Foto

WELKOM OP MIJN BLOG,

Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum".
De afkorting die hiervoor staat is O.F.P.
Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
 
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw'  te Angeren.
 
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.

Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.

We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.

Foto
Categorieën
  • ALGEMENE STUKJES 1 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 2 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 3 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 4 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 5 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 6 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 7 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 8 (4)
  • ALLERLEI SOORTEN GEBAK 1 (20)
  • ALLERLEI SOORTEN GEBAK 2 (15)
  • DIVERSE GERECHTEN 1 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 2 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 3 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 4 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 5 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 6 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 7 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 8 (21)
  • DIVERSE GERECHTEN 9 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN Nr. 10 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 11 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 12 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 13 (18)
  • FEESTMAALTIJDEN 1 (20)
  • FEESTMAALTIJDEN 2 (7)
  • KRUIDEN 1 (20)
  • KRUIDEN 2 (13)
  • RELIGIE 1 (20)
  • RELIGIE 10 (7)
  • RELIGIE 2 (20)
  • RELIGIE 3 (20)
  • RELIGIE 4 (20)
  • RELIGIE 5 (20)
  • RELIGIE 6 (20)
  • RELIGIE 7 (20)
  • RELIGIE 8 (20)
  • RELIGIE 9 (20)
  • SAUZEN (6)
  • Snacks en andere hapjes (10)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 1 (20)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 2 (20)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 3 (14)
  • VOEDING ALGEMEEN 1 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 2 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 3 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 4 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 5 (16)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 1 (20)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 2 (20)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 3 (20)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 4 (4)
  • WIJNEN, LIKEUREN EN ANDERE DRANKEN (20)
  • Archief per maand
  • 07-2025
  • 06-2025
  • 05-2025
  • 04-2025
  • 02-2025
  • 01-2025
  • 12-2024
  • 11-2024
  • 10-2024
  • 09-2024
  • 08-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 08-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 05-2023
  • 04-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
    Inhoud blog
  • Voor u staan heb ik een viertal recepten van gezonde maaltijden
  • Sacramentsdag 2025
  • Geloof en Vergankelijkheid
  • Pinksteren 2025
  • Nieuwe Paus Volgt Voetsporen van Overleden Paus Franciscus
  • Wereld opgeschrikt door onverwacht overlijden van Paus Franciscus
  • Broeder Everard wenst alle Lezers van dit Kloosterblog een Vredig en Zalig Paasfeest
  • Dieren uit de Bijbel
  • Opkikkertjes van vroeger weer volop in!
  • Kunnen we door voeding veroudering tegengaan?
  • Vrede op Aarde aan de Mensen van Goede Wil
  • Nieuws over Bedevaartplaats Medjugorje in Bosnia en Herzegovina
  • Vandaag Bakken We Luxe Appelkoekjes Met Een Gesprekje Vooraf
  • Wat Rooms Katholieke Weetjes
  • Water Belangrijkste Levensbron, Reizen Paus Franciscus en wat Kookweetjes
  • Rucola Stamppot met ei en amandelschaafsel
  • Ondanks al onze zorg toch onveilig voedel in omloop
  • Zwarte Thee goede hartbeschermer en u voelt zich er prima bij!
  • Recept Gevulde Paprika
  • Broccoliburger voor 4 personen
    Foto
    Gastenboek
  • Dag Eef ik wens jou veel moed want die heb jij al ik bewonder jou van harte van Suz
  • uniek
  • dag Broeder
  • Een goeie en aangename zaterdag bezoekje
  • Een vraagje !

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Zoeken in blog

    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Geboortehuis-leven-werken en dood van Pater Damiaan
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    Fotoreeks Assumptionisten

    Stichter Pater Emmanuel d'Alzon

    St. Theresia Missiehuis Boxtel

    Kasteel Stapelen te Boxtel (2maal)

    Kunstenaar Jan Boeren

    Gedenkstenen Boxtel

    Plafondschildering Zepperen (Be) 

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    mydi
    www.bloggen.be/mydi
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    tilloenk
    www.bloggen.be/tilloen
    Foto
    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Het Boeddhisme is geen geloof, maar net als het Humanisme een stroming, waarin goedheid en saamhorigheid belangrijk zijn
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    Foto
    Foto

    GERARDUS MAJELLA 1729-1755

    Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
     
    Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
     
    Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten. 

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Broeder Everard met Kloosterrecepten
    Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
    30-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KERSENTAART
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vroeger had je hier in Angeren veel kersenboomgaarden, Ook bij veel van mijn familieleden hadden ze een pracht bongerd met alle soorten kersen zoals meikersen, Varikse zwarten, vroege Duitsers, spekkersen en morellen. Veel van die boomgaarden bestaan niet meer en hebben ze er kachelhout voor de open haard van gemaakt of  zo ze nog wel bestaan laat men de kersen vanwege het hoge plukloon hangen en verorberen door de spreeuwen. Enkele kersenboeren hebben hun boomgaard open en mag je vrij kersen en pruimen  plukken. Vroeger bij ons in het café werden zo begin april boomgaarden met fruit op het hout verkocht en leverde de fruitteelt nog heel wat op. Dat alles is veranderd en bestaat niet meer. Hier in het klooster hebben we heel wat kersen opgedaan en in de weck gewerkt en vorige week heeft broeder Johannes bij een bevriende relatie de laatste kersen uit de bongerd gehaald en vandaag neem ik een ruim pondje daarvan af om een kersentaart te maken. Wat hebben we nodig? Dat is 125 gram bloem, 60 gram boter, 30 gram poedersuiker, een snufje zout, 2 eierdooiers, nogmaal poedersuiker en nu 60 gram, 25 gram bloem, 1 dl warme melk, 3 eetlepels cointreau, de kersen had ik al genoemd, 100 gram suiker en 1 lepel kirsch. We gaan aan de slag: Snijd de harde boter met twee messen door de bloem met poedersuiker en zout en kneed dit mengsel snel met een klein scheutje koud water tot een kruimelig samenhangend deeg. Laat dit in een natte doek 2 uur rusten op een koele plaats. Bekleed hierna er een licht ingevette taartvorm mee. Prik hier en daar wat gaatjes in het deeg en leg er een stukje vetvrij papier op  met een hulpvulsel, bijvoorbeeld van groene erwten of rijst. Laat de taartbodem zo in een niet te hete oven,  met onderwarmte, bakken. Neem na een half uur het hulpvulsel weg en laat de bodem ook van binnen bruin bakken en dit gedurende ongeveer 10 minuten. Nu komen we aan het tweede bedrijf: Klop de eierdooiers los met die 60 gram poedersuiker, die 25 gram bloem en de deciliter melk, en maak er, zorgvuldig roerend, op een heel zacht vuurtje, een fluwelige crème van. Voeg er dan de cointreau aan toe en laat de crème af en toe roerend, afkoelen. Schep de crème in de taartbodem. Inmiddels heeft u de kersen heel zachtjes ongeveer 8 minuten gepocheerd in een stroopje van 1 dl water en 1 ons suiker met een lepel kirsch erbij. Schep de kersen op de crème en laat het suikerstroopje enkele minuten inkoken. Giet het daarna over de kersen en zie het resultaat op de inzetfoto! Ik hoop dat u de taart lekker vindt en het verkregen product er prima uitziet en uw zondag visite ervan kan genieten!

    30-07-2011 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:ALLERLEI SOORTEN GEBAK 1
    >> Reageer (0)
    28-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zuurkoolschotel Moine Everard
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag gaan we voor 4 personen een zuurkoolschotel Moine Everard bereiden en wat voor ingrediënten gebruiken we daarbij? Het recept is: 4 ons gehakt, 1 pond zuurkool, 2 grote uien, 3 bananen, 1  kg aardappelen, klein blikje met schijfjes of stukjes ananas, 1 wijnglas vol vermouth, verder wat peper, paprikapoeder en om het geheel pittig te maken wat sambal-badjak aroma of Chilisaus. We gaan over tot de bereiding: Maak van de aardappelen een luchtige puree. Braad het gehakt rul en maak het op smaak af met peper, zout en aroma (van sambal). Stoof de zuurkool in de vermouth met wat ananassap en peper plm 15 minuten en roer er op het laatst de stukjes ananas door. Snijd de uien in ringen en fruit ze bruin! Die drie bananen ondoe je van schil en snijdt ze in plakken en in wat roomboter bak je die pisangplakjes lekker bruin! Leg in een beboterde vuurvaste schaal: eerst het gerulde gehakt, dan de ringen ui,vervolgens de zuurkool en daarop de plakken banaan. Als laatste schep je er de puree overheen. Schotel afmaken met paneermeel en wat klontjes roomboter, schuif de schotel in de voorverwarmde oven en houdt stand 4 aan., Na een kwartiertje kan de schotel uit de oven en is klaar. Ik zou zo zeggen beste mensen: ,,Eet er smakelijk van"!

    28-07-2011 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 2
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Goede Lichaamsgewicht
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Op radio, televisie, internet, op school, op het werk en bijna overal ontmoet je deskundigen op het gebied van de voedingsleer en iedereen weet u soms via een dure cursus precies te vertellen hoe op het juiste gewicht te blijven. 60 Procent van onze bevolking lijdt aan overgewicht of vindt dat zijn of haar figuur nergens op lijkt en van de een op de andere dag worden ze lid van een dieetclub of, gaan stringent sporten of laten een duur boek in huis komen, waarin precies verteld wordt wat fout is en dies wat meer. Er zijn veel factoren die het gewicht bepalen en er is een groot verschil of u zittend of ambulante werkzaamheden vericht. Iemand die de hele dag in de weer is, in de bezorging of iets dergelijks,  die zal niet gauw aan overgewicht gaan lijden. Zit je de hele dag op kantoor of heb je een baan als cassière in een winkel dan zit je wel erg lang in dezelfde houding en buiten je handen komt de rest van je lichaam niet in beweging. We gaan naar Azië waar  naar Europese begrippen ook niet alles klopt met de werkomstandigheden, doch waar wel meer berusting en discipline heerst en stress een vreemd begrip is. In China bv. zijn  werktijden van 15 uur heel gewoon,  maar overal wordt er tussendoor wel even gesport en je ziet in de steden dan ook heel weinig opvallende dikke mensen lopen. Aan diëten en dergelijke wordt heel summier gedaan. Alles gaat er in een rustig tempo en ook als 's midddags gegeten wordt,  zie je die chinezen allemaal goed kauwen en rustig en beheerst eten. Het is er geen haastwerk!  Als Hollanders eten we driemaal daags en we beginnen met een ontbijt en  minimaal 2 boterhammen met kaas of zo'n lekker broodje met tomaat en komkommer en daarbij een gekookt eitje en een kopje thee is niks teveel: ,,Neem de tijd voor uw ontbijt"! Foute boel is het om 's morgens zonder eten de deur uit te gaan en u dan onderweg vol te proppen of op kantoor met eten uit de automaat. 's Middags moet er minstens een half uurtje uitgetrokken worden om rustig te kunnen eten en hetzelfde geldt als u 's avonds huiswaarts keert en soms moet er dan nog gekookt worden ook;  besteed er aandacht aan en zorg dat het diner alles bevat wat een mens nodig heeft. Dagelijks gebruik maken van een cafetaria of friteskraam bij u in de buurt is ook niet de juiste instelling en vooral opgroeiende kinderen zitten dan al gauw aan overgewicht. Vooral jeugdigen en ouderen zie ik nog wel eens onderuitgezakt op de bank zitten tv te kijken. Als u de hele dag in beweging geweest bent,  wil ik dit direct niet afkeuren, het is mijn voorkeur weliswaar niet, maar als u op deze manier tot rust komt is dat uw keuze!  Foutief is  aldoor kauwend en etend de hele avond door te brengen voor dat kijkkastje en maar aanvullen die maag; daarmee gaat u finaal naar de bliksem! De kilootjes heb je er gauwer bij dan eraf! Rustig en op tijd eten, en dit zonder tussendoortjes,  brengt evenwicht en houdt de mensen tevens op het goede gewicht. Op school, en dan spreek ik over de jaren van vlak voor de Tweede Wereldoorlog en daar tussenin, kan ik me geen dikke mensen herinneren. Vroeger heb ik werkzaamheden gehad, waarbij ik met de bus naar mijn werk kon gaan, maar ik verkoos die afstand van ongeveer vier  kilometer te lopen en ook terug naar mijn 'fraterhuis' ging ik per pedes apostolorum. Mensen die zwaar werk hebben zullen automatisch ook meer honger hebben en ja zo'n lichaam heeft dan ook heel wat meer calorieën nodig als iemand die een rustig baantje heeft. Wel is het zo dat zittend werk of arbeid waarbij je veel voorover zit of op de kniën gauw leidt tot een wat uitgezakte buik en dagelijks  met 5 minuutjes  rek-en strekoefeningen is dat buikje wel te corrigeren: ik praat hier dan niet over een bierbuikje! Ik heb nog een paar van die gewichtstabellen gevonden van vlak na de oorlog en de lichaamslengte gaat dan niet verder dan tot 1, 69 meter. Toen ik 17 was kwam ik aan de 1,72 en dat ben ik nu nog en woog in die tijd 72 kilo en nú tegen de 80 lopend 77 kilo. Volgens de normen van vandaag mag ik 75 kilo wegen, wat neerkomt dat ook broeder Everard 2  kilo te zwaar is en zich meer moet gaan bewegen. Onze kloosterhond Tayler van bijna 9 (in hondenjaren 63)  is ook een paar kilootjes te zwaar en een paar keer per week krijgt zij buiten de dieetbrokjes wat boontjes om af te slanken. U hebt duidelijk kunnen lezen waar de schoen wringt en houdt u zich maar aan de adviezen van broeder Everard, dan komt u weer aardig op het juiste gewicht. Houd ook stress buiten de deur, geniet van het leven, maar wel op een gepaste manier en onthoudt dat elke overdaad schaadt. Prettig wordt het leven pas als u  over uzelf tevreden kunt zijn en dat zijn mensen met overgewicht bijna nooit!



      

        

    28-07-2011 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:ALGEMENE STUKJES 1
    >> Reageer (0)
    27-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KRABSALADE
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gisteren waren het de mosselen, vandaag halen we we blikjes krab en gaan als tussendoortje een heerlijke krabsalde bereiden en hoe doen we dat? U haalt de stukjes krab uit blik goed uit elkaar, neemt de kraakbeentjes weg en snijdt het vlees zo nodig klein. U voegt hieraan toe dunne reepjes knolselderij, die u enkele minuten in kokend water heb gelegd, verder voegt u toe enkele fijngehakte walnoten, wat aan dunne plakjes gesneden gevulde olijven, geraspte ui en dunne reepjes rode paprika. Dit laat u een uurtje op een koele plaats marineren in 2 delen olie op een deel citroensap. Dan goed uit laten lekken. Hierbij  voegt u toe  mayonaise die luchtig geroerd en  vermengd dient te worden  met room en pikant gemaakt met cayennepeper, worcestersaus en enkele druppels cognac. Die krabsalade is echt iets apart en als tussendoortje op een feestje of bijeenkomst zonder meer  aanbevelenswaardig. In is tegenwoordig ook een broodje krabsalade, waarbij wat verse blaadjes sla, krabmeat, wat stukjes abrikoos en ananas de hoofdvulling vormen.
    U kunt ook andere ingrediënten gebruiken zoals bv. plakjes komkommer, tomaat en vele andere vruchten. U moet het uitproberen en heeft u een horecabedrijf: ,,Experimenteeer wat op uw eigen manier, houd echter een ding in de gaten en dat is: Gebruik uitsluitend vers goed en u komt er vanzelf wel achter wat uw bezoekers prefereren en dat recept houdt u aan"! Mogelijk is ook om alles wat grof fijn te 'malen' om een eigen gemaakte krabsalade smeerbaar te maken voor op een toastje en met een echte  oude klare erbij smaakt dit alles voortreffelijk en ook hier weer krijg je ongeveer dezelfde vitaminen en calorieën binnen als bij onze mosselenschotel van de vorige keer. En beste bezoekers van mijn site, laat je door niemand wijs maken dat uw gezondheid in gevaar gebracht wordt door een paar wijntjes of borreltjes. Zoals met alle eet-en drinkwaren het geval: ,,Alles met mate is nooit teveel"! 

    Er was vandaag ook nog nieuws uit de oudheid. Zoals u weet was Filippus een van de twaalf apostelen. Hij was werkzaam in Griekenland, Syrië en  een landsdeel dat al eeuwen toebehoort aan Turkije, namelijk Frygië. In Hierapolia, vlak in de buurt van de Turkse stad Pamukkale heeft men zijn graf gevonden. Filippus is als martelaar voor zijn geloof gestorven en onderging volgens de geschriften de kruisdood, ofschoon er in overleveringen ook gesproken wordt dat hij onthoofd is. We zullen binnenkort mogelijk hierover nog nadere inlichtingen krijgen. Ik zal mijn lezers hiervan op de hoogte houden. 

    27-07-2011 om 20:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 1
    >> Reageer (0)
    26-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mosselen à La Provençale
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het is helemaal geen zomers weer; zo is het enorm benauwd, even later regent het en op een gegeven moment kun je de overjas wel uit de mottenzak halen. Toch gaan we er vandaag een fijne dag van maken en serveren vanavond een mosselenschotel. Gehaald hebben we 2 kilo mosselen en daarbij hebben we verder nodig een halve dl olijfolie, peterselie, bieslook, enkele champignons en eventueel wat truffels, 1 teentje knoflook, 1 dl witte wijn, 1 eetlepel bouillon, citroensap, peper en nootmuskaat. Hoe gaan we aan de slag? Laat de mosselen opengaan in een droge pan met even flink het vlammetje eronder. Neem van elke mossel één schelp weg. Giet in een pan de olie, met peterselie, bieslook, champignons (truffels), knoflook, alles zeer fijngehakt. Voeg er de witte wijn bij, de bouillon en enkele lepels van het vocht dat de mosselen hebben losgelaten, Breng dit mengsel al roerend aan de kook en laat alles even zachtjes inkoken. Leg de mosselen op een schaal, giet de saus erover en besprenkel het gerecht met wat citroensap, peper en nootmuscaat.  Een passend wijntje hierbij is de cassis, een witte wijn uit de streek rondom Marseille. U kunt ook volstaan met muscadet, mâcon blanc. Mosselen zijn erg voedzaam en bevatten een hoog gehalte aan calcium, verder zijn er alle mineralen en vitamines  in aanwezig die de mens nodig heeft en vermeld zij tenslotte dat er in mosselen geen suikers huizen. Deze mosselenschotel  is bereid voor 4 personen en als voorafje kunt u desnoods een vissoepje nemen  en hierbij zou ik het echt laten. Eet smakelijk! Wilt u alles over mosselen weten, ga dan naar het speciale web daarover en zoek op Google onder de noemer chez Leon en vind de link die u ernaartoe brengt!

    26-07-2011 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 1
    >> Reageer (0)
    23-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.22 Juli Gedenkdag van Maria Magdalena en 26 juli Heilige Anna
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Maria Magdalena was een vrouw die sympathiseerde met de Heer Jezus en vaak in zijn gezelschap aangetroffen wordt. In Lucas 8 2de vers vinden we een tekst waarin staat dat ze behekst was met liefst 7 duivelse geesten, die door Jezus uitgedreven werden. Maria Magdalena was afkomstig uit het stadje Magdala gelegen op de westelijke oever van het meer van Galilea (zie inzetfoto!) wat ook wel genoemd wordt als het meer van Tobias. Vroeger op school leerden we dat Maria Magdalena een vrouw van lichte zeden was en als zondares zich bekeerd had en laten dopen toen ze de Heer Jezus hoorde prediken. In drie evangelies wordt vermeld dat ze aanwezig was bij de kruisiging en in twee van die blijde boodschappen wordt verteld dat ze ook mede geholpen heeft de Heer te begraven. De grootste getuigenis over haar staat in het Johannes-evangelie (20, 1-18)-: dat zij als eerste de verrezen Heer zag en van Hem de opdracht kreeg om te getuigen van de Verrijzenis. In verschillende andere Bijbelse geschriften wordt over haar verteld en daaruit moeten we concluderen dat zij  dus een grote rol gespeeld heeft in het leven van Jezus. Op 26 juli gedenken we de Heilige Anna. Zij was de moeder van de Heilige Maria. Summier wordt ze in enkele geschriften genoemd, evenals haar vader Joachim waarvan de gedenkdag valt op 16 augustus.

    23-07-2011 om 11:08 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:ALGEMENE STUKJES 2
    >> Reageer (0)
    18-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Morgen met Nijmeegse Vierdaagse Eten We Bami Pangang
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De Vlaggenparade heb ik door mijn immobiliteit gisteren niet bij kunnen wonen, maar ik heb gehoord dat er meer dan 100 deelnemende landen zijn. Morgen vertoef ik  bij mijn  familie Bram en Sarah  Pieper. Het oude echtpaar van in de 80 heeft al jarenlang Zwitserse wandelaars in huis en Ingrid en Hermann zijn dol op bami Pangang en ik ben tijdens de Vierdaagse hun kok,  die de eer heeft voor hen te koken. In huis gehaald hebben we voor morgen 6 ons hamlappen, 4 grote uien, 3 teentjes knoflook, een eetlepel bruine basterdsuiker, uiteraard verwerken we tevens wat ketjap benteng manis (zoet), verder wat hot ketchup (van dit alles een flinke scheut)-, azijn en 1 eetlepel djahé d.i. Chinese gemberpoeder, we kunnen zelf wat tomaten pureren of kiezen voor gewoon 2 kleine blikjes uit de winkel. Zonder Sambal geen Bami Pangang, dus daarvan ook een theelepeltje erbij. Hoe gaan we te werk? We snijden de hamlappen in dunne reepjes, het geheel zouten we  en leggen alles op een plat groot bord, dan doen we er een scheut ketjap overheen en laten dit een half uur staan (smeuïg intrekken), terwijl we  tussendoor het vlees wat om en om scheppen, dan gaan we aan het bakken en in de braadpan gebruiken we niet al te veel roomboter, want we moeten alles wat knapperig houden; Ook hierbij flink blijven roeren, zodat de ketjap niet aanzet op de bodem van de pan, geen deksel op de pan! Als alles lekker gebruind eruit ziet blussen en in 20 minuten gaar laten sudderen. In een andere pan gaan we de saus bereiden. De uien en knoflook hebben we inmiddels geschoond en panklaar gemaakt Zijn de uien gaar en bruin dan doen we de basterdsuiker, de hot ketjup, het scheutje azijn, de gemberpoeder, de tomatenpuree, dan het theelepeltje sambal en als laatste de kop met water erbij, want dat bepaalt de dikte van de saus! Laat de saus een klein kwartiertje op een laag pitje sudderen. Ondertussen hebben we ook de rijst gekookt. Net voordat je opdient, doe je het vlees bij de saus, zodat het niet teveel smaak van de saus overneemt. Op een tafelwarmer houd je de rijstschotel op de goede hitte. Als onze gasten zo tegen drieën thuiskomen wacht hen een heerlijke schotel en dat verdienen ze ook wel na zo'n fikse wandeling. Ik wens iedereen een hele fijne Vierdaagse en hoop dat Pluvius niet al te hard gaat opspelen en het vooral tijdens het wandelen droog blijft! 

    18-07-2011 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 2
    >> Reageer (2)
    13-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ER IS VEEL MIS IN GODS SCHEPPING EN WAT KUNNEN WIJ VERANDEREN?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Tegenwoordig weet je bij goede doelen vaak niet waar je centen blijven. Daarbij krijg ik tevens de indruk dat veel van de giften aan de strijkstok blijven hangen en ook schrik ik van de vaak buitensporige salarissen van de directieleden die zo'n stichting of organisatie beheren. Toch spreekt het me ontzettend aan om te horen dat in de hoorn van Afrika, waartoe we rekenen Somalië, Ethiopië, Eritrea en Djibouti mensen en dieren sterven van de honger. De oorzaak is de langdurige droogte in die gebieden. Pas hebben we in Nederland een korstondige periode van droogte gehad en in afwachting waren niet alleen de boeren maar wij allemaal van Gods zegen vanuit de lucht. Daar in Afrika heeft het op sommige plaatsen in geen 60 jaar meer geregend, aldoor mislukken de oogsten en veel mensen en vee zijn de hongerdood gestorven. Daarbij werden in enkele van die landen door opstandelingen ook nog oorlogen gevoerd en mensen uitgebuit. De voedselprijzen stegen naar een niet te betalen hoogte en alleen de inhalige profiteurs zijn er beter van geworden. Geld ernaar toe sturen is uit den boze. We moeten daar voet aan de grond krijgen om de mensen daadwerkelijk te helpen en desnoods een irrigatiesysteem vanuit een waterrijk gebied gaan aanleggen om de grond vruchtbaar te maken, er degelijke huizen te bouwen en met een gedegen infrastuctuur orde op zaken proberen te stellen, want zo kan het niet langer meer.Voorlopig moeten de slimste hongergebieden onder het beheer van het Rode Kruis gesteld worden en voor de ingezamelde gelden voedsel gekocht en voorlopige  voorzieningen aangebracht worden om de uiterste nood te lenigen. Het Rode kruis heeft een speciaal gironummer in het leven geroepen en dat is 555. Wilt u de site van het Rode kruis bekijken, ga dan naar http://www.rodekruis.nl/paginas/home.aspx/  Mogelijk heb u geen werk en kunt u een functie bij het Rode Kruis bekomen en wordt u hulpverlener. Het geeft voldoening aan de mens en u doet er  een onvergetelijke ervaring mee op! Er zijn een heleboel dingen oneerlijk verdeeld in deze maatschappij, maar veelal is dit toch te wijten aan de nalatigheid van de mens en niet aan onze schepper. Klik http://www.andiesisle.com/creation/magnificent.html  en zie hoe mooi de natuur ook kan ogen!

    13-07-2011 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:ALGEMENE STUKJES 1
    >> Reageer (1)
    12-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HOE BEREIDEN WE KERVELROOMSOEP?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Wat u vandaag voor een diner op tafel hebt ( 4 personen), weet ik niet, maar als je met dit warme weer vooraf een lekker bordje soep wil klaarmaken en je hebt de ingrediënten ervoor in huis dan gaan we over tot de Kervelroomsoep. Van ongeveer 100 gram kervelblaadjes leg je er een paar apart voor de garnering; de rest van die blaadjes ga je fijnhakken. In een emaillen soeppan laten we vervolgens 40 gram roomboter smelten, we voegen hieraan 30 gram bloem toe en onder voortdurend roeren garen we dit mengsel aan. In scheutjes ( blijven roeren) voegen we er een kwartliter melk en een halve liter groentebouillon bij en dit alles laten we 10 minuten zachtjes koken. Je weet het van moeder thuis nog heel goed dat je kervel en peterselie nooit mag laten meekoken. In een kommetje hebben we onze gehakte kervel zitten en vermengd hebben we die met 100 gram crème fraiche en nú roeren we die pas door de soep. Met zout, peper en een halve eetlepel suiker brengen we de soep  geheel op smaak en de opgediende soep garneren we dan met de achtergehouden kervelblaadjes en eventueel zelfgebakken croutons. Ja, je likt er echt de vingers bij af, zo lekker smaakt ons voorafje van vandaag. Geniet ervan! We hebben hier in Huis Sister Mary Peace en die maakte vorig jaar oktober op Heathrow Airport dit filmpje van allemaal blijde mensen die op dit vliegveld als het ware een hemelse aubade aan het brengen waren. Klik http://www.wimp.com/britishpeople/  en geniet mee! Zojuist werd me door een van de paters een filmpje aangereikt van een opening van een Jumbozaak te Huissen met de vraag of ik deze zou willen plaatsen. Pater Leonard die ik sinds mijn ziekte veel op pad stuur om boodschappen te halen was zeer enthousiast over deze  nieuwe aanwinst en het assortiment aan levensmiddelen was volgens zijn bevinding van een prima kwaliteit. Klik http://www.youtube.com/watch?v=n96LzbFW5RY&feature=related     

    12-07-2011 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN 2
    >> Reageer (1)
    10-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heilige Martelaren van Gorcum
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Op 9 juli 1572 werden 12 ordepriesters van de Franciscanen,  weggevoerd uit de toen Roomse plaats Gorinchem (Gorkum) in een turfschuur van hun moederklooster in Den Briel, op het toen nog eiland Voorne-Putten, opgehangen. Vooraf was dit klooster al door de Geuzen onder leiding van hun commandant Willem Lumey in brand gestoken. 7 andere religieuzen werden op de Grote Markt te Den Briel onder toezicht van een stelletje 'Roomse haters' levend verbrand. Vooraf hadden we in 1566 de beeldenstorm gehad waarbij kerken, kloosters en alles wat Rooms was door Oranje gezinde ongeregelde troepen met de grond gelijk gemaakt of in beslag werden genomen. De geschiedenisboeken mogen dan wat anders vermelden, maar die Geuzen, nadien Watergeuzen waren gewoon protestantse legereenheden die de katholieken hekelden. De haat is tot stand gekomen tijdens de lange oorlog (van 1568-1648)  die we met Spanje hadden waarbij koning Philips de Tweede  met zijn bevelvoerende hertog Alva wel hele kwade figuren waren. In Spanje was ook alles katholiek en die Philips zat terwijl zijn gevangenen (en dat waren veelal protestanten)  op zijn bevel afgemaakt werden in zijn huiskapel voor een kruisbeeld te bidden. De protestanten met aan het hoofd onze Prins Willem van Oranje (1533-1586)  hadden het hoofdzakelijk in de gewesten boven  de grote rivieren voor het zeggen, terwijl de Spanjaarden de meeste zuidelijke gewesten bezet hielden. Nederland was een broedplaats van haat tussen katholieken en protestanten geworden. In ons volkslied het Wilhelmus zingen we,  dat we altijd de koning van Spanje geëerd hebben, misschien de Zuidelingen, dat is mogelijk maar zeker niet de Noordelingen of Westerlingen! In 1675 werden de martelaren van Gorkum zalig verklaard en in 1867 door Pius 1X heilig. Hun relieken rustten in de St-Niklaaskerk aan de Boterstraat te Brussel. Veel kerken en gedachteniskapellen van deze heiligen vinden we in veel katholieke gewesten. In Brielle zelf vinden we niet alleen een herdenkingskapel maar werd in 1932 ook een bedevaartskerk gebouwd, die op de zondagmiddagen in juli en augustus open is. Via een kloostergang is het oorspronkelijke martelveld met een put en een monument bereikbaar. Geboren ben ik op het Huissen-Zand, waar  door bouwpastoor Adrianus Albertus van Wijck in 1926 een kerk herrees die op 20 juli d.o.v. door Mgr. H. van der Wetering ingewijd werd en toegewijd aan de Heilige Martelaren van Gorcum. Pastoor van Wijck, geboortig uit Schalkhaar en voorheen kapelaan te Bemmel, heeft dit mogelijk ook gedaan omdat uit de familiearchieven bleek dat een ver familielid, nl. de Franciscaan Cornelisz van Wijck een van de martelaren  was. In mijn familiearchief vond ik een foto van de kerk zoals deze eruit zag tijdens het inwijdingsfeest. Door oorlogsgeweld werd deze kerk in 1944 verwoest en na een tijd gebruik gemaakt te hebben van een noodkerk, verrees onder leiding van pastoor A. van Wijck in 1953 een nieuw kerkgebouw, eveneens toegewijd aan de martelaren van Gorcum. Lezers uit de gemeente Lingewaard vinden het misschien interessant om iets meer te lezen over hun Huissen-Zand en dat vinden ze door te klikken op: http://www.hendriksen-lent.nl/genealogie/hendriksen/HetZand.html   

    10-07-2011 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:ALGEMENE STUKJES 2
    >> Reageer (0)
    09-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Mysterieuze Wereld der Likeuren
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Recepten van spijzen, dranken en alles wat het leven aangenaam maakt en de tong streelt zijn heel vaak in een ver verleden tijd samengesteld door onze keukenmeesters in kastelen en kloosters. Likeuren zijn niet te doorgronden wonderen van volmaaktheid. Wie onderscheidt alle honderddertig kruiden in een chartreuse verte? Toch, als er één zou ontbreken, dan zou het geen chartreuse meer zijn. Eén procent minder alcohol, één druppel meer honing, drie kruiden te weinig, en het wonder is kapot, de zeepbel gesprongen en de harmonie verbroken. Likeuren horen bij dat onwezenlijk ogenblik, waarop wij menen het paradijs teruggevonden te hebben. In likeuren glanst, gloeit en geurt immers een aparte wereld, en het is aan onze vindingrijkheid om daarvan gebruik te maken. Er bestaan voor dit spel geen vaste regels, alles is geïmproviseerd en u moet op uw eigen gevoelens afgaan. Men moet wat proeven: bv. anisette of  groene chartreuse  op een schijfje meloen. Men zou op ananas wat vieille cure kunnen druppelen, te proberen is ook om het  een specifieke smaak te geven met wat bénédictine of crème de cacao. Een fruitsalade kan men parfumeren met cointreau of cordial médoc. Er kan een  druppel grand marnier door de slagroom voor de aardbeien. Doe op flensjes een druppeltje cointreau en je kunt het geloven of niet ook op vanilleijs geeft dit een soort onmisbaar cachet. Vroeger thuis in ons Horecabedrijf heb ik zelf nog likeuren gemaakt  en vermengd met drank en spijzen en daarom doe ik u deze geheime suggesties. Door het zelfgemaakte vanilleijs deed ik buiten de gebruikte likeur bij de bereiding tevens een scheut koffiemelk om het geheel wat smeuïger te maken. Als u als kok, hofmeester, barkeeper, huisman-of huisvrouw veel met likeuren omgaat, dan vindt u ongetwijfeld door vele probeersels evenveel spirituele mogelijkheden met alles wat u bereidt  de juiste dosering en trekt u met uw specialiteiten veel mensen die graag bij u aan tafel zitten of   uw zaak met plezier betreden. Tot op heden heb ik enkele Franse likeursoorten genoemd, maar wist u dat onze Oud Hollandse likeuren ook wereldberoemd zijn en van goud-tot honinglikeur er zo'n 300 soorten bekend, die weliswaar overal niet te koop zijn, maar veel slijterijen kunnen u er minimaal toch 50 aanbieden en u zult verrast staan van de mogelijkheden tot gebruik en zeker de smaak zal uw papillen aangenaam prikkelen. Aan u de keus om een likeur te kiezen, zoals een dame of tegenwoordig ook heer haar of zijn parfum kiest. Ik ga naar mijn geliefde kloosterlikeur! BÉNÉDICTINE,  gecreëerd in het jaar 1510 in de benedictijner abdij van Fécamp in Normandië, een likeur waarvoor de monniken op de rotsen boven de schuimenende zee kruiden gingen plukken, die aan deze likeur dat wonderlijke, wat ziltige en frisse aroma geven. Toen tijdens de Franse revolutie de abdij ontruimd moest worden, ging het recept verloren. Maar in de vorige eeuw dook het op wonderbaarlijke wijze weer op tussen oude papieren van een notaris in een naburig dorpje. Sindsdien wordt de likeur weer volgens dit authentieke recept op commerciële basis gemaakt. CHARTREUSE-de oorsprong van dit recept is niet bekend. In 1605 was het in het bezit van de familie d'Estrées, die het aan de karthuizerorde schonk. In de Grande Chartreuse, het moederklooster in de Franse Alpen, werd deze likeur bereid als geneesmiddel, en door een van de monniken per ezel naar de markten in de omgeving gebracht en daar verkocht ter leniging van vele ziekten en kwalen. Enkele officieren die in de 19de eeuw in het klooster waren ingekwartierd, brachten de abt op het idee de likeur op grote schaal te maken en te verkopen en zo is de chartreuse beroemd geworden. Het recept is nog steeds een strengbewaakt geheim,  uitsluitend bekend aan de abt van het klooster en de zeven paters die de leiding van de distilleerderij in Voiron (Isère) hebben. Er worden 130 verschillende kruiden in verwerkt, waaronder de jonge uitlopers van sparren en een aantal alpenkruiden, die de de monniken zelf gaan zoeken op de enige werkdag dat deze contemplatieve monniken mogen spreken: de woensdag. Er is groene chartreuse, zeer kruidig, 55 procent alcohol, en gele, wat zachter, 43 procent alcohol. COINTREAU-de trots van Angers in Anjou. Een blanke likeur met een fijn, pittig aroma, afkomstig van bittere oranje-appeltjes, sinaasappelen en citroenen. CORDIAL MÉDOC-ook dit is een pittige likeur, die men daarom wel herenlikeur noemt. Cordial médoc wordt bereid uit gedestilleerde médocwijnen en kruiden, onder meer viooltjeswortel. CRÈMES noemt men de zeer zoete likeuren. Er zijn veel variaties, zoals crème de menthe, crème de cacao, crème de rose etc. GRAND MARNIER-een likeur met sinaasappelaroma, die bereid is op cognacbasis. Ook deze is pittig van smaak en geur. VIEILLE CURE -een kruidenlikeur, afkomstig uit Bordeaux. De basis is cognac. De smaak doet wel wat aan bénédictine denken (het is ook van origine een kloosterlikeur), maar is beduidend minder zoet. Behalve likeuren kent Frankrijk nog zijn EAU-DE-VIE BLANCS, zoals framboise, mirabelle, en poire William uit de Elzas. Deze zijn waterhelder en volkomen droog en bezitten een alcoholgehalte van 40 tot 45 procent. Zij worden bereid uit gegiste vruchten die men destilleert. Hun aroma is zeer sterk en men kan ook hiermee allerverrrukkelijkst spelen bij vruchten en desserts. Beste keukenvrienden: ,,Laat u voorlichten door uw slijter en koop eens wat likeuren en verras uw famile, vrienden en kennissen met een smaakvol diner, waarin bij de desserts veel likeuren verwerkt  zijn"!  Ergens in mijn enorme archief moet nog een lijst liggen van allerlei likeuren en hierbij heb ik getypt staan niet alleen alle keukenmogelijkheden met likeuren maar ook voor welke kwalen een bepaalde likeur zich leent om weer op te knappen. De medische wereld, die tegenwoordig uitsluitend commercieel opereert verdiept zich niet in de natuurgeneeswijze en zijn er niet van gecharmeerd en méér gehecht aan de aanbieding van snoepreisjes van de farmaceutische fabrieken, die ze verdiend hebben met het uitschrijven van recepten met hun poeders en pilletjes. Wanneer ik de likeurlijst weer boven water gehaald heb zal ik deze zeker op deze site publiceren en kunt u er mogelijk uw voordeel mee doen!

    09-07-2011 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:WIJNEN, LIKEUREN EN ANDERE DRANKEN
    >> Reageer (0)
    06-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KLOOSTERGEHEIMPJES OVER AARDAPPELEN
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In Europa worden bij de hoofdmaaltijd overal bijna aardappelen gegeten. Ook in rijstetende landen kent men de aardappel. Over aardappelen heb ik al eens eerder wat stukjes geschreven; zie archief! Ditmaal gaan we iets vertellen wat we allemaal met die aardappelen kunnen doen. Met koken, braden of bakken kan er van alles mis gaan en ook daarvoor vindt u in de staatjes hierover handige tips. Maak een afdruk van deze aanwijzingen of kijk als u met huiselijke kook-en bakproblemen zit even op de site van broeder Everard met Kloosterrecepten. Op rechts van die site vindt u buiten alles wat de broeder te vertellen heeft op zijn eigen site veel linken naar grote keuken websites en met één klikje hierop komt u ongetwijfeld tegen wat u zocht. Noteer op uw kookkalender wel even het website-adres van Broeder Everard http://www.bloggen.be/broedereverard en zet deze link bij uw favorieten!  Veel kook-en bakplezier met de midweekgoetjes van alle kloosterbewoners hier in 'De Pauw' te Angeren. 





    06-07-2011 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:VOEDING ALGEMEEN 1
    >> Reageer (1)
    04-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CONTROLE OP EET-EN DRINKWAREN MOET ANDERS!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Wat ik tegenwoordig in veel grootwinkelbedrijven, die vallen onder een bepaalde gezamenlijke inkooporganisatie of hierbij aangesloten zijn,  zie  is dat met het vervoer, de bewaring de opslag en de de aanbieding van de producten vaak van alles en nog wat mis is. We beginnen met de groenten: Zelden kom ik winkels tegen waarvan je zeggen kunt dat op de groenteafdeling er alles puik uitziet en dit komt omdat 's morgens deze groenten niet meer vers aangevoerd worden van een veiling uit de omgeving maar vaak met grote partijen door de winkelketen ergens opgekocht worden, te lang opgeslagen en dan pas in de winkel terecht komen. Het traject van in en verkoop is te lang en in die tussentijd gaat de kwaliteit achteruit en het risico van bacteriologische besmettingshaarden of anderzijds liggen voor de hand. Wat me tevens opval is dat bepaalde winkeliers meerdere zaken eropna houden en oude voorraden van de ene winkel naar de andere transporteren, en dit meestal naar kleine dorpjes waar maar één winkel is die veelal door ouderen bezocht wordt en waar klachten zelden of nooit bij de controlerende instanties gedeponeerd worden. Ik weet waarover ik praat, want vroeger hadden we bij ons thuis een driedubbel bedrijf, bestaande uit café, bakkerij en kruidenierswinkel. Voordat ik 'het klooster'  ingetreden ben was ik in militaire dienst, nadien betrokken bij het zakenleven en ik ben tevens een tijdje controleur geweest om al die plaatsen van eet-en drinkwaren te inspecteren. Als hobby heb ik jarenlang een stukje land bewerkt waarop ik voornamelijk fijne groenten kweekte. We gaan naar de vlees en vleeswarenafdeling: In sommige zaken is er van alles mis met deze producten en tref ik nog wel eens vleeswaren aan die ondanks de aangegeven verpakkingsdatum er niet erg fris meer uitzien. In feite stelt die uiterste bewaardatum niets voor. Mij gaat het erom te weten hoe het afgelegde traject was, voordat deze producten in de winkel aangeboden werden! Wanneer dit alles niet volgens goede richtlijnen gebeurt kan er veel mis gaan en is het zelfs niet uitgesloten dat al op de eerste dag bepaalde producten ten dele bedorven zijn. Nog steeds wordt er gesjoemeld met de bewaardatum en als voormalig 'etikettenspecialist'  zie ik dit op de eerste oogopslag! Kip en kiproducten: Hiermee moet u helemaal voorzichtig zijn! Kijk, bij de controlediensten weet men alle mankementen te traceren waar goede onderzoeksmethoden worden aangegeven, maar net als bij de drogeringscontrole bij de wielrenners (prestatiedrugs) weten slimmeriken altijd wel een verboden camouflage  middeltje of kleurtje te gebruiken dat niet direct getraceerd kan worden. Dit zijn voornamelijk middelen die bederf tegen houden en onhygiënische behandeling van de waar versluieren. Grote voorraden van dit soort producten betrekken we uit Aziatische landen. Voor nog geen euro leveren ze daar een mooi ingepakte kip die hier voor het vijfvoudige verkocht wordt. Openbreken van verpakkingen: Hier, in ons land vertoevende buitenlanders hebben nog wel eens de gewoonte om in winkels de verpakkingen open te breken en wat doet die kruidenier? die durft niets te zeggen, want dan wordt hij mogelijk beschouwd als iemand die discrimineert. Wat doet de bediende op last van zijn chef wel? Hij of zij plakken alles weer netjes dicht zodat de klant er weinig of niets van merkt. Kijk, ook met dit soort handelingen kan er een bacteriologische besmetting van bepaalde waren optreden! Alternatieve controles op eet-en drinkwaren: Doordat we hoe langer hoe meer megabedrijven krijgen, en alles zowel door de zakenman alsmede door de controlediensten op de oude manier van een of twee controles per jaar niet meer te overzien is,  en dit ook de gezondheid van de consument in gevaar brengt stel ik een andere inspectie op levensmiddelen voor. In elke grote zaak, pakweg met een omzet boven  de 500.000 euro,  moet dagelijks een controleur van de Warenwet aanwezig zijn om visie te houden op het hele hygiënische traject van het  winkelgebeuren. Zo'n controleur moet ook de bevoegdheid hebben (onbezoldigd politieagent)  om klanten die overal aan voelen, verpakkingen open maken e.d.  na twee waarschuwingen vooraf en bij herhaling te kunnen verbaliseren. Vroeger moesten we als zakenman of winkelbediende overal onze diploma's voor hebben en op een examen moest je van a tot z alles van een bepaald product afweten. Tegenwoordig werken grootwinkelbedrijven  met vnl. jong personeel en wordt er meer gelet op de omzetcijfers en kostenbesparing  en is warenkennis in hun ogen van geen enkel belang. Alle bedrijven die onder de Warenwet vallen zijn ingeschreven en betalen retributiekosten. Mijn voorstel is om ook daarvoor een andere regeling te gaan treffen waarbij kleine bedrijven,  die nog wel aparte controles krijgen,  gewoon dezelfde retibutierechten betalen, maar voor die grote winkelketens geldt dat de helft van het salaris van de daar aanwezige zijnde controleur door de winkelorganisatie betaald wordt en/of door de zaakbeheerder die tevens mogelijk de eigenaar van het bedrijf is. Uiteraard is de keurmeester volgens wettelijke regeling in rijksdienst en legt zijn verantwoording af door wekelijks een rapport van bevinding te schrijven en op grond daarvan heeft deze rijksdienst de bevoegdheid om ter besherming van de volksgezondheid passende maatregelen te nemen en  in te grijpen, indien dit noodzakelijk is.

        
         Boven:  ouderwetse groenteboer met allemaal verse producten

    Van vervoer zien we weinig, maar we eten het allemaal wel!

    04-07-2011 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOEDING ALGEMEEN 1
    >> Reageer (0)

    Foto





    ALLES OVER ETEN EN DRINKEN
  • Vezelrijke ontbijtjes
  • Erna met zoutloos eten
  • Lekker & Simpel
  • Duivensoep
  • Onze Franse keuken
  • Svetlana's Recepten
  • Serge met zijn Wijnetiketten Verzameling
  • Keukentips
  • Nederlandse Mycologische Vereniging

    CULINAIRE WEBSITES EN VIDEO 'S
  • Kijk hoe Kees Melis Brabantse worstenbroodjes bakt
  • Turkse Eten
  • Gezondheidsproducten van Wingzie
  • Zelfmaakrecepten
  • Bakrecepten van Okoko
  • Keukentips
  • Nederlandse Mycologische Vereniging

    Geestversterking
  • Processie De Brugse Belofte
  • Bedevaartsoord Beauraing België
  • Bedevaartsoord Banneux België
  • Apostel Paulus en zijn brieven
  • Sixtijnse Kapel
  • Wees Gegroet Maria
  • Mariakapellen: zie ook Angeren
  • Basiliek van San Pietro
  • Basiliek van San Paolo
  • Heilige Bloedprocessie Brugge 2017

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    In Banneux (België) is Maria in 1933 verschillende keren verschenen aan Mariëtte Beco.

    Mariëtte ging tijdens de grote vakanties op bezoek bij de familie Desmedt in Thildonck.

    Op de fotoreportage ziet u het Heiligdom Banneux, druk op foto 2 voor website. 

    Op eerste familiefoto ziet u Pierre Desmedt met zijn vrouw Victorine Lenaerts
    José Desmedt en Mariëtte & André Beco. op de andere José en Mariëtte.

    Na Lourdes is Banneux een van de drukst bezochte bedevaartplaatsen.

    Met één klik op de Maria Award vindt u alle Mariakapellen  in Nederland en kunt u

    Marialiedjes beluisteren.


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Werkende handen in Molokai, overblijfselen terug naar België-Heiligverklaring Damiaan in Rome
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    ZIE HIER DE MOOIE BEELDEN VAN GODS SCHEPPING!
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    mydi
    www.bloggen.be/mydi
    Rondvraag / Poll
    BROEDER EVERARD WIL GRAAG WETEN WAT U INTERESSANT VOND
    RECEPTEN
    BLOGFOTO'S
    VERHAALTJES
    GEDICHTEN
    ALLES
    Bekijk resultaat


    Solidaritet met mens in nood,geeft deze wereld kleur! Klik plaatje hieronder!
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Blog als favoriet !

    Foto

    Foto

    Foto

    {TITEL_VRIJE_ZONE}

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    FAMILIESITES
  • Informatie en Wetenschapsblog
  • Eef met Nieuwsflitsen, Herinneringen & Ervaringen

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Ik hoop dat een bezoekje aan dit blog van broeder Everard uw geest verrijkt heeft
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs