Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
29-02-2020
Levensverhaal van kloosterpionier St. Pachomius
De eerste volgelingen van Jezus waren zijn apostelen, die van beroep allemaal vissers waren, die nadat de Heer was overleden, herrezen, en nadien ten hemel opgestegen door de Heilige Geest zodanig begiftigd werden dat zij plots alle talen begonnen te spreken en overal de leer van Jezus rondbrachten. Een directe kloostergemeenschap van monniken bestond in de beginjaren van het Christendom nog niet. Een van eerste stichters van een kloostergemeenschap was St. Pachomius. Deze leefde van 292 tot 348 na Chr. Zoals veel vrome mensen uit die tijd had hij zich teruggetrokken in de woestijn van Egypte en was daar één van de vele kluizenaars en woestijnvaders. Echter, hij wilde kluizenaars die het moeilijk hadden helpen en daarom stichtte hij een gemeenschap van kluizenaars. Dit is het begin geworden van de monniken die in gemeenschap leven, de cenobieten, en daarmee het begin van het kloosterleven. Hij begon ook met het organiseren van de training van novicen en nieuwe aanmeldingen. Verder organiseerde hij centraal de hulp aan armen, zieken en voor pelgrims en gasten. Belangrijk was natuurlijk het gezamenlijk bidden van de getijden en de viering van de H. Mis. Hier in Nederland hebben we tot de jaren 70 van de vorige eeuw te maken gehad met een rijk kloosterleven. Overal waren kloosters waar ook priesters zusters of broeders hun opleiding tot het kloosterleven konden volgen. Dit alles is langzaam afgebrokkeld en bestaat niet meer. Veel kloosterlingen wonen nu particulier en van de oude garde zitten de meeste in bejaardentehuizen. Het hele kerkelijk leven staat hier in Nederland op een heel laag pitje. Veel kerken zijn oftewel afgebroken of hebben om vnl. economische redenen een andere bestemming gekregen. Tóch zal er ooit weer een tijd komen dat er onder de mensen weer wat meer geloofsbesef binnen hun geest en gemoed ontstaat, want ook op geloofsgebied kun je stellen dat de geschiedenis zich herhaalt. We beginnen het nu al enigszins te merken en zeker bij onze protestantse broeders en zusters zie je dat er een grote honger is naar bezieling en samenkomst van gelovigen en ook de vooral jonge katholieken kijken weer reikhalzend uit naar een levendige geloofsgemeenschap. Het is aan de geestelijkheid om deze jongeren bij te staan en niet aan hun lot over te laten door ze in de kou te laten staan.
29-02-2020 om 17:21
geschreven door Broeder Everard
Vanwege de wind zijn er in Nederland op zo'n tachtig plaatsen de carnavalsoptochten afgelast en ook hier in Angeren die jaarlijks met heel veel inbreng prachtige creaties weet te scheppen gaat voor de veiligheid alles niet door en wie carnaval wil vieren kan nog wel terecht in de feesttent op het oude schoolplein. De vasten begint aanstaande woensdag en na het askruisje gaan we allemaal wat minder eten, want wij Nederlanders zijn allemaal nogal corpulent en elke morgen nemen we uitsluitend een bakje yoghurt tot ons en 's middags is het droog brood eten met een glas water. 's Avonds is alles toegestaan en mag er op vlees na van alles en nog wat gegeten worden en kunnen we met ons allen de lucht weer flink gaan aanvullen met stikstof. Hier in het klooster 'de Pauw' heb ik van Rome uit permissie gekregen om biecht te horen en beste parochianen kom me niet vertellen dat je weer driemaal gevloekt hebt en de koekjestrommel leeg gegeten, en ook wil ik absoluut niks meer horen over zonden die bedreven zijn door overschrijding van het zesde en negende gebod van de Tien Geboden. Vandaag heb ik staan eieren met rode wijn met als hoofdingrediënten stokbrood of gewoon brood, een bepaald aantal eieren, spekblokjes, plm. een halve liter rode wijn en de nodige kruiden Het recept vindt u hier beneden mijn schrijfsel van vandaag.
23-02-2020 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
In de derde eeuw waren er binnen de katholieke kerk drie priesters die Valentines genoemd werden Je had bv. Valentino van Rhetië waarvan we op 7 februari de naamdag vieren en Valentino van Terni, waarvan we op 14 februari vieren dat hij in 269 na Chr. onder Claudius II de marteldood gestorven is Er was in die eeuw ook nog een andere priester die Valentines heette Alle drie waren ze priester, maar van Valentijn van Terni wordt ook wel eens vermeld dat hij bisschop was. Priester/bisschop Valentino van Terni stond bekend als een geestelijke die goede daden verrichtte m.b.t tot zieken, ouderen en misdeelden. Ook wordt over hem medegedeeld dat hij verboden diensten verrichtte door jonge paartjes in de echt te verbinden, hetgeen in die tijd van keizer Claudius II ten strengste verboden was en hij daarom door overtreding van het Romeinse gezag veroordeeld werd tot de marteldood. Valentino van Terni werd in 496 na Chr. door paus Gelasius I heilig verklaard en hierna is op een gegeven moment een burgerlijke verering ontstaan doordat hij uitgeroepen werd tot de patroon van de imkers en geliefden en dit op zijn sterfdag de veertiende februari. In de Oosters-Orthodoxe Kerk wordt zijn feestdag gevierd op 9 juli; misschien hebben we het dan over Valentino III. Op Valentijnsdag is het de gewoonte dat mensen aan hun geliefden of stille geliefden cadeautjes sturen, een bloemstuk laten bezorgen of gewoon een kaartje en tegenwoordig via Internet een videobericht met een leuke tekst of een liefdesplaatje en ook wel met wat teksten en afbeeldingen die betrekking hebben op hun verlangens. Hier in het klooster merk je er helemaal weinig of niets van, maar aan mijn overste Geert Wilderman heb ik gevraagd of ik aan mijn volgers ook een leuke mail mocht sturen en dat heb ik gedaan en weliswaar viel niemand mij erover aan, maar ik kreeg veel mailtjes terug met de mededeling dat ze niet ontvangen werden of geaccepteerd. Dus in deze moderne eeuw waar alles is toegestaan is het op dat gebied toch een preutse bedoening geworden, waarbij de naam moorkoppen niet meer gebruikt mag worden en in het dorp Zevenaar de carnaval omgedoopt is tot verkleedfeest en landelijk de naam Zwarte Piet ook al geschrapt is en het niet lang meer duurt dat ook de Sint de laatste adem gaat uitblazen en Valentijnsdag wordt afgeschaft omdat er tegenwoordig geen echte geliefden meer zijn en het echte begrip liefde gewoon niet meer bestaat.
16-02-2020 om 20:15
geschreven door Broeder Everard
Vandaag is het 7 februari en al een paar dagen lang worden we op Internet getrakteerd op zware waarschuwingen over een soort horrorstorm met de naam Ciara die ons morgen te wachten staat en vooral de provincie Brabant zal er zwaar van langs krijgen. Elk jaar doe ik ook mijn voorspellingen op het blog Eef met Nieuwsflitsen, Herinneringen & Ervaringen en ik heb zelfs een Horrorwinter voorspeld die uit de klimaatwisselingstoverdoos zich met felle kou en sneeuwbuien gaat manifesteren in de derde week van februari. Kommer en kwel gaan dit jaar de boventoon voeren en wat er ook nog in die doos van Pandora zit, dat zijn voor de komende jaren 5 jaar bloedhete zomers. Bloot rondlopen kan anno 2020 alleen nog binnenshuis, maar dan moet je wel de verwarming op minimaal 21 hebben staan. In de komende zomers wordt dit keihard afgestraft met zware huidaandoeningen. In de missie vroeger in de Congo liepen we met witte pakken rond om ons tegen de zon te beschermen. Ja de inlanders in die tijd hadden weliswaar niet veel aan, maar hun huid was daar van jongsafaan al op ingesteld; m.a.w. voor hen speelde die koperen ploert aan het firmament geen enkele rol van betekenis. Het is wel zaaks om te weten dat donkere kleuren warmte aantrekken en witte kleuren absorberend zijn! Ondanks alles wat er in deze gistende en veranderlijke maatschappij speelt, brengen we elke dag een maaltijd op tafel en soms ook wel eens wat bijzonders en vandaag bakken we een zuurkooltaart. Als ik voor goed 10 jaar geleden hier in het klooster de broeders en zusters verteld had dat ik een zuurkooltaart ging bakken, dan hadden ze me voor gek verklaart. Tegenwoordig kan alles en in diverse spijzen worden zelfs beestjes verwerkt en ooit heb ik het als broeder kok meegemaakt dat tijdens ziekte van mij een confrater de keukendienst had overgenomen en zuster Borgia tussen de sla op haar bord een slakje aantrof; heel het klooster was in rep en roer! Zoals altijd met schrijven wijk ik nog wel eens uit, maar genoteerd had ik dat zuurkooltaart recept al staan. Als u i.p.v. van deegplakjes uit de super gewone bloem wilt gebruiken, dan heeft u voor die zuurkooltaart nodig 2 ons bloem, 85 gram roomboter, een snufje zout, 4 eetlepels koud water en een klein lepeltje bakpoeder en/of gist. Beste huiskoks: "Ga aan het bakken" en veel succes ermee!
07-02-2020 om 00:00
geschreven door Broeder Everard