef de restjes ook niet aan uw huisdier, want hun maagjes zijn nog gevoeliger als die van ons mensen. Onze hond eet alleen maar vers en als wij het niet vertrouwen laten we haar dit even ruiken en als ze haar neus optrekt verdwijnt alles meteen in de afvalbak. 




    27-12-2010 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:ALGEMENE STUKJES 1
    >> Reageer (0)
    20-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat gaan we met de Kerst op tafel brengen?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hier volgen een viertal kerstmenu's die u eventueel met de kerstdagen op tafel zou kunnen brengen:

    Menu 1 bestaat uit Koninginnesoep, als tweede gerecht een vleescroquet als tussendoortje, gebraden haas, appelmoes, gekookte aardappelen en als nagerecht koffie met kerstgebak.

    Menu 2 begint met een lekkere zalmsalade, ossenstaartsoep,  gebraden kip,  doperwten,  pommes frites en als nagerecht een kerstpudding met een sausje erover.

    Menu 3 begint met een kop bouillon met eiergelei, een Wiener Schnitzel, diverse groenten, gekookte aardappelen en een schotel van koude tong met sla en mayonnaise en als nagerecht chocoladepudding met slagroom.

    Menu 4 begint met Juliennesoep, varkensfricandeau, spinazie, aardappel-croquetten, schuimige sinaasappelpudding en hierna koffie met gebak.
    Voor wildbraad gerechten gaat u naar
    http://www.wildplaza.com/artikel.php?aid=860 Ook een hele goede specialist op gerechten van wild, gevogelte, vooral gebraden haas uit de oven is te vinden op de website: http://www.keukentips.nl/   We hebben tevens een website met een kipbereidingsspecialist http://www.kookjij.nl/recept-gebraden-kip-van-jamie-oliver  

    Voor alle soorten soep moet je op de website van Ed wezen
    http://www.edsreceptensite.nl/page8.html  Een website van koken en braden optima forma vindt u op http://www.smulweb.nl/  en woont u er in de buurt of zit in uw woonplaats ook zo'n fijn catering bedrijf, klik http://www.stuurmanbroodenbanket.nl/kerst-oud-nieuw/   Vergeet niet pijl linksboven met linkermuisknop aan te klikken voor teruggaan naar mijn website! 

    De  kerst-en Nieuwjaarskaart links bovenin is van mijn  oude hospita,  de 95-jarige mevr. Kronenburg uit Dordrecht 

    Ik heb het gemakkelijk voor u gemaakt en overal vindt u met de minste  moeite de rubriek waarnaar u op zoek bent, want iedereen zoekt wat bereidingswijze betreft toch graag zijn eigen passende weg om zich op het kerstmenu voor te bereiden.  Het is geen best weer om de deur uit te gaan en ik raad ouderen aan om voorzichtig te wezen en bel uw familie, buurtgenoten en kennissen met een goed onderstel op om voor u de gewenste boodschappen te halen en als ze met de kerstmis mee mogen smullen dan zullen ze dit zeker niet nalaten. Dit was mijn laatste stukje voor de kerst en we gaan ons in het klooster voorbereiden op een grootse kerstviering en broeder Everard wenst zijn lezers allemaal een zalig kerstfeest en tot maandg 27 december, want dan heb ik nog een leuk oudejaarsadvies voor u in petto!

    Het beste paard laat men vaak op stal staan en vannacht in bed dacht ik aan ons klooster kookboek, waarvan ik de gerechten allemaal zo'n beetje van buiten ken en daarvan is ook een website en die krijgt u met 1001 recepten te zien als u klikt
    http://www.sandstorms-kookboek.nl/
      en werkelijk daarop raakt u al helemaal niet uitgekeken!   




    Visueel overzicht van haas in braadpan met ingrediënten erbovenop 

    VARKENSFRICANDEAU IN ROMIGE SAUS

    HIER DE GEBRADEN KIP UIT DE OVEN

    EEN PITTIG BORDJE OSSENSTAARTSOEP

    PERSOONLIJK GAAT ER BIJ MIJ NIETS BOVEN JULIENNESOEP!

    HET ZIET ER ALLEMAAL HEERLIJK UIT!

    Zo'n lekkere en gezonde visschotel laat niemand staan!

    AL DEZE WIJNEN KUNT U BIJ UW SCHOTEL SERVEREN!

    20-12-2010 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:FEESTMAALTIJDEN 1
    >> Reageer (2)
    19-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Broeder Everard met zijn Kerstdiner Speciaal
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Mijn vorige kerstdiner was bijna ook  geschikt voor mensen met een wat zwakke maag, maar dit diner gaat daarvan niet uit. We beginnen met een Hors  D' oeuvres en de meeste huisvrouwen en huismannen halen het grondproduct bij de super en maken de schotel verder zelf op door ze in een mooie vorm op een schaal te doen en te garneren met wat blaadjes sla, eieren, stukjes roggebrood, asperges, uitjes. augurkjes opgerolde stukjes ham etc. Gaan we zo'n schotel zelf maken dan raad ik u aan om door de eigen grond van gekookte aardappelen etc wat bouillon te doen om het geheel smeuïg te maken en er veel stukjes soepvlees doorheen te werken, U kunt het met een mixer net zo fijn maken als u verkiest.

    Ons tweede gerecht is een kop Heldere Bouillon en zo ge wilt, kunt u ook kiezen voor een Heldere Bouillonsoep met figuurvermiceelli of Engelenhaar en als u naar mijn kerstmenu van 16 december kijkt vindt u een speciale soepbereidingslink.

    Het derde gerecht is een heerlijke Varkensrollade die u vooraf bij uw slager besteld heeft en nog even aan moet braden. Als vierde gerecht heb ik staan Spruitjes  en ditmaal doen we er wat kaas bij en brengen we ze met wat zwarte peper bestrooid op tafel. In een stukje voor een maand terug heb ik uitgebreid alles over spruitjes verteld en een groot keukengeheim verklapt hoe je ze echt lekker klaar kunt maken.

    Hier beneden ziet u wat geschoonde worteltjes op een schaal staan. Deze moet u voordat u ze op tafel brengt 35 minuten in de oven laten garen!

    Tegenwoordig worden er veel schotels klaargemaakt met Gekookte Aardappelen met een knoflooksaus. U kunt ze ook gewoon serveren, maar bekennen moet ik dat knoflook een goede reinigende werking op  diverse organen heeft en ook een gunstige werking heeft op de bloedsomloop. 

    Als nagerecht heb ik staan een Schuimige Citroenpudding en hiervoor heb je nodig 5 eierdooiers, je perst 5 citroenen uit, in de beslagkom doe je een kwartlitertje melk, tevens een kwartlitertje room,  1 onsje suiker en toevoegen doe je verder een vanillestokje. Dit alles klop je op tot een schuimige massa die je dan nadien in een bakje of puddingvorm doet.

    We zitten tegenwoordig in een multiculturele samenleving en ik kan me voorstellen dat deze mensen liever te doen hebben met bvb de Spaanse Keuken en als je met linkermuis klikt op 
    http://www.recepten.net/spaans.html  dan komt u mogelijk op de site van uw keuze! Teruggaan naar mijn site doet u door met linkermuisknop te klikken op pijl linksboven!

    http://www.receptenbazaar.nl/recepten/category/marokkaanse-keuken/  voert u naar de fijne Marokkaanse keuken en houdt u van Turkse gerechten ga dan naar:
    http://www.tapu.nl/kk_1400000.html

       
    Ik wens mijn lezers veel succes bij de bereiding van het Kerstmenu en beste mensen, schrijf op een briefje alvast op wat u bij de slager, groenteboer, bakker of super allemaal moet halen voor de samenstelling van dit diner. Ook bij dit diner hoort een witte of rode wijn en linksboven bij de aanvang van dit geschreven stukje staat de wijnsoort die bij dit menuutje hoort!















    19-12-2010 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:FEESTMAALTIJDEN 1
    >> Reageer (4)
    18-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menue Noël avec Frère Everard
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Er resten ons niet veel dagen meer en dan is het Kerstmis. Proberen zal ik een drietal kerstmenu's op de site te brengen en ja beste mensen. Wie slacht zelf nog een konijn of een kalkoen? Ik heb het vroeger allemaal gedaan, maar hier in Holland mag je als particulier geen kip, konijn of ander wild-en gevogelte meer slachten en ben je verplicht dit te laten doen door een poelier. Dit is al jaren zo en nooit vergeten zal ik dat ik voor een dertigtal jaren terug tegen de kerst wat konijnen geslacht had op de goede manier en deze geslachte dieren in de kou buiten aan de waslijn had hangen om te besterven. Voornamelijk elitaire bewoners van de wijk "De Goudmijn" uit Arnhem namen deze beestjes bij mij af en weken tevoren zochten ze in mijn hokken hun favoriete konijn of kalkoen al uit. Kennelijk iemand die het niet op mij gemunt had was zo sportief geweest om de politie te bellen over de aan onze waslijn hangende konijnen. Ik heb de heren kunnen overtuigen dat de ziel van de diertjes zonder pijn naar de dierenhemel waren gezonden en zoals verondersteld de konijnen echt niet levend waren opgehangen ter bevordering van een specifieke wildsmaak. De politie hield het bij een waarschuwing en nadien heb ik nooit meer een dier geslacht. Bekennen moet ik dat ik op mijn oude leeftijd wat weekzerig ben geworden en ook als ik er vergunning voor zou krijgen nooit meer een dier zou kunnen slachten.

    Mijn eerste kerstdiner bestaat uit voornamelijk caloriearme producten en als voorgerecht brengen we ter tafel een heerlijke garnalencoctail. De ingrediënten zijn allemaal bij de grote supers te krijgen, maar ik raad u aan alle benodigde visproducten toch te kopen bij de vakman, dus een viszaak. Naar wens beschikken deze zaken over goede recepten, die u er gratis bijkrijgt.

    We gaan verder met een Witte Ragoetsoep en omdat ik in andere kerstdiners eveneens diverse andere soepen ter tafel laat komen geef ik u de website van een meesterkok die ook aan het Belgische hof bij bijzondere diners zijn culinaire kunsten laat zien en de URL is
    http://www.edsreceptensite.nl/page8.html U kunt hierop alle denkbare soepen terugvinden!

    Als derde gerecht brengen we een gebraden Wild of Tam Konijn op tafel en hierbij maak ik als chef de cuisine altijd gebruik van de volgende site van ook weer een meesterkok die aan alle hoven van Europa zijn braadkunst heeft gedemonstreerd en zijn website is
    http://www.wildplaza.com/artikel.php?aid=860 

    Ons vierde kerstgerecht is Appelmoes van Goudreinnetten en als u wat minder suiker als benodigd wilt toevoegen bij de bereiding, dan doet u dat toch gewoon!

    Ons vijfde gerecht zijn de mooi gaaf Gekookte Aardappelen die sierlijk op een mooie schaal worden opgediend en bij de bereiding houdt u rekening met uw bloeddruk en voegt u zeezout in plaats van gewoon zout toe.

    Laat uw fantasie werken en kijk goed naar de afgebeelde
    vruchtensla en zie wat voor ingrediënten hiervoor allemaal gebruikt zijn.
    Hol wat vruchten uit, stop er anderen in en maak er een kunstwerkje van!

    Bij dit diner kunt u zowel lichte rode als witte wijn op tafel brengen en ik adviseer u hiervoor een Bourgueil, Chinon of Crus uit de Beaujolais. Bij de slijter weten ze u daarover goed voor te lichten!

    Wilt u een mooi menukaartje maken schrijf het diner op, versier de kaartjes en bent u goed in de schoonschriftkunst dan heeft u daar ook geen hulpie bij nodig!

    Ik wens u veel succes met dit uitstekend kerstdiner!












    18-12-2010 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:FEESTMAALTIJDEN 1
    >> Reageer (0)
    17-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varkenshaas Mediterano met romige Pasta
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Nee beste kloosterblog lezers, dat eten we hier vandaag in het klooster niet. Het is vrijdag en dat betekent dat we ons hier op die dag nog steeds onthouden en geen vlees eten. Vroeger, toen ik nog student was ben ik ooit op een vrijdag op visite geweest te Mechelen bij Kardinaal van Roey en daar stonden 's middags zeker 6 vissoorten op tafel, waarbij ik Zijne Eminentie verzocht heb om aan de Paus door te geven dat hij per dogma de katholieken zou verplichten uitsluitend vis te eten en zich allemaal voortaan te onthouden van alle vleessoorten.

    Verschillende paters, broeders en zusters zijn hier lid van de SOWA in Angeren en vandaag wordt daar de jaarlijkse feestbijeenkomst gehouden. Ik heb hun stevig op het hart gedrukt geen verboden hapjes te consumeren en ik hoop dat ze zich daar allemaal aan houden. Afgeraden door overste Geert Wilderman is tevens het gebruik van sterke drank, niet omdat wij als kloosterlingen daar afkeer van hebben, echt niet...maar wel omdat hier de binnenwegen spekglad zijn en we in deze kersttijd geen geblesseerde broeders, paters of soeurs eropna kunnen houden; dit met het oog op de drukte in de diverse parochies hier in de buurt, waar diverse confraters assistentie verlenen bij de kerkelijke plechtigheden, de zusters in de ziekenhuizen en de broeders in de bejaardenhuizen. Pater econoom zit hierna vaak drie dagen op zijn kamer uit te tellen wat dat alles heeft opgeleverd en als hij tevreden is wordt er een echte Champagne Napoléon ontkurkt.

    Voor de zondag hebben we hier in het klooster staan een menu dat heet Varkenshaas Mediterano met romige pasta en ik had nog een fotootje van vorig jaar en daarop kunt u zien hoe zo'n schotel eruit ziet en op de menustaat kunt u aflezen hoe u dit klaar moet maken. Over een paar dagen breng ik enkele kerstmenu's op deze site en zondag na het brevier lezen zal ik proberen dit eerste kerstmenu dat heet "Menue Noël avec Frère Everard"  voor u op de website te brengen.


    WIE RAADT HOE HET MUZIEKSTUKJE HIERBOVEN HEET KRIJGT ENKELE LEUKE KERSTAFBEELDINGEN TOEGEZONDEN!





    BIJ DEZE SCHOTEL HOORT ONDERSTAAND WIJNTJE!

    17-12-2010 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 1
    >> Reageer (0)
    16-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Groot Dictee Der Nederlandse Taal 2010
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ieder jaar zitten onze paters, broeders en zusters zo half december in de recreatiezaal waar onze moderne grootbeeld televisie staat opgesteld en aan de tafeltjes zittten: 12 paters, 8 zusters en 4 broeders. Het dictee 2010 is samengesteld door de bekende schrijver Tommy Wieringa. Nog niet zolang geleden ontving hij de Ferdinand Borderwijk Prijs voor verhalend proza; ook is hij bekend van zijn mooie roman Joe Speedboot. Wie gaat in ons klooster dit jaar met Het Gouden Brevier aan de haal? We zullen het straks weten!

    Kakofonie
                   
    De tijden zijn in zoverre interessant dat ze kakofonisch zijn; je moet bijwijlen je oren dichtstoppen tegen het tenhemelschreiende geblabla van de muezzins van de eeuwige vergelding in het ene oor en dat van de filistijnen van het geperoxideerde ressentiment in het andere.

    Geüpgradede Hoekse en Kabeljauwse twisten: de shoarmabakkers versus de aardappeleters, allen met vuvuzela's bewapend ; hun zuurstofarme  hersentjes verkleinen je wereld en brengen haar binnen de afrastering van hun woestijngod of hun karikaturale weergave van joods-christelijke axioma's en verlichtingsidealen.

    Die boeroepers nemen het licht juist weg met hun stijlmiddelen van de provocatie en de daarbij behorende inflatoire hyperbolen, terwijl de man in het midden, de verdediger van de orde, mijmert over een vreedzame stadssamenleving zoals bijvoorbeeld het Oost-Galicische Lemberg eens was.

    Lemberg dat multinationale multilinguïstische Habsburgse babylon, die co-existentie van Asjkenazim, Roethenen, Polen, Duitsers, Armeniërs-door en door tolerant uit noodzaak en goede wil, laisser faire opgetuigd met een civilisatorische missie en een architectonisch mozaïek van gotiek neoclassicisme en art deco.

    Nochtans werden de tijden ook toentertijd interessant en viel de stad achtereenvolgens toe aan het gerestaureerde Polen, nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie-haar namen waren Lemberg, Lwâw en Lviv, de Polen waren verdreven en de Joden uitgeroeid.

    Hun huizen werden nu bewoond door oekraïners; enigszins beduusd namen zij die verukkelijke, lege stad in. Lemberg werd het failliet van de vroegtwintigste-eeuwse muliculturaliteit, alleen zijn begraafplaatsen spreken nog in vele talen.

    Wie zullen straks de halflege flatwijken van Amsterdam, Culemborg dan wel Gouda innemen als hun bewoners zijn verjaagd door de dompteurs van de thymotische woede, wier dromen de nachtmerries van de eerste-tweede en derdegeneratieallochtonen zijn?

    Opzichtig negeren zij die wet van consciëntieus bestuur die door het taoïsme wordt gepostuleerd: regeer de staat zoals je een klein visje bakt (behoedzaam).

    Gedoogoverste Geert  Wilderman heeft vandaag het Gouden Brevier uit mogen reiken aan de 87-jarige kloosterzuster Esmeralda  wonend in Babberich en logerend hier in ons klooster  'De Pauw' te Angeren. Wat waren haar fouten in dit dictee? In zin 6 had zij in plaats van zijn begraafplaatsen haar begraafplaatsen staan en het kloosterkabinet was bijna gevallen over de discussie die hier onderling onder de vele taalkundigen ontstaan was of dit nu zijn of haar moest wezen. Fout had ze tevens geschreven het woord geüpdadede en zij had hier een soort kloosterwoord van gemaakt en geschreven de 'geüpgraduele'-. Broeder Johannes had het dictee op zijn laptop gemaakt en deelde de communiteit mede, dat veel woorden in dit dictee aangegeven werden als verouderd taalgebruik en hij had dan ook de meest vreemde uitdrukkingen in dit dictee staan. We hebben er allemaal hartelijk om moeten lachen. Hij heeft het met zijn leeftijd van 93 toch nog heel wat beter gedaan dan menig prominent op tv en met 12 fouten heeft hij het er niet slecht van afgebracht.Tot diep in de nacht hebben we onder het genot van een hapje en een flink offer aan Bacchus deze dictee-avond afgerond. 

    16-12-2010 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:ALGEMENE STUKJES 1
    >> Reageer (1)
    10-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ons Inwendig Kacheltje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Broeder Everard gebruikt van allerlei medicijnen en ik denk dat deze absoluut nooit nodig waren geweest als ik wat bewuster en regelmatiger geleefd had en vroeger nooit gerookt. De klok is op mijn leeftijd van 77 niet meer terug te zetten en eerlijk gezegd heb ik het hier in het klooster nog prima naar de zin, leef nú volgens de regels en daarom laat Petrus hierboven nog maar even wachten voordat ik bij de hemelpoort aanklop. Dat mijn buikje wat proportioneel geworden is, heb ik als voormalig bierproef specialist  hier aan ons klooster te danken. Dit laat ik tegenwoordig de bevallig ranke Beierse Soeur Gertrude doen, die meer habijt dan buik heeft.

    Overal waar ik op huisbezoek kom, hebben ze ultra moderne keukens, maar dat is meer om iets van hun welstand, dan van hun kookkunst te laten zien. Moeder de vrouw heeft tegenwoordig haar werk buitenshuis en als er gegeten moet worden is dat vaak uit de automaat, ergens in een bistro of worden er kant en klare maaltijden uit de super ingeslagen die in de oven of magnetron warm gemaakt worden.

    Hier beneden heb ik enkele staatjes staan van een fabrikant die voedselsupplementen aanbiedt en volgens mededeling zijn die inlichtingen daarop juist en wetenschappelijk getest. Nu staan er wat begrippen en woorden in die mogelijk niet voor iedereen duidelijk zijn. Hebben we het over thiamine, dan praten we over vitamine B-1, wat volop aanwezig is in brood, granen, melk, groenten en gist. Niacine is vitamine B-3, wat zit in vlees, vis, volkoren graanproducten, groentes en aardappelen. Hebben we het over riboflavine, daarmee wordt bedoeld vitamine B-2, wat zit in eiwitachtige producten, zoals melk, eieren, vlees, lever en nierproducten, bladgroenten, gist en bruin brood. Met folaat wordt bedoeld vitamine B-11 (buitenland ook wel B-9) en deze stof zit in 90 procent van alle voedingsmiddelen. Genoemd wordt tevens pantotheenzuur, vitamine B-5, wat op natuurlijke wijze binnen ons lichaam aangemaakt wordt door de opgenomen voedingsstoffen. 

    In de folder hebben ze  het tevens over de Orac-waarde. Wat is dat nú weer? ORAC betekent Oxygen Radidical Absorbance Capacity en is niets anders dan de zuivere Antioxidant indicatie-waarde met een honderdtal producten met aan de top alle soorten noten, kruiden, bessen en cacao.

    Mensen die thuis wonen, zelf koken, bejaarden in tehuizen en mensen die verblijven in een ziekenhuis of anderzijds hoeven per drie keer per dag op gezette tijden eten en zich minstens een half uur per dag bewegen door een eindje te wandelen, te spelen met hun kinderen, kleinkinderen of de hond uitlaten, normaliter geen voedingssupplementen te gebruiken. Anders ligt het voor veel buiten de deureters, want die komen bepaalde elementen in hun voeding tekort en logisch is het dat de voedingsindustrie daar op inspeelt en een vloeibaar supplement aanbiedt waar alle vitamines, mineralen en noodzakelijke stoffen in verwerkt zitten, die een mens nodig heeft om vitaal te blijven. Beste lezers, ik hoop dat u met dit schrijfsel van broeder Everard wat meer voedingslicht heb opgestoken richting de Kerstdagen en het Nieuwe jaar.




    10-12-2010 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOEDING ALGEMEEN 1
    >> Reageer (4)
    07-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onbevlekte Ontvangenis van Maria
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Op 8 september vieren we jaarlijks het geboortefeest van de Heilige Maria. De vader en moeder van Maria waren Joachim en Anna en net als wij gewone mensen is  Maria dan ook op een normale manier geboren. Omdat zij als moeder van de Heer Jezus Christus altijd hoog geprezen is geweest, en nog steeds, heeft Paus Pius de 9de op 8 december1854 per Pauselijke bul "de ineffabilis Deus,  de Onbevlekte Ontvangenis van Maria als dogma aan de gelovigen verkondigd en zoals men weet beste gelovigen is een dogma een voldongen feit dat niet bestreden kan worden en men als katholiek zonder meer als stelling aan dient te nemen. Het hoofd van de Katholieke Kerk heeft dus afgekondigd dat Maria de enige persoon ter wereld is, die zonder belast te zijn met de erfzonde ter wereld is gekomen.

    Vaak wordt de onbevlekte ontvangenis van de H. Maria verward met de maagdelijkheid van de moeder Gods, maar dit zijn bijbels en theologisch twee verschillende begrippen. Maria is volgens het dogma van de paus onbevlekt ter wereld gekomen d.w.z. zonder erfzonde, maar wel op gewone menselijke wijze. Trouwen deed Maria nadien met de timmerman Jozef en volgens de bijbel en de geschriften is de Heer Jezus zonder dat Jozef geslachtsgemeenschap met haar gehad heeft door de kracht van de Heilige Geest uit de schoot van Maria ontsprongen.

    In de Islamitische theologie komen we Maria als maagd tegen onder de benaming Maryam. Het dogma van "de Onbevlekte Ontvangenis" van Maria is door veel theologen bestreden en binnen de Protestantse, Oud Katholieke en Oosters-Orthodoxe Kerk is dit dogma totaal verworpen, omdat nergens in de Bijbel hier gewag van gemaakt wordt. Er is in het verleden veel gediscussieerd over deze onderwerpen, maar ergens is het zinloos. Persoonlijk ga ik discussies over geloofspunten ook liever uit de weg, hetwelk niet wil zeggen dat ik ze verwerp.


    Kijk, beste medebroeders en hierbij bedoel ik alles wat mens is, we hebben tegenwoordig binnen heel de wereld te maken met een multiculturele samenleving en elkaars theologische ideologieën bestrijden of ze ketters noemen is door de eeuwen heen al absurd geweest en heeft alleen maar geleid tot oorlog en ellende. Alle geloven of spirituele stromingen hebben aanvaardbare menselijke overeenkomsten en het beste is dat we deze kernpunten eruit lichten en gebruiken om menselijk en waardig in vrede met elkaar samen te leven. Met deze instelling en gedachtegang in ons komen we beslist een Kerstfeest tegen dat zinvol is en ons vreugde in het hart brengt!




    Boven Beeltenis Engel Gabriël-beneden H. Maria met Kindje Jezus

    Oude prentjes en tekst H. Priesterwijding Heeroom in Amerika

    07-12-2010 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:RELIGIE 1
    >> Reageer (1)
    01-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe bakken we een Weihnachtsstolle?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Grootvader Hübbers was geboortig uit Ubbergen, een plaats vlak achter Nijmegen aan de Duitse grens en voor zover ik heb kunnen nagaan woonde hij in een huis dat half op Nederlandse en Duitse grond stond. Als jongman leerde hij het bakkersvak in Wuppertal en was er werkzaam in een Bäckerei und Konditorei, een bedijf waarin men bakt en ook een zitruimte heeft om iets te gebruiken. Toen hij zich omstreeks 1890 in Huissen gevestigd had, en daar nadien het bedrijf op het Huissen-Zand overgenomen had van de familie v/d Geijn, bracht hij ook veel Duitse gebruiken mee hier in deze contreien, zo bvb het bakken van Weihnachtsstollen en jammer genoeg zijn die oude recepten tijdens de Tweede Wereldoorlog door oorlogsgeweld en plundering allemaal uit onze zaak, bestaande uit bakkerij, kruidenierswinkel en Horecabedrijf, destijds gevestigd aan de Karstraat F 162 te Huissen verdwenen.

    Tegenwoordig worden er al vroeg kerstpakketten uitgereikt met allerlei soorten kerstbrood erin. Nu is het zo beste lezers, dat alle broodsoorten waarin veel zoetigheid verwerkt is (dus suikers) min of meer op natuurlijke wijze geconserveerd zijn, maar een stolletje mag van broeder Everard rustig een week oud zijn, maar toch niet langer. Tegenwoordig kan men al vanaf het begin van de advent overal kerstbrood krijgen. Vroeger bij ons thuis, en deze gewoonte houd ik hier in het klooster ook aan, aten we het eerste sneetje stol dicht besmeerd met roomboter zo tegen 4 uur 's morgens en wel na de nachtmis. Vooraf werd er een lekker stukje verse worst  met jus en stukjes stipbrood opgediend en hier in het klooster "De Pauw" doen we nog steeds een eigen gerijpt wijntje van onze specialist broeder Gerardus erbij.

    Wat hebben we voor ingrediënten nodig om een echte Weihnachtsstolle te bakken?  Dat is 750 gram bloem, 60 gram gist, 3 dl melk, 2 hele eierdooiers, 175 gram boter, 100 gram basterdsuiker, raspen doen we de schil van 2 citroenen of we doen er een half onsje sukades bij of kant en klare citroen snippers, bij dit alles gebruiken we gemengd 4 ons krenten en rozijnen, 75 gram gehakte amandelen of een onsje kant en klare amandelspijs en een kleine handslag zout. Weet je wat de stol nog lekkerder maakt? dat is de rozijnen en krenten in een bakje doen met twee eetlepels rum erbij, even roeren en dan toevoegen aan het geheel dat inmiddels in een beslagkom zit en tot een deegje verwerkt is. Dit deegje bollen we op, laten het rijzen ( kan in een rijskast,  onderoventje of toegedekt met een schone doek, vervolgens slaan we het met de handen ovaal en vouwen het over, laten het nog even rijzen en dan zetten we alles in een hete oven en na een baktijd van een half uur tot hooguit 40 minuten is ons stolletje klaar!

    Heet uit de oven smeren we er wat gesmolten boter over en meteen strooien we er naar wens poedersuiker overheen. Wil je het mooi opgesierd op tafel brengen, steek er een takje huls uit de tuin in en wikkel in mandvorm een mooi rood lint eromheen!  Mijn keukenassistente Soeur Marie is erg kunstzinnig en weet het lint zodanig te vormen dat het net lijkt of er een kerststalletje bij aanhangt. Zeg beste kloosterrecepten fans, doe je best en eet er smakelijk van!




    Dit is het verkregen resultaat volgens het recept van broeder Everard

    Beneden een prachtige foto van een goede vakscollega

    De voorlees refterbeurt is toebedeeld aan pater Johannes-zie ook foto's op site!

    01-12-2010 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:ALLERLEI SOORTEN GEBAK 1
    >> Reageer (5)

    Foto





    ALLES OVER ETEN EN DRINKEN
  • Vezelrijke ontbijtjes
  • Erna met zoutloos eten
  • Lekker & Simpel
  • Duivensoep
  • Onze Franse keuken
  • Svetlana's Recepten
  • Serge met zijn Wijnetiketten Verzameling
  • Keukentips
  • Nederlandse Mycologische Vereniging

    CULINAIRE WEBSITES EN VIDEO 'S
  • Kijk hoe Kees Melis Brabantse worstenbroodjes bakt
  • Turkse Eten
  • Gezondheidsproducten van Wingzie
  • Zelfmaakrecepten
  • Bakrecepten van Okoko
  • Keukentips
  • Nederlandse Mycologische Vereniging

    Geestversterking
  • Processie De Brugse Belofte
  • Bedevaartsoord Beauraing België
  • Bedevaartsoord Banneux België
  • Apostel Paulus en zijn brieven
  • Sixtijnse Kapel
  • Wees Gegroet Maria
  • Mariakapellen: zie ook Angeren
  • Basiliek van San Pietro
  • Basiliek van San Paolo
  • Heilige Bloedprocessie Brugge 2017

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    In Banneux (België) is Maria in 1933 verschillende keren verschenen aan Mariëtte Beco.

    Mariëtte ging tijdens de grote vakanties op bezoek bij de familie Desmedt in Thildonck.

    Op de fotoreportage ziet u het Heiligdom Banneux, druk op foto 2 voor website. 

    Op eerste familiefoto ziet u Pierre Desmedt met zijn vrouw Victorine Lenaerts
    José Desmedt en Mariëtte & André Beco. op de andere José en Mariëtte.

    Na Lourdes is Banneux een van de drukst bezochte bedevaartplaatsen.

    Met één klik op de Maria Award vindt u alle Mariakapellen  in Nederland en kunt u

    Marialiedjes beluisteren.


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Werkende handen in Molokai, overblijfselen terug naar België-Heiligverklaring Damiaan in Rome
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    ZIE HIER DE MOOIE BEELDEN VAN GODS SCHEPPING!
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    movie
    www.bloggen.be/movie
    Rondvraag / Poll
    BROEDER EVERARD WIL GRAAG WETEN WAT U INTERESSANT VOND
    RECEPTEN
    BLOGFOTO'S
    VERHAALTJES
    GEDICHTEN
    ALLES
    Bekijk resultaat


    Solidaritet met mens in nood,geeft deze wereld kleur! Klik plaatje hieronder!
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Blog als favoriet !

    Foto

    Foto

    Foto

    {TITEL_VRIJE_ZONE}

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    FAMILIESITES
  • Informatie en Wetenschapsblog
  • Eef met Nieuwsflitsen, Herinneringen & Ervaringen

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Ik hoop dat een bezoekje aan dit blog van broeder Everard uw geest verrijkt heeft
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs