Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
31-10-2017
Vandaag Herdenking van 500 jaar Reformatie
Vandaag is het 5 eeuwen geleden dat Maarten Luther zich als RK-priester verzette tegen het pauselijk gezag en de wantoestanden die er toentertijd heersten m.b.t. de geloofsleer en de uitwassen die ontstaan waren doordat rijken door het kerkelijk leergezag meer bevoordeeld werden dan de werkende en min of meer arme gelovigen. Niet alleen bij de Rooms-Katholieke kerk heb je afscheidingen, deze vindt je eveneens in talrijke mate bij andere geloven. Momenteel is het wel zo dat diverse geloofsgemeenschappen wel onder elkaar vergaderingen houden, niet alleen om de gelovigen bij elkaar te houden, maar ook om te proberen dat er geen radicalisme onder de gelovigen optreedt. Wat we hierbij wel moeten doen is ook om de andersdenkenden hierbij te betrekken en wel met drie stellingen: hoop in de toekomst, onderling respect voor elkaar en een betere hulpverlening bij jeugdigen die het niet meer zien zitten en zich daarom aansluiten bij organisaties die eropuit zijn om de maatschappij totaal te ontregelen. Met uitsluitend straffen maak je de mensen eerder agressiever dan rustiger van aard. Een goed idee van onze regering is om jeugdigen allemaal een half jaar in te zetten voor een goed doel, maar dat kun je bv. niet doen met vluchtelingen die door oorlogsgeweld getraumatiseerd zijn of anderzijds. Deze mensen moeten heel liefdevol behandeld worden en hebben minstens gedurende een periode van twee jaar een begeleider nodig die hen met alles bijstaat en mogelijk dán kunnen ze zelfstandig een baan aan waartoe ze opgeleid zijn en/of die hen ligt. Wilt u alles over geloven en kerkelijke aangelegenheden weten, dan zit u bij broeder Everard aan het goede adres. Wat geloof aangaat denk ik min of meer in de geest van de huidige paus Franciscus die op geloofsgebied een ruime denkwijze heeft en niet direct theologisch toeslaat met dwingende voorschriften en encyclieken. Nog niet zolang geleden nl. op 18 februari en 26 mei van dit jaar schreef ik-zie archief Religie 7- nog een stuk over de grootste reformateurs en stichters van de protestante kerk Maarten Luther en Johannes Calvijn. In die religierubrieken vindt u een keur aan nieuws niet alleen over het geloof, maar ook over veel andere kerkelijke aangelegenheden.
31-10-2017 om 11:38
geschreven door Broeder Everard
Vandaag zondag, dat ik u dit wokrecept voor twee personen aanbied, is het 28 oktober en vannacht gaat de wintertijd weer in en zetten we de klok een uur terug. Net als over Zwarte Piet is hier momenteel veel over te doen en veel mensen in de EU vinden die zomer en wintertijd maar niks. Bewezen is zelfs dat er mensen zijn die er hartritmestoornissen van krijgen en ook dieren- zo bv kippen-raken van de leg met dat gehutsel van die klok-eerst vooruit en dan weer terugzetten-om bv. 's zomers langer buiten te kunnen zitten. Tegenwoordig kennen we geen bedtijd meer voor de kinderen en met het weekend zijn sommige mensen dag en nacht op pad en tegen de morgentijd komen ze thuis. Waar maken we feestvierende gelovigen ons in feite druk over! Al lange tijd ben ik niet meer op vakantie geweest en het laatst was dit zo omstreeks de eeuwwisseling dat ik drie weken in Spanje op vakantie ben geweest. Tot 's nachts drie uur zaten we met een onze familie met een kannetje sangria gezellig op een terrasje en genoten in Estartit van de Catalaanse nacht die nú anno 2017 wel eens wreed verstoord kon worden doordat Catalonië zich uitgeroepen heeft tot een eigen volksrepubliek en zich afgekeerd heeft van de moederschoot Spanje. Het is onderhand overal hommeles in de wereld en verplicht word je om ermee te leven! De schotel van vandaag had ik in feite op vrijdag staan, maar er waren wat computerproblemen die te hopen nú voorbij zijn en daarom heb ik dit menu pas vandaag kunnen plaatsen.
28-10-2017 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Iets over eitjes: Een eitje koken is eenieder wel toevertrouwd, maar hoe voorkom je bv. dat ze met het koken kapot gaan en wat te doen als je een aantal eieren gekookt hebt en Piet komt wat later thuis en wil ook graag nog genieten van een warm gekookt eitje. Iets over eigen gebakken krentenbrood: Hoe voorkom je bv. bij krentenbrood (zie inzet) dat de krenten allemaal gezakt in de sneetjes zitten en in het bovengedeelte van de snee is het fietsen door een kale landstreek. Nu dat probleem kennen we en hieronder op een staatje vindt u de oplossing. Het oog bij pannenkoeken wil ook wat! Met wat meel, een ei, melk en zout is een beslag voor pannenkoeken snel klaar, maar je wilt ook heel graag dat ze er goudgeel uitzien en lekker ruiken. Heel fijn is het tevens dat het niet van die stijve maar luchtige pannenkoeken zijn. Wil je weten hoe je dat voor elkaar krijgt, raadpleeg dan het staatje hier onder de tekst. Heel fijn is het om met wat culinaire foefjes op de hoogte te zijn. In de loop der jaren heb ik op dit blog veel van die huishoudelijke hinten aan u gegeven en ik hoop in de komende daaropvolgende jaren-als de schepper Hierboven het toelaat-er verder nog een aantal te kunnen brengen.
Hieronder hebben de eitjes allemaal een jasje aan, maar als die er niet zijn.... Wat dan?
22-10-2017 om 16:48
geschreven door Broeder Everard
De lente is voorbij, maar vandaag op het nieuws heb ik gehoord dat de temperatuur aan het oplopen is. We krijgen eerst een paar lentedagen en met het weekend zelfs zomerdagen en dat alles tegen half oktober 2017. Je zou bijna zeggen dat we al volop in een klimaatwisseling zitten. Voor u staan heb ik vandaag net als met erwtensoep het geval een volle maaltijd van lente-uitjes en gamba's. Heb je de ingrediënten in huis, dan kun je binnen 20 minuten die heerlijke soep op tafel brengen. Als toetje na adviseer ik u een schaaltje Yoghurt met wat bramen er doorheen. Ik zou zo zeggen: ,,Geniet ervan en tot een volgende keer maar weer."
11-10-2017 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vandaag gaan we klaarmaken een voedzame mosselen maaltijd. De benodigde ingrediënten zijn 2 kg mosselen, twee uien, wat selderij. Als kruiden peper, tijm, laurier en als groente een bosje peterselie, verder een halve kg champignons en 200 ml room voor een sausje om nadien toe te voegen aan het gezeefde kookvocht van de mosselen. Op een staatje heb ik voor u de hele bereidingswijze staan en u doet er goed aan dit te bewaren als u later ook zo'n lekkere schotel met mosselen met champignons in roomsaus klaar wilt maken. Sinds er zoveel kookprogramma's, niet alleen op internet, maar ook op tv gebracht worden, is de kookkunst en lust ertoe met sprongen op iedereen van oud tot jong overgeslagen. Voor jaren terug was ik bang dat deze verloren zou gaan, omdat de specifieke huishoudschool van jaren terug, waar vnl. de meisjes allemaal naartoe gingen op een gegeven moment ten dele afgeschaft werd of anderzijds in een beperkt jasje gehuld werd, maar heden ten dage kunnen we spreken dat deze mening achterhaald is. Heel veel waardering heb ik eveneens voor de vele allochtonen die in onze gewesten ook ten volle hun kookkunst laten zien en echt er zijn onder hen kookspecialisten en als ze binnenshuis aan de gang zijn en toevallig staat er een deurtje op een kier- dan ruikt het zo prettig dat je de drang hebt om daar binnen eens een kijkje te nemen in de hoop dat je eventueel aan de dis uitgenodigd wordt om een hapje mee te eten. Waarschuwing: Er zijn dit jaar-in tegenstelling tot de laatste vijf voorgaande jaren- in deze vochtige herfst ontzettend veel soorten paddenstoelen uit het niets omhoog gekomen. Tegenover elke tamme zwam staat een bijna gelijkelijk evenbeeld die giftig is. Opgezocht voor u heb ik een herkenningswebsite, waarop duidelijk het verschil tussen giftig en niet giftig vermeld staat en op foto's eveneens is afgebeeld. Ga naar de site van AMANITA: http://www.amanita.fotovidi.nl/ Als u dit bekeken hebt, wil dit absoluut niet zeggen dat u al een echte paddenstoelenkenner bent, maar wel dat u de eerste ervaring hiermee opgedaan hebt. Ga gewoon naar de groenteboer of een speciaalzaak waar ze tamme zwammen verkopen, want het duurt vaak jaren eerdat u zich een ervaren kenner (mycoloog) kunt noemen! Wilt u van Geraadpleegde AMANITA terugkeren naar broeder Everard, klik dan met linkermuisknop op pijl linksboven!
07-10-2017 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vandaag gaan we een echt Frans maal bereiden dat heet Duiven à L'Alsacienne. De ingrediënten die we hierbij nodig hebben staan vermeld op een staatje. Je kunt voor een dergelijk maal oftewel duivenborstfilets gebruiken en/of goed geplukt, geschoond en opgevuld met specerijen 4 hele duifjes en met een kleine huishouding bv. twee of eenpersoons een wat kleinere pan of anderzijds (zie inzet) waar u op de zuurkool een gebraden houtduif heb liggen. De bereiding is verder heel eenvoudig en hoe u dit alles het beste klaar kunt maken, heb ik voor u insgelijks op een staatje staan en het staat u vrij om eventueel alles te kopiëren en het recept te bewaren voor een volgende keer. Een hoop burgers in Nederland denken dat de houtduif een beschermde vogel is, maar dat is echt niet zo en vinden het zielig deze in de pan te braden. De houtduif komt in heel Europa voor en u komt ze tegen in agrarische gebieden, gemengde bossen, stadsparken en grote tuinen en daar zijn ze vaak in grote drommen aanwezig. Kijk maar eens op het volgende jagersstaatje dat gaat over het jagen op houtduiven: https://www.jagersvereniging.nl/jagen/de-jachtpraktijk/duivenjacht-in-het-graan/
04-10-2017 om 17:24
geschreven door Broeder Everard