Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
19-11-2020
Filets De Sole à La Pompadour
Vandaag gaan we in onze keuken weer eens 'op reis' naar Frankrijk en we gaan een visschotel bereiden en wel een petit souper en dat is de juiste benaming voor hetgeen ik nu voor u klaar ga maken, en het heet Filets De Sole à La Pompadour. Halen bij de vishandelaar gaan we 4 tongen en een blik kreeftenstaartjes. Je hebt in de grote steden supers met een visafdeling en daar kun je in de regel ook alle toebehoren verkrijgen, hetgeen ter plattelande niet altijd mogelijk is maar wat in de gewone supers wel te verkrijgen is dat zijn de volgende ingrediënten: 1 blik truffels, 100 gram champignons, eieren, champagne of gewone witte wijn, wortelen, sjalotjes en peterselie, tijm en laurier, ½ liter room en boter en in de huishoudkast staat altijd wel zout en peper.
Hier de bereidingswijze: Laat uw vishandelaar de tongen fileren. Hak de champignons en truffels fijn en bind dit met de eierdooiers. Bestrooi de tongfilets met peper en zout en strijk er wat van de truffelfarce op. Rol ze op en steek of bind ze vast. Breng de champagne of witte wijn aan de kook met de kruiderij, draai het vuur laag en leg de tongrolletjes erin. Houd het mengsel ongeveer 10 minuten tegen de kook aan. Neem ze uit het vocht en zet ze op een schotel. Zeef het gepocheerde vocht en roer er wat boter en slagroom door. Giet dit over de tongrolletjes. Leg de inhoud van het blikje kreeftenstaartjes bij de tongrolletjes. Filets de Sole à La Pompadour is een verfijnd hapje, precies iets voor een petit-souper. Wat erbij hoort is een fles champagne!
EVEN EEN TUSSENDOORTJE---VROEGER KON DIT NIET-NU WEL!
19-11-2020 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Even, zoals altijd een woordje vooraf. Met het Coronavirus is een van de grootste bedrijven die daar hinder van ondervinden de HORECA, en vooral de gewone cafés en eethuizen hebben daar het meeste last van. In de oorlogstijd stonden in de hongerwinter in karren en lokaliteiten grote gamellen, waarin eten was klaargemaakt, want door afsluiting van de transportlijnen naar onze grote steden zoals Rotterdam, Amsterdam en Utrecht werden de winkels niet meer bevoorraad en wat in de fabrieken aan levensmiddelen nog wel geproduceerd werd, namen de Duitsers mee naar de Heimat. Karig, kreeg iedereen die de gaarkeuken bezocht nog wat voedsel mee om thuis op te eten. Zo'n 10.000 Westerlingen zijn toentertijd omgekomen van de honger! Het ziet er niet naar uit dat aan al die rondzwervende en muterende virussen en schimmelinfecties spoedig een einde komt en al die vaccins die ze ter bestrijding momenteel hebben uitgevonden zullen bij de een mogelijk aanslaan, maar in zijn algemeenheid denk ik persoonlijk dat dit percentage niet aan de hoge kant zal liggen, juist door de enorme mutatiedrang van al die virussen. Een goed idee van diverse horecaondernemers is dat ze op bepaalde tijden op rustige wijkpunten opereren met een rijdende gaarkeuken waar heerlijke stamppot met worst, een bal gehakt of zelfs met een lekker stuk klapstuk erbij te krijgen is tegen een redelijke prijs. Echt heel effectief en ook nog eens milieubewust doordat de mensen zelf niet meer hoeven te koken en om in conditie te blijven dit lopend of op de fiets kunnen afhalen. Voor mensen die slecht ter been zijn is er altijd wel een goede buurman te vinden die hen kan helpen. Aan de gaarkeuken hebben we in oorlogstijd nooit gestaan (evacuatieplek in Friesland), wel op oefening in militaire dienst werden op een bepaalde 'veilige' plaats aan het front of nadien bij oefeningen ter velde ook gamellen met voedsel uitgereikt. Vandaag heb ik voor u staan een eenvoudig en toch smakelijk gerecht en dat is een diner waarbij gebruikt wordt als hoofdproduct blokjes karbonade en spek, verder een paar uien, rode paprika's, paprikapoeder en 2 teentjes fijngesneden knoflook, verder tomatenblokjes, rode wijn, bouillon en wat peper en zout. Al dat gepruttel bij elkaar is een soort Hongaarse stoofpot met voldoende vitaminen en ook nog heerlijk van smaak. Bon appétit-Jó ét Vágyat-Enjoy your meal!
08-11-2020 om 23:02
geschreven door Broeder Everard
Vandaag is het Allerheiligen en morgen Allerzielen. Het zijn dagen dat we een bloemetje op de graven van onze overleden dierbaren zetten en op Allerzielen bidden we voor al onze dierbaren die overleden zijn en op het ogenblik zijn er dat velen. Het is het virus Corona dat vele mensen in alle leeftijdscategorieën plots uit het leven heeft weggerukt. Weliswaar heb ik geen Corona, maar wel veel andere kwalen en voor het eerst sinds jaren heb ik geen bloemen op de graven van onze dierbaren kunnen zetten, omdat ik sinds kort te weinig hulp heb om me te helpen, want zelf ben ik momenteel tot weinig of niets in staat. Met mijn blogs zit ik al jaren over de hele wereld, maar ook hier heb ik door voornamelijk reumatische aandoeningen het extra moeilijk om mijn stukjes op Internet te plaatsen. Met het Coronavirus zijn wereldwijd ook veel van mijn vrienden die praktisch allemaal op hoge leeftijd waren overleden en onder de jongeren zijn er personen bij die hun baan zijn kwijt geraakt en nu een of andere uitkering hebben. Hier in Nederland komen we in directe zin niet om van de honger en de uitkeringen moge dan aan de lage kant liggen, maar te eten is er altijd. Dat ligt heel anders in andere landen en het moge gek klinken maar de meeste personen die aan de ellende van deze tijd ten onder zijn gegaan, dat zijn voornamelijk vrouwen en je wilt het misschien niet geloven maar het is het Europese land Frankrijk dat mensen die om hulp vragen vaak in de kou laat staan. Een vijftal van die vrouwen hebben om hulp bij mij aangeklopt en mijn inkomen is niet van dien aard dat ik al die personen, die om hulp vragen, kan helpen. Ik probeer het wel steeds, maar loopt telkens weer vast en alles wat ik persoonlijk lux vind heb ik al jaren geen gebruik van kunnen maken. Wel zit ik op Internet en dit is mijn enige hobby wat ik persoonlijk op 87-jarige leeftijd nog kan uitoefenen. Ik hoop dat u allen beseft wat het betekent om op straat terecht te komen en dit zonder enig inkomen. Ik had hier een buitenlandse rekening gekregen waarop gestort kon worden, maar die gegevens en rekening heb ik om bepaalde redenen moeten verwijderen. Wat u wel kunt doen beste lezers is om mensen die in uw buurt wonen en het moeilijk hebben te helpen. Mochten er lezers zijn die op deze rekening geld gestort hebben, dan is er in feite niets aan de hand, want het komt goed terecht.
01-11-2020 om 00:00
geschreven door Broeder Everard