Foto

WELKOM OP MIJN BLOG,

Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum".
De afkorting die hiervoor staat is O.F.P.
Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
 
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw'  te Angeren.
 
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.

Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.

We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.

Foto
Categorieën
  • ALGEMENE STUKJES 1 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 2 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 3 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 4 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 5 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 6 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 7 (25)
  • ALLERLEI SOORTEN GEBAK 1 (20)
  • ALLERLEI SOORTEN GEBAK 2 (15)
  • DIVERSE GERECHTEN 1 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 2 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 3 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 4 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 5 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 6 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 7 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 8 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 9 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN Nr. 10 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 11 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 12 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 13 (17)
  • FEESTMAALTIJDEN 1 (20)
  • FEESTMAALTIJDEN 2 (7)
  • KRUIDEN 1 (20)
  • KRUIDEN 2 (13)
  • RELIGIE 1 (20)
  • RELIGIE 2 (20)
  • RELIGIE 3 (20)
  • RELIGIE 4 (20)
  • RELIGIE 5 (20)
  • RELIGIE 6 (20)
  • RELIGIE 7 (20)
  • RELIGIE 8 (20)
  • RELIGIE 9 (23)
  • SAUZEN (6)
  • Snacks en andere hapjes (10)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 1 (20)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 2 (20)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 3 (14)
  • VOEDING ALGEMEEN 1 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 2 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 3 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 4 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 5 (16)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 1 (20)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 2 (20)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 3 (20)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 4 (4)
  • WIJNEN, LIKEUREN EN ANDERE DRANKEN (20)
  • Archief per maand
  • 04-2025
  • 02-2025
  • 01-2025
  • 12-2024
  • 11-2024
  • 10-2024
  • 09-2024
  • 08-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 08-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 05-2023
  • 04-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
    Inhoud blog
  • Wereld opgeschrikt door onverwacht overlijden van Paus Franciscus
  • Broeder Everard wenst alle Lezers van dit Kloosterblog een Vredig en Zalig Paasfeest
  • Dieren uit de Bijbel
  • Opkikkertjes van vroeger weer volop in!
  • Kunnen we door voeding veroudering tegengaan?
  • Vrede op Aarde aan de Mensen van Goede Wil
  • Nieuws over Bedevaartplaats Medjugorje in Bosnia en Herzegovina
  • Vandaag Bakken We Luxe Appelkoekjes Met Een Gesprekje Vooraf
  • Wat Rooms Katholieke Weetjes
  • Water Belangrijkste Levensbron, Reizen Paus Franciscus en wat Kookweetjes
  • Rucola Stamppot met ei en amandelschaafsel
  • Ondanks al onze zorg toch onveilig voedel in omloop
  • Zwarte Thee goede hartbeschermer en u voelt zich er prima bij!
  • Recept Gevulde Paprika
  • Broccoliburger voor 4 personen
  • De Donderprofeet Amos
  • Einde Woongebied Mensheid op Aarde!
  • TOM KHA KAI
  • Belangrijke Voedingstips van Broeder Everard
  • Onze hoop is gericht op het begrip liefde wat in elke geloofsgroep is verankerd!
    Foto
    Gastenboek
  • Dag Eef ik wens jou veel moed want die heb jij al ik bewonder jou van harte van Suz
  • uniek
  • dag Broeder
  • Een goeie en aangename zaterdag bezoekje
  • Een vraagje !

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Zoeken in blog

    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Geboortehuis-leven-werken en dood van Pater Damiaan
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    Fotoreeks Assumptionisten

    Stichter Pater Emmanuel d'Alzon

    St. Theresia Missiehuis Boxtel

    Kasteel Stapelen te Boxtel (2maal)

    Kunstenaar Jan Boeren

    Gedenkstenen Boxtel

    Plafondschildering Zepperen (Be) 

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    trainermarnix
    www.bloggen.be/trainer
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    djdf1
    www.bloggen.be/djdf1
    Foto
    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Het Boeddhisme is geen geloof, maar net als het Humanisme een stroming, waarin goedheid en saamhorigheid belangrijk zijn
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    Foto
    Foto

    GERARDUS MAJELLA 1729-1755

    Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
     
    Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
     
    Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten. 

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Broeder Everard met Kloosterrecepten
    Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
    10-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Morgen Rode Kool met Appeltjes, Aardappelen, Braadworst en Pudding na
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag hebben we in ons klooster wijnzuurkool gegeten met spek en zwoerdjesworst, Als voorgerecht heeft de communiteit genoten van onze echte eigen bereide verse  tomatensoep (met tomaatjes door het zeefje) met gehaktballetjes half om half en wat figuurvermicelli er doorheen. Op tafel stonden voor het nagerecht op een grote fruitschaal wat mandarijnen, appelen en kiwi's. We blijven bij de winterkost en morgen eten we we als groente rode kool en voor soeur Sofia met wat maagklachten maak ik een speciaal rijstschoteltje, waarvan ik nog een geheim recept heb van een baboe die me als jonge Aal in onze voormalige kolonie Nederlands-Indië dagelijks verzorgd heeft. Ik denk niet dat er veel mensen in Nederland en België zijn die morgen braadworst met gebakken uiensaus eten; echt het proberen waard! Als nagerecht maak ik griesmeelpudding en altijd gebruik ik nog oude vormen van mijn oma die vroeger hoofd van de huishouding was van iemand van adellijke bloede en deze schalen  na de dood van de baron tezamen met een getuigschrift van trouwe dienstbaarheid geërfd heeft en dan praten we over een tijd van bijna anderhalve eeuw geleden.
    Ja, beste lezers van broeder Everard. Ik hoef niet helemaal meer uit te leggen hoe rode kool gesneden moet worden. U kunt de appeltjes zo u wilt  desnoods  heel mee laten koken, maar gebruikelijk is toch meer om deze in stukjes te snijden en dan aan het geheel toe te voegen. Wat kruidnagelen door de rode kool maakt alles wat pittiger.  Nogmaals leg ik de nadruk bij zoutgebruik aan aardappelen en groente. Beter is het om overal zeezout voor te gebruiken en die zouten welke uw bloedruk verhogen weg te laten. We hebben morgen een rustige dag met gezond koud weer en een heerlijk gezond  maal.
    Ik wens u allemaal smakelijk eten!










    10-01-2011 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 1
    >> Reageer (0)
    17-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varkenshaas Mediterano met romige Pasta
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Nee beste kloosterblog lezers, dat eten we hier vandaag in het klooster niet. Het is vrijdag en dat betekent dat we ons hier op die dag nog steeds onthouden en geen vlees eten. Vroeger, toen ik nog student was ben ik ooit op een vrijdag op visite geweest te Mechelen bij Kardinaal van Roey en daar stonden 's middags zeker 6 vissoorten op tafel, waarbij ik Zijne Eminentie verzocht heb om aan de Paus door te geven dat hij per dogma de katholieken zou verplichten uitsluitend vis te eten en zich allemaal voortaan te onthouden van alle vleessoorten.

    Verschillende paters, broeders en zusters zijn hier lid van de SOWA in Angeren en vandaag wordt daar de jaarlijkse feestbijeenkomst gehouden. Ik heb hun stevig op het hart gedrukt geen verboden hapjes te consumeren en ik hoop dat ze zich daar allemaal aan houden. Afgeraden door overste Geert Wilderman is tevens het gebruik van sterke drank, niet omdat wij als kloosterlingen daar afkeer van hebben, echt niet...maar wel omdat hier de binnenwegen spekglad zijn en we in deze kersttijd geen geblesseerde broeders, paters of soeurs eropna kunnen houden; dit met het oog op de drukte in de diverse parochies hier in de buurt, waar diverse confraters assistentie verlenen bij de kerkelijke plechtigheden, de zusters in de ziekenhuizen en de broeders in de bejaardenhuizen. Pater econoom zit hierna vaak drie dagen op zijn kamer uit te tellen wat dat alles heeft opgeleverd en als hij tevreden is wordt er een echte Champagne Napoléon ontkurkt.

    Voor de zondag hebben we hier in het klooster staan een menu dat heet Varkenshaas Mediterano met romige pasta en ik had nog een fotootje van vorig jaar en daarop kunt u zien hoe zo'n schotel eruit ziet en op de menustaat kunt u aflezen hoe u dit klaar moet maken. Over een paar dagen breng ik enkele kerstmenu's op deze site en zondag na het brevier lezen zal ik proberen dit eerste kerstmenu dat heet "Menue Noël avec Frère Everard"  voor u op de website te brengen.


    WIE RAADT HOE HET MUZIEKSTUKJE HIERBOVEN HEET KRIJGT ENKELE LEUKE KERSTAFBEELDINGEN TOEGEZONDEN!





    BIJ DEZE SCHOTEL HOORT ONDERSTAAND WIJNTJE!

    17-12-2010 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 1
    >> Reageer (0)
    30-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat eten we vandaag op de verjaardag van mijn assistente?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Buiten is het fris, de thermometer staat op 2 graden onder de nul, overal ligt hier sneeuw, de wind komt uit het oosten en iedereen die niet op pad hoeft zit vandaag binnen. Er zijn slechts nog enkele zusters en broeders die als invalskracht via een uitzendbureau vandaag buitendeurs zijn om op een of andere school les te geven. Kloosterlingen kleden zich nog ouderwets en iedereen draagt bij dit weertype nog een hemd en gebreide borstrok. Niemand laat zich dan ook inenten voor de griep of andere ziektes en heeft alleen vertrouwen in hun eigen natuurlijke weerstandsopbouw;  we  volgen de trend van onze voorgangers die allemaal een hoge leeftijd bereikt hebben.  Mijn lieve keukenassistente Soeur Marie is vandaag 67 geworden en is het feestvarkentje. De hele bezoekkamer zit vol mensen uit het dorp hier om haar te feliciteren. Ze is ook lid van het plaatselijke zangkoor en heeft gisterenavond in het dorpshuis getrakteerd. Vannacht heb ik speciaal voor haar de kloosterpoort tot diep in de nacht open gehouden. Bij ons in het klooster is iedereen twee keer per jaar jarig en dat is op de burgerlijke geboortedatum en tevens op de kerkelijke feestdag van hun kloosternaam. De menukeuze van Soeur Marie voor vandaag is: vooraf een pittige kom erwtensoep, hierna rode bietjes met aardappelen en als nagerecht Griekse Matseros, een heerlijke vruchtenyoghurt, waarvan u hier beneden het recept ziet staan.  




    Rode bietjes zijn bloedzuiverend en reinigen uw blaas

    Oud Hollandse snert houdt het hele lichaam in conditie!

    In ons klooster is er altijd wel iemand die komt met een nieuw mopje

    Dit ziet er als toetje bijzonder lekker uit!

    30-11-2010 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 1
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vandaag vrijdagkost
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hier in het klooster houden we ons nog altijd aan de oude vastentijd van vroeger en ik raad eenieder aan om deze manier van eten ook weer in te voeren. Is het niet uit eerbied voor de aloude vastenwet, dan kun je het ook als weldaad voor uw lichaam beschouwen. Het eten van rund-en varkensvlees en ook getrokken jus uit vetten hiervan was vroeger op vrijdag en 40 dagen voor Pasen, wat we de vastentijd noemen, op straffe van zonden verboden. 
    Op vrijdag kwam vooraf bruinebonensoep op tafel. Bruine bonen bevatten veel vitaminen die ook in vlees zitten; vandaar! Moeder de vrouw bakte op vrijdag aardappeltjes, als groente zou je er in deze tijd rode bietjes bij kunnen eten en als toetje een schaaltje yoghurt. Het eten van vis bij de maaltijd begint ook weer toe te nemen en hier bij ons in de buurt zag ik gisteren bij de viskraam weer mensen in het rijtje staan om vis te kopen. Populair hier in Angeren zijn gebakken visdelen die hier onder de naam kibbeling verkocht worden.

    Gerookte paling uit Volendam zou ook wel lekker wezen, maar door een visverbod op paling moeten we het binnenkort doen met paling uit de Franse wateren en veel helpen zal dat verbod ook niet, omdat na paringstijd veel van die jonge alen in de gemalen langs onze kust en viswateren terecht komen.

    Iedereen die vandaag aan de dag een universiteit heeft doorlopen noemt zich wetenschapper en die weten ons te vertellen dat het eten van vis ook niet meer zo gezond is, maar vergeten erbij te zeggen dat door mensenhanden veel wateren verontreinigd worden. Hetzelfde is het geval bij luchtverontreiniging, waardoor veel mensen ongeneselijke ziektes oplopen.

    Het is niet God die ons deze ellende bezorgd heeft, want volgens de geschiedenis zag het aards paradijs er hemels uit, was het er goed toeven en genoot de mens van Gods schepping.






    30-11-2010 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 1
    >> Reageer (2)
    23-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Broeder Everard met alles over Zuurkool
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vroeger nam het Tartarenvolk uit Mongolië op hun reizen gesneden kool mee om onderweg te koken. Deze kool borgen zij op in hun zadeltassen. Op een gegeven moment kwam men erachter dat die kool die soms langer dan een maand in zo'n zadeltas  tegen de bezwete rug van het paard had gelegen door natuurlijke fermentatie zurig en heerlijk van smaak geworden bleek te zijn en zo is de zuurkool ontdekt. Langzamerhand ging men in houten tonnen en potten van aardewerk deze kool inleggen en de vraag is hoe we dat vroeger deden. In ons klooster 'De Pauw' te Angeren doen we dit nog en hiervoor gebruiken we wat grote Keulse potten, die we vooraf gereinigd hebben met heet sodawater en nagespoeld met wat gekookt water. 

    Wat hebben we allemaal voor ingrediënten nodig? We verbouwen op onze landerijen ons eigen producten en in de eerste week van oktober hebben we een vijftigtal kolen, zowel witte alsmede savooiekool gebruikt om te gaan inleggen volgens een aloud kloosterrecept uit 1729 op naam van een zekere broeder Leonardus die in 1814 is overleden. We werken, wat onze koolsoort betreft, in de verhouding 2 staat tot 1 en met zo'n speciaal ouderwets kappesmes (andere naam op het platteland voor kool was voor een eeuw terug kappes) maken we de kool fijn. Is dat gebeurd voegen we aan de massa wat karnemelk (Buttermilch)-, een scheutje bourgondische miswijn, wat jeneverbessen en peperkorrels toe. Dit is de eerste laag die we in de Keulse pot stoppen. De massa moet goed aangestampt zijn. In onze pot hebben we nu zo'n zeven lagen liggen en beste mensen vergeet vooral niet om over elk laagje zo'n licht handje zout te strooien. De hele massa wordt nu afgesloten met een brandschoon plankje en daarop een steen. We gebruiken daarvoor een kribkei die we hier bij de Rijn met het vissen meegenomen hebben nadat we de oude van een halve eeuw terug weer teruggelegd hebben. Op de pot hebben we ook nog een deksel met een klein gaatje erin zitten, wat door mij afgedekt is met een oud brillenglas, zodat de zaak goed in de gaten gehouden kan worden.

    Heb je de beschikking over een kelder, dan is dat de beste plaats om de ingelegde kool te doen verzuren; zoniet, tracht een plaatsje voor je zuurkool te reserveren bij de buren die wel over een kelder beschikken en bied ze aan om ook gebruik te maken van jouw productie. Komt er na enkele weken wat kaam op het geheel, schep dit af, maak het plankje en de kei weer schoon, leg de deksel weer op de pot of vat en als het nodig is, herhaal dat nog enkele malen! Na een staantijd van 7 tot 9 weken hebben we zuurkool. Vandaag hebben we in ons klooster voor de eerste maal genoten van onze ingemaakte zuurkool. Steeds als je wat nodig hebt schep je de benodigde zuurkool uit de ton en herhaal je de reinheidsprocedure met betrekking tot het afsluiten van het vat.

    Op dezelfde manier zoals we met onze kool gedaan hebben, kunnen we bijna alle groentes inleggen en in de tweede wereldoorlog waren we blij dat we zoveel groentes hadden ingelegd en geweckt, óók veel varkensvlees,  zodat we bijna altijd voorrraad hadden en nooit geen honger geleden hebben. Een gedeelte van de eieren van onze kippen werden in een soort kalk ingelegd, dit met het oog op het geval dat er geen mogelijkheid meer was dat we deze rechtstreeks van onze kippetjes konden betrekken.

    Tegenwoordig zijn er niet veel mensen meer, die zelf nog groentes wecken of inleggen, maar toen ik vanmorgen vroeg hoorde over die beschietingen in Korea en mijn gedachten teruggingen naar de oorlogstijd, kwam ik op het idee hier een artikel over te schrijven. Toen ik voor mijn kloostertijd, en dan spreken we van bijna een halve eeuw geleden, nog keurmeester van de Warenwet was, heb ik het meegemaakt dat in een plaatsje op de Zuid-Hollandse eilanden nog spek ingelegd werd in asbestkuipen. Ooit heb ik een restaurant bezocht waar lood verwerkt zat in het bestek. Kappers vroegen zich steeds af wat we in hun zaak te zoeken hadden, maar als chemicus en analist heb ik daar wel eens haarwater aangetroffen waarmee je jeuk en weet ik veel op je hoofd kon verdrijven, maar het uiteindelijke resultaat was een kale kop!

    In de tijd dat iedereen nog groentes inlegde, heb ik ook veel groentes aangetroffen in Steinzug aardewerk die mooi glinsterend gemaakt was met loodglazuur. In de warenwet werden de meeste zaken wat vaag genoemd en menig keurmeester keek hier overheen en ondernam geen maatregelen. Alle groentes die men in een dergelijke pot liet fermenteren kregen te maken met afgescheiden loodzuur bestanddelen en bij een loodvergiftiging in die tijd was er geen dokter in Nederland die een verband legde tussen het eten van groentes uit een dergelijke pot en een loodvergiftiging. Echte Keulse potten zijn ongevaarlijk en nog steeds uitermate geschikt om zuurkool in te rijpen. Je kunt zo'n pot zelfs in de magnetron zetten om je eten op te warmen. Doe dit nooit met een geglazuurde pot, want je weet maar nooit!

    Zuurkool is rijk aan vitaminen C, je wordt er niet dik van en is dus ook een goede dieetvoeding. Men verwerkt in veel landen het nat van de zuurkool of uit kool getrokken bestanddelen nog steeds in reformdrank. We krijgen weer een strenge en koude winter en laat uw lichaam genieten van een bordje heerlijke zuurkool, doe er een boterjus overheen en als vlees serveert men een sappig rookworstje, een zwoerdjesworst, een speklapje of gewoon een balletje gehakt. Er zijn ook huisvrouwen en huismannen die de zuurkool met de gekookte aardappels stampen en er dus zuurkoolstamppot van maken; voor meer vitaminebehoud eet ik deze producten liever apart. Beste mensen, vrienden en lezers van mijn kloosterblog: ,,Geniet ervan en eet smakelijk"!
     
      



    Boven:  twee mooie witte kolen, beneden diverse Keulse potten
    Linksbovenin ziet u een savooiekooltje!

    EN HIER DE LEKKERE ZUURKOOL UIT ONS KLOOSTER

    EEN MOPJE ER TUSSENDOOR HOORT ER OOK BIJ!

    James Cooke (1728-'79) hield bemanning met zuurkool gezond

    23-11-2010 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 1
    >> Reageer (3)
    21-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zurek uit de Keuken van Broeder Everard
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Van mijn Poolse vrienden kreeg ik een recept aangereikt voor het maken van Zurek. Vroeger heb ik veel kennis op culinair gebied opgestoken van onze Italiaanse vrienden in Nederland, nadien waren het de hardwerkende Turken die we hiernaartoe gehaald hadden om als schoonmaker of fabrieksarbeider ons te komen helpen, de laatste jaren zijn hier ook veel vluchtelingen naar ons land gekomen en de meeste mensen hebben hier in ons land hun werk gevonden. Doordat onze economie wat ingezakt is geven we bepaalde emigranten en vluchtelingen hier de schuld van, maar ik vind dat niet eerlijk. We zullen de problemen met elkaar moeten oplossen. Gaan we ver terug in de geschiedenis, dan hebben veel Nederlanders in verre landen hun wortels liggen en in de loop der jaren hebben onze voorvaderen zich ingeburgerd. Wat we zeker kunnen stellen is dat al deze groeperingen er ook voor gezorgd hebben dat er in ons land een multiculinair klimaat ontstaan is; zeker de kleine middenstand in Nederland heeft hiervan kunnen profiteren! Vlak na de Tweede Wereldoorlog konden onze Poolse bevrijders van de Eerste Pantserdivisie en para's geen kant op en zijn toen ook in Nederland gebleven. Met deze bevrijders heb ik een nauwe band en die laat ik door niemand verstoren. Polen zijn keiharde werkers. Om een voorbeeld te noemen: In Polen heeft Fiat een fabriek staan waar 6000 Poolse arbeiders de productie van auto's verzorgen. Deze fabriek produceert effectiever dan drie Fiat fabrieken in Italië met ruim 22.000 arbeiders. Van de nieuwe generatie Polen werken er hier binnen Nederland, Duitsland en de Benelux er velen in de bouw en iedere aannemer is vol lof over zijn Poolse arbeiders. Veel mensen die schelden op de Turken, Marokkanen en wat voor buitenlanders ook gaan er met het weekend wel eten in hun restaurants die over het algemeen lekker eten opdienen en wat goedkoper met de prijs zijn als veel Nederlandse restaurants. Echt mensen, we moeten alle buitenlanders als broeders beschouwen en dan komt het allemaal wel goed, neem dat van broeder Everard maar aan!

    Morgen in ons klooster eten we zurek en voor een paar dagen terug heb ik de ingrediënten hiervoor in een Poolse zaak gehaald en het vergiste roggemeel wat hierbij nodig is staat op kamertemperatuur op mijn kamer in de slotgang. Ik heb hier beneden wat foto's staan van een poosje terug toen we die soep ook opgediend hebben.

    Wanneer u onderstaande link gebruikt komt u op Eds Recepten site en dat is iemand die een specialist binnen de culinaire wereld is op het gebied van allerlei soepen. Klik
    http://www.edsreceptensite.nl/page8.html

    Wilt u alles over uitsluitend Zureksoep weten, klik dan:
    http://www.ruudvanpiggelen.nl/recept_zurek.html  







    21-11-2010 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 1
    >> Reageer (1)
    07-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vannacht nachtvorst, dus morgen eten we boerenkoolstamppot!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Wat hebben we nodig voor een gezin van 4 personen?  we gaan gebruiken 2 kg aardappelen, 2 kg boerenkool, 300 gram vers spek en een rookworstje van 250 gram, verder gebruiken we wat zout en peper.

    Stroop de boerenkool van de middennerven af, was de groente meerdere keren in telkens schoon water en laat ze, met het spek, plm. 20 minuten zachtjes koken in weinig water met wat zout. Hak of maal de kool daarna fijn, leg nu de geschilde in stukken gesneden aardappelen onder in de pan, hierop het spek, daarna de boerenkool en vervolgens op de kool de worst. Zorg dat er voldoende water in de pan is, zodat het gerecht niet te ver inkookt en aanzet. Voeg ook weer niet te veel water erbij, want het vocht moet als de verschillende ingrediënten gaar zijn, geheel verdampt zijn. Laat het gerecht nog een half uur koken, neem de worst en de spek  uit de pan en stamp de groente en de aardappelen met wat peper en u mag er van mij ook rustig wat mosterd er doorheen doen door elkaar. Er zijn mensen die alle componenten liever apart koken en dan het geheel stampen, maar prik dan bij de rookworst met een vork een paar gaatjes zodat ze niet barst of springt.

    Wat eten we na?

    We gaan, als we om 12 uur het middageten opdienen, een heerlijk yoghurt toetje klaarmaken en dat doen we een paar uur van tevoren. Vermeng een liter yoghurt met 4 eetlepels basterdsuiker, gebruik hierbij 4 beschuiten die in grove stukken toegevoegd worden. Roer wat door de massa en bestrooi hierna alles flink met wat kaneel. Opdienen doe je dit in een grote glazen schaal. Je kunt ook heengaan door toetje voor toetje klaar te maken op een klein schaaltje en op de bodem een in vieren gedeeld beschuit te leggen. Je kunt deze ook heel  onderin leggen. Het is maar net hoe het u  uitkomt! 

    Vorig jaar heb ik tijdens een paar dagen wintervakantie boerenkool gegeten bij de familie Verholen in het Belgische Gent en daar heb ik nog wat foto's van bewaard die u hier kunt bewonderen.



    Hier een foto van de boerenkool op een der kloostervelden

    De boerenkool bij Mia Verholen en de heerlijke yoghurttoetjes

    07-11-2010 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 1
    >> Reageer (2)
    05-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebakken Asperges
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gisterenavond arriveerde in ons klooster broeder Dingdong uit China en als verrassing bracht hij een kistje Chinese asperges mee. Hier is de tijd allang voorbij, maar in China kennelijk nog niet. Toen ik vanmorgen wakker werd en die mooie asperges uit de linnen doeken en een soort koelbox uitpakte, kwam ik op het idee deze asperges maar eens te gaan bakken. We zitten vanavond om 7 uur met 20 personen aan tafel en we gaan uit van 4 asperges per persoon. Dus we gaan met zo'n 80 asperges tewerk, maken gebruik van onze grote braadpan of braadslee, benodigd is 250 gram boter, een deciliter slaolie, 30 bosuitjes en een paar zakjes amandelschaafsel en niet te vergeten wat zout en peper. Asperges zijn in het seizoen nogal prijzig en bij grote gezinnen komen ze bijna nooit op tafel. Het zijn voornamelijk ouderen, met een pensioentje erbij, die ze veelvuldig eten en ik ga op mijn receptje dan ook uit van twee personen. Vooraf eten we hier in het klooster op een groot plat bord een pannenkoek met een appeltje er doorheen en op tafel zetten we wat combikannetjes met jam, keukensiroop en poedersuiker. Ik ga er direct mee aan de slag en u die de vingertjes erbij aflikt, zult nog even tot mei/juni van het volgend jaar moeten wachten om deze maaltijd ook klaar te kunnen maken.
    Een pannenkoek kan thuis op vrijdag ook makkelijk op tafel gebracht worden en u mag er van mij buiten de stukjes appel rustig wat spekjes aan het beslag toevoegen. Ook hoeft u niet, zoals bij ons op vrijdag gebruikelijk, het toetje weg te laten. Broeder Bernard is gul in het verlenen van dispensatie en wenst u allemaal smakelijk eten!








    ZIET DAT ER LEKKER UIT OF NIET SOMS?

    DIT IS DAN DE MOP VAN VRIJDAG 5 NOVEMBER 2010

    Alles goed en wel, maar dit mag pas na vanavond 12 uur!

    05-11-2010 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 1
    >> Reageer (1)
    18-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heerlijke kloostersnert bij Broeder Everard
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De dagen beginnen weer korter te worden, nog even en we gaan de klok weer een uur verzetten. Het is mistig en soms koud en gisterenavond om deze tijd vroor het hier in Angeren al een paar graden. Toen Soeur Marie voor het slapen gaan de hond er nog even uitliet waren op de parkeerplaats voor de kloosterpoort de autoruiten al bevroren. Dus beste mensen, het is ook weer tijd voor de winterkost en wat kunnen we dan beter bedenken dan die aloude Hollandse snert, die tegenwoordig tot in Curaçao, Suriname en niet te vergeten in emigratielanden zoals Canada, de USA, Australië en Nieuw-Zeeland ook al volop bekend is en klaargemaakt wordt. Hieronder volgen de recepten en neem ze even over, dan heeft u altijd alles over erwtensoep bij de hand!



    Maak ook eens Lentse Boerenbrullufsnert klaar!

             Kant en klare snert in blik en van goede kwaliteit!
            
                         Wat voor ingrediënten hebben we allemaal nodig?
                    

                   
                         Die knolselderij beneden heb ik van broeder boer gekregen
                   
                    Soeur Marie bedient als eerste ordevrouw onze overste Geert
                   

    18-10-2010 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 1
    >> Reageer (3)
    10-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heilige Franciscus van Borgia en Pompoensoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag vieren we het patroonfeest van de Heilige Franciscus van Borgia. Hier hebben we een pater Jan die als kloosternaam zijn naam draagt. Viert er een zuster, pater of broeder haar of zijn naamfeest dan wordt de menukeuze overgelaten aan de feesteling.
    Pater Franciscus heeft voor deze dag als voorgerecht pompoensoep  met Parmezaanse kaas gekozen en die heb ik gisteren al klaargemaakt.  Een dergelijk soep moet je vanwege een lekkere volle smaak wat eerder bereiden!

    Tijdens het diner in de refter wordt er altijd een stukje voorgelezen over het leven van een heilige, vandaag is mij die eer gegund en wat ik te vertellen heb is natuurlijk ook voor de lezers van Broeder Everard met Kloosterrecepten mogelijk interessant.

    Franciscus werd geboren in 1510 en kwam uit een zeer voorname familie. Heel lang was hij in dienst van keizer Karel de 5de en als eretitel droeg hij de naam van onderkoning van Catalonië. Hij was getrouwd en had 8 kinderen. Toen zijn vrouw kwam te overlijden
    trad hij in bij de Jezuïeten en leidde een leven van strenge boete en zelfverloochening. Uit nederigheid weigerde hij alle kerkelijke waardigheden. Op aandringen van zijn medebroeders bij de Sociëteit van Jezus werd hij in een later stadium de derde Generale Overste van de Jezuïeten.
    Toen hij het klooster intrad heeft hij veel van zijn bezittingen aan de Paus geschonken. De familie Borgia was schatrijk  en zeer vrijgevig. Ze waren daarentegen erg hartstochtelijk en gingen op seksgebied hun boekje nog wel eens te buiten door hun buitensporige uitspattingen. Over het geslacht Borgia zijn talrijke boeken geschreven met als hoofdpersoon Lucretia Borgia. Zij leidde het leven van een nymfomane en door haar aantrekkelijkheid wist ze veel voorname mannen te bewerken en aan haar te binden. Ik had in de refter ter gelegenheid van het naamfeest van pater Franciscus al een schildereij opgehangen van zijn beroemde 'zuster Lucretia', maar deze is op last van overste Wilderman verwijderd, wat me niet belet heeft om een kopie van dat prachtige werk van de beroemde schilder Matserelli op dit blogje te brengen.

    Beste lezers, geniet naar hartelust en tot een volgende keer maar weer! 




    Pompoensoep voor pater Franciscus in uitgeholde pompoen

    H. Franciscus van Borgia (1510-1572)



    Voordat Schilderij verwijderd werd heeft iedereen ervan genoten!

    10-10-2010 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 1
    >> Reageer (2)
    04-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vandaag Werelddierendag
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Op deze dag is het de gewoonte om op de feestdag van de Heilige Franciscus van Assisië wortelenstamppot met hachee, een rookworstje of van dat lekkere rund borstrib, ook wel klapstuk genoemd te eten. Het was broeder Wilhelm  uit het Duitse Franciscanerklooster uit Munster, waarvan ik dit overgenomen heb, met dien verstande dat ze in 'dat 5-sterrenhotel' wat meer edele delen verwerken en wel in stukjes gesneden gebraden fazantenvlees.
    Ooit heb ik dit als jongeman gegeten toen we op evacuatietocht op 26 oktober 1944 een dagje verpoosd hebben in het Overijsselse Lettele. Het was een heel vroom plaatsje en de kerk daar is naar de H. Nicolaas genoemd staat me voor, maar ik heb er destijds geen Franciscanen ontmoet.

    We kennen allemaal onze winterwortelen, die we hier in Angeren 'Wienterpe`je' noemen. Die gaan we schrapen, schonen en in repen of schijfjes snijden en brengen ze aan de kook, hetzelfde doen we met onze aardappeltjes. Hier in het klooster hebben we van die grote pannen, ik heb zelfs nog met grote ketels gewerkt, maar nu de gemeenschap steeds dunner wordt, minder hard gewerkt en ook aanzienlijk minder gegeten wordt door de oudjes hier, kunnen deze pannen ermee door. We zijn een echt gezondheidsklooster, want zout op de groentes doen we al sinds jaren niet meer en over de aardappels strooi ik altijd een half handjevol zeezout. Als onze ziekenbroeder bij iedereen de bloeddruk meet, dan is het de 95-jarige pater Kwakkel die wat aan de hoge kant zit met 190/100, maar zuster Lidwina met haar leeftijd van 93 heeft een hypertensie van 120/80 en vorige week vrijdag met boodschappen doen op de markt te Arnhem vroeg een voorbijganger ons of we vroeger aan atletiek gedaan hadden.

    Uitgaande van een gezin van 5 personen bij u thuis, dus vader, moeder en drie kinderen, komt u met een ruim kilootje aardappelen en een kilo winterpenen  een heel eind in de goede richting. Je kunt door de stamppot verder van alles heen werken, zoals bvb een pot witte bonen, wat gebraden spekkaantjes, een scheutje azijn, wat water of in plaats van die twee laatste componenten een ampul witte wijn wat ik altijd even leen bij de Lange (pater Laurentius) die deze wijn bewaart in het 'wijnmisrek'  in de koele sacristie. Ik weet niet of u liever de grove mosterd door of in de stamppot wilt hebben en daarom is het beter om ingrediënten, die sommige er dan toch nog graag bij willen doen, apart op tafel te zetten.

    Van 400 gram rundpoulet, drie uien, 50 gram boter, wat bloem, een paar laurierblaadjes, 6 peperkorrels, wat kruidnagelen ( heel goed voor de hypertensie) en een ruim 1/2 litertje runderbouillon heb je al gauw een lekkere hachee gemaakt. Wil je uitsluitend fazantenvlees aan de stamppot toevoegen, kook of braad het niet te gaar!
    In een oven op 180 graden C met een braadtijd van 8 tot 10 minuten zit je goed!  Er zijn koks, die als ze fazant gaan braden hem of haar een jasje van katerspek aantrekken, maar dat is niet nodig als je de braadtijd maar niet te lang aanhoudt.

    Ja, we hebben van allerlei moderne mixertjes in onze kloosterkeuken, maar tóch gebruiken we die ouderwetse roestvrij stalen stamper uit grootmoederstijd om de boel fijn te maken. Als mij of soeur Marie dit niet lukt, halen we zuster Constantina uit Turkije erbij, die in de jaren 50 van de vorige eeuw wereldkampioene gewichtheffen geweest is. Vorige week vielen onze monden van verbazing open toen ze met een geslacht varken op de rechter-schouder richting de diepvries liep en ik uit beleefdheid de kluisdeur nog even voor haar opengemaakt heb.

    Ik hoop dat eenieder met de lekkere stamppot tevreden is, want we hebben vandaag als nagerecht alleen maar een sappige conference-peer uit de kloostertuin.  Eet smakelijk kloostervrienden!




          Trots hier zijn we op plaatsgenote meesterkok
          Angelique Schmeinck
           
    Vorig jaar hadden we in Nederland een recordoogst aan tomaten

    04-10-2010 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 1
    >> Reageer (2)
    26-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heerlijk Spruitjes eten bij Broeder Everard!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Afkomstig ben ik uit een echte tuindersstreek en als we het over die vitamine A en C rijke spruit hebben, dan kan ik erover meepraten. Vroeger teelde men in het wat meer buitengebied van het Huissen-Zand veel spruiten en in de pluktijd in het najaar kwamen de plukkers bij ons thuis in de bakkerij vragen naar zo'n lege bus met hengsel waar broodverbeteraars crème in gezeten had. Hierin gingen de ouders en de wat grote kinderen van arbeidsgezinnen bij de spruitenboer spruitjes plukken en 's avonds schoven ze allemaal aan bij elkaar gezette tafels om de spruitjes te schonen en dit alles voor 2 of 3 cent per kilo.

    Zelf heb ik ook spruiten geteeld op het door ons klooster gehuurd land in het Betuwse Gendt, een gemeente die men niet verwarren moet met het Belgische Gent. Tegenwoordig is hier Gendt een deelplaats van de gemeente Lingewaard.

    Als we het over spruiten hebben, denk ik aan de laatste winnaar van de Elfstedentocht, marathonschaatser en spruitenteler Henk Angenent uit het Zuid-Hollandse Woubrugge, een plaatsje onder de rook van de gemeente Kaag en Braassem.

    Er zijn mensen die beweren dat spruiten niet gezond zijn;  je krijgt er het maagzuur van en de reuk is ook niet alles om over naar huis te schrijven en als vooral kinderen met hun gespitste oortjes dit horen zitten ze niet erg geinteresseerd achter een bordje spruiten! Kijk, ten dele is er wel iets van waar en vroeger als beginnende kok wist ik met spruiten ook geen raad.

    Mijn grote geluk is geweest dat ik op zekere dag Dirk Sigaar tegenkwam, die vroeger hofmeester was geweest op de Grote Vaart en nadien aan wal werkzaam als chef kok in Hotel Hendriks op de Korenmarkt in Arnhem.
    Verstrekt heeft hij me het volgende kookrecept: Men doet de geschoonde spruitjes in een pan, volgieten met water, op het fornuis zetten en als de massa aan het kookpunt komt, giet men het water gelijk af, voegt fris water toe en nu laat men alles een kwartier pruttelen, bij veel spruitjes of wat forse spruitjes laat men alles drie tot 4 minuten langer koken.

    Voordeel van dit alles is dat de felle spruitenlucht verdwenen is, ook de wat scherpe smaak en men er geen oprispingen van krijgt of rennies moet gaan gebruiken omdat de maag opstandig is geworden. De spruitjes koken niet tot moes en komen mooi gaaf op tafel. Net als asperges kun je ze in gewelde boter of gewoon met een lekkere jus eroverheen serveren. Een stukje verse worst of een balletje gehakt erbij smaakt altijd en als toetje raad ik u aan yoghurt met bramensaus.

    Eet smakelijk!



    De welbekende en nu pas gestopte schaatsster Henk Angenent

    Oude foto van Soeur Elise, die vroeger geen spruitjes lustte

    Aandacht voor de vragende kinderen en de lekkere spruitjes!

    26-09-2010 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 1
    >> Reageer (4)
    22-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomatensoep en Politiek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Als kloosterling krijg je bij verkiezingen ook net als bij leken een stembiljet toegezonden. Vroeger kwam de abt, de prior of overste nog even wat richtlijnen geven alvorens de paters, broeders of zusters naar de stembus togen.
    Tegenwoordig is dat niet meer het geval en je zou denken dat hier in het klooster het CDA bovenaan staat, maar vergeet het maar!

    Vorige week was er nog een bekende CDA'er uit het zuiden in de biechtstoel van pater Gerardus geweest, die opgebiecht had dat hij een broodkatholiek was en het niet zo nauw nam met het geloof en in onderhandeling was getreden met iemand van de antichrist die hem gedoogsteun wou geven om Nederland te verlossen van bepaalde gevaarlijke demonen. Hij had in de biechtstoel bescherming gevraagd, omdat hij bang was op het komende partijcongres van het CDA bekogeld te worden met tomaten en rotte eieren.
     
    Pater Gerardus vond dit zo erg, dat hij mij als verzamelaar van oud militaire spullen, vroeg of ik nog een pantservest er had liggen om die rotte eieren en tomaten zonder kleerscheuren op te vangen. Nu is pater Gradus, zoals we hem hier noemen altijd een opperbeste man geweest, maar min of meer ook altijd een sul, die van wereldse zaken totaal niets begrijpt. ,,Nee 'Groades' pantservesten heb ik niet meer in voorraad, maar wel zo'n ouderwetse voorlader uit de Franse revolutietijd"! ,,Als die Max terugkomt om zijn pantservest te halen moet je hem gelijk die voorlader tegen zijn kop drukken"! Ja neem me niet kwalijk beste lezers, maar dergelijke uitdrukkingen heb ik leren gebruiken als Aal in Korea!

    Beste mensen, het is toch van de gekke,- met rotte eieren is wat anders,-maar om iemand met tomaten te bekogelen, dat is spotten met edele vitaminerijke vruchten waar zoveel hongerende mensen naar snakken. Niet doorvertellen, maar ik ben net als zoveel andere broeders, zusters, priesters en bisschoppen SP'er geworden!

    Onze broeders in Vlaanderen moeten dit niet verwarren met de SP.a in België. Als kloosterling haten we niet ene partij en als ze er geen bezwaar tegen hebben krijgen ze allemaal een link op mijn kloosterblog. Uiteindelijk is het de stemmende burger die de keuze maakt wie ze het best geschikt vinden om het land te besturen.

    In Vlaanderen bleef de SP.a bij de laatste landsverkiezingen zo'n beetje op hetzelfde niveau, in Nederland verloor de SP hierbij een aantal zetels en waar lag dat aan?

    Soms vergeten ze daar ook wel eens heel belangrijke zaken, maar ik kan ze uit de brand helpen, want maandag zag ik op de markt in Nijmegen tussen oude boeken en tijdschriften in uit een oude Ruton stofzuigersslang een vergeeld papiertje waaien en bij bestudering bleek dit het aloude recept van de SP-tomatensoep te zijn.
     
    Binnenkort kan deze partij hun werkende leden weer de straat opsturen om gratis tomatensoep te verstrekken; zeker tijdens de koude dagen die weer komen gaan. Het mag dan warmer geworden zijn op deze aarde, maar ik moet er niet aan denken als eerstdaags die losgeslagen ijsschotsen van de Noordpool hierheen komen rollen en we dikke overjassen van de zolder moeten halen om onze weke botten op te warmen en dan is er toch niets heerlijker als een kom of bordje tomatensoep. Tegenwoordig mogen zelfs op vrijdag bij ons in het klooster per bordje een tiental balletjes erin zitten.
     
    De slogan die de SP gaat voeren is: ,,De stemwijzer omhoog en de soep wordt nooit zo heet opgediend als ze bereid wordt, maar hier bij de orde der fijnproevers houden we ze wel warm en als Geert, max of Mark langs komen krijgen ze ook gratis van ons een bordje lekkere tomatensoep"!  ,,Wij zijn de partij van:  ,,Voor iedereen brood op de plank een goede warme maaltijd met soep vooraf en dat zonder uitzondering"!

    Klik http://www.s-p-a.be/ of http://www.sp.nl en mogelijk zijn dit de partijen van uw keuze als we weer opnieuw moeten gaan stemmen; de beslissing is aan u!   






    Bijlagen:
    54 Ledental omhoog.jpg (50.9 KB)   

    22-09-2010 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 1
    >> Reageer (1)
    21-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vandaag Prinsjesdag
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag op de derde dinsdag van september is het Prinsjesdag en leest onze koningin de troonrede voor. Hier in het klooster zijn het de zusters die er nog naar luisteren en naderhand kijken naar de rijtoer die de koningin in gezelschap van Prins Willem Alexander en prinses Maxima maakt door Den Haag.

    De broeders en paters zijn allemaal aan het werk en ik zie broeder Léonard die vandaag vrijaf is aan de kaarttafel zitten met een drietal chauffeurs die goederen aan het klooster afgeleverd hebben en straks kleding laden voor die arme sukkels in Roemenië en Polen.

    Mogelijk  vanwege de welvaartsachteruitgang is dit het laatste jaar dat we onze traditionele prinsjesdag maaltijd, bestaande uit een heerlijk bordje koninginnesoep en hierna mousse van perzik als nagerecht, op tafel brengen.

    Het traditionele kogelbiefstukje hebben we al weggelaten, maar broeder Everard heeft er nog een paar flesjes oranjebitter van Koninginnedag staan en vandaag kan ik met die heerlijke oud Hollandse drank de glaasjes voor iedere gast aan tafel tweemaal vullen. Ik hoop niet dat hierna soeur Elisabeth, die er in de kapel nooit geen noot kan uitkrijgen, zoals vorig jaar zo vals als een kraai het Wilhelmus begint te zingen. 

    Als broeder kok vindt je nog wel eens een nieuwe maaltijd of drank uit. Zo ben ik al een maand aan het experimenteren geweest met een zogenaamde bittere kabinetsdrank. Ik heb het voor elkaar gekregen, maar pater Lazarus die deze uitgeprobeerd heeft ligt nog in de ziekenboeg en de vraag is of hij ooit genezen zal.

    Dus, dit recept heb ik naar Den Haag gestuurd en laten ze er daar maar van genieten!

    Ik heb de soep al klaar, maar ik kan me voorstellen dat er dames en heren zijn die ook zo'n lekkere koninginnesoep willen bereiden.
     
    Klik: http://www.coquinaria.nl/recepten/07.2histrecept.htm 
     




    Onze broeders hebben de koets weer netjes opgepoetst!



    óók een ideaal drankje voor Wilders Rutte en Verhagen!

    21-09-2010 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 1
    >> Reageer (2)
    15-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoge Ouderdom voor Kapitalisten & Kloosterlingen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Wie niet leeft, wordt niet oud en daar schuilt wel wat waarheid in, want overste Pièrre van de Klumpkes had altijd goede zin en is op een maandje na 112 jaar geworden. Of je nu een partijtje tegen hem damde of schaakte, binnen de kortste keren was je van het bord geveegd of stond mat. Ik herinner me nog dat we uitgenodigd waren op de 100ste verjaardag van zuster Ursula en hij de nonnekens in vervoering bracht door met soeur Hermine de Lambada te dansen.

    Doordat hij zijn offers aan Bacchus ook niet vergat werd hij alsmaar plezanter en als hij zijn kloostermopjes losliet, lag je krom van het lachen. Toch was het een fantastische herder voor ons allemaal en in de vastentijd als onze kloosterkerk geheel bezet was met dorpelingen, hield hij preken waar je echt met de zakdoek in de hand naar zat te luisteren; huilen en lachen vormde in zijn tijd één geheel. 

    Loop je over ons kloosterkerkhof, dan kom je niet veel paters en broeders tegen die beneden de 90 het tijdelijke met het eeuwige verwisseld hebben. Tegenwoordig in de moderne tijd van alles kan en mag, behalve zonder licht fietsen, liggen er ook wat zusters tussen de mannen in en die hebben allemaal zo'n schik in ons klooster dat de oude dag hen niet deert en je ziet het dat ze hier op dit kerkhof met hun leeftijd tegen de 100 zitten. 

    Ook kapitalisten worden heel oud en dat komt, omdat zij leven en genieten van hun 'zuur verdiende centjes' -, kunnen doen waar ze zin in hebben en niet vergeten moet je hierbij dat ze ingewijd zijn in de vele geneugten van 'Wein, Weib und Gesang' en zonder zorgen leven is nog altijd de beste manier om oud te worden. Gezond leven bestaat echt niet uit zich alles ontzeggen! 
    Als ik bij de dokter langs kom, zie ik alleen maar sloebers met bezorgde gezichten op het spreekuur verschijnen. De baron van Heukelum tot Verneukelom met zijn levenslustige pretgirl van 20, imiddels ook al 95, heb ik nog nooit in de wachtkamer aangetroffen. 

    Ooit hebben we binnen onze gemeenschap een overste meegemaakt die geheelonthouder was en in alle hoeken en gaatjes controle hield op de aanwezigheid van sterke drank binnen het klooster. Bij het lezen van het brevier ging ik altijd naar de grote eik in de kloostertuin waar broeder hovenier op een beschutte plaats een wasteil in de grond had zitten en te kust en te keur lagen daar zoveel dranken opgeslagen dat, als je een uurtje biddend in de tuin gelopen had, je langzaamaan de hemel in een doedelzak zag veranderen.

    Bij mij gaat het kloosterleven boven alles en echt we komen hier binnen onze communiteit niets tekort!
          











    15-09-2010 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 1
    >> Reageer (1)
    06-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Binnen de Kloostermuren
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hier in het klooster is het niet veel anders dan in de burgermaatschappij. Er lopen veel vrolijke paters, broeders en zusters rond, maar ook enkele die je beter uit de buurt kunt blijven; vooral, als ze weer van die nukken hebben! Je hebt erbij die zich elke dag wassen en verschonen, maar er zijn d'r een paar die aan douchen een broertje dood hebben en dat is als je in hun buurt wandelt goed waar te nemen.
     
    Sommige confraters ken ik niet eens bij hun kloosternaam en bijnamen, die we buiten de deur vanwege de schrale contacten van de moderne mens steeds minder horen noemen, zijn hier in het klooster nog volop in. Zo hebben we hier een pater die we 'de korte' noemen, bekend is hier ook pater boomstam oftewel 'de lange', verder is er een norse Soeur bij die hier zuster 'baksteen' heet. Iedereen, tot ver in de dorpsomtrek, kent hier broeder 'de neus' en dan zit hier ook nog een oude zuster Franciscanes die vroeger in een klooster te Huissen gezeten heeft en met haar bijnaam zuster 'kuunskop' genoemd wordt; ik heb me laten vertellen dat een kuunskop een kikkervisje is. Moppenvertellers lopen hier ook rond en tegenwoordig zijn deze bakken echt niet meer Rooms te noemen.
     
    Als je pakweg voor een halve eeuw terug onze kloosterdeur binnenkwam werd je verrast door de heerlijke wierooklucht vanuit de kapel waar bijna de hele dag missen gelezen werden en  ook de lucht van die diep aromatische pijptabak van Theodorus Niemeyer was echt merkbaar. We huisvestten in die tijd veel paters, die uit  missielanden waren teruggekeerd en tot hun sterven aantoe opium snoven en een waterpijp rookte.
     
    In die tijd was ik de kloosteroverste en ik dacht in mijn onnozelheid dat ze nog steeds bezig waren met het roken van de vredespijp en in gedachten verzonken aan de ander kant van de kloostertafel met het hoofd van de Apachen "Winnetou" in gesprek waren. Op hun kamerje op de slotgang hingen ook van die blaaspijpjes aan de muur en wat me wel opviel was dat ze in hun optrekje nooit last hadden van spinnen of muggen.
     
    Hier in het klooster heb je ook paters die soms het brevier vergeten te bidden, omdat ze verslaafd zijn aan het kijkkastje en ook zijn er enkele confraters bij die om zich goed te kunnen voorbereiden op hun missionaire taak naar seksfilms kijken. Uiteindelijk hebben wij broeders dit allemaal niet zo nodig, omdat we dag en nacht bijna aan het werk zijn en ons vlees niet zo geprikkeld wordt door verdorven ledigheid.

    Nú, lieve mensen ben ik weer uitverteld en ga zorgen dat er vanmiddag weer wat eten op tafel komt, want de inwendige mens moet ook weer versterkt worden! 



    Schotel is opgemaakt door Soeur Marie

    Enorme Bibliotheek voor symposia, conferenties etc.

    http://www.kloosterwittem.nl/  043 4501741

    Als je die ontmoet kom je het klooster niet meer uit!

    06-09-2010 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 1
    >> Reageer (1)
    29-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met klaarmaken al aan het watertanden!
    Hier in de gemeente Lingewaard is een biertje in en zondig is het beslist niet om uw nieren goed doorgespoeld te houden en denk eraan alleen met kloosterbier!


    Wat een frisse riblappen, goed het recept volgen!

    Beneden de 7 Hoofdzonden, maar zonde is om dit te versmaden!

    29-08-2010 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 1
    >> Reageer (1)
    26-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maak eens een heerlijke Spaghettischotel klaar!

    Je kunt je er zo lekker bij uitleven en steeds kom je op het idee om bij een spaghettischotel vandaag weer eens andere ingrediënten te gebruiken als voorheen en dat maakt het bereiden van dit soort  schotels zo interessant!



    Op de markt vindt u groente en fruit te kust en te keur!

    26-08-2010 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 1
    >> Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laat het je smaken!

    Onderstaand recept moet u beslist afdrukken en opslaan bij uw recepten. Het is heel gemakkelijk te bereiden en u huisgenoten of gasten zullen er allemaal van genieten! Af en toe druk ik iets mooi van mijn woonplaats af en ditmaal is dat de plaatselijke parochiekerk van Angeren.
           

              Echt smullen!
             
             DIT IS DE BAVOKERK IN ANGEREN
             

    26-08-2010 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 1
    >> Reageer (0)
    25-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hazenrugjes smaken altijd!

    Hier in het klooster is maar een zuster die de voorkeur aan vegetarisch eten geeft. Elke dag moet ik dan ook iets apart voor haar klaarmaken, maar we respecteren haar houding. Als ze ter stembus gaat brengt ze haar stem uit op de partij van de dieren en al daags tevoren klampt ze iedereen aan om hetzelfde te doen en plegen we om haar tevreden te stellen allemaal 'meineed' door haar te vertelen dat marianne Thieme ook onze voorkeur heeft. We biechten het wel bij onze gedoogoverste Geert Wilderman die er in de biechtstoel de slappe lach van krijgt. 



    25-08-2010 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 1
    >> Reageer (0)

    Foto





    ALLES OVER ETEN EN DRINKEN
  • Vezelrijke ontbijtjes
  • Erna met zoutloos eten
  • Lekker & Simpel
  • Duivensoep
  • Onze Franse keuken
  • Svetlana's Recepten
  • Serge met zijn Wijnetiketten Verzameling
  • Keukentips
  • Nederlandse Mycologische Vereniging

    CULINAIRE WEBSITES EN VIDEO 'S
  • Kijk hoe Kees Melis Brabantse worstenbroodjes bakt
  • Turkse Eten
  • Gezondheidsproducten van Wingzie
  • Zelfmaakrecepten
  • Bakrecepten van Okoko
  • Keukentips
  • Nederlandse Mycologische Vereniging

    Geestversterking
  • Processie De Brugse Belofte
  • Bedevaartsoord Beauraing België
  • Bedevaartsoord Banneux België
  • Apostel Paulus en zijn brieven
  • Sixtijnse Kapel
  • Wees Gegroet Maria
  • Mariakapellen: zie ook Angeren
  • Basiliek van San Pietro
  • Basiliek van San Paolo
  • Heilige Bloedprocessie Brugge 2017

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    In Banneux (België) is Maria in 1933 verschillende keren verschenen aan Mariëtte Beco.

    Mariëtte ging tijdens de grote vakanties op bezoek bij de familie Desmedt in Thildonck.

    Op de fotoreportage ziet u het Heiligdom Banneux, druk op foto 2 voor website. 

    Op eerste familiefoto ziet u Pierre Desmedt met zijn vrouw Victorine Lenaerts
    José Desmedt en Mariëtte & André Beco. op de andere José en Mariëtte.

    Na Lourdes is Banneux een van de drukst bezochte bedevaartplaatsen.

    Met één klik op de Maria Award vindt u alle Mariakapellen  in Nederland en kunt u

    Marialiedjes beluisteren.


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Werkende handen in Molokai, overblijfselen terug naar België-Heiligverklaring Damiaan in Rome
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    ZIE HIER DE MOOIE BEELDEN VAN GODS SCHEPPING!
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    fotografie_gunter_danneels
    www.bloggen.be/fotogra
    Rondvraag / Poll
    BROEDER EVERARD WIL GRAAG WETEN WAT U INTERESSANT VOND
    RECEPTEN
    BLOGFOTO'S
    VERHAALTJES
    GEDICHTEN
    ALLES
    Bekijk resultaat


    Solidaritet met mens in nood,geeft deze wereld kleur! Klik plaatje hieronder!
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Blog als favoriet !

    Foto

    Foto

    Foto

    {TITEL_VRIJE_ZONE}

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    FAMILIESITES
  • Informatie en Wetenschapsblog
  • Eef met Nieuwsflitsen, Herinneringen & Ervaringen

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Ik hoop dat een bezoekje aan dit blog van broeder Everard uw geest verrijkt heeft
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs