Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
26-01-2020
Weetjes over de koffieboom en koffie
De koffieboom is afkomstig van de bergachtige delen van Oost-Afrika. Misschien ontleent hij zijn naam aan het Ethiopische landschap Kafa. Daar komen in het wildgroeiende koffiebomen voor. In de tweede helft van de 15de eeuw werd hij in Zuid-Arabië aangeplant, aan het eind van de 17de eeuw op Java en na 1750 in Brazilië, dat nu het grootste areaal is. In de plantages teelt men hem in struikvorm. In de oksels der bladeren staan kluwens witte bloemen, waaruit eerst groene, later rode op kersen gelijkende vruchten ontstaan. Het zoete vruchtvlees omsluit twee zaden, de koffiebonen. De vruchten werden in mijn missionaristijd en dat is al ruim een halve eeuw geleden op matten in de zon gedroogd. Daarna schilt men machinaal de zaden uit het vruchtvlees; Voordat de koffiebonen op de markt verschijnen gaat er een hele bewerking aan vooraf (zie video's) Hier op de markt zien we koffiebonen uit Brazilië, Costa Rica, Columbia, Honduras, Kameroen, Guatemala, Congo, Rwanda, Indonesië en veel andere landen. De Robusta uit Afrika is wat krachtiger en meer bitter dan de Arabica uit de landen buiten Afrika. Hier in Nederland houden slechts enkele tuinders er een kleine koffieplantage op na en ooit heb ik zo'n miniplantage bezocht in Zorgvliet. Op de fabrieken worden diverse soorten koffie tot een melange verwerkt en verkrijgbaar zijn zowel bonen als gemalen koffie. Ook heb je tegenwoordig van allerlei koffiespecialiteiten en de bekendste zijn wereldwijd wel de koffiepads verkrijgbaar in alle supers. Onder allerlei benamingen zijn er speciale en bewerkte koffies verkrijgbaar en dit naar ieders smaak, maar het is wel wat duurder dan een gewoon pak koffie. Uiteindelijk gaat er niets boven koffie gezet van verse bonen uit een branderij bij u in de buurt. Voor zover ik weet zit er zo'n branderij in de Koningstraat te Arnhem. Koffie is een aromatische drank en die echte koffiesmaak vindt u voornamelijk in een verse boon. In koffiebonen zit cafeïne, die voor rond 1,2 procent in de zaden aanwezig is. In hele grote hoeveelheden is cafeïne een giftige stof. Op de markt is ook cafeïnevrije koffie, waarbij 0,08 procent cafeïne is onttrokken. Gevraagd aan me werd gisteren hoeveel koffie een gezond mens kan verdragen. Veel verhalen over koffie doen de ronde, maar verdeeld over de dag kan bij iemand die werkt en gezond is rustig gebruik gemaakt worden van 10 kopjes koffie. Men zegt dat het honger en dorst verdrijft. Tegenwoordig heb je ook veel koffiehuizen en op televisie zelfs een praatprogramma dat koffietijd heet en gepraat wordt over ditjes en datjes. Over koffie bestaan ook enkele gezegden zoals bv: Op de koffie komen, wat betekent een onaangenaam onthaal vinden oftewel geen succes hebben en: Dat is geen zuivere koffie, wat betekent: Dat is niet pluis; dat is niet te vertrouwen. zie vijfdelige video: Van koffiebes tot koffieboon: klik http://www.youtube.com/watch?v=BHISaqyvecE
26-01-2020 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vandaag heb ik voor u staan gehaktballetjes in of met mosterdsaus bereid. Het is een eenvoudig vleesmenu en vroeger als we bij het na rapen in onze kloosterhof van de gerooide aardappelen die krieltjes verzamelden dan werden die dezelfde dag nog gebraden. Het was in de tijd dat er in ons klooster ook nog 200 studenten gehuisvest waren die de priesteropleiding volgde. Ja op mijn leeftijd heb ik het altijd nog over oude aardappelrassen zoals de Bevelanders, Bintjes en Rode Ster, hetzelfde geldt voor de aardbeien, de kersen en pruimensoorten van meer dan een halve eeuw geleden. Vandaag eten we gebakken aardappeltjes met gehaktballetjes in mosterdsaus en als nagerecht yoghurt met stukjes fruit er doorheen. De stamppot kunnen we nog even weglaten, want het is buiten zacht weer en in de tuin zijn weer enkele planten aan de trek die normaliter pas in mei zich presenteren. Volgens enkele weerprofeten laat koning winter zich medio februari pas echt zien en krijgen we te maken met een horrorwinter met felle kou. Niet alleen de mensenwereld maar ook de flora en fauna zullen daarvan de vergaande gevolgen aan den lijve ondervinden. Tegenwoordig heb je nogal wat verschillende soorten braadolie en ook zijn er ontzettend veel aardappelsoorten op de markt en daarom heb ik hier voor u staan een artikel met goede kook en braadadviezen hoe u bepaalde oli�n het beste gebruiken kan en waarin u het beste de krieltjes of aardappelschijfjes kunt bakken. Ga naar kookidee en ontleed het geheim van de perfecte gebakken aardappelen:
Vandaag hebben we het over Venkel, waarvan zowel de knol alsmede het blad en de zaden bepaalde diensten aan ons bewijzen. Op een staatje hier beneden is dit allemaal vermeld. Venkel is een caloriearme plant en de plant kan zo'n twee meter groot worden. Het bevat veel vitaminen en mineralen. Net als sla kan het blad en de knollen bereid worden als groente. Het wordt ook aangewend voor het trekken van thee, een heerlijk potje soep, ook sappen worden eruit bereid en eveneens de zaden zijn ons dienstbaar. Ik heb het zelf nooit verbouwd, maar een zwager van mij in Oud-Beijerland heeft op kruidengebied buiten een groentehoek ook een behoorlijk groot stuk volkstuin gehuurd waar hij allerlei kruiden op heeft staan. Heel interessant om dit allemaal te bekijken en heeft u er de ruimte voor, dan adviseer ik liefhebbers van tuinieren om in het klein met zo'n kruidenhoekje te beginnen. U kunt er uw gezondheid mee opvijzelen.
06-01-2020 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
We gaan onversaagd door met bakken en na de speculaas, boterletters, weihnachtsstollen, kerstkransen en oliebollen gaan we vandaag aan de schuimpjes. Ja, bezondigd met de feestdagen hebben we ons aan allerlei lekkernijen zonder te denken aan al die mensen die helemaal niets bezitten en de miljoenen mensen die nog steeds geen geld hebben om voedsel te kopen en zo'n beetje op straat rondslenteren om aan de kost te komen en vooral zijn het kinderen die niet voor zichzelf kunnen opkomen het slachtoffer. Persoonlijk kom ik uit een gezin van twee jongens en drie meisjes. Nog een zuster van mij is in leven. We hadden vroeger een levensmiddelenbedrijf dat bestond uit bakkerij, café en winkel en mijn ouders waren op alle gebied harde werkers en zeer sociaalvoelend en gulle gevers als het ging om andere mensen die moeilijk rond konden komen en zodoende hebben wij als kinderen en volwassenen ook wat eigenschappen op dat gebied van hen meegekregen en bij mij persoonlijk ging dat vaak te ver en heb ik echt moeten stoppen met mijn gulheid om zelf niet in de problemen te geraken. Tegenwoordig zijn er veel inzamelinstanties en ondanks dat zijn er zelfs hier in Nederland nog mensen die in armoede verkeren. Ja het leven gaat door en eenieder leidt dit zoals hij of zij dat verkiest en alle problemen die er zijn zouden wereldwijd met inzet van ons allemaal opgelost kunnen worden, maar door de eeuwen heen is dit nooit gelukt. Ja, ik ben weer te veel van mijn onderwerp afgeweken en ik vraag nú uw aandacht voor de te bakken schuimpjes, waarvan u het recept en de bereiding hier beneden de geschreven tekst vindt.
05-01-2020 om 16:42
geschreven door Broeder Everard