Foto

WELKOM OP MIJN BLOG,

Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum".
De afkorting die hiervoor staat is O.F.P.
Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
 
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw'  te Angeren.
 
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.

Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.

We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.

Foto
Categorieën
  • ALGEMENE STUKJES 1 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 2 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 3 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 4 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 5 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 6 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 7 (16)
  • ALLERLEI SOORTEN GEBAK 1 (20)
  • ALLERLEI SOORTEN GEBAK 2 (14)
  • DIVERSE GERECHTEN 1 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 2 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 3 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 4 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 5 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 6 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 7 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 8 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 9 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN Nr. 10 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 11 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 12 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 13 (14)
  • FEESTMAALTIJDEN 1 (20)
  • FEESTMAALTIJDEN 2 (7)
  • KRUIDEN 1 (20)
  • KRUIDEN 2 (13)
  • RELIGIE 1 (20)
  • RELIGIE 2 (20)
  • RELIGIE 3 (20)
  • RELIGIE 4 (20)
  • RELIGIE 5 (20)
  • RELIGIE 6 (20)
  • RELIGIE 7 (20)
  • RELIGIE 8 (20)
  • RELIGIE 9 (20)
  • SAUZEN (6)
  • Snacks en andere hapjes (10)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 1 (20)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 2 (20)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 3 (14)
  • VOEDING ALGEMEEN 1 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 2 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 3 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 4 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 5 (15)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 1 (20)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 2 (20)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 3 (23)
  • WIJNEN, LIKEUREN EN ANDERE DRANKEN (20)
  • Archief per maand
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 08-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 05-2023
  • 04-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
    Inhoud blog
  • Belangrijke Voedingstips van Broeder Everard
  • Onze hoop is gericht op het begrip liefde wat in elke geloofsgroep is verankerd!
  • Romige Groente uit Oven, en een Advies Vooraf over Alledaagse Moeilijkheden!
  • Oma's Heerlijke Puddingen
  • Vandaag Maria Lichtmis en morgen gaan we de Blasiuszegen halen!
  • Staan vandaag heb ik een recept van Chili Con Carne Wraps
  • EIEREN MET WIJNSAUS
  • CURRY PIAF VOOR TWEE PERSONEN
  • Eetsuggesties voor Kerst & Nieuwjaar
  • Behoorlijk Koud, Dus Tijd Voor De Erwtensoep!
  • Ooit van Kaassoep Gehoord?
  • Tweede Kamerverkiezingen 22 november 2023
  • Is de eindtijd werkelijk in zicht?
  • Broccoli Salade Met Tonijn en Krieltjes
  • Ook volgens een groot aantal Helderzienden zitten we in de Eindtijd
  • Einde Wereld
  • Mooi figuur en Altijd Fit met Voedselrecept Broeder Everard
  • Met een bakje ijs en wat fantasie maak je een lekker nagerecht!
  • Bleekselderijsalade met noten
  • Le Goûter et Pâté en Croûte
    Foto
    Gastenboek
  • Dag Eef ik wens jou veel moed want die heb jij al ik bewonder jou van harte van Suz
  • uniek
  • dag Broeder
  • Een goeie en aangename zaterdag bezoekje
  • Een vraagje !

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Zoeken in blog

    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Geboortehuis-leven-werken en dood van Pater Damiaan
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    Fotoreeks Assumptionisten

    Stichter Pater Emmanuel d'Alzon

    St. Theresia Missiehuis Boxtel

    Kasteel Stapelen te Boxtel (2maal)

    Kunstenaar Jan Boeren

    Gedenkstenen Boxtel

    Plafondschildering Zepperen (Be) 

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    eric_claudia
    www.bloggen.be/eric_cl
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    deinze
    www.bloggen.be/deinze
    Foto
    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Het Boeddhisme is geen geloof, maar net als het Humanisme een stroming, waarin goedheid en saamhorigheid belangrijk zijn
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    Foto
    Foto

    GERARDUS MAJELLA 1729-1755

    Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
     
    Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
     
    Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten. 

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Broeder Everard met Kloosterrecepten
    Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
    13-04-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Volaille en Pyramide
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Als we een kipgerecht gaan bereiden, ga dan zo'n kip halen bij een zaak, waarvan u weet dat ze daar prima spul verkopen. Vroeger hadden we zelf kippen, die overdag buiten liepen te scharrelen, bijgevoerd werden ze met kippenvoer met veel maïs er doorheen en tegen zessen in de avond togen ze allemaal op roest en 's nachts zaten ze in een houten lux kippenhok naast elkaar op stok om uit te rusten. Bij deze 40 kippen hadden we één haan lopen die de zaak in toom hield en 's morgens altijd om kwart voor zes begon te kraaien om ons in herinnering te brengen dat we op moesten staan om tijdig aanwezig te zijn in onze kloosterkerk voor het bidden van het eerste dagelijkse tijdengebed de Priem (Primam in het latijn wat betekent eerste gebed). Het slachten van dieren vond plaats op onze eigen kloosterboerderij. Zo begin jaren zestig mochten we zelf niet meer slachten en zo langzamerhand verdween ook onze boerderij, die afgebroken werd en met de uitgestrekte landbouwgronden verkocht werden aan een groot bouwbedrijf. Poeliersbedrijven zijn er weliswaar ook niet meer in overvloed, maar is er een in uw buurt, haal daar dat geslachte kippetje of haantje vandaan ter bereiding in uw keuken. In Vlaanderen gelden nog niet zulke strenge slachtwetten als in Nederland en vooral in West-Vlaanderen zijn er nog veel pluimveehouders met scharrelkippen en ook  particulieren die wat kippetjes rondom hun erf of huis hebben lopen. Ik wens al mijn lezers een fijn weekend en als ik zo naar buiten kijk, gaan we de goede kant op en kunnen we genieten van een mild lentezonnetje die ons weer wat opfleurt.







    13-04-2013 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 4
    >> Reageer (1)
    05-04-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pasta met Pompoen, Pijnboompitten en Gorgonzola
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het is van oorsprong een Italiaans gerecht en om het u gemakkelijk te maken, heb ik het recept en enkele ingrediënten voor u afgebeeld. De Pijnboompitten zijn afkomstig van een boom die we vroeger de mastboom noemde. In Breda is een aangrenzend bos naar deze boom genoemd. In pijnboompitten zitten veel vitamines en eiwitten. Tegenwoordig worden pijnboompitten veelal verwerkt in salades en maaltijden en  de vraag is groot en het aanbod hier in Nederland klein. We betrekken daarom ook pijnboomvruchten uit andere Europese en zelfs Aziatische landen en bij laatstgenoemde locaties is het toch oppassen geblazen. Of het door bespuiting van bomen komt is me niet bekend, maar wat ik wel weet is dat sommige mensen vooral van buitenlandse pijnboompitten het zogenaamde pijnboompittensyndroom kunnen krijgen. Het is een soort voedselallergie, waarvan je geruime tijd last kunt hebben door wekenlang een bittere metaalachtige smaak over te houden die de etenszin een hele poos kan afsluiten. Aan de groenteman of super-chef moet je absoluut vragen waar vandaan men die pijnboompitten betrekt. Genoemd in een van de voedselrubrieken noemt men het merk 'Pinus Armandii' als mogelijke boosdoener van voornoemd syndroom. Kortom; stellen kunnen we dat alle pijnboompitten uit Europese landen veilig zijn en alles wat van verderop komt, daar moet men mee oppassen! Gorgonzola is de bekende  blauwschimmelkaas uit Noord-Italië. Ik zou zo zeggen: ,,Haal de ingrediënten in huis en maak dit gerecht klaar!"





    05-04-2013 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 4
    >> Reageer (1)
    22-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zelf kroketten maken!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Te maken hebben we dit jaar met een koude maartmaand en een hele smerige oostenwind die onprettig op je af komt en zorgt dat je al gauw een paar dagen met een beginnend griepje en wat koorts noodgedwongen het bed op moet zoeken. Weer wat opgeknapt lig je vaak op de bank in de woonkamer om te genieten van een stukje op televisie. Hier in het klooster is sinds de intrede van zuster Christina de schaatssport erg in trek. Vroeger was zij een bekende schaatsster  en zelfs de paters en broeders die meestal naar het voetbal keken heeft ze zo enthousiast gemaakt dat hier de schaatssport nummer 1 geworden is. Gereden op de Olympische IJsbaan in het Russische Sotsji worden de wereldkampioenschappen afstanden en door Ireen Wüst werden al twee gouden plakken binnengehaald. Morgen op de 1000 meter is Ireen die momenteel in topvorm verkeert ook favoriet en mogelijk gaat ze hierbij een derde gouden plak veroveren. Iedereen zit nu te kijken naar de 5 kilometer heren en we hebben hele hoge verwachtingen en mogelijk staan er straks wel drie Hollanders op het ereschavot. Inmiddels ben ik hier in de keuken bezig met het bereiden van kroketten en nu op deze vrijdag in de vasten mogen we geen vlees eten en daarom heb ik deze vervangen door allerlei groentes. Wat smaakt er als snackje lekkerder dan een verse kroket? Je kunt ze altijd serveren tot in de morgen met wat fruit erbij aantoe. Zo'n broodje kroket is op reis en aangemeerd om benzine te tanken, zeker met dit koude weer,  niet te versmaden en kijkend naar het schaatsen en vanavond om half negen naar het Nederlandse voetbalelftal tegen Estland een heerlijk tussendoortje om van te genieten. Ik heb een receptje voor u staan voor 4 personen en omdat in de meeste huiskamers de kloosterregels niet tellen mag u als u 'niet katholiek' bent van ons rustig een stukje vlees in uw kroketten stoppen. Ik wens u allemaal nog een fijne namiddag en avond en tot een volgende keer maar weer!





    22-03-2013 om 19:33 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 4
    >> Reageer (0)
    06-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gigot Brayaude Auvergne
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Broeder Everard is na 14 dagen vasten drie kilo gewicht kwijt en als ik geen 5 centimeter gekrompen was zat ik nu met mijn lengte van 169 cm aan het goede gewicht. Eergisteren zijn er een paar confraters vanuit ons klooster te Clermond-Ferrand hier op visite gekomen en waar ze het vandaan gehaald hebben, kan ik u niet vertellen, maar meegebracht hebben ze een kistje tamme kastagnes en zonder veel woorden hoort hierbij die heerlijke lamsboutschotel met de dure benaming Gigot Brayaude d'Auvergne. Daar in Clermond-Ferrand zitten onze paters en broeders financieel nog niet aan de grond. Nog steeds is het klooster in het bezit van grote landerijen en de hele streek rondom het klooster is afhankelijk van wat daar allemaal van het land komt en ook niet te vergeten van die grote boerderij met meer dan 150 koeien en het dubbele aan kleinvee. Nee, die Fransen zijn slimmer dan wij en dat kunnen we ook van de Duitsers zeggen. Nederland heeft bijna alles verkocht aan het buitenland en daaronder moeten we dan verstaan een hoop van die 'geëmigreerde' tuinders en boeren die elders in de wereld een bedrijf opgezet hebben, van daaruit goedkoop kunnen leveren en wij bij onze slimme  grootwinkelbedrijven die ook in hun bezit zijn tegen peperdure prijzen onze eetwaren en ook veel andere artikelen kunnen kopen. Uitgerekend heb ik dat grensbewoners ongeveer 10 miljard per jaar boodschappen meebrengen vanuit het buitenland en hier de 'tenten leegstaan'-, veel plaatselijke middenstanders failliet zijn en/of op het punt staan failliet verklaard te worden. Laten we met hulp van onze confraters uit het buitenland er nog maar goed van eten en eerlijk gezegd zie ik het met onze kerbestuurders ook nog wel zitten. Zo te zien aan hun posturen komen ze geenszins iets tekort; Onder elkaar zijn ze solidair, hetzelfde moeten onze kerkleiders en Christelijke politici ook doen met de kudde die ze bestieren, dan komt alles best weer op zijn pootjes terecht.





                    

    06-03-2013 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 4
    >> Reageer (1)
    25-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Haricots Rouges à la Vigneronne
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Iedere katholiek moest  tijdens de vastentijd zich onthouden  van het eten van wat minder spijzen dan normaal. At je 's morgens 4 sneden brood, dan deed je het tijdens de vasten elke morgen met een sneetje minder. Ook bij het warme eten  nam je een schepje minder dan normaal of als het dagelijks de gewoonte was dat er een toetje op tafel kwam liet je dat de hele vasten achterwege. Kinderen onthielden zich van snoepen en bewaarden al die chocolaatjes en toffeetjes tot paaszaterdag en maakten het trommeltje pas los als de koster om 12 uur de paasklok geluid had. Op de  vrijdag mocht er beslist geen vlees gegeten worden en dat werd zodanig doorgevoerd dat dit ook niet mocht op aswoensdag, de dag dat de vasten begon. Nadien werd er ook buiten de vasten het voor elke goede katholiek verplicht om op gewone vrijdagen buiten de vasten zich ook te onthouden van vlees en stond er elke vrijdag i.p.v. vlees vis op tafel. Zo heel moeilijk vond ik persoonlijk die vasten niet en mensen met zware arbeid konden bij mijnheer pastoor dispensatie aanvragen en hoefden niet te vasten. Ik heb voor vandaag een Frans schoteltje staan en of je nu havenarbeider of kantoorpik bent, en je wilt toch vasten houden, eet lekker van deze schotel en neem als toetje geen heel maar een half appeltje of peertje voor de dorst!





                      

    25-02-2013 om 20:40 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 4
    >> Reageer (0)
    10-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cassoulet echt Frans gerecht!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag zijn alle kloosterlingen hier naar de plaatselijke carnavalsoptocht kijken. In de keuken is het 't hele jaar carnaval en we beginnen pas aan de vasten als hier de kloosterklok aanstaande dinsdagavond het middernachtelijk uur inluidt en wij elkaar hierin de refter een fijne veertigdaagse vastentijd wensen. Voordat we tegen het vlees "Carne Vate" zeggen wordt er in deze eet-en bijeenkomstzaalzaal nog even flink gegeten, zodat we allemaal goed gewapend zijn tegen de ontberingen die ons te wachten staan. In Huissen is het vandaag met de carnaval zuurkool met klapstuk eten en in het klooster in Angeren heb ik straks na de optocht hier, ter ere van een paar op bezoek zijnde confraters uit Frankrijk, een paar heerlijke schotels met cassoulet bereid met vooraf een bordje marcaronisoep (voorzichtig en langzaam roerend bereiden, zodat de soep niet schift) en als toetje staan er 2 fruitschalen op tafel met allerlei fruit. Ondanks de economische crisis komen de paters, broeders en zusters hier niets tekort en als met al die aardbevingen in Groningen uit veiligheidsoverwegingen straks de gaskraan voorgoed afgesloten wordt, dan kunnen we hier gewoon door blijven koken op de oude allesbranders met briketten die we geperst hebben van oud krantenpapier of overgaan op het kloven van de oude houten telefoonpalen van driekwart eeuw geleden die we hier op het kloosterterrein hebben opgeslagen onder een afdak, waarop zuster Agnes met sierlijk kloosterschift heeft genoteerd: ,,Wegdoen moet je niks, je weet maar nooit waarvoor het ooit nog eens nodig is."



    Bijlagen:
    264 C Afbeelding Cassoulet.jpg (25.8 KB)   

    10-02-2013 om 22:48 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 4
    >> Reageer (0)
    24-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tagliatelle met Cantharellen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hier in Holland eten we momenteel veel winterse kost, zoals stamppotten en erwtensoep. Ontelbare diners op dit gebied kunt u vinden in mijn kloosterarchief. Een paar van mijn confraters zijn op bezoek geweest in de abdij van San Antonio in het Italiaanse Padua en waren wild enthousiast over het gerecht van de abdijkok broeder Wiro dat bestond uit Tagliatelle met cantharellen met daaraan toegevoegd Mascarpone, een kaassoort die omstreeks 1600 in  Lombardije is ontstaan en bereid is uit room met een botervetgehalte van 25 procent, waaraan toegevoegd  wijnsteenzuur, waardoor dit alles goed in spijzen verwerkbaar en lekkere smeerkaas is geworden. De naam mascarpone is afgeleid van de spaanse woorden mas que bueno, wat letterlijk betekent "beter dan goed" Die Spaanse naam is in Italië terecht gekomen in een tijd dat Lombardije door de Spanjaarden bezet was; vandaar! Ik had het deze week klaar willen maken, maar ik kon hier in de buurt geen cantharellen krijgen en daarom moeten mijn confraters een tijdje geduld hebben en zeker tegen eind augustus begin september weet ik  bij een kennis in het bosrijke Hoendeloo weer van die lekkere verse paddenstoelen op te doen. Hieronder ziet u de receptuur voor 4 personen en u vindt er ook een plaatje waarop zo'n heerlijke schotel is afgebeeld. 





                     

    24-01-2013 om 21:15 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 4
    >> Reageer (1)
    22-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maastrichtse Mosterdsoep van Broeder Everard
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Als paters, broeders of zusters hier in het klooster hun naamfeest vieren, dan is het een oude kloostergewoonte dat ze mogen kiezen wat er gegeten wordt. Hier in het klooster is sinds kort gehuisvest een broeder uit het voormalige Oostblok. Vroeger was hij een bekende gewichtsheffer, maar wegens dopinggebruik hebben ze Carlos eeuwig geschorst en uit boetedoening is hij in het klooster getreden. Hier vertelt hij zijn grote fout en dat was dat hij stapelgek was op mosterdsoep, waar ze daar in Hongarije kennelijk verboden stoffen in hadden zitten die destijds geleid hebben tot zijn schorsing. Duidelijk heb ik mijn confrater gemaakt dat dit geenszins het geval is met de mosterdsoep die we hier in het klooster vandaag  volgens wens van zuster Cecillia geserveerd hebben. Het is vandaag haar naamfeest. Cecillia is de patrones van de muzikanten en veel koren, fanfares en muziekverenigingen zijn naar deze heilige (200-230) genoemd. Aanstaande zondag zal in vele kerken aandacht aan de heilige Cecillia besteed worden en op de laatste zondag van november vieren we ook het feest van Christus Koning, dat in 1925 door Paus Pius XI is ingesteld. Een groot beeld van Christus Koning stond vroeger in Huissen op de Gravenkamp en is nadien verplaatst naar het voorterrein van de parochie van de HH. Martelaren van Gorcum op het Huissen-Zand. Dit beeld heeft altijd een grote rol gespeeld in het historische stadje Huissen dat sinds een tiental jaren opgegaan is in de nu roerige gemeente Lingewaard, die volgens insiders volledig failliet is gegaan vanwege gemeentelijk wanbeleid en waar we nu een toezichthoudende gepensioneerde burgemeester gekregen hebben, die uit alle macht probeert grip te krijgen op deze onbestuurbare  gemeenschap.



               


                     Mop van de dag
                    

    22-11-2012 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 4
    >> Reageer (0)
    18-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heerlijk en Gezond Gevogelte op Tafel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De vorige keer hebben we heerlijk gesmuld van de duivensoep en vandaag hebben we een tweevoudig duivendiner op tafel gehad. Al deze duiven werden geschoten door onze confraters in het Luxemburgse Clervaux. Een naaste familielid van onze tak was vroeger oorlogscorrespondent en hij heeft meer dan 150 oorlogsverhalen geschreven. Iedereen heeft wel eens van het Ardennenoffensief gehoord en de meeste mensen denken dat  deze strijd tussen de Duitsers en geallieerden in de Tweede Wereldoorlog zich voornamelijk in België afspeelde en niemand komt op het idee dat de Ardennen ook half Luxemburg beslaan. Op 17 december 1944 brak in Clervaux de hel los en lang is er gevochten. Pas in april 1945 hadden de geallieerden de Duitsers op de knieën. In Clervaux vind je dan ook een oorlogsmuseum en in de plaats zelf en overal in de buurt veel erevelden van gesneuvelden. Van al dat oorlogsgeweld vind je weliswaar niet zo veel meer terug, maar bij de oude garde in Clervaux leeft deze oorlog nog steeds. Op de foto's hier beneden zie je de Benedictijner Abdij van Saint Maurice & Saint-Maur en ook een groot kasteel, dat bij het Ardennenoffensief lang hoofdkwartier van de Duitsers is geweest. Op de foto's ziet u respectievelijk een recept van Woudduif met Abrikozen en Duiven à L'Alsecienne. Op de inzet ziet u een woudduif, zo te zien een allerliefst vogeltje, maar ja als we al dat wild laten leven, dan komt het hier net zover als in India waar de koeien over de straat lopen en als de wildstand niet in evenwicht gehouden wordt lopen binnenkort de wilde zwijnen door uw tuin en gaan we met ons allen met de kippen op stok en zie je rondom je huis al vroeg in de morgen van allerlei wild voorbij komen en word je al vroeg uit je slaap gehaald door honderden kraaiende hanen en kwetterende vogels; dus beste protesterende dierenliefhebbers, als je graag wilt dat er geen dier meer geslacht wordt, word dan wildbeschermer en gratis bezorgt deze club u dagelijks dieren, die u mag verzorgen en grootbrengen!    





                     





    18-11-2012 om 18:59 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 4
    >> Reageer (0)
    15-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duivensoep uit Frankrijk
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vanwege hartproblemen ben ik niet meer in staat lange reizen te maken, maar hier in het klooster zitten een paar van die oude knarren die dat nog wel kunnen en wereldwijd op allerlei gebied lezingen houden. Vorige week zijn ze op bezoek geweest in de Benedictijnerabdij van Saint Maurice & Saint-Maur in het Luxemburgse Clervaux. Broeder Etienne Delaville die daar in de keuken de scepter zwaait en me nog kende van jaren geleden toen ik daar op bezoek was om wat confraters in te wijden in onze aloude kloosterreceptuur had belangstellend naar mij gevraagd en toen hij hoorde dat mijn rikketik niet helemaal in orde was heeft hij mijn confraters pater Dalmatius en broeder Bernardus een koelbox meegegeven met geslachte woudduiven en een oud Frans receptuurboek  met recepten van wild en gevogelte. Dat is daar in die uitlopers van de Ardennen overal volop te vinden en die paters en broeders gaan daar zelf op jacht om de voorraadkelders in het klooster met de komende winter in aantocht flink aan te vullen. Vroeger in de missie van Congo heb ik van alles zelf geslacht en er kwam daar geen bakker of kruidenier langs om iets af te leveren. Je moest over allerlei handigheidjes beschikken om te overleven en ook veel inwoners van je missiegebied waren van ons klooster afhankelijk.  We waren daar slager, bakker, kruidenier, dokter, onderwijzer en bouwvakker en hadden zelfs geen tijd om ons brevier te bidden, en van het bekeren van die negers daar kwam al helemaal geen zier van terecht. Op mijn oude dag ben ik wat weekzerig geworden en kan nog geen vlieg meer doodslaan, hetzij een duifje slachten. Ja zo gaat dat in het leven! Voor hart en bloedvaten is er geen beter vlees denkbaar dan uit die uitgestrekte wouden daar. Die woudduiven zijn volkomen zoutloos en toch zit er een gekruide smaak aan, waarvoor Gods natuur gezorgd heeft. Hier beneden treft u een duivensoep recept aan en als u kijkt op http://www.wolterspoelier.nl/Duivensoep/pid/50   komt u op een site van een Hollandse expert op dit gebied. Ik wens u nog een fijn vervolg van deze  dag en tot een volgende keer maar weer!  




    Helemaal op de achtergond ziet u de monumentale abdij

    15-11-2012 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 4
    >> Reageer (0)
    04-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spinazie, zonder meer een gezonde groente
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De bakermat van spinazie is Perzië (heet nu Iran)-. Spinazie is een eenjarige plant en groeit, behalve in tropische gebieden, overal. Toen ik voor een halve eeuw terug bij broeder Gregorius Klompaard als hobbietuinder een stukje eigen land in pacht had gekregen, heb ik enkele malen een flink bedje spinazie ingezaaid en de beste kweek is op niet al te vette en zwaar bemeste grond. Ik vermengde de grond altijd met een flinke dosis zand, alvorens ik aan het zaaien sloeg. Spinazie heeft in het verleden ten onrechte een wat slechte naam gekregen en dit vanwege de aanwezigheid van nitraten in deze groentesoort. Door voedingsspecialisten werd geschreven, dat je spinazie beter niet eten kon vanwege het feit dat de nitraten zich bij koken omzetten in nitriet dat kankerverwekkend was.  Bewezen is dit nooit en zoals ik al schreef is teelt op goede grond een pre om zich als tuinder met deze groentesoort bezig te houden. Nitraten zitten niet alleen in  spinazie, maar ook in veel  andere groenten en wel in sla, postelein, rode biet, kervel, snijbietjes, radijs, bleekselderij, spitskool, koolrabi, andijvie, watertuinkers, venkel, en  Chinese kool. Vroeger in ons kloosterlab heb ik vastgesteld dat spinazie energierijke stoffen bevat en mijn vriend Popeye uit mijn kindertijd wist daarover mee te praten en heeft van al dat spinazie eten een paar spierballen gekregen om jaloers op te zijn. Vastgesteld is tevens dat spinazie de bloeddruk verlaagt en bloedklontering voorkomt. Heel vroeger werd door doktoren het eten van spinazie aanbevolen als men een slechte stoelgang had; spinazie heeft een hoog oxaalzuurgehalte vandaar! In spinazie zitten veel goede voedingsstoffen, vitamines en mineralen zoals eiwit, koolhydraten, vet, caroteen, vitamines B 1, B II, B 6 en C, verder nicotineziuur, ijzer, kalium, calcium, koper, magnesium, natrium, fosfor en zink. Tegenwoordig houdt iedereen zich met eten en drinken bezig en de een weet het nog beter als de ander. Een goede voeding bestaat uit wisselend eten, nooit te vaak per week van dezelfde groente of anderzijds, en om een goede lijn te behouden moet het tot zich nemen van voeding in overeenstemming zijn met de werkzaamheden die men verricht of zó die veelal zittend zijn, aangepast aan een uurtje per dag zich flink bewegen door te sporten, waarbij een fikse wandeling de beste manier is om overgewicht te voorkomen. Zoals met alles het geval, is het overdaad dat schaadt! De kooktijd van verse spinazie is 7 minuten, bij roerbakken kan met 5 minuten volstaan worden, bij gebruik van magnetron moet men op 7 minuten rekenen en voor stomen en smoren staat een tijd van 10 minuten. Ik heb een spinazielasagneschotel voor u bereid en in deze economische crisistijd gaan we wat magere soep bereiden en dan vangen we met als groente verse spinazie of diepvries op tafel twee vliegen in één klap en met wat fruit na hebben we weer een volledige maaltijd die u aan de lijn houdt en toch voldoende energie geeft om de dag door te komen.



    04-11-2012 om 17:32 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 4
    >> Reageer (0)
    18-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gestoofde Bleekselderij
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Bleekselderij is een groente met veel vitaminen en je kunt er heel veel mee doen. Je kunt de stengels in plakken snijden daar  een dikke plak kaas omheen rollen en dan even alles laten gratineren in de oven. Je kunt de stukjes ook opvullen met paté of zachte kaas. Dune reepjes bleekselderij  smaken met wat zure room en stukjes appel ook goed in een salade. Stukjes bleekselderij roerbakken met wat wortel en ananas is ook om te smullen. Hoe je het ook klaarmaakt speelt geen rol. Belangrijk is dat je ervan geniet. Manier van bereiding: Kookduur is 10 tot 12 minuten, roerbakken is 6 tot 8 minuten, in de magnetron is 5 tot 6 minuten voldoende, voor smoren staat een tijd van 20 minuten en bij stomen is 25 minuten de ideale stoomtijd. Ouderwets stoven duurt wat langer en daarvoor heb ik vandaag een kloosterrecept staan. Zo'n stoofschotel met wat gebakken aardappeltjes erbij, een lekker biefje of kippenpootje, met een bordje soep vooraf en als toetje wat fruit geeft de burger weer moed en houdt u en uw spijskanalen in conditie. Als we gestoofde bleekselderij eten, dan krijgt onze Argentijnse zuster Louïsa altijd het loof (de blaadjes), wat ze laat drogen en fermiteren. Ze zegt dat ze daar thee van zet en met wat miswijn erbij moet dit uitstekend smaken. Die kloosterlingen toch! 

                  

                  



                    

    18-10-2012 om 18:49 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 4
    >> Reageer (0)
    14-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bruine Bonensoep uit de Kloosterkeuken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Erwtensoep en bruine bonensoep zijn twee herfst-en wintergerechten die je met een goede vulling als volledige maaltijd op tafel kunt brengen. Over erwtensoep staan hier op dit blog al reeds veel recepten, maar over bruine bonensoep hadden we het nog niet gehad.  In de kloostercartotheek vond ik een fijn recept en deze heb ik apart op mijn blog ingebracht, zodat u hiervan een afdruk kunt nemen ter bewaring in uw eigen recepten bewaarsysteem. Als toetje heeft zuster Mary wat peren gestoofd, afkomstig van een paar Gieser Wildeman hoogstammers hier uit de kloostertuin. Tegenwoordig wordt er ook heel veel vegetarisch gegeten en daarvoor heb ik een interessant recept uitgezocht-Klik http://www.ah.nl/kookschrift/recept?id=94701/ In bruine bonensoep met de toegevoegde andere ingrediënten zitten alle noodzakelijke vitaminen die onontbeerlijk zijn om kille herfstdagen en koude winterdagen te trotseren.  Een leuk vertelsel is dat verhaaltje over Chantal en als je het mij vraagt ....kijk beneden dan moet ze om veel energie op te doen vaker flink wat bonensoep eten! 






    14-10-2012 om 22:44 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 4
    >> Reageer (0)
    01-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Erwtensoep, een stevige kost bij koude Herfst-en Winterdagen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag en gisteren was het nog mooi weer, maar dat blijft niet zo en ofschoon we nog in de wijnmaand zitten en in ons klooster de rozenkransmaand gaan we langzaamaan weer eens denken aan een stevige kost. Vroeger was de erwtensoep in bij de slachtmaand november, maar nu heb je er met al die klimaatsveranderingen geen zicht meer op in wat voor seizoen je vaak leeft. In de herfst kom je veel zomerse dagen tegen en soms laat in de laatste jaren ook de zon zich veelvuldig zien in de winterdag. In de  koude dagen kun je tegenwoordig alle seizoenproducten die we hier kweken ook 's winters bekomen, maar veelal komen ze  uit verre landen. Doordat ze vaak een paar dagen onderweg zijn en na een dag of vijf pas gedistribueerd worden zijn ze niet altijd kersvers en hoor je de laatste tijd nog wel eens veel klachten over ondeugdelijke consumptieartikelen. Vroeger hier in deze woonstreek had iedereen wel een hoekje waarop de eigen groentes verbouwd werden en was het hier een tuindersgebied. Het was ook de tijd dat er veel geweckt werd en men in de wintertijd ook nog van alles van eigen land op tafel kon brengen. Tegenwoordig worden door onze tuinders, die tegenwoordig zich gecentraliseerd hebben in een bepaald kassengebied, voor de commercie alleen nog snel groeiende groentes verbouwd en veelal meteen naar Duitsland en Rusland geëxporteerd. Onze grote supermarkten betrekken hun producten veelal uit een ver land en hun inkopers bedingen hierbij prijzen waarvoor onze tuinders ze niet kunnen telen, maar in  de winkels merk je daar weinig van en worden fikse prijzen berekend. Vandaag is de BTW op veel producten met 2 procent verhoogd, maar onze wekelijkse boodschappen vallen hier niet onder. Zuster Sabina en Maria zijn vandaag op pad om te kijken of ook de kruideniers niet een beetje met de prijzen aan het smokkelen zijn en gebruik maken van de algehele verwarring wat nu wel of niet duurder geworden is en er stiekempjes een 'dubbeltje' bovenop zetten. Hier beneden heb ik wat recepten staan van erwtensoep. In een eerder stadium heb ik hier op dit web ook al eens iets over erwtensoep geschreven, maar nu met een leuk verhaaltje vooraf is alles weer anders en de recepten en foto's die nu staan kunt u allemaal kopiëren. Ik wens u bij de bereiding van erwtensoep heel veel kookgenot en tot een volgende keer maar weer!








    In een klooster zit je met wel een paar personen meer aan tafel
    dan in een hedendaags gezin van hooguit vier.

    Vandaag is het fröbelzuster Agnes, die op de haar eigen smakelijke
    manier dit mopje gaat vertellen.

    01-10-2012 om 18:26 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 4
    >> Reageer (0)
    21-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Morgen staat er op de spijslijst een Broeder Everard Menu
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het is weer echt herfstweer geworden en aan de kuststreek wordt morgen zelfs storm verwacht. Om ons immuunsysteem te versterken gaan we een stevige pot bereiden, die bestaat uit een bordje linzensoep vooraf, dan een diner met rode bietjes, gebakken en gekookte aardappelen met lekkere pittig gekruide jus en een balletje gehakt erbij. En wat te denken van het toetje dat vandaag bestaat uit een heerlijke sinaasappeltrifle? Niet gek hè met dit weer! In bietjes zit vitamine A, ook B en C en verder bevat het veel ijzer, kalk, kalium  en andere mineralen die nu echt nodig zijn om het lichaam in conditie te houden, uw nieren te reinigen en u  te wapenen voor een gurig najaar en strenge winter. Haal je in een winkel een litersblik linzensoep, dan is dit ruim voldoende indien er niet meer dan 4 personen aan tafel zitten. U kunt ook zelf linzensoep klaarmaken. Zie recept hiervoor op rechts onder de rubriek hoe diverse soepen te bereiden! Opgezocht voor u heb ik een interessante website die u veel vertelt over rode bietjes en u komt daaarop terecht als u klikt http://www.dekooktips.com/warenkennis/groenten/rodebiet.htm  Hier beneden heb ik een staatje ingebracht met het toetjesrecept van vandaag. Ik wens u smakelijk eten en tot de volgende keer maar weer!



             

                    

    21-09-2012 om 18:30 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 4
    >> Reageer (0)
    13-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met de Herfst in aantocht is het weer stamppot eten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het eerste waaraan ik denk bij stamppot is aan wortelen en hierbij horen ook uien en vanzelfsprekend bloemige aardappelen om het geheel wat gemakkelijker tot moes te stampen. In wortelen zit zo'n beetje van alles dat de mens nodig heeft om goed functioneel te blijven, zoals calcium, kalium, magnesium, fosfor, vezels, vitamine C en heel veel vitamine A. Wat in wortelen en bijna in geen ander voedsel zit dat is bètacaroteen in de vorm van vitamine B 1 en 2. Als je regelmatig veel wortelen eet,  krijg je en houd je een mooi gebruinde teint en dames raad ik het eten van veel rauwe worteltjes aan voor het gebit en vooral om mooie ogen te houden en als je die niet bezit te krijgen. Een nichtje van mij in Engeland, die echt mooi oogt,  zit in het leger en pas geleden werd ze wegens moedig gedrag geridderd met een hoge orde van de Militaire Kousenband. Ze heeft vol trots hiervan een foto naar ons klooster gezonden en gisteren heb ik die tijdens het recreatieuur opgehangen in onze refter. De broeders en paters waren er niet bij weg te slaan en ook veel van onze zusters stonden er met open mond naar te staren. Mijn tweelingbroer Eef van de website Eef met Nieuwsflitsen, Herinneringen en Ervaringen http://www.bloggen.be/eef/  heeft veel oorlogen verslagen en je kunt stellen dat hij als ABC-specialist heel wat militaire kennis in huis heeft en in de wereld veel ellende en verdriet heeft meegemaakt. Hij gebruikt zijn kennis dan ook eerder om gevaarlijk oorlogsmateriaal te ontkoppelen dan zich in dienst te stellen voor het ontwerpen van gevaarlijke nucleaire wapens. Hij mailde me zojuist deze foto, die hem echt zal opmonteren, ook ontvangen te hebben.  Om bij de stamppot te blijven druk ik hier beneden een recept af, dat u vrij kunt kopieren en ik wens u veel succes bij de bereiding van lekkere hutspot, stamppot of anderzijds en smakelijk eten!




    Krijg Prins Charles hierbij geen onkuise gedachten?

    Ondanks veel ellende houden we we het beste medicijn, de humor,
    voortdurend binnen de kloostermuren!

    13-09-2012 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 4
    >> Reageer (0)
    19-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Makkelijk te bereiden gerechten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het was vandaag bloedheet en vroeger had je ook wel van die warme dagen, maar dan gingen we met ons allen in de schaduw zitten van onze kloostertuin, waar een mooi dichtbegroeid tuinprieeltje stond, allerlei bomen en waar ik altijd zat was onder  die oude notenboom, waar je  ook geen last van muggen had. Tegenwoordig is er van de hele tuin niet veel meer over en de enkele loofboompjes, struiken en groen wat er nu nog staat is zodanig ingekort, dat je nergens meer een koel plekje kunt vinden. Dus de beschutting heb ik vandaag maar opgezocht binnen de kloostermuren. Zojuist las ik op internet dat er vanavond toch een buitje hier in de buurt in de maak is en ik hoop dat dit wat afkoeling geeft, zodat een late avondwandeling om wat frisse lucht binnen te krijgen er mogelijk toch nog inzit. Uit onze receptuur uit de keuken heb ik voor u nog enkele voor-en lunchgerechten opgezocht. Wat u er verder bij eten wilt  laat ik aan de lezer, kok of kokkin zelf over. Doe uw voordeel ermee en bon appétit !
















    JA, MET ZO'N HITTE IS DAT NIET UITGESLOTEN!

    19-08-2012 om 19:20 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 4
    >> Reageer (1)
    15-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.UIt de Cuisine van Broeder Everard
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hier binnen de kloostermuren is het goed uit te houden. Zojuist heb ik onze waakhond Tayler uitgelaten en de thermometer buiten stond op 28 graden C. Overal op de stoep lag ook weer vulkaanas en ondanks dat Nieuw-Zeeland aan de andere kant van de wereld  ligt is door de lucht dat opgeblazen stof uit die opspelende vulkaan daar al gauw hier terecht gekomen. Met dit tropisch weer moet je om van Gods natuur te genieten zo tegen vijven in de ochtend een wandelingetje maken. Wanneer de koperen ploert begint te plagen is het voor de gezondheid beter om op een koele plek te vertoeven b.v. in een laag gelegen bosgedeelte waar de zonnestralen niet doorkomen of als je huis van alle moderne isolatie en airconditioning voorzien is beter binnen. Mijn gedachten vandaag gaan ook uit naar de verschrikkelijke Jappenkampen uit de oorlogstijd in Nederlands Indië waar je bij het appèl vaak bij bloedheet weer je tot de zon moest keren en buigen voor de Goddelijke keizer van Japan en waar vrouwen gedwongen werden tot prostitutie ter bevrediging van de bewakers en soldaten. Op tv is momenteel hierover een plechtige herdenking te zien en de hele dag door wordt aan de capitulatie van  Japan op 15 augustus 1945 in de diverse uitzendingen hierover veel aandacht besteed.  Vandaag is het Feest van Maria ten Hemelopneming en genoten hebben we hier van de prachtig gezongen mis die via de tv uitgezonden werd. Vroeger werd Maria Hemelvaart als een zondag gevierd en overal zaten de kerken vol en werden de hele dag door Maria-liederen gezongen en 's avonds was er een plechtig lof en in ons klooster aansluitend ook de vespers en het beluisteren waard waren eveneens de completen die op plechtige toon gezongen werden en wekelijks op de KRO-radio te beluisteren waren. wat etenwe vandaag? Met dit warme weer moeten we onze spieren blijven verwennen, want andes onstaan er rugklachten; dus elke dag een kop bouillon of lekkere bouillonsoep is aanbevelenswaardig. Veel verse groenten en fruit horen hier ook bij en wat te denken van een luchtig voor-of lunchgerecht? Ik heb er enkele voor u opgezocht en hieronder staan ze afgebeeld en als u ze wilt kopieren, ga uw gang! 

















    15-08-2012 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 4
    >> Reageer (1)
    10-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zomerschotel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Elke dag vragen we ons af: ,,Wat eten we vandaag?" en in deze economische crisistijd waarbij velen werkloos zijn en afwachtend thuis zitten moeten we zuinig zijn, maar wel zorgen dat we voldoende eten en daarvoor niet al teveel uitgeven. Het wordt met de huidige prijsstijgingen van dagelijkse consumptieartikelen zoals brood, groenten en aardappelen steeds moeilijker om het gezin draaiend te houden en iedereen tevreden te stellen. Soms leidt het tot spanningen en dat komt omdat we jaren geleefd hebben in een tijd waarbij het ons aan niets ontbrak en leren zuinig te zijn is een vak apart. Als broeder op leeftijd hebben we in het verleden ook slechte tijden meegemaakt. Ik denk hierbij aan de crisistijd van voor de oorlog en de oorlogsjaren 1940-1945. We hebben het allemaal overleefd, maar er speelden wel enkele factoren hierbij een rol en dat waren de buurtwinkels waar je vaste klant was en wat daar niet meer te krijgen was kon je verbouwen op eigen land en mensen die over deze faciliteiten niet beschikten kwamen met goede burenhulp toch de oorlog door. Alles is anders geworden en ik moet er niet aan denken als er binnenkort weer een oorlog zou uitbreken hoe we dan erdoor moeten komen. Afhankelijk zijn we geworden van een infrastructuur die voor 80 procent op automatisme is ingesteld en van de ene op de andere dag zo maar kan instorten en wat dan? Vandaag eten we een macaronischotel met zalmsaus. Met een bordje bonensoep vooraf en een appeltje of peer als toetje na is het denk ik wel te doen en ik wens u smakelijk eten en tot een volgende keer maar weer.


                    Even een tussendoortje
                   
                    en een dichterlijk gebedje hierna

    10-08-2012 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 4
    >> Reageer (0)
    08-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vandaag eten we sperzieboontjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De sperzieboon wordt ook wel pricessenboon, slaboon of herenboon genoemd. Het is nu de oogsttijd en er gaat niets boven verse boontjes van eigen land, maar dat is tegenwoordig zelfs op het platteland, niet meer het geval. Een eigen stukje land bij een woonperceel is zeldzaam geworden en hier de tuinders in de streek telen tegenwoordig alleen snel gekweekte producten die ze hier op de markt kwijt kunnen en die goed geld opbrengen. De grootwinkelwinkelbedrijven betrekken veel groenten tegen lage prijzen uit het Midden-Oosten en een hele grote leverancier van slaboontjes is Egypte. De slaboontjes die in Egypte verbouwd worden zijn niets slechter dan die hier uit Holland, maar in een hele hoop Supers liggen ze pas na een goede week in de winkel, hetwelk de kwaliteit niet ten goede komt. Als je een sperzieboon uit de kist bij de groenteman haalt en je buigt deze, dan moet die knakken; zoniet dan is het geen verse boon! De sperzieboon behoort tot de familie van de peulvruchten. Buiten de gewone slaboon kennen we ook een wat hoger opgekweekte boon en dat is de stokslaboon. Oorspronkelijk komt de slaboon uit Zuid-Amerika. Op de ouderwetse manier worden sperziebonen gekookt opgediend net als b.v. asperges, namelijk in gesmolten boter en nootmuscaat, en in de naam sperzieboon vindt je dan ook enige naamsovereenkomst, die terug te voeren is tot de asperge. Vroeger zaten aan de slaboontjes van die lange rangen. Tegenwoordig hoef je alleen aan weerzijden de puntjes maar weg te laten en klaar is Kees. Sperzieboontjes kunnen bezocht worden door bonenkevertjes, onder de bladeren van de bonen kan bonenspintmijt zitten, bonenrot (sclerotiënrot) en berucht is ook de grauwe schimmel. Alle kweekproducten zijn weersafhankelijk en voor bonen moet het niet te broeïerig, vochtig of te overwegend droog zijn, want dat kweekt al die ziektes. Van nature bevatten bonen afweerstoffen die ze tegen ziekten beschermen en wel faseoline, lectinen of phytohemagglutinine; Deze stoffen zijn licht giftig , maar verdwijnen bij het gaar koken. Hier in het klooster laten we de bonen met flink water erbij een goed half uur koken. Als ze gaar zijn en het kookwater is afgegoten, dan zijn alle schadelijke stoffen verdwenen. In sommige kookboeken wordt een kortere gaartijd aangegeven, allemaal prima, maar let erop dat de boon dan ook echt gaar is! Bonen zijn verkrijgbaar in pot, blik en je kunt ook diepvriesbonen kopen, maar niets gaat boven vers. Bonen bevatten weinig caloriën en buiten de aanwezige aminozuren in bonen vind je er ook vitaminen A, B en C. Van bonen wordt men slank en uitgeprobeerd heb ik dit op onze kloosterhond Tayler die 2 kilo te zwaar was en nu weer, dankzij de boontjes,  op het juiste gewicht! Boontjes kun je klaarmaken met pijnboompitjes, een uitje, paprikapoeder en citroensap of met champignons met een uitje erdoor en courgette. Als vlees kun je erbij serveren een balletje gehakt, verse worst of een karbonaatje. Wilt u meer weten, ga dan naar http://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/voedingsmiddel/?id=870  

    08-07-2012 om 17:59 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 4
    >> Reageer (1)

    Foto





    ALLES OVER ETEN EN DRINKEN
  • Vezelrijke ontbijtjes
  • Erna met zoutloos eten
  • Lekker & Simpel
  • Kookgek
  • Onze Franse keuken
  • Svetlana's Recepten
  • Serge met zijn Wijnetiketten Verzameling
  • Kookschool
  • Duivensoep

    CULINAIRE WEBSITES EN VIDEO 'S
  • Kijk hoe Kees Melis Brabantse worstenbroodjes bakt
  • Turkse Eten
  • Gezondheidsproducten van Wingzie
  • Zelfmaakrecepten
  • Keukentips
  • Nederlandse Mycologische Vereniging
  • Alles over de thuisbakker
  • Broodbakken
  • Mariëlle kookt
  • Bakrecepten van okoko

    Geestversterking
  • Processie De Brugse Belofte
  • Bedevaartsoord Beauraing België
  • Bedevaartsoord Banneux België
  • Apostel Paulus en zijn brieven
  • Sixtijnse Kapel
  • wees Gegroet Maria
  • Mariakapellen: zie ook Angeren
  • Basiliek van San Pietro
  • Basiliek van San Paolo
  • Heilige Bloedprocessie Brugge 2017

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    In Banneux (België) is Maria in 1933 verschillende keren verschenen aan Mariëtte Beco.

    Mariëtte ging tijdens de grote vakanties op bezoek bij de familie Desmedt in Thildonck.

    Op de fotoreportage ziet u het Heiligdom Banneux, druk op foto 2 voor website. 

    Op eerste familiefoto ziet u Pierre Desmedt met zijn vrouw Victorine Lenaerts
    José Desmedt en Mariëtte & André Beco. op de andere José en Mariëtte.

    Na Lourdes is Banneux een van de drukst bezochte bedevaartplaatsen.

    Met één klik op de Maria Award vindt u alle Mariakapellen  in Nederland en kunt u

    Marialiedjes beluisteren.


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Werkende handen in Molokai, overblijfselen terug naar België-Heiligverklaring Damiaan in Rome
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    ZIE HIER DE MOOIE BEELDEN VAN GODS SCHEPPING!
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    geniet
    www.bloggen.be/geniet
    Rondvraag / Poll
    BROEDER EVERARD WIL GRAAG WETEN WAT U INTERESSANT VOND
    RECEPTEN
    BLOGFOTO'S
    VERHAALTJES
    GEDICHTEN
    ALLES
    Bekijk resultaat


    Solidaritet met mens in nood,geeft deze wereld kleur! Klik plaatje hieronder!
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Blog als favoriet !

    Foto

    Foto

    Foto

    {TITEL_VRIJE_ZONE}

    {TITEL_VRIJE_ZONE}

    {TITEL_VRIJE_ZONE}

    {TITEL_VRIJE_ZONE}

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    FAMILIESITES
  • Informatie en Wetenschapsblog
  • Eef met Nieuwsflitsen, Herinneringen & Ervaringen

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Ik hoop dat een bezoekje aan dit blog van broeder Everard uw geest verrijkt heeft
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs