Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
29-05-2015
Les Quenelles De Brochet Nantua
Vandaag gaan we een Bourgondisch gerecht bereiden, waarbij we als riviervis snoek gebruiken. Vroeger heb ik hier in de contreien veel gevist en spannend was het als ik samen met broeder Jan op snoek aan het vissen was. Op de kop van de wind zaten we in Huissen aan de Grote Bloem en hadden we beet, dan gebeurde het nog wel eens dat we na een half uurtje de snoek bijna binnen hadden, maar dat deze toch nog weer ontsnapte. Als je de snoek binnengehaald had, dan moest je oppassen dat hij met zijn vlijmscherpe tandjes niet een van je vingers er afbeet, maar daarvoor hadden we ons snoeklepel, die we tussen zijn kaken plaatste om de angel te verwijderen. Heel vroeger werd er niet zo nauw gekeken en menigeen nam de baars of snoek mee naar huis, waar hij geschoond werd en in de pan verdween. Snoek is een lekker visje, maar het is meer kunst om snoek te eten dan te vangen; het is een graatvolle vis en je moet een zekere ervaring opdoen voordat je weet hoe je snoek eten moet zonder een graat in je keel te krijgen. Ooit heb ik zo'n berucht graatje in mijn keel gehad en een halve ontbijtkoek en bijna een heel roggebrood moeten opeten voordat het nare ding uit mijn keelgat verdween. Vandaag heb ik daar geen moeite mee, want op mijn dieetlijst staat dat ik veel vis moet eten en alleen over blijft het visgeraamte en al het gezonde visvlees verdwijnt zonder graatgevaar gedwee in mijn hongerige maag. Goedkoop is vis tegenwoordig niet meer en in vergelijk met rund en/of varkensvlees veelal duurder. Wat u voor het gerecht Les Quenelles De Brochet Nantua in huis dient te halen en hoe te bereiden staat vermeld op onderstaande staatjes. Ik wens mijn Hollandse en Belgische lezers en ook het hele 'buitenland' dat regelmatig het blog van broeder Everard bezoekt veel succes met de bereiding van dit "Mastergerecht"!.
29-05-2015 om 13:40
geschreven door Broeder Everard
Er moest een verbod komen op het met pesticiden bewerken van gewassen. Het is nergens voor nodig en de hinderlijke insecten of wat het ook wezen moge, worden op de duur immuun en resistent. Wat ook een gevaar is dat ondanks strenge regels hiervoor gevaarlijke reststoffen op of in het gewas zijn achtergebleven, deze de mens ziek maakt en b.v. nuttige insecten zoals bijen en vlinders doodt. Ooit heb ik al eens geschreven dat in de natuur alles op natuurlijke manier geruimd wordt en elk dier of plant ergens nuttig voor kan wezen. Gods schepping heeft alles naar volmaaktheid geschapen. Schadelijke beestjes die de gewassen aanvreten kunnen op hun beurt vernietigd worden door andere beestjes. Lieveheersbeestjes zijn de beste luizenverdelgers die er bestaan. In kassen zijn het de sluipwespen die het gewas bewaken. Verder kennen we ook nog de zogenaamde nematoden-kleine wormpjes-die heel veel schadelijke insecten en bedreigers van het gewas als het ware vanbinnen opvreten, en na 7 of 10 dagen sterven die rakkers. Zoals met bepaalde medicijnen ook vaak het geval is, blijkt een middel dat bv. gebruikt wordt door psoriasispatiënten opeens ook een uitstekende reumaremmer te wezen. Tot op heden bestond er nog geen middel voor bv. de ziekte van Lyme en dat is er nog steeds niet. Wel hebben professoren op de Landbouw Universiteit van Wageningen ontdekt dat die nematoden ook uitstekende killers van teken en muggen zijn en dat is een hoopvol begin om t.z.t. bevrijd te worden van 'tropische' ziektes als malaria knokkelkoorts en/of gele koorts en hier op het Europese continent van tekenplagen. Voor 100 procent zijn alle risico's op bestrijdingsgebied niet uit te roeien, maar gebruikmakend van allerlei natuurlijke middelen slaan we wel de goede weg in naar een gezonde natuur tot heil van mens en dier. Voor u staan heb ik enkele video's die u precies vertellen hoe u op natuurlijke basis het beste ongewenste beestjes kunt weren. Ga hiervoor naar www.youtube.com/user/RoodmetZwarteStippen
26-05-2015 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
In het oude Israël kende men al een oogstdankfeest, waarbij dank gezegd werd aan de Schepper. Toen Mozes op de berg Horeb in de Sinaï-woestijn onder donderend geraas de Tien Geboden van ons aller schepper ontving werd er een eeuwig verbond gesloten. Ook het Jodendom is een geloof in God. Wij als katholieken geloven dat Christus destijds als de mens Jezus op deze aarde gekomen is, nadien de kruisdood gestorven, met Pasen herdenken we zijn verrijzenis, met Hemelvaart zijn reis naar de Hemel en met Pinksteren-50 dagen na Pasen- dat de Geest van ons aller Opperheer in de gedaante van vurige tongen vanuit de hemel is nedergedaald over de apostelen. Dit alles is bekend uit overleveringen. In het Joodse geloof is God de persoon die via de Tien Geboden al ver voor de Christelijke jaartelling een boodschap afgegeven heeft hoe de Joden zich gedragen moesten. De joden erkennen niet de Christus van Nazareth, maar wachten nog steeds als uitverkoren volk van God op zijn komst naar deze aarde. Hoe het voor eeuwen terug allemaal precies gebeurd is, dat is niet te achterhalen. Wat we wel weten is dat we als mens heel wat in de mars hebben, maar ondanks alle wetenschap niet het eeuwige leven op aarde kunnen voltooien en hier op deze planeet een product van onze omgeving zijn en overgeleverd aan de mooie, maar grillige natuur die van de een op de andere dag ons hele leven een andere wending kan geven. Toen de Heer aan Mozes de Tien Geboden oplegde werd het op de vlucht zijnde Joodse Volk begeesterd, hetzelfde was ook het geval met de apostelen die vanuit de hemel begeesterd werden en gesterkt in hun geloof. Voor iedereen die gelooft dat de H. Geest ons als zwakke mens, blootgesteld aan zijn omgeving, die prettig of ellendig kan wezen, kan bezielen zal niet teleurgesteld worden: men raakt bewogen en kijk met een andere blik op de omgeving. Als meer mensen, arm of rijk, ziek of getroffen door rampen in solidariteit met elkaar op deze barmachtige wijze verder gaan met hun leven dan pas zullen we een krachtige samenleving scheppen voor onszelf en ook als voorbeeld voor ons nageslacht. Ik wens al mijn lezers stichtende, fijne en zonnige Pinksterdagen!
22-05-2015 om 12:33
geschreven door Broeder Everard
Bij ons thuis hadden we vroeger een bakkerij, café en kruidenierswinkel en aan apparatuur in de bakkerij stond een kneedmachine, een oven die nog gestookt werd met takkenbossen en verder allerlei kleine handvormpjes en speculaasplanken ter bereiding van de producten. Onze rijstkast waren enkele dekens die over de broodbussen gelegd werden. Mijn grootvader had geen kneedmachine en het deeg werd destijds nog in een trog gekneed met de voeten. In de winkel werden de meeste artikelen los verkocht en het inpakken geschiedde in papieren zakjes. Koffiebonen werden eveneens los verkocht en op de toonbank stond een grote koffiemolen waarin als de klant dit verkoos de koffie gemalen werd. Thee zat in een grote kist van speciaal hout en de binnenkant was bekleed met zilverpapier. Groene zeep werd in een speciaal vel gerold en op die manier aan de klant afgeleverd. Een kruidenier verkocht ook producten als azijn en achter in ons washok werd een wasmiddel aangemaakt die in een losse fles verkocht werd. Alle flessen stonden op rekening en heel vervelend was het als de klant je een fles teruggaf waarin hij een jaar lang zijn petroleum in bewaard had of een anderzijds sterk ruikend middel zoals benzine en terpentijn. Er waren ook klanten die niet bereid waren, bv. voor een krat bier, het statiegeld te betalen en enkele maakten daar misbruik van door de krat met lege flessen bij een van onze concurrenten tegen vergoeding van statiegeld in te leveren. Tel uit je winst! In het café verkochten wij onze consumpties vlak na de oorlog nog voor 3 borreltjes voor slechts één gulden. De glazen moesten zodanig gevuld zijn dat de klant niet in staat was deze zonder te morsen op te pakken en zich moest buigen om het randje eraf te nippen. We hadden ook een slijtvergunning en kwam er een klant een fles drank halen, kreeg hij een paar borreltjes voor niks dit ter beloning van de klandizie. Bruiloften en partijen werden gehouden in de aangrenzende zaal van ons café. Met de schuifdeuren los naar de zaal was het één grote ruimte. Doordat de meeste partijen ook meestal gehouden werden door onze klanten, die ook het brood en de kruidenierswaren van ons betrokken, werden er in de regel prijzen gehanteerd die hooguit op het kostprijsniveau lagen. Bij zo'n partijtje waren er wel eens 'stadse' gasten aanwezig die om zeldzame dranken vroegen die zelfs in hotel Krasnapolsky te Amsterdam nog niet geserveerd werden, dit om uit te testen of die 'boerenknuppels' dit ook wisten. Op tafel stonden ook rookartikelen zoals sigaren en sigaretten en het gebeurde ook wel eens dat je die wat al te veel moest bijvullen, doordat sommige gasten deze rokertjes in hun zakken stopten. We hadden ook een prachtig bestek voor al die gelegenheden en heel vaak misten we hier delen van die op een geheimzinnige wijze verdwenen waren. Soms hadden we dit in de gaten, maar mijn moeder verkoos de weg van horen, zien en zwijgen; bij haar was de klant koning! Tegenwoordig is alles gemoderniseerd en de meeste bereidingsprocessen zijn geheel automatisch en keukenrobots hebben niet alleen in de horecabedrijven, maar ook bij veel particulieren het grove werk uit de hand genomen. In de winkel zijn alle artikelen verpakt en bij vleeswaren ontvang je tegenwoordig meer verpakking dan de bestelde waar. Verpakken kost ook geld en deze prijzen zijn allemaal inberekend! Ouderwetse bakkerijen zijn er bijna niet meer en ook hier gaat het hele bereidingsproces van brood volautomatisch. Bedrijfscamera's in winkels en op marktpleinen houden het hele gebeuren van de dag in de gaten en voor niks of om de goede klandizie wordt niets meer weggegeven. Wilt u graag zo'n moderne keukenrobot in actie zien, kijk dan op www.youtube.com/watch?v=eVpnw-XjhLg Buiten het merk wat u hier op deze video ziet, zijn er ook andere zeer goede machines. Hier binnen onze communiteit werken we nog vrij ouderwets, maar we hebben daar ook de tijd voor en die moderne machines overleven ons wel!
19-05-2015 om 14:23
geschreven door Broeder Everard
Vandaag heb ik als vegetarisch voorgerecht staan gevulde Turkse paprika's. Bestellijstje: 6 langwerpige Turkse paprika's (vanaf april tot november in de winkels). 2 bolletjes mozzarella, 1 knoflookteentje, wat gedroogde Italiaanse kruiden en wilt u ze roosteren op de barbecue ook wat olijfolie. Je hebt twee soorten mozzarellabolletjes en wel kaasbolletjes van buffelmelk en gewone koemelk. Die witkleurige kaasbolletjes van buffelmelk zijn het lekkerst, maar wel wat prijzig. Met paprika's is van alles mogelijk en je kunt ze ook vullen met rijst en doe je er gehakt bij, dan is het geen vegetarisch gerecht meer. Wist u dat van die mozzarellabolletjes ook grappige paddenstoeltjes kunt maken door er een dakje op te leggen van een uitgeholde rode paprika of tomaatje en dat al deze voorafjes ook uitermate geschikt zijn bij een party of gezellige voetbalavond. Hieronder op een staatje heb ik voor u de bereidingswijze staan van dat lekkere en gezonde vegetarisch Turks voorgerecht. Doe er uw voordeel mee!
Pak de mooiste eruit!
16-05-2015 om 18:04
geschreven door Broeder Everard
Heel de geschiedenis door hebben we volksverhuizingen gekend, waarbij mensen uit bepaalde gebieden elders of in een ander land hun heil zochten. Dit ging niet altijd gepaard met een bepaalde zachtmoedigheid en bekend uit de geschiedenis is de inval van Aziatische nomaden ook wel de Hunnen genoemd die een bloedbad in het Germaanse rijk teweeg brachten. Overvallen waren er binnen Europa van Visigoten, Ostrogoten, Angelen, Saksen, Juten en Friezen, Vikingen en dies wat meer. Vergeten moeten we hierbij ook niet de honderden oorlogen die er in het verloop van de geschiedenis hebben plaatsgevonden. Terwijl men vroeger elkaar te lijf ging met lans en speer bestaan er nu geavanceerde wapens, waarmee hele gebieden in een mum van tijd volledig vernietigd kunnen worden. Momenteel zien we ook weer een complete volksverhuizing van mensen uit armoedige gebieden die hun land zuiver uit economische overweging ontvlucht zijn en elders een bestaan proberen op te bouwen. In deze tijd van economische neergang is er geen plaats voor dit soort vluchtelingen en terecht komen ze in kampen of komen door kommer en kwel om in gammele bootjes waarmee ze over de zee rondzwerven. Verder hebben we te maken met vluchtelingen uit oorlogsgebieden. Hun wacht overal hetzelfde lot en soms worden ze voordat ze voet aan wal gezet hebben geweerd door de kustwacht of na een kort verblijf weer verjaagd en uitgezet. Het zijn vooral jonge vluchtelingen en jeugdige jongelingen van buitenaf, zonder werk en toekomst, die zich aansluiten bij een van de terreurgroepen en berucht is het Is-leger in Syrië en Irak, waarbij de ledenaanwas met alle bombardementen op hun stellingen per dag tienmaal groter is dan het aantal gesneuvelden. Van de 147 geregistreerde terreurorganisaties hebben zich er al een vijftigtal verenigd met IS en het zal niet lang meer duren of ook heel Europa krijgt met terreur te maken. Men kan dit alles belachelijk vinden. maar als 50 Nederlandse burgemeesters op TV vertellen dat ze de orde in hun eigen gemeente vanwege de criminaliteit niet meer weten te handhaven, dan vraag ik me toch af wat dit alles gaat worden als IS in zo'n gezagloze gemeenschap het voor het zeggen krijgt. IS wordt financieel en materieel vaak gesteund door bepaalde regeringen en banken die via sluikse wapenhandel van twee walletjes eten. Zullen al deze geschetste toestanden binnenkort oorzaak zijn van een allesvernietigende Derde Wereldoorlog of moeten we de voorspellingen van de profeten uit het Oude Testament geloven, ontleden wat ziener Nostradamus ons allemaal voorgeschoteld heeft of afgaan op de waarschuwingen die de Heilige Maria de kinderen van Fatima destijds meegegeven heeft. We kunnen ook nuchter om ons heenkijken en zelf onze conclusie trekken, maar hoe het ook zij we komen niet onder de feiten uit van de verschrikkelijke gebeurtenissen waarmee we in onze tijd voortdurend geconfronteerd worden. Dit alles hebben we te danken aan de onvrede in de harten van vele mensen, verder de ongelijkheid tussen rijk en arm en tenslotte aan het egoïsme waarmee veel bestuurders en hun volgers met hun verstoorde brein de zaak in de hand proberen te houden.
14-05-2015 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Voor u staan heb ik een echt Frans soepje met van allerlei fijne groentes en een aan stukjes gesneden ui dit alles gefruit in gewelde boter. Er is bijna geen gerecht denkbaar waar de Fransen geen wijn bij gebruiken of aan het gerecht toevoegen. Bij deze soep met een echt Franse naam wordt aangeraden om een streekwijn te gebruiken en wel de Maçon Rouge. Bij elke slijter of in een Super met annex slijterij vindt u deze wijn wel in een van de schappen, rekken en/of wijnkelder. Hier beneden heb ik het recept staan van deze heerlijke dik gebonden soep met die mooie Franse naam op een staatje dat u vrij kun kopiëren en hierna opbergen in uw culinaire cartotheek. Pan soep voor 6 personen
13-05-2015 om 13:17
geschreven door Broeder Everard
Dit is een echt Bourgondisch nagerecht en wat u ervoor in huis moet halen en de bereidingswijze leest u op bijgaand staatje. Een afbeelding van dit heerlijke gerecht vindt u bij de inzet. Doe alles precies volgens recept en ga niet op een andere manier te werk. Op TV zijn tegenwoordig veel kookprogramma's te bekijken en vooral buitenlandse gerechten zijn in. Vroeger was de algemene veronderstelling dat daar ergens ver weg in het buitenland, op een paar Europese landen na, maar wat aan geklungeld werd, maar toen we met ons allen vakantie gingen houden ver van huis en kennis maakten met al die buitenlandse gasten en emigranten is iedereen wel anders gaan denken. Je hoeft echt niet meer naar Frankrijk, Spanje, Japan, Marokko of Turkije te reizen om lekker te eten. Hier in Nederland is op culinair gebied onderhand de hele wereld vertegenwoordigd en geworden zijn we daardoor een echt smulland.
07-05-2015 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Je hoeft niet apart naar Bourgondië af te reizen om een heerlijk bereid maal met vele gangen te eten. Hier in onze gemeente Lingewaard is het culinair goed vertoeven en in alle dorpjes behorend tot de gemeente Lingewaard is wel een restaurant te vinden waar u echt lekker kunt eten. Een speciale plek op dit gebied is het aloude stadje Huissen, dat bekend staat als een echt Bourgondisch stadje, zeker wat feestvieren betreft en heerlijke maaltijden. In Herberg De Hoeve (zie inzet) worden zelfs Bourgondische avonden gehouden en wat er allemaal daar voorgeschoteld wordt is van bijzondere kwaliteit. Ook restaurant de Gulle Goedzak in die plaats is wat ridderachtig ingericht en in deze veste worden vooral gezellige familiefeestjes gehouden. Wereldwijd bekend is ook het plaatsje Doornenburg met zijn prachtig kasteel en een schutterij die tot ver over de grenzen bekend is. Ook daar worden veel bijeenkomsten en feestelijkheden gehouden en staat het culinaire genot eveneens hoog in het vaandel. Gisteren op Bevrijdingsdag hadden we hier in het klooster een ridderlijke maaltijd op tafel met als hoofdschotel Filets De Boeuf À L'Albuféra. Wat daar allemaal voor ingrediënten voor nodig zijn en hoe te bereiden kunt u op onderstaande staatjes lezen. Ik denk dat alle benodigheden hiervoor wel duidelijk zijn. Wat niet iedereen weet is wat zwezeriken zijn. Dit is een klier die tussen het borstbeen en luchtpijp van een kalf of lam zit. Deze klier vindt je niet meer terug als het kalf of lam volgroeid is. Met dit orgaanvlees moet je echt oppassen en het vooral goed schonen. Voor u heb ik een filmpje staan van een kok die een maaltje maakt van spinazie en zwezerik met daaroverheen een sausje; ga hiervoor naar https://www.youtube.com/watch?v=XsWSkMJ-QzM en let vooral m.b.t. Filets De Boef À L'Albuféra op het klaren van de zwezerik.
06-05-2015 om 14:15
geschreven door Broeder Everard
Hieronder heb ik weer een echt Frans gerecht staan en als u dit klaar wilt maken, dan adviseer ik u bij een poelier een kip te halen en deze niet te betrekken uit een of andere super. Uiteindelijk dient u om Poularde Marie-Louise te bereiden met een vers product aan de slag te gaan en de echte vakman op dat gebied is in de regel de speciaalzaak die al de benodigde ingrediënten in huis heeft. Zowel het boodschappenlijstje alsmede de hele bereiding heb ik voor uw gemak hieronder op aparte staatjes, die voor uw cartotheek makkelijk te kopiëren zijn, vermeld staan. Op mogelijk artisjokbodems na heeft niet elke super deze in voorraad, maar zeker in de grote steden zijn die mogelijk los, maar zeker in blik verkrijgbaar. Ik wens u met de bereiding veel succes en tot een volgende keer maar weer!
01-05-2015 om 00:00
geschreven door Broeder Everard